Makale
İnsanın kemale yürüyüşü -2
Yazar:
Abdulaziz TantikÄ°nsanın tamlığı meselesi…
Herhangi bir ÅŸeyi kendi tamlığı içinde anlamlandırma becerisi kazanılmadığı zaman onun eksik ve zaaf taşıyan bir boyuta irca edildiÄŸi gerçeÄŸini dikkate almak lazımdır. Tamlığa götüren her parçanın kendi içinde bir tamlık oluÅŸturduÄŸu gerçeÄŸi dikkate alınmalı. Ama bu gerçeÄŸin bütünün tamlığı karşısında hep bir eksikliÄŸi taşıdığı da önemlidir. Tıpkı paragraftaki cümle kendi içinde bir tamlık taşır. Ama asıl anlamı onun paragraf içinde kazandığı anlamdır. Yani parça tamlık için hakiki anlamına kavuÅŸur. Meseleyi de bu çerçeve içinde anlamlandırmalıyız. Ä°nsan da tıpkı böyledir. Onu herhangi bir parçası üzerinden tanımlayabilirsiniz. Ama bu insanı kuÅŸatıcı bir ÅŸekilde ele vermez. Onun kuÅŸatıcı bir ÅŸekilde tanımını elde edebilmek için kendi tamlığı içinde deÄŸerlendirmelidir. Yani parçaların oluÅŸturduÄŸu bütünlük, tamlık açısından bir eksikliÄŸi iÅŸaret eder. Çünkü o bütünlüÄŸün tamlığı parçaların tümünden fazlaya tekabül eder.
Tamlığın bir ruh ve anlam ile iliÅŸkisi ve soyut karakteri ile parçanın somut karakteri arasındaki gerilim dikkatten kaçırılmamalıdır. O yüzden meselenin neliÄŸi tamlığın iÅŸaret ettiÄŸi içinde anlamlı hale gelir. Soru ve sorunları deÄŸerlendirirken de bu çerçeveyi esas almakta yarar var…
Temelde insana dair yaklaşımlar hep bir boyutu üzerinden hareketle insanı dikkate sunmaktadır. En kadim tanım olan ‘insan düÅŸünen canlıdır’ tanımı dahi sadece insanın bir boyutunu öne çıkarmaktadır. Ä°nsanın sadece bilgiye yönelik boyutunu dikkate aldığımızda akıl, duyu ve sezgisel boyut olmak üzere üç biliÅŸsel boyutunun varlığı öne çıkıyor. Ayrıca bu biliÅŸsel tutumlar sistemleÅŸtirilmiÅŸtir. Ama herhangi bir bilme sistemi tek başına insanı kapsaya bilir mi? Hayır! Çünkü insan sadece tanımlandığı boyut ile sınırlı bir varlık deÄŸildir! Hep bir fazlaya tekabül eder. Bu fazlayı dikkate almayan her tanım eksik ve zaaf taşımaya devam edecektir.
O zaman insanı kendi tamlığı içinde tanımlayacak yeni bir kavrayışa ve bu kavrayışa dayalı bir tanıma ihtiyaç hâsıl olmaktadır. Ve bu tanım belirginlik kazandığında insanın düÅŸünce dünyasında bir devrim yaratacak özellik kazanabilir. Çünkü insan, kendi tamlığını kavradığı zaman kendi dışındaki tamlığı ve kendisinin içinde yer aldığı tamlığı da idrak edecek bir zemini idrak eder ve kendi varlığının anlamı üzerine daha derinlikli düÅŸünceler geliÅŸtirmeye baÅŸlayacaktır.
Takva, bir kulluk bilinci ise; bu kulluk bilincini kendi tamlığı içinde kavramanın yolu da bu tamlığı kavrayacak bir insaniliÄŸi idrak etmenin yolunu bilmeye dayalıdır. Bu yolda insan hep bir etkileÅŸim içinde kalarak kendi yalnızlıklarını ve kendi zaaflarını giderecek bir vasatı hazır tutmalıdır. Bu hazır olma halidir ki insanın takva sahibi oluÅŸunun teminat altına alındığı zemini belirgin kılar. Çünkü sürekli gözetimde olduÄŸu bilinci ve bu gözetimin neliÄŸi meselesi zaten insanın tamlık algısı üzerinden neÅŸet eder. O zaman bu tamlığın yapısı üzerine düÅŸünce serdetmeye geçebiliriz…
Tamlık Nedir?
