Makale
Kur'an'ın Hedefi Şahsiyetli Müslümanlar Yetiştirmektir
''O halde sen yüzünü muvahhid olarak dine Allah’ın o fıtratına çevir ki (Allah) insanları bunun üzerine yaratmıştır. Allah’ın yaratışında deÄŸiÅŸtirme yoktur. Bir din dosdoÄŸru müstakim bir dindir. Ancak insanların çoÄŸu bilmezler. >>(Rum 30/30) ayeti kerimede belirtildiÄŸi gibi insan fıtratı gereÄŸi tek Allah inancı çizgisinde, akleden bir varlık olarak yaratılmıştır. Bu yüzden ondan, düÅŸünmesi, akletmesi, düÅŸüncelerinin ve hareketlerinin doÄŸru-dürüst tutarlı olması istenir. Ä°mana ermiÅŸ ve kuran ın terbiyesinden geçmiÅŸ bu insana mümin denir. Bu kiÅŸilik sahibi insan diÄŸer insanlar içinde bir güven unsuru olmuÅŸtur. Gerçek bir kiÅŸilik taşımanın örnek bir ÅŸahsiyet olmanın en sapmaz yolu iyi bir Müslüman olmaktan geçer. Kuran ın ahlakını ahlak edinmiÅŸ ve kuran ın terbiyesinden geçmiÅŸ olması gerekir. Terbiye birebir insan yetiÅŸtirmekle alakalı bir sanattır. Ä°slami ÅŸahsiyetlere ÅŸu yaÅŸadığımız zaman diliminde en fazla ihtiyaç duyduÄŸumuzum altını çizmeliyim. Kaht-ı rical- adam yokluÄŸu yani ÅŸahsiyete acıktık. Kıtlığını hissettiÄŸimiz insan... Mümeyyiz vasıfları itibariyle ehl-i namustur, güvenilir, dürüst emanete ihanet etmez, haddini ve çapını bilir vazifesini hakkıyla yapar adildir, aldatmaz, merhamet ve vicdan, insaf sahibidir. El – emindir. Bütün ahlaki öÄŸretilerin bütün dinlerin ve felsefelerin övdüÄŸü
insandır.
Åžahsiyet sahibi olan. Felaketlerin kararttığı acı günlerde zayıf ve yardıma muhtaç hallerimizde birilerine güvenmek ihtiyacını hissettiÄŸimizde yanı başımızda bulunmasını istediÄŸimiz biridir o. Kuran ben idrakini – kiÅŸiliÄŸi inÅŸa eder. Ä°slam ben idrakini yıkmaz. Ä°nsan ÅŸahsiyetli bir varlıktır, bir baÅŸkasının gölgesi deÄŸildir. Åžahsiyetli insan kendisi düÅŸünür, akleder, nefret eder, sever, reddeder, onaylar. Bütün mesele insanın yukardaki ayetlerde belirtildiÄŸi gibi fıtratına uygunluÄŸu, terbiye ediliÅŸ biçimi doÄŸrultusunda kiÅŸilik geliÅŸtirmesidir. Yeter ki insan saÄŸlıklı düÅŸünsün – akletsinÄ°slami kiÅŸiliÄŸin tevekkülü sayesinde kendine güveni artacak ve baÅŸkalarına da güven verecek. Kendi fıtratını gerçeÄŸine uygun olarak tanıyan, eÅŸyanın hakikatini kavrayan, kendini bilen, rabbini bilen Allah ile, insanlarla, tabiatla saÄŸlam esaslar üzerine iliÅŸkiler kuran bir kiÅŸilik Ä°slam’ın oluÅŸturduÄŸu ideal kiÅŸiliktir.
