Sosyal Medya

Makale

Türkiye İran ve Mısır'ın gizli savaşı

1,5-2 milyarlık sahipsiz ve baÅŸsız bir Ä°slam âlemi var.

Yaklaşık 30 yıl öncesine kadar bu ümmet kimsenin umurunda deÄŸildi.

Önce, Ä°slam Devrimiyle beraber Ä°ran bu kitlenin hamiliÄŸine soyundu. Ardından Suudluların öncülüÄŸünde Araplar ortaya çıktı.

Arapların ortaya çıkışı biraz Ä°ran karşıtlığından biraz da ABD’nin kendilerine verdiÄŸi görev icabıydı.

Saddam’ın Irak’ı, Hafız Esad’ın Suriyesi ve Kaddafi’nin Libyası arıza çıkarsa da Arap ülkeleri Mısır’ın liderliÄŸinde 2 milyarlık Ä°slam Âlemi’nin liderliÄŸine oynamaya baÅŸladı.

Her ne kadar ümmetin önemli bir kısmı Hilafetin varisi olarak görse de Türkiye, yönünü Batıya çevirdiÄŸi için Ä°slam coÄŸrafyaları umurunda deÄŸildi.

Fakat 2000’lerin başında Batının girdiÄŸi ekonomik kriz ve dünyanın yeniden ÅŸekillenmesi Türkiye’deki derin yapının, bazı ÅŸeyleri yeniden gözden geçirmesine sebep oldu.

Yeni dünya düzeninde, 2 milyarlık bir kitlenin liderliÄŸini yapmanın getireceÄŸi ekonomik ve siyasi gücün farkına varan Türk Devleti, AKP Hükümeti ile beraber “bu yarışta ben de varım” dedi.

Bugün Farslılar, Araplar ve Türkler, Ä°slam ümmetinin liderliÄŸi için ciddi bir mücadele içindeler.

Ä°ran, milli ve mezhebi (Åžii) taassuptan dolayı ÅŸuan için tüm Müslümanlara hitap edebilme fırsatını kaçırmış durumda.

Arapların (Körfez Ülkeleri ve Mısır), Amerikancı politikaları ve iktidardaki ÅŸeyhlerin lüks ve israfları nedeniyle liderlik iddiaları pek sahici durmuyor.

Osmanlı’nın/Hilafetin varisi olması Türkiye’yi bu yarışta bir adım öne çıkarıyor. Sünni olmasına raÄŸmen Sünnici bir yaklaşım içinde olmaması da bir diÄŸer avantajı. Tayyip ErdoÄŸan’ın karizmatik Ä°slamcı kiÅŸiliÄŸi ve son yıllarda Ä°srail’e kafa tutan tavrı diÄŸer coÄŸrafyalardaki Müslümanlar için daha sahici geliyor.

Türkiye’nin hala Amerikancı politikaların güdümünde olması, Ä°ran ve Körfez menÅŸeli olumsuz propagandalar Müslümanların kafasında ciddi ÅŸüphelere neden oluyor.

Bu nedenle baÅŸta Arap coÄŸrafyası olmak üzere Müslümanların önemli bir kısmı, Türkiye’nin Libya, Mısır ve Suriye politikasındaki samimiyetine ÅŸüpheyle bakıyor.

Ä°ran; Pakistan’dan, Ä°ran, Irak, Suriye ve Lübnan ekseni boyunca oluÅŸturduÄŸu Åžii Hattı çok önemsiyor. Ä°ran, Türkiye’yi bu Åžii Hat için tehdit görüyor.

Ä°ran’ın, Sünni Müslümanlar nezdindeki tüm prestijini yok etme pahasına Suriye’de canhıraÅŸ ÅŸekilde mücadele etmesinin nedeni budur.

Nitekim Ä°ran kaynaklarını takip edenler Suriye’deki mücadele için “direniÅŸ hattı” tabirinin sıkça kullanıldığını hatırlayacaklardır. Ä°ran’a göre Türkiye’nin etkin olacağı Esad’sız bir Suriye Åžii dünya aleyhine surda açılan bir gediktir.

Haritaya bakıldığında, Pakistan’dan Lübnan’a kadar uzanan Åžii hat, Türkiye ile diÄŸer Müslüman coÄŸrafyalar arasında bir set vazifesi görüyor. Suriye’ye hâkim olmak demek Suriye kapısıyla Arabistan’a, Afrika’ya ve Uzak Asya’ya kadar ekonomik ve siyasi olarak etkin olmak demektir.

Türkiye’nin de, Suriye’ye tüm imkânlarıyla çullanmasının ardında bu neden var. Suriye’de etkin olursa önce OrtadoÄŸu’da sonra da diÄŸer Ä°slam coÄŸrafyalarında etkin olur.