Kulluk, hayatın bütün katmanlarında Allah’ın Yaratıcı ve Rab özelliÄŸini dikkate alarak insanın kendi yaÅŸamını sürdürmesi ve bu varlık hiyerarÅŸisinde barışı tesis edecek yapıya katkı sunma bakımından kulun kendi üzerine düÅŸeni herhangi bir beklenti içine girmeden gerçekleÅŸtirmesidir. Ä°ÅŸte bu kulluk bilinci, kiÅŸinin kendi ‘ben bilincini’ gerçekleÅŸtirmesi baÄŸlamında temel bir belirlenimdir. Bu ‘ben bilinci’ gerçekleÅŸirken, içinde yaÅŸadığı hayatın bütün katmanlarının kendi beni ile iliÅŸkisini ‘ne’ üzerine kuracağına dair bilinci önem kazanmaktadır. Aslında kulluk, hem ben bilincini oluÅŸturuyor hem de bu benin diÄŸer varlık katmanları ile nasıl bir iliÅŸki kurması gerektiÄŸini hatırlatıyor ve öÄŸretiyor. O yüzden kulluÄŸun tamlığını kavramak insanın tamlığını kavramakla mümkün iken hem kulluÄŸu hem de insanın da oluÅŸturduÄŸu bir tamlık da vardır. Bunlar tıpkı iç içe daireler gibidir…
Tamlığın her disiplin ve bilme yöntemi üzerinden bir tanımı yapılabilir. Ama ben tanımı kendi doÄŸal yapısı üzerinden yapmaya çalışacağım:
Tamlık; herhangi bir ÅŸeyi eksiklikten ve zaaftan azade herhangi bir boÅŸluÄŸu bulunmayan bütünlük olarak düÅŸünebiliriz. Buradaki eksiklik ve zaaftan yoksunluk, dışarıdan öyle görünse de aslında kendi tamlığı içinde onlar tamamlanabilir özellikleridir. Çünkü her sistem güçlü ve zayıf yönlere sahiptir. Önemli olan bu güçlü ve zayıf yönlerini doÄŸru tespit etmek ve sistem içinde bunların birbirini nasıl tamamladığı konusunda bir fikir sahibi olmaktır. Bütün içinde herhangi bir tekil meseleyi bütünden kopartarak ele aldığınızda onun zaaflarını ve güçlerini konuÅŸabilirsiniz. Ve bir sürü doÄŸru ÅŸeyde söyleyebilirsiniz. Ama onu kendi sistemi içinde deÄŸil dışarıdan bir gözle veya baÅŸka bir sistem içinden okuduÄŸunuz için bu zaafları ve güçlü olan yönlerini söylediÄŸiniz için gerçeklikten uzak hakikate dair bir yanılgı içinde olursunuz.
Bu durum bizi herhangi bir sistemi parçalar üzerinden yapılan deÄŸerlendirmelerin zaaf noktasına taşır. O zaman aldatmaktan ve aldanmaktan kaçınmak için sistemleri kendi tamlıkları içinde anlamlandırmalıyız. Ä°lahi uyarılar bu tamlığa yönelik bir bakışı oluÅŸturmaya matuftur.
Tamlık, kendi içinde dışarıdan herhangi bir yardım almadan var olma boyutunu sürdürebilme imkânıdır. Tamlık kendi içindeki parçaların bütün ile iliÅŸkisini doÄŸru kurmadan anlaşılamaz. Bu yüzden parça parça iliÅŸkisi ve parça bütün iliÅŸkisi doÄŸru bir ÅŸekilde tanımlanmalıdır. Her parça kendi içinde tamlık taşırken bütün açısından bir baÅŸka parça ile birleÅŸmeye açık bir yapı arz eder. Bu birleÅŸme tamlığa yönelik dinamik bir süreci bize iÅŸaret eder. Aslında hayat denilen ÅŸey iÅŸte bu dinamizm üzerine kuruludur. Hayat, kendi içinde bir sürü tamlığa sahip iken bu parça tamlıkların kendi içlerinde yeni tamlıklar oluÅŸturabilecek potansiyeli taşırlar. Hayatın nirengi noktası da budur. Ve bu parça tamlığındaki akıl birleÅŸme sonrası yeni bir akıl ile hareket etme kabiliyetine sahip olur. Böylece dinamik bir bakış elde edilir. Ve böylece tam bir tamlığa ulaÅŸmanın uzun ve meÅŸakkatli bir yolculuk olduÄŸu gerçeÄŸi kendini dikte ettirir.
Ä°ÅŸte tamlığa ulaÅŸmanın yolu tamamlanabileceÄŸine olan inancın ile iliÅŸkilidir. Tamamlanabilmek ise hep bir muhtaçlığı yani eksikliÄŸi hissetmeyle alakalıdır. Ve böylece insan bu duygu üzerinden sürekli bir yardıma muhtaçlığı derinden hisseder. Her bir yardım bekleyiÅŸi içinde hazır olmayı kendi gerçekliÄŸi olarak idrak eder. Ä°ÅŸte kulluÄŸun özü de budur: Boyun eÄŸmiÅŸ ve güven içinde itminana tabi olarak beklemek… Bu da insanın teslimiyetini ve güvenini sürekli diri tutmasının önemini gösterecektir.
Yani insanın attığı her adımda bir tamlık deneyimi yaÅŸarken yeni tamlık deneyimlerine de hazır olduÄŸu bilinci kulluk bilincini diri tutacaktır. Ve bu durum, onu sürekli yardım etmeye ve yardım almaya hazır tutarak, ilahi rızayı gözeterek Allah’tan gelecek yardıma da muhtaç olduÄŸu ÅŸuuru ile hayata daimilik katan bir özne/kul olmaya sevk edecektir.
Bu noktada tevazu meselesi önemlidir. Tevazuu, sadece Allah karşısında tutulacak bir iman ve amel halidir. Ayrıca diÄŸer varlık katmanları ile de aynı ilke üzerinden iliÅŸki kurma çabası tamamlayıcı bir unsurdur. Çünkü tamamlama ve tamamlanma ilkesi bu çerçeveyi zorunlu kılar.
Tabii ki tamamlanma meselesinde ÅŸükür üzere olmayı ve her verilen ÅŸeyi bir nimet ve ikram olarak görmeyi kabul eden bakış varlıkla nasıl bir iliÅŸki kurulması gerektiÄŸini hatırlatır. Yani mülkün sahibi olmadığı bilinci olayı derinden etkiler ve insana dair bakışı da temellendirir. Böylece insanın sahip olduÄŸu her ÅŸeyin kendisine verilen bir lütuf sonucu elde edilmiÅŸ ikram olduÄŸu gerçeÄŸi, onu baÅŸkası ile paylaÅŸmayı saÄŸlayan önemli bir psikolojik vasattır.