Ä°nsan vahyin doÄŸrultusunda,sahih bilgilerle beslenirse kendine güveni artar. Ä°nsan bildikçe, öÄŸrendikçe bilmediklerinin farkına varır. Hiçbir kibir ve gurura kapılmadan komplekse düÅŸmeden bilginin peÅŸine düÅŸer mütevazi bir kiÅŸilik sahibi olur, dengeli bir hayat sürer. KiÅŸilik sahibi olan insan, tutarlı dengeli davranışlar sergileyerek güven verendir. Ä°slam’ın deÄŸerlerini gereÄŸi gibi kavramak, anlamak ve hayatına geçirebilmek ÅŸahsiyettir. Hiç ÅŸüphesiz Ku'an'ın inÅŸa ettiÄŸi örnek model ÅŸahsiyet Hz. Muhammed’dir. O ÅŸahsiyetini Ä°slam’la bulmuÅŸ, Ä°slam’da bulmuÅŸtur. Ä°nsanı yaratan Allah, gönderdiÄŸi Ä°slam ile, onun gerçek kiÅŸilik sahibi olmasını dinlemiÅŸtir. Din bunun için gönderilmiÅŸtir. Bütün bir hayatı kapsayan düÅŸünce ve davranışların tümüne rengini kokusunu sindiren ve adeta insanı kendisi haline getiren ÅŸeyin adıdır din. Onun için insan saÄŸlam kiÅŸiliÄŸini Ä°slam ile oluÅŸturabilir. KiÅŸiliÄŸi oluÅŸturacak en saÄŸlam esaslar Kur’an’dadır. Kur’an'daki esasları hayatına geçiren Hz. Muhammed (a.s.) örnek kiÅŸiliÄŸini bu kitaptan edinmiÅŸtir. Tüm insanlar için yol budur. Kuran en güvenli, en güzel, en güvenilen, en emin kiÅŸiliÄŸi oluÅŸturur. Fıtratından uzaklaÅŸan kimliÄŸini ve kiÅŸiliÄŸini yitiren insanoÄŸlu Allah a ait apaçık delilleri görerek kendi özüne fıtratına dönebilir, ÅŸahsiyet sahibi olabilir. Kuran a göre kimliÄŸimizin isim hanesinde sadece Müslüman yazar. Tabi olduÄŸumuz Muhammed ümmetidir. Nüfus cüzdanları rabbani kimliÄŸi oluÅŸturmaz. KimliÄŸimiz ilahi vahye uygunluk mührü ile damgalıdır ve Allah’ın boyası ile boyalıdır. Öte yandan birey kavramı modern bir icattır.
Modern birey günümüzde edilgendir, aidiyet bilinci yok yersiz yurtsuzdur. Zihin haritasını hep baÅŸkaları çiziyor kiÅŸisel düÅŸünme veakletme melekesinden mahrum edilmiÅŸ bu ise kulluk sorumluluklarını yerine getirmemeye yol açmaktadır. Ä°slam’ın hedefi Müslüman ÅŸahsiyet yetiÅŸtirmektedir. Kesinlikle bir tebaaya mensup birey deÄŸil. Ä°manını ve hayatı ciddiye alan kiÅŸilik sahibi inÅŸa eder Ä°slam. Müslüman ne muhafazakâr ne liberal, ne gerici ne ilerici ne ÅŸucune bucu nede vatandaÅŸtır aslında. Müslüman bu düzlemin dışındadır. Ontolojik ve epistemolojik olarak baÅŸka bir dünyaya aittir. Kendi dünyasını Kur'an'dır. Bu dünyada baÅŸka bir kimliÄŸi vardır. O bir iman eden kuldur.
Yaratanın Allah olduÄŸuna inanır. Tüm nimetlerden hesaba çekileceÄŸine inanır. O kendi özgün kavramlarının tanımladığı kendine özgü kimliÄŸi ve benliÄŸi olan biridir ve bu özellikleriyle o her zaman olduÄŸu gibi bugün deyarın da insanlığın model alacağı bir kimliÄŸin sahibidir. Evet ''Ben Müslümanlardanım'' diyenden daha güzel sözlü kim vardır. (Fussilet 41/33)
''O Allah sizi Müslüman olarak isimlendirdi'' (Hac 22/28) Bu ayetlerin gereÄŸi olarak bir Müslümanın Müslüman ismi dışında bir isim aÅŸaması beyhude bir çabadır. Müminin yegâne gayesi Halil Ä°brahim milletinden ve Hz.Muhammed’in ümmetinden olabilmektir. Çünkü o önder peygambere''Ben Müslümanların ilkiyim ilki olmakla emrolundum'' demesi
emredilmiÅŸti.
