Sosyal Medya

Makale

Mum Işığında Stratejik Buluşma

 

Bir savaÅŸ fotoÄŸrafçısının çektikleri içerisinden seçilip servis edilen görüntüler aslında savaşın görünen deÄŸil gösterilmeye çalışılan yüzüdür. Bu kare ile dondurulmuÅŸ anın sonrasında ne olacağı hususunda bakanın tasavvuru yönlendirilirken aslında bundan külli bir anlam çıkaranlar kadrajzedelerdir. Kendimi böyle tanımladıktan sonra gösterilmeye çalışılan ile gördüklerim arasındaki farkı merak ediyorum…

Acaba Gazze’de, yıkıntılar arasında kurulan derme çatma bir çadırın altında bir araya gelen on dört yetim mum ışığında kafa kafaya vermiÅŸ neden bahsediyorlar?

Bir saatlik elektrik kesintisinde aydınlatması, interneti, ÅŸarj aleti ve kombisi çalışmayınca dünya ile baÄŸlantısının koptuÄŸundan ÅŸikâyet edenler bu fotoÄŸrafla verilmek istenen korkudan sineceklerdir. Dokuz ÅŸiddetindeki depremden korumak için yapıldığı iddia edilen ve yıllarca faiz ödemeyi göze alarak alınan kalıcı konutunda, taksitle aldığı telefonuna düşen bu yıkıntı görüntüsü bir travmayı tetikleyecek. Çocuklarını her yere servisle götüren ve onun tüm isteklerini karşılamak için yaratıldığını sanan veledÅŸahi kentli ailesinde, sokakta kalan yetimlere ait bu görüntüler tüm korkuları körükleyecek. Bedelli askerlik yaptıktan sonra cihadın önemini belgelemek için bu fotoÄŸrafı paylaÅŸan bir muhafazakarın zihninde bir rahatlamaya yol açacak. Bu örnekleri arttırdıkça aslında konfor adına kuÅŸatılarak zihinleri iÅŸgal edilenler, bu görüntüler ışığında onlara önerilen çözümlere daha sıkı bir ÅŸekilde sarılırlar. Ãœstelik pozisyonlarının devamı için dua eder ve fotoÄŸraftaki insanlardan olmadıkları için Allah’a şükrederler. Daha da acı olan ise muhafazakâr STK’ların daha çok yardım toplamak amacıyla(!) bu fotoÄŸraflar üzerinden oluÅŸturulan korkulardan istifade etme aymazlıklarıdır…

Bu fotoÄŸrafların tamamında olduÄŸu gibi bunda da düşman kadraj dışında tutulmuÅŸ. Gösterilmeye çalışılan, onlara karşı gelenlerin yuvalarının yıkılmış ve çocuklarının aç bi-ilaç bir yıkıntıya sığınmak zorunda bırakılmış olduklarıdır. Telefonundan “yetim” yazıp bir numaraya para göndererek, aslında çaresizlikten uzak olduÄŸundan dolayı memnuniyetini gizleyen, hatta bunu bir merhamet olarak gören muhafazakârlar, fotoÄŸrafı servis edenin amacına uygun hareket ettiklerinin farkında deÄŸildirler.

Kuran’da yetimlere sahip çıkması emredilenlerin çaresizlikle sindirildikleri bu zaman diliminde, küffar ile mücadelenin yetimler eliyle sürdürülmesi hayret-i ÅŸayandır. FotoÄŸrafın üst kısmında çatılarda oturanlardan farklı konumlanmış, mum ışığında sürdürülen bu muhabbetin düşmanla mücadeleye dair olduÄŸu şüphe götürmez bir gerçektir. Dört bir yandan kuÅŸatılmasına raÄŸmen birbirlerine sahip çıkan yetimlerce sürdürülen bu ÅŸanlı kıyama görüntüler üzerinden haberdar olanlara düşen ise iman iddiasındakilerin arasında incir çekirdeÄŸini doldurmayan anlaÅŸmazlıklara ara verip birbirleriyle mücadeleyi sürdürmenin düşmanı kuvvetlendirdiÄŸi ÅŸuuruna ermeleridir.

Åžehit olup sorgusuz sualsiz cennete girmek için Gazze’nin kapılarının açılmasını bekleyenler, yetimlerce sürdürülen bu cihadı anlamayanlardır. Çünkü o yetimler ölmek için deÄŸil, Ä°slam’ın tek haysiyetli çözüm olduÄŸunu insanlığa göstermek için yaÅŸamaya gayret ediyorlar. Gazzeli analar ve babalar, çocuklarının mürüvvetlerini görmeseler bile onlara dostu düşmanı iyice belletip, birbirlerine sahip çıkıp desteklemeleri ve mücadeleyi vahyin ışığında, Resulullah’ın rehberliÄŸinde sürdürmenin gerekliliÄŸi konusunda örnek olmayı, her ÅŸeyden mühim sayıyorlar.

Gazze’deki yetimlerin diÄŸer akranlarından farkları ne istediklerini bilmeleri, geleceÄŸe umutla bakmaları ve düşmanlarını tanımalarıdır. Bu da ÅŸanlı kıyamın nesillere yayılmış sistematik eÄŸitimin bir sonucu olduÄŸunun göstergesidir.

Her türlü tehlikeden ve hayata dair tüm mücadelelerden uzak yetiştirmeye(!) çalıştıkları x, y, z koduyla anılan nesillerinde bir düşman algısının olmamasını önemsemeyenler, yetimler ve öksüzlerle sürdürülen ümmetin haysiyetini koruma mücadelesini de doğru aktaramazlar.

Åžimdi bu fotoÄŸrafın yanına, çocuklarınızın arkadaÅŸlarıyla çekip paylaÅŸtıkları fotoÄŸrafları koyarsanız kimin çocukları için üzülmemiz ve kahrolmamız gerektiÄŸini anlamaya baÅŸlarız…

                                                                                                                    

                                                                                             Åževket Hüner / 5 Rebiyülahir 1446

1 Yorum

  1. Yılmaz Aluç

    Kasım 10, 2024 Pazar 15:47

    Çok güzel tespit ve analiz. Yüreğine sağlık. Şevket hocam

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.