Mesele tamlık konusunun çerçevesini çizmek olduÄŸu için bu noktada dile getirdiklerimizle sınırlandırabiliriz. Ama hayatın kendi dinamiÄŸi içinde sürekli yeni tamlıklara açık oluÅŸu, her tamlık deneyiminin bize yeni bir tamlığın tecrübe üzerinden yeniden anlamlandırılması gerektiÄŸini öÄŸretir. Ä°ÅŸte bu deneyim bize önemli bir tecrübî birikime sahip olduÄŸumuzu idrak etmemizi saÄŸlar.
Ä°nsan tecrübesi kadar vardır. Bu betimleme insani gerçekliÄŸi iyi idrak etmemize zemin saÄŸlar. Çünkü atılan her adım insani bir tecrübe ile karşı karşıya kalışımızın ilanıdır. Önemli olan bu tecrübeden istifade edecek zihni ve psiÅŸik kuvveye sahip olmaktır.
Åžimdi takvanın alanını tanımlamak için insanın temel gerçekliÄŸini ve bu gerçekliÄŸin üzerinde bulunduÄŸu zemini betimlemeye baÅŸlayabiliriz. Ä°nsanın akli melekesi ve buna dayalı düÅŸünsel boyutu ve yine duyusal yetileri ile duygusal bir boyuta sahip olduÄŸunu biliyoruz. Ä°nsan kendi tamlığı içinde bu düÅŸünsel ve duygusal tamlıklarını bütünleÅŸtirdiÄŸinde insan olma vasfını kazanacaktır. Bu vasfı kazanmanın öyle kolay olmadığını bildiÄŸimiz gibi insanların çoÄŸunluÄŸunun hüsran yaÅŸadığını da biliyoruz. Az’ının kurtulduÄŸu bu insanlık dramından hareketle bu az’ınlığın arasına ismini yazabilmenin imkânlarını konuÅŸmak elzem hale gelmektedir.
Ama insanın yaÅŸadığı atmosferi belirleyen en temel ilkenin onun bu yaÅŸamı sürdürürken karşı karşıya kaldığı ÅŸeyin bizzat ‘imtihan’ olduÄŸu gerçeÄŸini dikkate sunmakta yarar vardır. Çünkü insanın attığı her adımda ve karşı karşıya kaldığı her durumda ‘imtihan olduÄŸu’ gerçeÄŸi, ona, o yaÅŸadığı süreci baÅŸka bir anlam dünyasında bakmayı öÄŸretecektir. Bu öÄŸrenme, o bütünsel tamlığı görmeye yarayacak en önemli bakma biçimi olacaktır.
Takva bu imtihanı ilahi bilginin saÄŸladığı bakış açısı ile yaÅŸamı sürdürme çabasıdır. Bu çabayı anlamlandırmak içinde bu imtihanın bakışımızı nasıl belirlediÄŸini doÄŸru anlamlandırmadır. Kemale doÄŸru yürüyüÅŸ, bu tamlığın içinde tamlığa doÄŸru yürüyüÅŸümüzü ‘ihsan’ seviyesinde sürdürme iradesiyle süreklilik kazanır…
Abdulaziz Tantik
-
Kasım 16, 2024 Cumartesi Belirsizliğin Girdabında Dünyanın Geleceği
-
Kasım 13, 2024 Çarşamba Doğru Bir Değerlendirme Ölçütü
-
Kasım 09, 2024 Cumartesi Kral Tanrılar/Kapitalist Sermaye -Gündem Oluşturma Çabası Bir Gündemi Örtmeye Yarar-
-
Ekim 31, 2024 Perşembe Müslümanlar Ve Gazze Katliamı
-
Ekim 26, 2024 Cumartesi Anlamsızlığın anlamı?
-
Ekim 24, 2024 Perşembe Adım, Adım Hiçliğe Gömülen Modern Dünya
-
Ekim 19, 2024 Cumartesi Ümmetin Birliği Sağlanamazsa Ölümü Gerçekleşecektir!
-
Ekim 16, 2024 Çarşamba Uyanmak İçin Hala Neyi Bekliyoruz?
-
Ekim 15, 2024 Salı Şahitlik? -Fenomenal Bir Yaklaşım-
-
Ekim 11, 2024 Cuma Aldatmanın/Aldanışın Süreklileştirilmesi?
-
Aralık 13, 2023 Çarşamba Vicdan ayaklanması
-
Ekim 17, 2022 Pazartesi Ayartı
-
Eylül 23, 2022 Cuma Hayal...
-
Ağustos 28, 2022 Pazar Yeni bir diyalog zemini şarttır...
-
Şubat 07, 2022 Pazartesi İslamcılığın kendisi ile yüzleşmesi?
-
Ocak 04, 2022 Salı Yaşam, insan ve düşünce
-
Aralık 18, 2021 Cumartesi Güncel tartışmalarda yöntem...
-
Kasım 30, 2021 Salı Prangalar Sardı Dört Bir Yanımı?
-
Ekim 22, 2021 Cuma Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -9
-
Eylül 12, 2021 Pazar Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -8- Barış...
