Sosyal Medya

Tarih, kültür ve medeniyet ÅŸehri Diyarbakır'ın geleneksel mutfağının seçkin lezzetleri arasında yer alan "meftune" sunumu, kokusu, damakta bıraktığı tadıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan eserleriyle peygamber makamları ve türbeleriyle zengin bir tarihi ve kültürel potansiyeli bünyesinde barındıran Diyarbakır, yöresel lezzetleriyle de göz dolduruyor.

Kentte kaburga dolması, ciÄŸer kebabı ve dolması, içli köfte, etli, ekÅŸili ve kuru dolma, tescilli burma kadayıf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatlısı, çörek, meyan kökü ÅŸerbeti, mumbar, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekÅŸili sıkma gibi meftune de sayısız lezzetler arasında yer alıyor.

Kışın kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarında da patlıcan ile yapılan meftune yemeÄŸi ramazanda da sofraları süslüyor.

Geleneksel lezzetleri aslına uygun tariflerle hazırlayan Diyarbakır OlgunlaÅŸma Enstitüsünde usta öÄŸretici Meral Akkaya, AA muhabirine, enstitüde yiyecek içecek hizmetleri bölümünde usta öÄŸretici olarak görev yaptığını söyledi.

Tarihi Sur ilçesinde sokakları gezip tek tek evlerin kapılarını çalarak lezzetlerin gerçek tariflerinin izini sürdüklerini aktaran Akkaya bunları kitap haline dönüÅŸtürdüklerini belirtti.

Kentte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) öncesi ramazanda kalabalık sofralar kurulduÄŸunu dile getiren Akkaya, bu ayın aileler ve insanlar için birleÅŸmeyi ifade ettiÄŸini aktardı.

Meftunenin de Diyarbakır mutfağının olmazsa olmazları arasında yer aldığını ifade eden Akkaya, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Kışın kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarında da patlıcan meftunesi yapılır. Etli ya da etsiz yapılabilir. Meftune yemeÄŸinde olmazsa olmazımız sumak ve sarımsaktır. Ramazan ayında da meftune yemeÄŸi sofraların vazgeçilmezi."

Kengerin dikenli ve daÄŸlık bulunan, toplanması zahmetli bir bitki olduÄŸunu anlatan Akkaya, "Bu bitki yaklaşık 20 gün toplanabilmektedir. Yöremizde kengerden her çeÅŸit yemek yapılmaktadır." dedi.

"Biz de kenger meftunesini etsiz yaptık." diyen Akkaya bu lezzeti ÅŸöyle tarif etti:

"Kenger temizlenip dikeninden ayıklanır ve yıkanır. Yağın içerisine salçası, sarımsağı atıldıktan sonra kavrulur. Sonrasında sumak suyu eklenir. Salça ve sumak suyu özdeÅŸleÅŸince kengerimizi içerisine atarız. Yaklaşık 20 dakika kaynar. Sonrasında yemeÄŸimiz hazır hale gelir."

kaynak: AA

Çok İzlenenler