Sosyal Medya

Güncel

Yeni ehliyet için sağlık raporu nasıl alınır?

Kimi para ödüyor kimi ücretsiz alıyor. Kimi ise parayla bile sağlık raporu alamıyor. İşte yeni ehliyetler için sağlık raporu bilmecesi...



Karayolları Trafik YönetmeliÄŸinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016’dan itibaren deÄŸiÅŸtirilmeye baÅŸlandı. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle deÄŸiÅŸtirilececek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduÄŸu için diÄŸer ülkelerde de kullanılabilecek. Ehliyetlerini deÄŸiÅŸtirmek isteyen sürücülerden biyometrik fotoÄŸraf, saÄŸlık raporu ve parmak izi isteniyor. SaÄŸlık Bakanlığı aile hekimlerinden alınacak saÄŸlık raporunun yeterli olduÄŸunu duyurdu. Ancak vatandaÅŸların başına gelenler tersini söylüyor. Yurt genelinde ehliyet deÄŸiÅŸtirmek için saÄŸlık raporu almak isteyen vatandaÅŸlar ya para ödemek zorunda kalıyor, ya da kapı kapı gezmek zorunda kalıyor. BirçoÄŸu ise parasını vermesine raÄŸmen kendisine ‘muhatap’ bulamıyor…

Birçok vatandaş ehliyet için sağlık raporu almak üzere gittikleri sağlık ocaklarından eli boş dönüyor

Ehliyet raporu ÅŸikayetleri;

Suat BüyüktaÅŸ: “Ehliyet yenileme için aile hekimine gittim. Benden göz için rapor almamı istediler.Göz için raporu 75 TL karşılığında veriyorlar. Sözde ücretsiz olacaktı. Bu nedenle yenilemekten vaz geçtim.”

Hayati Aslan: 5 ayrı hekimden almam gerektiÄŸi söylendi. Zeka testi yapılması da gerekiyormuÅŸ. Aile hekimi, Eyüp Devlet, ve özel iki hastaneden ehliyet için saÄŸlık raporu alamadım.

Bekir Zat: “Yeni uygulamayla ehliyet deÄŸiÅŸimi bir hizmet mi, soygun düzeneÄŸi mi, vatandaÅŸa eziyetler nedeni mi, anlayamadım. Mafya olsaydı o da bu maliyetle soyardi.. Devlet vatandaşını hizmet adı altında adete hem eziyet, hem soyuyor. Ehliyet deÄŸiÅŸiminden söz ediyorum.. Hem oradan oraya git geller, hem de soygun anlamında cepten çıkan paralar…”

Özcan BüyüoÄŸlu: “BilindiÄŸi gibi Türkiye de ki tüm sürücülerin ehliyetleri yasa gereÄŸi mecburi olarak deÄŸiÅŸtiriliyor. Bu deÄŸiÅŸim esnasında istenilen evrak arasında saÄŸlık raporu da var.SaÄŸlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre; raporları vatandaşın en yakınında ki aile doktorları verecek. Tatbikatta iÅŸin rengi deÄŸiÅŸik. Aile doktoruna müracaat yapıyorsunuz.Sizi dıştan inceliyor.Öncelikle risk altına girmeyi düşünmüyor.Aynı yerde uzman aile hekimi varsa oraya sevkediyor. Uzman hekim de sizi önce dıştan inceliyor. Doktor muayenesine girmeden vezneye yöneliyorsunuz.50 TL yatırıp makbuz alıyorsunuz.Sigortalı olmanız bir mana ifade etmiyor.Makbuzla uzman doktorun odasına giriyorsunuz. En çok 2 dakika sürüyor.Uzman doktorun imzası yetiyor..Raporu alarak ehliyetin deÄŸiÅŸimi için Trafik amirliÄŸine yöneliyorsunuz. EÄŸer gittiÄŸiniz saÄŸlık ocağında uzman aile doktoru yoksa, bu defa en yakın devlet hastahanesine sevkiniz yapılıyor. En az 4 doktora çıkıyor(Göz-Dahiliye-Nüroloji ve Hariçiye) ve normal raporu alıp tekrar aile doktorunuza dönüyorsunuz. Aile doktorunuz da raporlara bakarak,size istediÄŸiniz saÄŸlık raporunu teslim ediyor. Hastanede 4 doktor demek sigortalı vatandaÅŸ için 40 lira. Sigortanız yoksa daha pahalı. Türkiye hudutları dahilinde 25 milyon 972 bin 519 ehliyetli vatandaÅŸ motorlu araç kullanıyor. Bir düşünün SaÄŸlık Bakanlığının kasasına girecek parayı… Yukarda ki bilgileri birebir yaÅŸamak suretiyle öğrendim. Marmara EreÄŸlisi Yeni Çiftlik mahallesinde ki saÄŸlık ocağında bulunan aile doktorum, beni Çorlu Devlet Hastahanesi’ne sevk edecekti. Doktor muayene üçreti 4 doktor için toplam 40 TL. Artı gidiÅŸ/dönüş yol masrafı 50 TL’yi geçmekte. Marmara Devlet Hastahanesi de iÅŸi çabuklaÅŸtırma yönünden, görevli uzman aile hekimi 50 TL verene anında raporu imzalayıp vermekte…”