-
Eylül 05, 2021 Pazar Yeni Bir Sosyal Sözleşmeye Doğru -7- Adalet...
-
Ağustos 28, 2021 Cumartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -6
-
Ağustos 25, 2021 Çarşamba Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -5
-
Ağustos 20, 2021 Cuma Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -4
-
Ağustos 15, 2021 Pazar Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru-3
-
Ağustos 07, 2021 Cumartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -2-
-
Temmuz 19, 2021 Pazartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru-1
-
Temmuz 11, 2021 Pazar İnsanın kemale yürüyüşü -2
-
Haziran 27, 2021 Pazar İnsanın kemale yürüyüşü -1-
-
Haziran 14, 2021 Pazartesi Takva ve kulluk bilinci
-
Mayıs 31, 2021 Pazartesi Zaman'a dair...
-
Mayıs 21, 2021 Cuma Şeffaflığa dair...
-
Mayıs 10, 2021 Pazartesi Doğal Yaşam, Sanat, Edebiyat, Müzik, Mizah ve Din
-
Mayıs 07, 2021 Cuma Anbean kirleniyoruz...
-
Mayıs 01, 2021 Cumartesi Muhafazakarlık, iktidar ve düşünce...
-
Nisan 19, 2021 Pazartesi Düşünmede bir yöntem arayışı
-
Nisan 07, 2021 Çarşamba Düşünmenin Neliği...
-
Mart 24, 2021 Çarşamba Kesinliğe dair...
-
Mart 19, 2021 Cuma Dünyanın sürüklendiği yön?
-
Mart 14, 2021 Pazar Araf'ta kalma
-
Mart 04, 2021 PerÅŸembe Tercih veya ÅŸartlar sonucu safta olma..
-
Ocak 24, 2021 Pazar Ölüm üzerine düşünmek...
-
Aralık 29, 2020 Salı İnsanın kendi kelimeleri olmalı, üzerine binip uçtuğu
-
Aralık 09, 2020 Çarşamba Düşünmedeki Karmaşa...
-
Kasım 21, 2020 Cumartesi Yeni bir söz ve ruh
-
Kasım 02, 2020 Pazartesi Yüzleşme; şahsiyetin oluşumundaki temel saik...
-
Ekim 23, 2020 Cuma İnsan ortamdır: İnsan edilgen mi, etken mi olmalı?
-
Ekim 07, 2020 Çarşamba Çürüme...
-
Ekim 02, 2020 Cuma Ä°radeye dair...
-
Eylül 23, 2020 Çarşamba Ruhun Yalnızlığı
-
Eylül 09, 2020 Çarşamba Düşünmede ufkun belirleyiciliği...
-
Eylül 03, 2020 Perşembe Gerçek, gerçeklik ve kurgu
-
Ağustos 28, 2020 Cuma İnsan etkileşim içinde var olur?
-
Ağustos 20, 2020 Perşembe Mevcut felsefi bakışın dışına çıkmak?
-
AÄŸustos 10, 2020 Pazartesi Ayasofya Sadece Ayasofya DeÄŸildir
-
Temmuz 30, 2020 Perşembe Özgürlüğün sembolü kurban/İsmail olma?
-
Temmuz 23, 2020 Perşembe Yeni Bir Diriliş İçin Yeni Bir Bakış...
-
Temmuz 21, 2020 Salı Doğru yöntem...
-
Temmuz 14, 2020 Salı Bir Dünya Görüşü...
-
Temmuz 04, 2020 Cumartesi İnsanın Yalnızlıkla İmtihanı...
-
Temmuz 01, 2020 Çarşamba Bilim, felsefe ve din...İnsan için elzem üç sistem
-
Haziran 22, 2020 Pazartesi Sorumlu Tek: Ä°nsan
-
Haziran 14, 2020 Pazar İstikamet Varlığın Temelidir
-
Haziran 10, 2020 Çarşamba Çok Boyutlu İnsan...
-
Haziran 05, 2020 Cuma İnsanın sorumluluğunun felsefi temeli...
-
Mayıs 27, 2020 Çarşamba Varlığın Birbirine Üstünlüğü Meselesi...
-
Mayıs 18, 2020 Pazartesi Hakikate Dair
-
Mayıs 10, 2020 Pazar Hayat Bir Dilemmadır...
-
Mayıs 04, 2020 Pazartesi Takva'ya Dair...
-
Nisan 28, 2020 Salı Değişime Dair...
-
Nisan 21, 2020 Salı Korona da Müslüman'dır...
-
Nisan 17, 2020 Cuma Müslümanlaşma Sürecimiz Ve Dersleri...
-
Nisan 11, 2020 Cumartesi Yeni Bir Dünya Düzeni Tartışmasında 'Yeni Bir Dünya Görüşü' Mümkün mü?
-
Nisan 07, 2020 Salı Özgürlüğe Dair...
-
Nisan 07, 2020 Salı Özgürlüğe Dair...
-
Mart 29, 2020 Pazar Değişim kaçınılmaz olana tekabül eder...
-
Mart 21, 2020 Cumartesi İnsan aşkın bir varlıktır...
-
Mart 10, 2020 Salı İnsan'ın İmtihan Olgusu...
-
Mart 02, 2020 Pazartesi Her Sıçrama Bir Yüzleşmeyi İçerir...
-
Şubat 26, 2020 Çarşamba İslamcılığa Yöneltilmiş Eleştirilerin Değeri
-
Şubat 18, 2020 Salı Beşer Tağut'a İsyan İle İnsan Olur...
