Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsmail Kılıçarslan: Ölmek problem değil, mesele birlikte yaşamak

Yeni Şafak gazetesi yazarı İsmail Kılıçarslan bugünkü köşe yazısında bir dava için, bir ideal için, bir ülke için yapılabilecek en iyi ve en zor şey o dava, o ideal, o ülke için yaşayabilmek olduğunun altını çiziyor. Yazar yaşamak fiilinin önüne bir önemli eklemede bulunuyor: Birlikte yaşamak



Ä°ÅŸte Kılıçarslan'ın o yazısı:

Filistin'in güzel sesli ÅŸarkıcısı Reem Kelani, bir konuÅŸmasında 'Filistin için ölmek en kolayı. Filistin'in özgürleÅŸmesini saÄŸlayacaksa canım ülkeme feda olsun. Ancak bundan daha zoruna talibim ben. Filistin için yaÅŸamayı seçiyorum' demiÅŸti.

DoÄŸrusu bu sözleri ilk okuduÄŸumda 'kadına bak. Ülkesi için ölecek cesareti yok, bir de üstüne edebiyat yapıyor' diye düÅŸünmüÅŸtüm. Zira geldiÄŸim siyasi gelenek de, içine doÄŸduÄŸum ülkenin yazılı olmayan kesin kuralları da bana 'bir dava için yapılabilecek en önemli eylem, o dava için ölmektir' cümlesini kodlamıştı.

'Yanılmışım' demek zordur bilirim. Ancak söylemek zorundayım: Yanılmışım. Bir dava için, bir ideal için, bir ülke için yapılabilecek en iyi ve en zor ÅŸey o dava, o ideal, o ülke için yaÅŸayabilmekmiÅŸ. Ayrıca bilinmesini isterim ki, yaÅŸamaktan korkmayanın ölümden de korkması anlamsızdır. Böylelikle adına 'ÅŸehitlik' dediÄŸimiz o müessesenin kesin ÅŸartlarından birinin 'yola ölmek kastıyla çıkmamak' olması da zihnimizde yerli yerine oturacaktır. Tabii ÅŸehitlerimize niçin 'ölü' demememiz gerektiÄŸi de…

'YaÅŸamak' eyleminin hemen önüne bir kelime ilave edelim: 'Birlikte yaÅŸamak.'

'Ä°nsan tekinin ya da bir insan topluluÄŸunun 'öteki' olarak kodladığı diÄŸer insan tekleri ya da toplulukları ile tarafların onurlarının zedelenmeyeceÄŸi bir yaÅŸama alışkanlığı geliÅŸtirebilmesi' olarak tanımlayalım ÅŸimdilik 'birlikte yaÅŸamak' kavramını.

Bilenleriniz elbette vardır. Ä°nsanlık tarihinde ilk kez ortaya konulan 'yazılı birlikte yaÅŸama anlaÅŸması', Peygamberimiz(sav)'in dudaklarından çıkmıştır. Medine'de yaÅŸayan tüm halkların hak ve sorumluluklarının eÅŸitlendiÄŸi Medine Vesikası, her bakımdan heyecan vericidir. Çok dinli, çok dilli, çok gelenekli, hatta çok hukuklu bir toplum haline gelen Medine'de yaÅŸayan tüm unsurların haklarının yazılı olarak güvence altına alındığı böylesi bir metne bugün de son derece büyük bir ihtiyaç vardır.


YAZININ DEVAMINI OKUMAK Ä°ÇÄ°N TIKLAYINIZ 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.