''Ä°brahim Aleyhisselam’da Hanif bir müslüm idi.'' (Al-Ä°mran 3/67) Ä°sa (a.s.) ''Allah yolunda bana kim yardım edecek dediÄŸi zaman havariler biz Allah yolunun yardımcılarıyız ÅŸahit ol biz Müslümanları'' demiÅŸlerdi. (Al-i Ä°mran 3/52)
Yine Yusuf (a.s.) ''Ey Rabbim beni Müslüman olarak öldür ve Salihler zümresine kat'' diye dua etmiÅŸtir. (Yusuf 12/101)
Ä°nsanlık tarihi boyunca alemlerin Rabbine tam olarak iman eden Tevhit ehli zümrelerin sürekli duası bu ÅŸekilde olmuÅŸtur. Ve onlar bunun haricinde bir inanç ve kimlik üzere bu dünyadan göçmeyi en büyük felaket olarak saymışlardı. O güzel ÅŸahsiyetler ve toplumlar bu kimliÄŸi taşımanın bir gereÄŸi olarak yalnızca kendileri, kulluk ettikleri Rablerine teslim olmuÅŸlardır.
Müslüman ÅŸahsiyetin kabul ve retlerini belirleyen kriter tevhit akidesidir. Müslüman ÅŸahsiyet çelikten bir irade sahibidir. Müslüman kiÅŸilik önce saÄŸlam bir karakter,sonra hazmedilmiÅŸ gerçek bir Tevhit akidesiyle oluÅŸur. Kuran, iman – amel ve ahlaka inÅŸa edilen bir Ä°slam toplumundan bahseder. KiÅŸiliÄŸimizi, Allah’a endeksli bir sevgi, takva, saygı, nezaket, tevazu, kanaatkârlık, kardeÅŸlik, hüsnü niyet gibi erdemler olgunlaÅŸtıracaktır. Kimlik insanın temeli takvadır. Çünkü takva kendi içinde ahlakı, basireti ve sorumluluk bilincini taşımaktadır. Müslümanın kimliÄŸi her ÅŸeyden önce ahlakın yapılandırılmasını temel alır. Erdemli Müslümanın üzerine titrediÄŸi ÅŸey ÅŸahsiyet ve karakterdir.
Ahlakı olgunlaÅŸtırmak için, insanın hesaba çekileceÄŸini bilip Allah’ı ve ölümü unutmaması gerekir. Müslümanın sorumluluk bilinci ile hareket etmesi asıldır. Nerede nasıl davranacağını hangi güzel hasletlerledonanması gerektiÄŸini ve bir model kimlik ortaya koymak zorunda olduÄŸunu bilmek zorundadır. Ä°nÅŸa edilen bu kimlikle etrafına baktığı zaman olup bitenlerden doÄŸru sonuçlar çıkarabilmesi; vahyi doÄŸrultuda çözümler üretebilmesi beklenir. Bu da kavramayı, anlamayı, basirete sahip olmayı gerekli ve zorunlu kılar.
Müslümanın kimlik oluÅŸturma misyonu takva ve onun altyapısı ile baÅŸlar.
Velhasıl, insanın kendi benliÄŸinin farkına varması kendi öz kaynaklarına vahye yönelmesiyle mümkündür. Hayatı anlamlı kılmak, fıtrata uygun davranışlar sergilemek, doÄŸru tercihlerde bulunmak, ulvi gayelerin insanı olmak ÅŸahsiyetli Müslüman olmak, bütün mesele budur.
Rabbim Ä°slami kimliÄŸini berraklaÅŸtırmış ve tevhidi ÅŸahitliÄŸi üstlenmiÅŸ bir kiÅŸiliÄŸe-ÅŸahsiyete sahip olmayı nasip etsin inÅŸallah... Vesselam
Bünyamin DOÄžRUER
Henüz yorum yapılmamış.