-
Åžubat 13, 2020 PerÅŸembe EÅŸitlik, EÅŸ DeÄŸerlilik Mi?
-
Şubat 08, 2020 Cumartesi Doğru Düşünmenin Yolu...
-
Ocak 31, 2020 Cuma Müslüman Şahsiyet...
-
Ocak 29, 2020 Çarşamba Kudüs Meselesi, Yine, Yeniden...
-
Ocak 25, 2020 Cumartesi Anlamsızlığın anlamı...
-
Ocak 21, 2020 Salı Bilgimizin Dışında Kalan Varlığın/Yokluğun Üzerine Düşünmek?
-
Ocak 11, 2020 Cumartesi Özün Özüne Doğru
-
Ocak 03, 2020 Cuma Gerçeklikle İmtihanımız...
-
Ocak 03, 2020 Cuma İslami Doğruların Gerçeklik Zemini Var Mı?
-
Aralık 24, 2019 Salı Kıyamet Koptu Kopacak...
-
Aralık 20, 2019 Cuma Aklın egemenliği karşısında Ed Din...
-
Aralık 17, 2019 Salı Kelimenin Kavrama Dönüşmesi...
-
Aralık 06, 2019 Cuma Âdem/İnsanın Mahrem Macerası...
-
Kasım 22, 2019 Cuma Bir form olarak düşünce
-
Kasım 20, 2019 Çarşamba Kur'an Neliği Üzerine Düşünmek...
-
Kasım 14, 2019 Perşembe Çağdaş Sorunların Çözümünün Özü?
-
Kasım 06, 2019 Çarşamba Aklın, kalbin ve ruhun acı çekmesi?
-
Ekim 31, 2019 Perşembe İnsan Huzur Ve Acıdır
-
Ekim 24, 2019 Perşembe Edebiyattan Yüz Çevirdiğimiz Gün Kendimizden de Yüz Çevirmiş Oluruz
-
Ekim 20, 2019 Pazar İyiliğin Doğası
-
Ekim 18, 2019 Cuma Düşüncede anlam ve tanım
-
Ekim 13, 2019 Pazar Acıyı Derununda Hissetmek
-
Ekim 08, 2019 Salı Güncel düşünsel tartışmalar
-
Eylül 25, 2019 Çarşamba Düşünce de Mutlaklık ve Dogma
-
Eylül 19, 2019 Perşembe Cumhuriyetin Kuruluşu Üzerine Yeniden Düşünmek
-
Eylül 07, 2019 Cumartesi Düşüncede ideal ve realite
-
Eylül 02, 2019 Pazartesi Kaosu Yaşamak ve Çözümü Tartışmak
-
Ağustos 24, 2019 Cumartesi Düşüncede fark
-
Ağustos 11, 2019 Pazar Aşkınlığın bir tezahürü olarak Kurban/Hac
-
Ağustos 07, 2019 Çarşamba Düşünce dinamiğinde sabit ve değişken...
-
Ağustos 02, 2019 Cuma Düşün Ey İnsan
-
Temmuz 23, 2019 Salı Düşüncede oluş serüveni...
-
Temmuz 22, 2019 Pazartesi Düşüncede uyum ve bütünlük
-
Temmuz 15, 2019 Pazartesi Ortak Bir Algının Oluşumu
-
Temmuz 07, 2019 Pazar Bunalım Çağında Müslümanların Çıkış Yolu
-
Haziran 27, 2019 Perşembe İnsan: Nisyan ve ünsiyet arasında
-
Haziran 20, 2019 Perşembe Müslüman'ca Eleştiri Üzerine
-
Haziran 14, 2019 Cuma AnarÅŸizm Meselesi...
-
Haziran 10, 2019 Pazartesi Düşüncede somutluk arayışı
-
Haziran 03, 2019 Pazartesi Ramazan Bayramı ve Üzerine Düşünme
-
Mayıs 31, 2019 Cuma Düşüncenin ufku: Dinamik ve sonsuzluğa talip
-
Mayıs 22, 2019 Çarşamba Gösteriyi Araçsallaştıran Siyasal Şiddet
-
Mayıs 09, 2019 Perşembe Ramazan ayı: Ruhun uyanışı...
-
Mayıs 05, 2019 Pazar Bizi Bekleyen Geleceğin Karanlığı...
-
Nisan 29, 2019 Pazartesi Düşüncenin yapısal iki temel taşı: Kapsayıcılık ve derinlik
-
Nisan 17, 2019 Çarşamba Ruhum Üşüyor
-
Nisan 10, 2019 Çarşamba Vakit Doluyor, Yapılanlar Çekirdeğin Kabuğunu Doldurmuyor...
-
Nisan 08, 2019 Pazartesi Düşüncenin ontolojik yapısı: Tevhit, Adalet ve Aşk?
-
Nisan 04, 2019 Perşembe Seçimler ve Milletin Feraseti
-
Mart 28, 2019 Perşembe Seçme İhtiyarı
-
Mart 20, 2019 Çarşamba Komplo
-
Mart 13, 2019 Çarşamba Hafızasız olmak!
-
Mart 06, 2019 Çarşamba Manifestom
-
Şubat 25, 2019 Pazartesi Çözümün İlk Adımları
-
Şubat 18, 2019 Pazartesi Ahvalimizin Çözümüne dair
-
Şubat 11, 2019 Pazartesi İnsanın Ontolojik Yolculuğu
-
Şubat 04, 2019 Pazartesi Edebiyat ve Ontolojik Tekabüliyeti
-
Ocak 22, 2019 Salı Yabancılaşmayı ruhunda hissetmek
-
Ocak 16, 2019 Çarşamba Kara Delikler Yerine Beyaz Deliklerin Zamanı...
