Makale
Bir nefes sıhhat
Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın bu seneki Ramazan teması ÅŸifa. 2021 Ramazan projesi kapsamında “Gel Kur’an ile ÅŸifa bulalım” çaÄŸrısı yapılıyor. Projenin diÄŸer baÅŸlıkları ise “gel oruç ile sıhhat bulalım”, “gel zekat ile derman olalım”, “gel namaz ile huzur bulalım.” GeçtiÄŸimiz günlerde okunan Ramazan’ın ilk Cuma hutbesinde de dikkat çeken kavram yine ÅŸifa oldu.
Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’nın seçmiÅŸ olduÄŸu tema güncele uygun. Peki nedir ÅŸifa? Sözlükte “hastalıktan kurtulma, iyileÅŸme, ilâç” manasında kullanılan ÅŸifa kelimesinin Kur’an’da türevleriyle birlikte çeÅŸitli ayetlerde geçtiÄŸini görüyoruz. Ä°lgili ayetlerde ÅŸifa kavramı ile dinî-ahlâkî ve bedenî hastalıkların tedavisine iÅŸaret ediliyor.
Meselâ Yûnus sûresinin 57. ayetinde “size göÄŸüslerdeki hastalıklara ÅŸifa olan Kur’an geldi” buyurularak dinî ve ahlâkî hastalıkların ilacı için adres gösteriliyor.
Kaynaklarda yer alan verilere göre müfessirler Kur’an’ın ÅŸifa oluÅŸunu farklı ÅŸekillerde izah etmiÅŸler. Bu bilgileri tasnif ettiÄŸimizde Kur’an’ın bedenî hastalıklar için de ÅŸifa olduÄŸu düÅŸüncesinin eskiden beri mevcut olduÄŸunu görüyoruz. Ancak ilk devir müfessirleri Kur’an’ın ÅŸifa niteliÄŸini daha çok cehalet, inkâr, ÅŸirk, nifak ve fâsıklık gibi hastalıkları tedavi etmesi ÅŸeklinde yorumlamışlar. Fahreddin er-Râzî ile birlikte Kur’an’ın cismanî hastalıklara da ÅŸifa olabileceÄŸi dile getirilmeye baÅŸlanmıştır.
Nahl suresinde ise bedeni hastalıkların Rabbin izniyle ÅŸifa bulması için balın ÅŸifa verici özelliÄŸine dikkat çekiliyor. Tabii içine hırs katılmamış bu saf balı nerede bulacağımız konusu yaÅŸadığımız çağın en temel meselelerinden birisi.
Gelin biz ÅŸifa gibi berrak bir mevzuyu bulandırmayalım ve devam edelim. Hz. Peygamber Rabbimizin ihtiyarlık ve ölüm dışında her hastalık için bir ÅŸifa yarattığını söylemiÅŸ ve hastalananları tedavi olmaya teÅŸvik etmiÅŸtir. Nitekim tevhid akidesine göre ÅŸifayı verecek olan Åžafi olan Allah’tır.
Ku’ran’a baktığımızda bu bahsin en güzel örneÄŸi olarak “hastalandığımda bana ÅŸifa veren O’dur” ayetini okuyoruz. Bu örnekliÄŸin faili olan isim “ne güzel kul” iltifatına mazhar olan tek başına bir ümmet duruÅŸuna sahip Hz. Ä°brahim.
Hastalık ile imtihanda ÅŸifanın kaynağının Rabbimiz olduÄŸunu vurgulayan bir baÅŸka güzel örnek ise “bu dert Sen’den geldi, Sen merhametlilerin en merhametlisisin” teslimiyetindeki Hz. Eyyub.
Åžifa kavramına dair kaynaklardaki veriler ve referanslarımızdaki deliller özetle böyle.
Kur’an ve Ramazan’ın ÅŸifa verici özelliÄŸine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduÄŸu aÅŸikâr. Bilhassa içinden geçtiÄŸimiz günlerin bozucu etkisini dağıtmak için Kitabımıza sıkı sıkı sarılmaktan baÅŸka çare var mı? Yazının giriÅŸinde verdiÄŸimiz proje örneÄŸi sadece afiÅŸlerde kalmasın için çalışmak gerek. Çalışmak eÅŸittir Allah’ın rızası, yaÅŸamak eÅŸittir Allah’ın rızası ÅŸeklinde bir denklemi yeniden kurmak gerek.
Sehl et Tusteri’ye “yaÅŸamak için ne gerekli” diye sordular. O da “Allah” diye cevap verdi. Çünkü onun gözü bu alemde Allah’dan baÅŸka hiçbir ÅŸeyi görmüyordu.
“Nereden gelip buldu bu dert beni” ÅŸeklindeki isyan cümleleri için çalışmak ÅŸart.
Hastalıklara ÅŸifanın kaynağını yanlış adreslerde arayanlar için çalışmak ÅŸart.
Kur’an’dan bihaber kalpler için çalışmak ÅŸart.
Birbirini arayıp soran, zor durumda olanların ihtiyaçlarını gideren, iyiliÄŸi emredip kötülükten sakındıran bir Müslüman toplumun yeniden inÅŸası için çalışmak ÅŸart.
Selamı unutmamak için, salavatlaÅŸmayı yaÅŸatmak için çalışmak ÅŸart.
BaÅŸta DoÄŸu Türkistan, KeÅŸmir, Arakan, Filistin ve Suriye olmak üzere zulüm gören tüm Müslüman kardeÅŸlerimiz için çalışmak ÅŸart.
Zira bizi ancak çalışmak kurtarır. Ä°bn Arabi’nin “kader gayrete aşıktır” deyiÅŸini yedeÄŸimize alalım ve yürüyelim.
Yoldayken hastalık da sıhhat de Mevlâ’dan zikrini çekelim. Ä°kisinin de kul için imtihan olduÄŸunu hatırda tutalım. Yakalandığımız hastalıklara sabredelim, saÄŸlığımız için çokça ÅŸükredelim. Âlemlere rahmet olan sevgili Peygamberimizin iÅŸaret ettiÄŸi hastalanmadan önce sıhhatin kıymetini bilmeyi idrak edelim. Nefes egzersizlerinden ziyade nefes tefekkürleri virdimiz olsun meselâ. Ardından alabildiÄŸimiz ve verebildiÄŸimiz her nefes için tekrar çokça ÅŸükredelim.
Kur’an ve Ramazan, akıllarımıza, kalplerimize ve bedenlerimize ÅŸifa olsun biiznillah.
Cihanda bir nefes sıhhat gibi muteber bir nimet yok vesselam.
Henüz yorum yapılmamış.