Sosyal Medya

Makale

1 Kasım’da Ne Bekleniyor?

1 Kasım seçimleri yaklaşıyor. Bir yanda sandıktan çıkacak sonuç diÄŸer yanda sandık sonuçlarını etkilemek için olası provokatif eylemler Türkiye’nin geleceÄŸini önemli ölçüde etkileyecek gibi gözüküyor.

AKP’nin tek başına iktidar olacağı bir sonucun çıkması sorunları bitirmeyecektir ama koalisyon ve benzeri aksi durumlar sorunları daha da arttıracaktır. Hükümetteki istikrarsızlık oranında Türkiye OrtadoÄŸu ve terör bataklığına çekilecektir.

Bu yazıda herhangi bir siyasi partinin amigoluÄŸunu yapmadan kiÅŸisel seçim beklentilerimi olası sonuçların doÄŸuracağı ÅŸartları yazmak istiyorum.

Türkiye’de siyaset ne yazık ki aksiyon üzerinden deÄŸil reaksiyon üzerinden yürüdüÄŸü için insanların tercihini reaksiyonel eylemler belirliyor. Bu nedenle Türkiye siyasetine yön vermek isteyen perde arkası aktörlerin, seçimin son birkaç gününde, Ankara patlaması benzeri sansasyonel eylemlerde bulunmaları ihtimali beni tedirgin ediyor.

Açıklanan son anketlere bakıldığında, 7 Haziran seçim sonuçlarına yakın bir sonuç bekleniyor. Åžahsen anketlerin aksine, oy oranlarının Haziran’a göre 1 ile 4 puan arası deÄŸiÅŸeceÄŸini düÅŸünüyorum.

Geçen seçimlerde seçmenin yaklaşık  %20’si ya sandığa gitmedi ya da gidip ret oyu kullandı. Kritik bir süreçteyiz, bu nedenle oy vermeyen kitlenin ortalama yarısının sandığa gitmesini bekliyorum. Bunun da en çok AKP’ye yarayacağını düÅŸünüyorum.

AKP’nin ve CHP’nin oylarının artmasını, MHP ve HDP’nin oylarının ise düÅŸemesini bekliyorum.

Olası provokatif eylemler ve DoÄŸu’daki seçmenin ve sandıkların güvenliÄŸi beklenen oy oranlarını ciddi ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirir.

HDP’nin “demokrasi ve barış” söylemine kanmamak lazım. HDP, gücü yettiÄŸi yerde zorbadır zayıf olduÄŸu yerlerde ise demokrattır, barışseverdir.

Bu seçimlerde kolluk kuvvetleri ne ölçüde tedbir alır bilinmez ama DoÄŸu ve GüneydoÄŸu’da Kışla ve Karakolların dışında devlet emniyetinden bahsetmek fazla iyimserlik olur.

Åžuna inanıyorum ki eÄŸer gerekli güvenlik tedbirleri alınır da PKK ve yan unsurlarının sivil halk üzerinde baskı yapması engellenirse HDP barajı aÅŸamaz.

DoÄŸuda iki parti seçime giriyor; AKP ve HDP, CHP ve MHP sadece figüran rolünde.

Bir önceki seçimde, “HDP oy alıp meclise girsin de PKK/silahlı mücadele geri planda kalsın…” diye düÅŸünüp oy veren ciddi bir DoÄŸulu/Kürt seçmen kitlesi vardı ama büyük bir hayal kırıklığı yaÅŸadılar. EÄŸer tehdit edilmezlerse bu kitlenin oyu AKP’ye geri kayacaktır.

Tek başına iktidar olmaya yeter mi bilinmez ama en fazla yükseliÅŸi AKP’nin yapması bekleniyor. Zannımca 1-2 puan farkla tek başına iktidar olur.

Olası bu artış AKP’nin kendi baÅŸarısından, siyasi vaatlerinden ziyade; ülke, koalisyon nedeniyle istikrarsız bir sürece girmesin diye olacaktır. Yoksa AKP’nin eski tasları/tüfekleri tekrar listeye koyduÄŸu için olmayacaktır.

AKP’ye kızgın ve kırgın olanların düÅŸüncesinde deÄŸiÅŸen bir ÅŸey yok. Bir önceki seçimde sandığa gitmeyen bu kitle sandığa gidip AKP’ye oy verecek ama AKP’nin karakaşı karagözü için deÄŸil ülkenin selameti için bunu yapacak.

CHP, AKP karşıtlığı ve ErdoÄŸan nefreti üzerinden oy toplamaya çalışıyor. Bugün CHP’ye oy verenlerin büyük çoÄŸunluÄŸu KılıçdaroÄŸlu sevgisinden çok ErdoÄŸan nefreti yüzünden oradalar. Ne yazık ki ErdoÄŸan bu tabloyu yeterince okumadı ve halen CHP’nin ekmeÄŸine yaÄŸ sürüyor.

Medya, HDP’nin oy oranını düÅŸmüyor gibi gösterse de gerçek daha farklı. AKP karşıtlığı yüzünden HDP’ye giden emanet oyların bir kısmının geri dönmesi kaçınılmazdır.

Seçimin maÄŸlubu MHP olacakmış gibi gözüküyor. Bahçeli, AKP’nin bölüneceÄŸini ima ederek 1 Kasım’dan sonra meclisin 5 partiden oluÅŸacağını söylüyordu.

Ben Bahçeli’nin yerinde olsam AKP’ye deÄŸil MHP’ye bakardım. Çünkü bölünme tehlikesi en çok MHP’yi tehdit ediyor. EÄŸer 1 Kasım sonrasında tekrar koalisyon çıkar da Bahçeli yine eski inadında ısrar ederse MHP’den bir gurubun ayrılıp yeni bir parti kurması ihtimali bence %51’den az deÄŸildir.

Temennim, sonuç ne olursa olsun yeter ki Türkiye’nin ve Ümmetin hayrına olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.