Makale
Din Şûrası Merceğine Takılanlar
“DijitalleÅŸen dünyada Müslüman olmak”, “dijitalleÅŸen dünyada insan kalmak” benzeri baÅŸlıklara ya kitap ismi olarak aÅŸinayız ya da bir konferans sunumu.
Bahsi geçen baÅŸlık son olarak geçtiÄŸimiz günlerde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığınca Ankara’da düzenlenen 7. Din Åžûrasının ana teması olarak çıktı karşımıza. Söz konusu ÅŸûrada “dijitalleÅŸen dünyada Diyanet hizmetleri: Etkililik-verimlilik-sürdürülebilirlik” üst baÅŸlığıyla masaya yatırıldı.
Din Åžûrasının amacı, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığınca yürütülen hizmetlerin geliÅŸtirilmesi konusunda bilimsel yeterlikleri ve dini hizmetleriyle tanınmış olan bilim ve din adamlarının görüşlerini almak ÅŸeklinde özetleniyor.
Ä°lk olarak 1993 tarihinde gerçekleÅŸtirilen Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı din ÅŸûralarında yıllar içerisinde deÄŸiÅŸen ÅŸartlarla birlikte tezahür eden kafa karışıklıklarına yönelik baÅŸlıklar için planlamalar yapılmış. Din algısı konusunda çarpık anlayışların yaygınlaÅŸmaması, zihinlerinin bulandırılmaması için bilgilendirme çalışmalarının yapılması kararlaÅŸtırılmış.
Yeniden 7. Din Åžûrasına dönüp dört kavramdan oluÅŸan büyük bir baÅŸlığı merceÄŸe alalım:
“DijitalleÅŸen dünyada Diyanet hizmetleri”
Şüphesiz her bir kavram da ayrı ayrı kategorize edilip, dallandırılıp budaklandırılabilir. Kurum ismi yerine baÅŸka alternatifler gelebilir. Ä°yisi mi ÅŸimdilik bu ihtimalleri zihinlerin bir köşesine gönderip dijitalleÅŸmek / dünya / diyanet / hizmet kavramlarını yerli yerine koyalım ve ÅŸûra kapsamında yapılan açıklamaları hatırlayalım:
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
“Dijital dünya küresel ölçekte tüm deÄŸerleri tahrip ederken Müslümanları ve özellikle de ehli-sünnet akaidini doÄŸrudan hedef tahtasına koyuyor. Bugün çocuklar anne babalarının, ailenin, öğretmenin, mahallenin talim ve terbiyesinden ziyade üzülerek ifade ediyorum, dijital medyanın talim ve terbiyesine daha fazla maruz kalıyor.”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş:
“Dijital inanç sistemleri karşısında Müslümanların tüm deÄŸerleriyle korunabilmesi için acil önlemler alınmalı ve hayata geçirilmelidir.”
Yine baÅŸkan ErbaÅŸ tarafından kamuoyuna açıklanan ÅŸûra kararlarından birisi de şöyle:
“Günümüzde tekno-biliÅŸim alanındaki hızlı geliÅŸmelere baÄŸlı olarak insan olmanın anlamını yitirmeye baÅŸladığına ÅŸahit olunmaktadır.”
Bu arada Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının organize ettiÄŸi 7. Din Åžûrasında açıklanan kararlar arasında yer alan “Filistin davası ve Kudüs bilinci konusunda tepki, boykot, bilinçlendirme ve maÅŸeri vicdanı harekete geçirmeye yönelik çalışmalara öncülük etmeye devam etmelidir” ifadeleri de dikkat çekti.
Åžûraya iliÅŸkin açıklamalara ve akabinde paylaşılan kararlara özet olarak bakıldığında vurgulanan kavramlar bir bütünün parçaları gibi tezahür ediyor. Bir yönüyle ifsadı bir yönüyle imarı iÅŸaret eden kelimeler adeta bir manifesto mahiyetinde:
Dijital, dünya, değerler, Müslüman, tahrip, acil önlem, insan olmak, anlam, şahitlik, anne-baba, öğretmen, çocuklar, terbiye, mahalle, Filistin, boykot, hareket, öncülük.
Her şeyi yapabilirsiniz bu merhamet pusulasını kaybetmiş dünyada demişti merhum Mevlana İdris. Kendini yeniden imara niyet eden muvahhid Müslüman duruşuyla, kalplerde yeniden merhameti hissetmek bir güncelleme biçimi olabilir sanki.
İçinden dijital geçen ve tahrip olan bir dünyanın tanıkları olan Müslüman anne babalar, öğretmenler değerlerin inşasına öncülük etmeli, çocuklar mahalle atmosferinde büyümeli. Terbiye önceliğimiz, boykot şiarımız, hareket hayat felsefemiz. Bu bir acil önlem çağrısıdır.
Henüz yorum yapılmamış.