Ali Özmakas: “Ehliyet DeÄŸiÅŸimi için gerekli Rapor konusunda Aile Hekimim ile  görüştüm. Aile hekimimin verdiÄŸi bilgiye göre; diyabetli, tansiyonlu, gözlüklü yada devamlı bir ilaç kullananlar vb. dahil rapor taleplerinin bakanlığın genelgesi doÄŸrultusunda  Devlet Hastanelerinden SaÄŸlık Kurulu Raporu alınmasının gerekli olduÄŸunu belirtmiÅŸtir.
Takdir edersiniz ki  ehliyetli milyonlarca vatandaşın devlet hastanelerine nasıl bir iÅŸ yükü getireceÄŸi,  çalışan insanların kurul toplantı günlerinde çalıştığı yerden izin alamama sorunlarıyla karşılaÅŸabileceÄŸi ve rapor alma iÅŸinin çok zor ve keÅŸmekeÅŸ bir duruma geleceÄŸi aÅŸikardır.
Ben özel hastaneler ve tıp Merkezlerinden bir kaç tanesi ile konuÅŸtum. Bu saÄŸlık kuruluÅŸları ilk kez ehliyet alacaklara rapor verebildiklerini ancak ehliyet deÄŸiÅŸim için rapor veremediklerini belirtmiÅŸlerdir. Ä°lk kez ehliyet alacaklara özel saÄŸlık kuruluÅŸlarının verdiÄŸi raporu kabul eden bakanlık neden ehliyet deÄŸiÅŸiminde Özel saÄŸlık kuruluÅŸlarını devre dışı bırakmaktadır.”

Ãœnal Bellek: “Ehliyet alabilmek için yatırılması gereken 15 TL’nin 2 TL’si Vakıflar Bankası’na yatırılmak zorunda. Kalan 13 TL Halk ya da Ziraat Bankası na yatırılıyor. Bunu hangi akıllı duzenlediyse…”

PEKİ İŞİN ASLI NE?

YönetmeliÄŸe göre aile hekimi tarafından verilecek olan saÄŸlık raporu ehliyet deÄŸiÅŸimi için yeterli. Yani baÄŸlı bulunduÄŸunuz saÄŸlık merkezine gidip aile hekiminizden “ehliyet deÄŸiÅŸimi için saÄŸlık raporu” almanız gerekiyor. Ancak söz konusu hekim sizde (gözlük kullanılması, el titremesi gibi…) araç kullanımızını etkileyecek bir husus görürse sizi ya ilgili konunun hekimine ya da saÄŸlık kurulu olan bir hastaneye yönlendiriyor.

HERKESİN SORDUĞU SORU: EHLİYET ALDIĞIMDA GÖZLÜK KULLANMIYORDUM ŞİMDİ NE OLACAK?

Örneğin ehliyet aldığınız dönemde gözlük kullanmıyorsanız yani o dönem gözle ilgili bir şikayetiniz yoksa ehliyet yenilemek için aile hekiminiz sizi bir göz hekimine yönledirebiliyor. Söz konusu sağlık merkezinde ilgili hekim yoksa bir devlet hastanesinden önce randevu almanız ve teşhis edilmeniz gerekiyor. Eğer bulunduğunuz bölgede devlet hastanesinden randevu alamazsanız özel bir sağlık kuruluşuna gidip para karşılığı raporunuzu alabiliyorsunuz.

ÇELİŞKİLİ YANITLAR VERİLİYOR

Ehliyet yenilemek için saÄŸlık raporundaki soru iÅŸaretleri bunlarla sınırlı deÄŸil. VatandaÅŸların iddialarına göre birçok aile hekimi söz konusu baÅŸvuru sahibinden “zeka testi bile” isteyebiliyor. SaÄŸlık Bakanlığı her ne kadar “Aile hekiminden alınacak rapor geçerlidir” dese de pratikte vatandaÅŸlar birçok zorlukla karşı karşıya kalabiliyor. Birçok vatandaÅŸ da “daha 5 yıl sürem var” diye ehliyetlerini deÄŸiÅŸtirmekten vaz geçiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.