-
Ocak 08, 2019 Salı Ruhun fiyakası: Acı Çekmek...
-
Aralık 26, 2018 Çarşamba Kurtuluşun mümkün şartı
-
Aralık 20, 2018 Perşembe Seksenlerde İslamcılık tartışmaları...
-
Aralık 09, 2018 Pazar Yansımalar...
-
Aralık 01, 2018 Cumartesi Akıl bizim neyimiz olur?
-
Kasım 21, 2018 Çarşamba Gaybe İman Etmenin Epistemik Değeri...
-
Kasım 05, 2018 Pazartesi Duruşun ontolojisi
-
Ekim 27, 2018 Cumartesi Gelişmeleri Doğru Okuma Kılavuzu
-
Ekim 21, 2018 Pazar Andımız Meselesine Farklı Bir Bakış...
-
Ekim 16, 2018 Salı İslamcılar küstüler
-
Ekim 12, 2018 Cuma Döngüselliğin bütünlüğü: İnsan ve Kâinat
-
Ekim 05, 2018 Cuma İslamcılık: "Pireye Kızıp Yorgan Yakmak"
-
Eylül 29, 2018 Cumartesi Bilmenin Neliği?
-
Eylül 23, 2018 Pazar Sahtenin Egemenliği
-
Eylül 18, 2018 Salı Doğa Ve İnsan…
-
Eylül 09, 2018 Pazar Varlığın/İnsanın Bütünlüğü…
-
Ağustos 31, 2018 Cuma Üstad Seyyit Kutup Üzerine Yeniden Düşünmek…
-
Ağustos 26, 2018 Pazar Küreselleşme ve Eğitim…
-
Ağustos 22, 2018 Çarşamba Kurbiyyet Meselesi
-
Ağustos 18, 2018 Cumartesi Hakikatin İzdüşümü
-
Ağustos 13, 2018 Pazartesi Diren Türkiye Amerikan İmparatorluğu Çöküyor
-
Ağustos 08, 2018 Çarşamba İnsanın Düşmanı İnsan Mıdır?
-
Temmuz 24, 2018 Salı Kavram’ın Anlam Katmanları…
-
Temmuz 21, 2018 Cumartesi Varlık Akıllı…
-
Temmuz 17, 2018 Salı Sonsuzluğu Sonlulukta, Sonlulukta da Sonsuzluğu Keşfetmek
-
Temmuz 12, 2018 Perşembe Varlık Zincirinde Ve Zerreleri Arasındaki Bağı Oluşturan Bilgi
-
Temmuz 07, 2018 Cumartesi İnsan Kalma/ Müslüman Olma…
-
Temmuz 03, 2018 Salı İnsanın İnşası Meselesi
-
Haziran 29, 2018 Cuma İnsan Bu Suçlu…
-
Haziran 25, 2018 Pazartesi 24 Haziran Seçim Değerlendirmesi: ELEŞTİRİ DEVRİ BAŞLIYOR…
-
Haziran 23, 2018 Cumartesi Doğru Düşündüğümüz Yanlışlar…
-
Haziran 08, 2018 Cuma Ey Halkım! Biliyorum bu satırları okuyanların ilk eleştirisi ‘kim bu halk’ olacaktır
-
Mayıs 31, 2018 Perşembe Hangi Benliğimiz Belirleyici…
-
Mayıs 26, 2018 Cumartesi Kuran’ı Yorumlama Çabası
-
Mayıs 20, 2018 Pazar Kelimeler Kanatlandırır…
-
Mayıs 15, 2018 Salı Kudüs, Ey Kudüs
-
Mayıs 12, 2018 Cumartesi Sorular Düşüncenin Anahtarıdır…
-
Mayıs 08, 2018 Salı Umut…
-
Mayıs 03, 2018 Perşembe Düşünce ve Ahlak Sosyolojik Değişimi Besler
-
Nisan 28, 2018 Cumartesi Dem Yüzü (Demlenen Hayatlar...)
-
Nisan 20, 2018 Cuma Modern İnsanın Çok Yüzlülüğü…
-
Nisan 18, 2018 Çarşamba Çağdaş Calutlar Karşısında Davut Olabilmek…
-
Nisan 14, 2018 Cumartesi Dengede Durma
-
Nisan 07, 2018 Cumartesi İslam'ın Genetiği İle Uğraşmak
-
Mart 31, 2018 Cumartesi Dini Yorum Yapmanın İmkanı…
-
Mart 27, 2018 Salı Post Modern Kültürün Hayatımızı Belirlemesi…
-
Mart 23, 2018 Cuma Ä°liÅŸkinin Mahiyetine DairÂ…
-
Mart 20, 2018 Salı Müslümanlar Ve Temsiliyet…
-
Mart 17, 2018 Cumartesi Siyasal Gelişmelerin Arka Planına Dair
-
Mart 14, 2018 Çarşamba Siyaset/Politika ve Yöntem
-
Şubat 28, 2018 Çarşamba Gözlerim Ufukta Asılı Kaldı…
-
Şubat 22, 2018 Perşembe İslamcılığın Çözüm Arayışı
-
Şubat 15, 2018 Perşembe Öteki İçin Yaşamak…
-
Şubat 06, 2018 Salı Müslüman Ağaç Gibi Kökü, Gövdesi ve Dalları ile Bir Bütündür
-
Ocak 31, 2018 Çarşamba Beyler, tuz kokmuş haberiniz var mı?!