Ä°ran, Türkiye’yi Amerika’nın politik çıkarlarını gütmekle suçluyor. Ä°ran iyi niyetli deÄŸil ama iddiası da tamamen boÅŸ deÄŸil.

Türkiye’nin Suriye’de etkin olmasını istemeyen sadece Ä°ran deÄŸil; baÅŸta Suudlular olmak üzere körfez ülkeleri, Ürdün, Mısır ve Irak da buna karşı.

Suriye’de ilk baÅŸta Esad karşıtı kampta yer alan Suudi Arabistan, Körfez Ülkeleri (Katar hariç), Mısır ve Ürdün bugün Esad aleyhine etkinlik göstermiyorlarsa (hatta dolaylı destek veriyorlarsa) bunun sebebi Türkiye’nin Suriye’de etkin olmaması içindir.

Mısır’da Mursi’ye yönelik darbenin arkasındaki gerekçelerin başında yine bu neden geliyor:

AÅŸiret devleti olmaktan öteye geçmeyen zengin Körfez ülkeleri, Ümmet liderliÄŸi emellerini Mısır’ı öne sürerek, Mısır üzerinden ulaÅŸmayı hedefliyorlardı.

Mısır, kendine verilen bu sözcülük/liderlik görevini uzun bir süre memnuniyetle yaptı. Fakat Mursi’nin seçilmesiyle Mısır’da etkin olan Arap MilliyetçiliÄŸi yerini Ümmet endiÅŸesine bıraktı.

Mursi, Ä°slam Ümmetinin ancak Türkiye’nin/ErdoÄŸan’ın önderliÄŸinde toparlanacağına inanıyordu.

AÄŸustostaki darbe olmasaydı ErdoÄŸan ile beraber Gazze’ye geçecekti. Böylesi bir durum Mısır’ın, ErdoÄŸan’ın/Türkiye’nin liderliÄŸinin kabulü /biat etmesi anlamına gelecekti.

Bir araya gelmesi mümkün olmayan üç düÅŸman (Ä°ran, Körfez Ülkeleri ve Ä°srail) Mısır’da direkt veya dolaylı olarak Sisi’nin arkasında yer aldılar.

Körfez ülkelerinden akan milyar dolarların, Ä°ran’ın darbeye karşı suskunluÄŸunun/cılız tepkisinin ve Ä°srail’in açıktan Sisi’ye verdiÄŸi desteÄŸin nedeni budur.

Ayrıca; dikkatli bakılırsa, Gezi ve Tahrir olaylarında sanki tek bir merkezden çıkmış gibi ortak birçok argüman görürsünüz.

Darbeyle beraber Mısır tekrar eski konumuna döndü.

Türkiye’nin Ümmet liderliÄŸine soyunmasını deÄŸerlendirirsek:

Her ne kadar Türkiye, ABD’nin politikalarına açık bir ülke olsa da Ä°ran’ın iddiasının tersine bu giriÅŸim AKP Hükümetinin ve Türkiye Devletinin (ikisini ayrı deÄŸerlendirmek gerekiyor) kendi projesidir.

Kendi giremediÄŸi yerlere Türkiye üzerinden girmek ABD ve Küresel Sermayenin iÅŸine gelir ama kontrolden çıkmış güçlü bir Türkiye’yi de hiçbir zaman kabul etmezler.

Zaten bu konuda Ä°srail/Yahudi Lobisi ile Küresel Sermaye ihtilaf içinde. Yahudi fanatikler Türkiye’nin bu liderliÄŸine ÅŸiddetle karşı çıkarken, Küresel Sermaye Büyük OrtadoÄŸu Pazarı oluÅŸacak diye sıcak bakıyor.

Bu proje, DavutoÄŸlu’nun hayatını adadığı projedir. DavutoÄŸlu, bu projeye milli bir çıkar gözlüÄŸüyle deÄŸil, Ä°slami/Ümmetçi bir endiÅŸeyle bakıyor. Türkiye Devleti ise (derin yapı da denebilir) bu projeye salt milli çıkar gözlüÄŸüyle bakıyor.

DavutoÄŸlu’nun projesi, adı konulmamış bir Hilafet giriÅŸimidir. Türkiye Devletinin ise Hilafete tahammülü yoktur.

DavutoÄŸlu’nun projesinde dini ve vicdani endiÅŸe hâkimken derin yapı olayın sadece ekonomik ve siyasi yönüyle ilgilenmektedir.

Sonuçta proje bir; ama beklentiler/amaçlar farklı. Bu nedenle bu projeyi kabul veya ret ederken bu farklılıklara dikkat etmek lazım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.