Sosyal Medya

Makale

Aktif ahlak sahibi olanlar; Sosyal ahlaksızlıklara karşı dururlar

Müslüman Kur’an ahlakıyla ahlaklanandır. Fıtratını bozmadan dosdoÄŸru, faziletli, erdemli, bir hayatı yaÅŸamaya çalışır. Hayatı boyunca ahlak -erdem-fazilet safında yer alır. Aynı zamanda Müslümanların ahlak alanındaki temel görevleri, sosyal alanda bir ahlak yozlaÅŸmasına karşı mücadele edip, bir ahlaklı mümin örnekliÄŸini ortaya koymalarıdır. Kur’an bu hususu ÅŸu ÅŸekilde izah eder.

<<Sizden hayra davet eden iyiliği emredip kötülüğü men eden bir ümmet olsun işte kurtuluşa erenlerde bunlardır.>> (Al-i İmran 3/104)

<<Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz iyiliÄŸi emreder kötülüğü men eder. Allah’a da iman edersiniz.>> (Al-i Ä°mran 3/110)

Çağımızda ahlâksızlığın, ahlâk karşıtı hareketlerin, ahlak konusunda umursamazlığın örgütlü ve geliÅŸmiÅŸ yöntemlerle yaygınlaÅŸtırılmasının ahlaki alanda ciddi bir hasara, bozulmaya, kokuÅŸmaya yol açtığını görüyor ve yaşıyoruz. Asıl çıbanbaşı buhran ahlâksızlıktır .Ä°slam ahlakına karşı ladini, batıcı, çıkarcı, menfaatçi, bölgeci, kabileci, hizipçi ,partizan bir ahlak anlayışını (Kur’an ahlakına karşı bir devrimi) yerleÅŸtirmek için var gücüyle çalışan yerel ve küresel insan müsveddeleri var .Bu korkunç gidiÅŸin hangi safhaya vardığını anlamak için, uyuÅŸturucu ticareti, alkol tüketimi, intihar olayları, zührevi hastalıkların çoÄŸalması (AIDS) baÅŸta olmak üzere her türlü sapkınlığın yayılması, ekonomik düzensizlik, hayat sıkıntısı, fahiÅŸ fiyatlar, zamlar, alım gücünün zayıflaması insanların strese girmesi, fakirin daha fakir zenginin daha zengin olması, adaletsizlik, ruhsal çöküntülerin artması çocuklarını öldüren babalar anneler, babasını annesini katleden çocuklar, her türlü hırsızlıklar vs…

Vicdansızlık ve ahlaksızlık yerel ve küresel ölçeklerde en üst düzeyde seyrediyor. Ä°slam beldelerinde iÅŸlenen cinayetler, Gazze’de Siyonist katillerin iÅŸlediÄŸi zulümler, katliamlar, Ä°slam ülkelerinin başındaki yönetici kadroların kendi halklarına söylediÄŸi yalanlar, sosyal çürümüşlüğün en büyük örnekleridir.

Bu vahÅŸeti yapanlar, seyredenler, yalancılar, sahtekârlar çalanlar-çırpanlar için ahlakın kendisi deÄŸil mefhumu ve sözü bile kalmamıştır. Yine yaÅŸadığımız dünyada çevreyi katleden, imha edenler utanmadan çevrecilik söylemlerini yutturmaya çalışıyorlar. Asıl olan Ä°slam ve Müslüman çevreyi ihya eder ama ahlaksız çapulcular çevreyi imha eder.

Tüm bu ahlaksızlıklara karşı tavrımız vasat bir ümmetin mensubu olarak ÅŸahitlik vazifemizi tam olarak yapmalıyız. Tarihin öznesi olmak istiyorsak bu gidiÅŸe müdahale etmeliyiz. Her ÅŸeyi mubah sayan bu zihniyetlere karşı olmalıyız. Tüm iyilikleri güzellikleri ahlaki bir eylem haline getirmeliyiz. Her mümin takva elbisesine bürünmeli. Bu aynı zamanda takva ahlakına sahip olmaktır. Bu ahlak bilinçli ÅŸekilde yerleÅŸirse, insana ahiret sorumluluÄŸunu unutturmaz. Böylece ahlaki iyiyi eylem haline getiren, hayata anlam katan ve insanı varoluÅŸsal bir güvenlik çemberi içine alan böyle bir ahlak tasavvuru insana hayatın her alanında, istikamet kazandırır. Ä°man–ahlak iliÅŸkisi Kur’an da öne çıkar. Ä°badete baÄŸlı olarak ahlaki erdemlerin kazanılacağı yargısı var amenna… Ne yazık ki yaÅŸadığımız toplumda ibadet telakkisi özden ziyade, ÅŸekil ve kuralcılığı öncelediÄŸi için külli manada ibadetleri yerine getirme ahlaki erdemleri kazandırmıyor. Namaz, hac, oruç ibadetini yerine getiren nice Müslümanın aynı ÅŸekilde ahlaki duyarlılık konusunda özen göstermediklerine tanık oluyoruz.