-
Ocak 26, 2018 Cuma Ercüment Özkan’ı Yeniden Düşünmek…
-
Ocak 23, 2018 Salı Batılı Bilgi ile İslami Bilginin Mukayesesi
-
Ocak 17, 2018 Çarşamba Modern İktidarın Gücü İle Hesaplaşma
-
Ocak 10, 2018 Çarşamba Batı ile Yüzleşme…
-
Ocak 04, 2018 Perşembe Bir Meseleyi Tartışmak!
-
Aralık 08, 2017 Cuma Güçler Savaşında Kudüs Sahnesi
-
Aralık 05, 2017 Salı Bir Gösteri Toplumunda İnsanın Aldatılması…
-
Kasım 28, 2017 Salı Var Olanların Hikmeti Üzerine…
-
Kasım 21, 2017 Salı Yeni Bir Dil Kurmalı…
-
Kasım 16, 2017 Perşembe Şiddetin olumsuzluğunun totaliter yapıyla ilişkisi
-
Kasım 07, 2017 Salı Kendimi Arıyorum...
-
Kasım 02, 2017 Perşembe Ak Parti Sosyolojisi Çözülüyor Mu?
-
Ekim 31, 2017 Salı Ahlaki Olan Nedir?
-
Ekim 26, 2017 Perşembe Eleştirinin Adabı...
-
Ekim 24, 2017 Salı Analitik Düşünme…
-
Ekim 17, 2017 Salı Ümmetin Selameti
-
Ekim 12, 2017 Perşembe Farkındalığın Oluşturacağı Psikolojik Vasat
-
Ekim 10, 2017 Salı Rahatsız Olanlardan Mısınız?
-
Ekim 05, 2017 PerÅŸembe AnekdotlarÂ…
-
Ekim 03, 2017 Salı Ölümün Hakikati
-
Eylül 28, 2017 Perşembe Hayat Bu…
-
Temmuz 26, 2017 Çarşamba İstanbul Aşktır
-
Haziran 29, 2017 PerÅŸembe Ä°nsan Bir Soru(n)durÂ…
-
Haziran 19, 2017 Pazartesi İnsan Neyi Aramalıdır?
-
Haziran 05, 2017 Pazartesi Beklenmeyen Ölümler Sarsar…
-
Mayıs 15, 2017 Pazartesi İnsan Neye Talip Olmalı?
-
Mayıs 08, 2017 Pazartesi Aşk Kokuyor Toprak
-
Mayıs 01, 2017 Pazartesi Yola Çıkmadan Hazırlık Yapmak
-
Nisan 24, 2017 Pazartesi Ben Kim Olmalıyım?
-
Nisan 17, 2017 Pazartesi 16 Nisan 2017 Referandum Sonucu Üzerine Mülahazalarım
-
Nisan 10, 2017 Pazartesi Biz Kimiz?
-
Nisan 03, 2017 Pazartesi Nereden Başlamalıyız?
-
Mart 27, 2017 Pazartesi Dünya Değişir Mi?
-
Mart 20, 2017 Pazartesi Kemale Doğru Bir Yürüyüş: Tövbe...
-
Mart 13, 2017 Pazartesi İslamlaşmanın Geleceği
-
Mart 06, 2017 Pazartesi İnsan Anlamlandırır…
-
Şubat 27, 2017 Pazartesi Sınırlılık ve Sonsuzluk Arasında İnsan…
-
Şubat 20, 2017 Pazartesi Bana mı söylendi? Üstüme alınmıyorum…
-
Şubat 14, 2017 Salı Anayasa Paketi Değişimi Ve Referandum Tartışmaları
-
Şubat 01, 2017 Çarşamba Düşüş…
-
Ocak 19, 2017 Perşembe İçimde Kopan Fırtınadan Haberin Var Mı?
-
Ocak 08, 2017 Pazar Düşünme Üzerine Düşünmek
-
Aralık 22, 2016 Perşembe Ortadoğu: Kaostan Düzene
-
Aralık 15, 2016 Perşembe Eminlik Ve Adalet Duygusu…
-
Aralık 04, 2016 Pazar Akıntıya Karşı Yüzmek
-
Kasım 20, 2016 Pazar Farklı Oluşumuz Sahici Mi?
-
Kasım 10, 2016 Perşembe Meselenin Özü
-
Ekim 28, 2016 Cuma Anti Emperyalistler Emperyalist OluncaÂ…
-
Ekim 21, 2016 Cuma Kıyamet Kopacak!
-
Ekim 11, 2016 Salı Acının mutlaklaştırılması: Kerbela
-
Eylül 11, 2016 Pazar Sonsuzluğun Sonluda Tezahürü: KURBAN
-
Eylül 01, 2016 Perşembe Çözüm Seküler Bakışta Mı?
-
Ağustos 25, 2016 Perşembe 15 Temmuz Darbe Girişimine Karşı Milletin Direnişinin İdraki Üzerine…
-
Ağustos 10, 2016 Çarşamba Direnişin Ruhu
-
AÄŸustos 01, 2016 Pazartesi Milletin Derin Darbesi
-
Temmuz 25, 2016 Pazartesi Hamaset Yapmadan!
