Sosyal Medya

Makale

Seyir eden misin yoksa Seyreden mi?

Aynı kökten gelen bu iki kelimede “seyretmek” bir ataleti resmederken, “seyir etmek” hareket üzerinden tanımlanır. Ä°nsan seyredendir ama aynı zamanda seyretmeye ikna edilen veya seyretmeye mecbur bırakılandır. Seyredilen veya seyrettirilen ÅŸey ise bir yerden diÄŸerine seyir edenin ya da seyir ediyormuÅŸ gibi yapanın yönelimleridir. Yani insanın neyi seyrettiÄŸi veya nereye seyir ettiÄŸi onun niyetinin ve yöneliminin en önemli göstergelerindendir.

Göze hitabeden teknolojiler geliÅŸtikçe insan, seyir eden deÄŸil seyreden konuma mahkûm edilmiÅŸtir. Televizyon karşısındaki âtıl seyirci, internetli cep telefonlarının yaygınlaÅŸmasıyla farklı bir konuma getirilmiÅŸ, seyrettiÄŸini paylaÅŸarak arkadaÅŸlarını da seyreder konuma getirmeyi seyir etmek sanmıştır. ArkadaÅŸları da bu paylaşımları(!) emojiler veya yorumlarla desteklemeyi veya itirazda bulunmayı seyir etmek zannetmiÅŸlerdir.

Hollywood üzerinden yaygınlaÅŸtırılan ve her sömürge kılınan toprakta geliÅŸtirilen sinema ve sonrasında televizyonla seyirci kılınan toplulukların tasavvurları ÅŸekillendirilmiÅŸ. 2012 yılından itibaren internetli cep telefonlarıyla akranlarıyla birlikte tek bir yöne bakan, diÄŸerini ihmal edecek bir kısırlıkta x, y, z diye isimlendirilen nesillerin seyirci kılınmasıyla baÅŸka bir boyuta taşındı. Artık gerçeÄŸi deÄŸil paydaÅŸlarının yönelimine deÄŸer verenler, ancak farklı senaryolu dizi film karakterleriyle kendilerini ifade eden kısır bir döngüye mahkûm kılındılar.

Gelecekte savaÅŸ, katliam ve soykırımlara hazırlanan nesillerin neye tepki koyup neye destek vereceklerine dair büyük bütçeli bilgisayar oyunları aynı senaryoya yönelikti. Ä°nsanı robotlaÅŸtırırken, robotları insanlaÅŸtırmaya çalışılan azgınların “big dataya” sahip olması ve bunu bir avuç mutlu azınlığı rahat ettirmek için insanlığı köleleÅŸtirme projesi, yapay zekâ üzerinden daha da hızlanacak olması kimseyi üzmüyor olmasıdır asıl düşündürücü olan.

Kurdukları yanlı haber ajanslarıyla savaşları, katliamları, soykırımları canlı yayınlayarak gündemi oluşturan, sonra o bölgeleri karartarak gündem dışı bırakanların güdümünde yapılan protestolar bile bu azgınlara hizmet edecek hale getiriliyor. Zira protestolara katılanların çoğunluğu, görmek değil telefonları yardımıyla görünerek gösterme çabaları, insanların artık seyir eden değil, seyreden ve seyrettiren bir gaflete duçar olduğunun alametidir.

Youtube benzeri sanal mecralarda, seyrettirdiğin sürece değerli ve kazançlısın denilen youteber, nereye seyir ettiğinden çok, nereye seyir etmenin kazandırdığı ve ünlü kıldığına yönelmesi yolunun yitirdiğinin ve fıtratından uzaklaştırıldığının en önemli göstergesidir.

Öte yandan seyirci kılınan insanın vücudu, tüm atıllığına rağmen seyir halindedir. Beyin hücreleri hariç tüm hücrelerin mütemadiyen yenilenmesi onun seyirci olarak yaratılmadığının delilidir. Şu anda insanların karşılaştığı obezite benzeri tüm hastalıkların nedeni seyirciliktir.

Buruc suresinde haber verilen “Ashab-ı Uhdut” adlı zalim Yahudi kavmi, tevhide baÄŸlı Hristiyanları kazdıkları ateÅŸ çukurlara atmasının asıl amacı onları cezalandırmaktan çok seyirci kılınanların vazgeçmesi ve köleleÅŸtirilmeye razı olup sindirilmeleriydi. Benzeri durumu firavun da kahinlerin yardımıyla yapmaya denedi ama ‘Hayrün Makirin’ olan Allah, kahinlerin ÅŸehadetiyle bu oyunu bozmuÅŸ sahte ilahı oluÅŸturan sistemin yıkımını baÅŸlatmıştı…

Mekke döneminde Kur’an’ın üçte ikisi inmesine raÄŸmen Resulullah(sav) ve sahabenin seyir ettikleri doÄŸru yola sadece bir avuç insan tabi oldu. Bunun nedeni toplumu yönlendiren azgın ve zalim kitlenin uyguladıkları hileli siyasetlerle toplumun büyük kısmını seyirci konumunda sabitleyip, korkutarak sindirmeleriydi...

Medine döneminde Hz. AiÅŸe’ye atılan ve hiçbir delile dayanmayan iftiraya bu apaçık bir iftiradır demeyen ve olayı sessizce seyrederek, Resulullah’ı(sav) ve ailesini zor durumda bırakılmasına neden olan sahabeler, ayetle sert bir ÅŸekilde uyarılmışlardı.

Åžu anda da Gazze’de süren soykırımlar karşısında seyirci kılınan Ä°slam ümmetinin sessizliÄŸi, katliamcı siyonistlerin cesaretini arttırmaktadır. DoÄŸru yol üzerine seyir eden Gazzeliler ise bu seyrettirilerek sürdürülen küresel oyunu bozmak için canlarıyla, mallarıyla ve evlatlarıyla cihad ederek ÅŸanlı kıyamı sürdürüyorlar.

Kardeşim sen, seyir edenlerden misin yoksa seyirci kılınanlardan mısın?

                                                                                                       Åževket Hüner / 17 Safer 1446

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.