Ahlaki olarak son derece kötü olan Müslümanın, Kur’an ahlakına kavuÅŸması ve ahlaki deÄŸerleri temsil etmesi gerekiyor.

Ä°nsan, fıtratını gereÄŸi olarak, bu yaratılışının gayesini, hedefini, varlık âlemine yansıtacak. Bu yansıtmaya ahlaki davranış diyebiliriz. Fıtratın özüne uygun bir yaÅŸam biçimi olacak. Evet Ä°slam dini ahlaktır. Vahiy, peygamberimizi ve ona inananları 23 yıllık süreç içerisinde kendi potasında eÄŸiterek, inÅŸa ederek, cahiliye toplumunun pislik ve tortullarından arındırmış, insanın iç ve dış dünyasını oluÅŸturan her karede onların ahlakı olmuÅŸtur. Hz. AiÅŸe’nin söylediÄŸi, Kur’an’ın Hz. Peygamberin ahlakı olması budur…

Ahlak güzelliÄŸini oluÅŸturan vahiy de olsa, bu güzellik toplumda zamanla toplumda ÅŸu veya bu ÅŸekilde solmaya baÅŸlıyor. Yabancı kültürler, bidatler, hurafeler, hizipler, fırkalar, yöneticilerin dayatmaları, sonucu gayri ahlaki tutumlar davranışlar normalleÅŸmeye baÅŸladı. Vahyin, diriltici gücü, soluÄŸu göreceli olarak azaldı. Ä°nançtan ibadete, ahlaka yönetime kadar bulanıklaÅŸma, kokuÅŸma, gerileme oldu. Müslümanların ahlakı yozlaÅŸtı. Kur’an ahlakı yerine, hizip grup cemaat, ahlakı oluÅŸtu… Peygamber-sahabe iliÅŸkisinin yerini, tabiri caizse ÅŸeyh–mürit iliÅŸkisi ahlakı ve buna göre Müslüman tipi oluÅŸturuldu maalesef…

Åžu hususu belirtelim ki, ahlakın ilgi sahası dışında hiçbir konu yoktur. Ä°nançta ahlak, ibadette ahlak, düşünce de ahlak, fiillerde ahlak, siyasette ticarette hayatın her alanında ahlak söz konusudur. Güzel ahlak, Kur’an ahlakıdır. Ahlakı Kur’an’dan ibaret olan Resulullah’ın ahlakıdır.

Güzel ahlak, hakka teslimiyettir. EmrolunduÄŸu ÅŸekilde dosdoÄŸru olmaktır. Hayatı vahye programlamaktır. Vahiyle inÅŸa olan insanın ahlakı güzel olur. Resulullah’ın (As.) <<Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.>> buyuruyor. Yine önderimiz Hz. Muhammed (As.) “sizin en iyileriniz ahlakı en güzel olanlarınızdır.” buyuruyor.

Kötü ahlakla iyi Müslüman olunmaz. Çünkü ahlak hem düşüncedir hem eylem. Ahlak, düşünce boyutu, neyin doğru, neyin yanlış, neyin iyi, neyin kötü, neyin yararlı, neyin zararlı olduğunun bilinmesini içerirken eylem boyutu, doğru iyi, yararlı olarak bilinenleri davranışa yansıtabilme çabasıdır. Dolayısıyla ahlak bilinçlenmeye başlar, eylemle tamamlanır Biri eksik olursa söylem -yaşam arasında çelişki başlar, kişilik parçalanır.

Ä°slam bütün olarak bir ahlak nizamı ve ahlak disiplinidir. Zalimlere müstebitlere, çağın firavunlarına, emperyalistlerine, haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı durmayı, mazlumların yanında yer almayı gerektirir, Ä°slam ahlakı … Dünyayı adeta parselleyen, kukla yöneticilerle tüm toplumları hegemonya altına almak isteyen küreselleÅŸme uÄŸruna kutsalları rafa kaldıran ahlaki deÄŸerleri hiçleyen küresel eÅŸkıyayla mücadele etmeyi gerektirir Ä°slam ahlakı…

Velhasıl, hiçbir toplum ahlak olmadan varlığını sürdüremez. Fertleri, aileleri, toplumları da yaÅŸatan ve öldüren yaÅŸadıkları ahlaktan baÅŸkası deÄŸildir. Mehmet Akif Ersoy’un ÅŸu dizeleri bu hususu ne güzel ifade ediyor.

<<Gökten inmez bir de hiçbir şey bütün yerden taşar kendi ahlakıyla bir millet ölür yahut yaşar.>>

Bünyamin Doğruer

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.