Makale
Mü'minler Ne Yapmalı? (II)
-Maide/ 1’ e göre mü’minler, yaptıkları antlaÅŸmalara sadık kalmalı ve verdikleri sözleri yerine getirmelidir. (Allah’a ve üçüncü ÅŸahıslara karşı).
-Maide/ 3’ e göre mü’minler, Allah’ın sembollerine yani vicdan, ahlak, sorumluluk, eÅŸitlik, özgürlük, hak ve adalet gibi olmazsa olmazı olan insani deÄŸerlerin korunmasına azami derecede gayret göstermelidir.
-Maide/ 6’ ya göre mü’minler, maddi ve manevi temiz olmalı, namaz isteÄŸini hep diri tutmalı fiziki ibadetlerini zorluk deÄŸil, arınmaya vesile olacağı bilinciyle yerine getirmelidir.
-Maide/ 8’ e göre mü’minler, adaleti titizlikle ayakta tutmalı, öfkeli oldukları kiÅŸi ya da toplumlara karşı bile asla adaletten ayrılmamalıdır.
-Maide/ 35’ e göre mü’minler, sorumlulukları gereÄŸi ceht ve gayretle Allah’ın rızasını kazanmaya gayret etmelidir.
-Maide/ 54’ e göre mü’minler, dinlerinden dönmekle Allah’a hiçbir ÅŸekilde zarar veremeyeceklerini, mü’minlere karşı alçak gönüllü, kafirlere karşı güçlü, kınayıcının kınamasından korkmadan çekinmeden davasına sımsıkı sarılmakla ancak Allah’ın sevgisinin kazanılacağını bilmelidir.
-Maide/ 57’ e göre mü’minler, hiç kimsenin diniyle, diliyle, rengiyle, mezhebi yâda meÅŸrebiyle alay etmemeli, edenleri de ikaz edip uyarmalıdır.
-Maide/ 87’ e göre mü’minler, kendi kafalarına ya da rivayetlere göre helal ya da haram koymanın “Allah’a din öğretme” gibi bir ukalalık olacağı inancıyla böyle bir hadsizliÄŸe kalkışmamalıdır.
-Maide/ 90’ a göre mü’minler, aklın fonksiyonlarını iÅŸlevsiz hale getiren içkiden, emeÄŸe saygısızlık ve haksız kazanç olan kumardan, umut tacirliÄŸi olan ÅŸans oyunlarından kendini alıkoymalıdır.
-Maide/ 101’ e göre mü’minler, karşıdakini rencide eden, toplum içinde küçük düşüren ve özellikle kendilerini ilgilendirmeyen konularda soru sormamalıdır.
-Maide / 106’ ya göre mü’minler, henüz hayatta iken vasiyetlerini hazırlamalı, hazırlarken de tarafsız iki ÅŸahit bulundurmalı ve bu ÅŸahitlerden ÅŸahitliklerine sadık kalacaklarına dair söz almalıdır.
-Enfal / 27’ ye göre mü’minler, kendilerine verilen nimetleri, nimeti verenin isteÄŸi doÄŸrultusunda kullanmak suretiyle kıymetini bilmeli, bunu yaparken aslında kendisine iyilik yaptığının bilincinde olmalıdır.
-Tevbe/ 23’ e göre mü’minler, babaları, kardeÅŸleri yani en yakın akrabaları bile olsa, eÄŸer küfrü imana tercih etmiÅŸlerse onlarla dost olmamalıdır. Onlarla dost olmanın büyük bir zulüm olduÄŸunu bilmelidir.
-Tevbe/ 34’ e göre mü’minler, imtiyazlı bir din sınıfı oluÅŸturmamalı, din kimliÄŸini kullanarak insanları sömürmemeli, bir taraftan fakirliÄŸin faziletli olduÄŸu söyleminde bulunup diÄŸer taraftan kendi servetlerine servet katmamalıdır. ….
-Hacc/ 77’ ye göre mü’minler, Rabbinin verdiÄŸi nimetler karşısında rükû etmeli, yetmez secdeye varmalı ve gönülden boyun bükerek hayırdan geri durmamalıdır.
-Nur/ 21’ e göre mü’minler, ÅŸeytanın çirkinliÄŸi ve kötülüğü emrettiÄŸi bilinciyle onun adımlarını takip etmemeli, Allah’ın lütfu ve merhameti olmaksızın da bunu baÅŸaramayacağını bilmeli ve bütün benliÄŸiyle Allah’a sığınmalıdır.
-Nur/ 27’ ye göre mü’minler, mükemmel bir adabı muaÅŸeret örneÄŸi olan, baÅŸkalarının evlerine girmeden izin alınması, izin verilmesi durumunda selamla içeri girilmesi, izin verilmediÄŸinde ise meÅŸru bir mazeretleri vardır düşüncesiyle gönül koymadan geriye dönülmesi ilkesini günlük hayatında uygulamalıdır.
-Nur/ 58’ e göre mü’minler, yine bir aile içi adabı muaÅŸeret örneÄŸi olarak, kendi odalarında elbisesiz bir halde istirahatte olan anne-babalarının ya da ergenlik çağına ermiÅŸmiÅŸ kardeÅŸlerinin odalarına girmeden önce izin istemelidir.
-Muhammed/ 7’ ye göre mü’minler, eÄŸer Allah’ın kendilerine yardım etmelerini istiyorlarsa, bunun yolunun ancak Allah’ın dinine ve gönderdiÄŸi elçisine yardım etmekle mümkün olacağını bilmelidir.
Haydar KAYA
Henüz yorum yapılmamış.