-
Temmuz 19, 2016 Salı 15 Temmuz Darbesinin Oluşturduğu Sosyoloji
-
Temmuz 12, 2016 Salı Ben Olmak…
-
Temmuz 08, 2016 Cuma Umuda TutunmakÂ…
-
Mayıs 24, 2016 Salı Düşünmenin Halleri
-
Nisan 28, 2016 Perşembe Haykırmak…
-
Nisan 22, 2016 Cuma DoÄŸru ile Ä°liÅŸkimizÂ…
-
Nisan 14, 2016 PerÅŸembe ÃœtopyamÂ…
-
Nisan 04, 2016 Pazartesi Üçüncü Yol…
-
Mart 28, 2016 Pazartesi Kim Bu CahillerÂ…
-
Mart 21, 2016 Pazartesi Kelime, Duygu/Düşünce ve Hakikat…
-
Mart 13, 2016 Pazar Yola Çık(a)ma(ma)k
-
Şubat 25, 2016 Perşembe İyiliğin Gücü
-
Şubat 16, 2016 Salı İslam Dünyası’nın Sorunları ve Çözüm Yöntemi
-
Şubat 10, 2016 Çarşamba Yeni Bir Dil Kurmak
-
Ocak 29, 2016 Cuma Korkularımız bizi yalnızlığımıza gömmesin...
-
Ocak 19, 2016 Salı Ahvalimize Dair…
-
Ocak 13, 2016 Çarşamba Ey Müslüman…
-
Ocak 05, 2016 Salı Şiddet Sarmalında Kürt Siyasal Hareketi ve PKK…
-
Aralık 31, 2015 Perşembe İmanın gücü
-
Aralık 26, 2015 Cumartesi ''Müslüman olmak Müslüman’ca düşünmek için yeter şart değildir''
-
Aralık 22, 2015 Salı Dua üzerine güzelleme…
-
Aralık 14, 2015 Pazartesi Akl’a Dair
-
Aralık 01, 2015 Salı İnsan; Haddini Bilendir…
-
Kasım 25, 2015 Çarşamba İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (5)
-
Kasım 16, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (4)
-
Kasım 09, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (3)
-
Kasım 03, 2015 Salı 1 Kasım 2015 Seçim Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme…
-
Kasım 02, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (2)
-
Ekim 26, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (1)
-
Ekim 14, 2015 Çarşamba Her Hicret Bir İnkılâptır
-
Ekim 03, 2015 Cumartesi Müslüman Olma…
-
Eylül 10, 2015 Perşembe Öfke Gözü Kan Çanağına Büründürürse…
-
Ağustos 29, 2015 Cumartesi Seyyid Kutub / Dünya Görüşü Ve Etkileri
-
Ağustos 24, 2015 Pazartesi Bir Yöntemin Yokluğu…
-
AÄŸustos 17, 2015 Pazartesi Yeniden DirilmekÂ…
-
Ağustos 11, 2015 Salı Ey Halkım!
-
Haziran 12, 2015 Cuma Özeleştirinin Kaçınılmazlığı…
-
Haziran 04, 2015 Perşembe Gölgelerin Gücü Adına…
-
Mayıs 07, 2015 Perşembe Anlamak! O Kadar Çok Zor Mu?
-
Nisan 27, 2015 Pazartesi Kelimeler Bir Çığlık…
-
Nisan 21, 2015 Salı Hatırlama Bir Zikretmedir
-
Nisan 11, 2015 Cumartesi Duyarsızlığımızın Hali Pürmelali…
-
Mart 07, 2015 Cumartesi Geleceğe Dair Öngörü
-
Şubat 27, 2015 Cuma Hakikatin Üstünü Örten Şiddet
-
Şubat 17, 2015 Salı Yaşamın, İnsanın ve Gerçekliğin Yapısı Üzerine Deneme…
-
Şubat 07, 2015 Cumartesi İslamcılığın Serencamının Romanda Tezahürü: Kitabevi…
-
Ocak 15, 2015 Perşembe Batı'nın İslam'la Savaşı...
-
Aralık 26, 2014 Cuma Yönelimin/iz Nereye?
-
Aralık 18, 2014 Perşembe Siyaset İdeoloji Taşıyamaz…
-
Aralık 09, 2014 Salı Türkiye Bir Yol Ayrımında…
-
Aralık 03, 2014 Çarşamba Yeni Türkiye’nin Kodları…
-
Kasım 25, 2014 Salı Şiddete Dair…
-
Ekim 16, 2014 Perşembe Açık Toplum…
-
Ekim 11, 2014 Cumartesi “Öfke ile Kalkan Zarar ile Oturur”
-
Ekim 08, 2014 Çarşamba Neler Oluyor?
-
Eylül 16, 2014 Salı Varlık Ve Düşünce
-
Eylül 01, 2014 Pazartesi Asıl Mesele
-
Ağustos 11, 2014 Pazartesi Yenilikçilik, Devrimcilik ve Eleştirel Akıl…
-
Temmuz 23, 2014 Çarşamba İktidar, Din ve Devlet…
-
Mayıs 22, 2014 Perşembe İslam’ın İnsanlığa Vaadi…
-
Mayıs 03, 2014 Cumartesi Bir Muhalefet Felsefesine Doğru
-
Mart 27, 2014 PerÅŸembe KaybedilmiÅŸ Ä°ki Kavram: Ä°hya Ve Tecdit
-
Şubat 24, 2014 Pazartesi 28 Şubat ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme
Henüz yorum yapılmamış.