Makale
Dünyanın sürüklendiği yön?

Yazar:
Abdulaziz TantikTarihsel bir seyirde kendi dinamikleri içinde kendisine biçilen bir geleceğe doğru Dünya akmaktadır. Soru, geleceği belirleyen bir dinamik veya dinamikler bütünlüğü söz konusu mu değil mi? İki binlerden itibaren yeni bir mecraya geçtiğimiz ve sürekli adı konulmamış bir stratejik derinlikle dünya yeni bir zemine doğru sürüklenmektedir. Bu sürüklenmeye yönelik entelektüel ve aydın tabakada bir karşılığı olup olmadığı tartışmalı olsa da belirli bir kesim komplocu olmayı göze alarak durumun vahametine dair görüşlerini açıkça belirttikleri gözlenmektedir. Bazı popülist propagandistlerin bir kısmı ise ‘hem nalına hem mıhına’ vurarak derin stratejinin gereğini yerine getirdikleri söylenebilir.
Entelektüel düzlemde iki temel varsayımın çatıştığı ve buna dayalı iki gücün öne çıktığı ileri sürülebilir: Sürekli artarak devam eden insan nüfusunun çoğalması karşısında elde bulunan enerji yatakları ve tüketim mamulleri yeterli olmayacağı tezi. İki bin kırklı yıllarda nüfus artışına bağlı olarak sürekli üretim tüketim dengesi açık verecek ve bu insanları bir tehdit ile karşı karşıya bırakacak; ilk tehdit, yeterli enerji ve yiyecek bulamama, ikincisi, iktidarı elinde bulunduranların kimin yaşaması gerektiği veya ölmesi gerektiği konusunda kalacakları bir kararın varlığı…
Küreselciler diye betimlenen ve ‘üst akıl’ olarak tanımlanan bir yaklaşım; gelecek tehdidi önceden ön görerek şimdiden gerekli önlemlerin alınması ve bunun en önemli ve ilk ayağının ise nüfus azaltılması olduğu konusundaki ortak mutabakatları… Hatta nüfusu azaltmada ileri düşünenler, yarım milyara kadar süreç içinde nüfusu azaltmaya yönelik kararı olanların olduğu da konuşulan işlerdendir. Buna karşılık dünyadaki zenginliklerin nüfus ile ilişkisi olmadığını var olan zenginliğin paylaşılması ile sorunun giderilebilmesinin mümkün olduğuna dair yaklaşım ve özellikle de bu küreselcilere karşı kendi bağımsızlıklarını elinde tutmak isteyen ulusalcı devletler… Ki küreselciler dünya devleti kurguları ve tek elden yönetim arzusu farklı uluslar arası toplantılarda dile getirildiği bilinmektedir. Bilderberg ve benzeri toplantılarda bu meseleler derinlemesine tartışılıyor ve oraya katılanlar tarafından kısmi olarak açıklanmaktadır. Bu projelerin belirli bir süreç içinde politikalara dönüştüğü ve dünyayı yeni bir evreye doğru itmekte olduğu görülmektedir.
İki binlerin başında ikiz kulelerin vurulması ile başlayan süreç ileri geri adımlar ile aslında belirli bir ivme üzerinden yürürlüğünü sürdürmektedir. Batı düşüncesi kendisine muhalif olabilecek bütün düşünce ve kültürleri asimile edebilmiştir. Son on yılın sonunda İslam Dünyasında meydana gelen siyasal gelişmeler ve siyasal şiddet üzerinden Müslümanların kahır ekseriyetini sekülerleştirebildiler. İslam, potansiyel olarak varlığını sürdürse bile onun anlaşılma sorunlarına boğularak sahih ve sahici bir bağ kurulmasına yönelik çok güçlü bir engeller ağı oluşturulduğu açıktır. Özellikle parçalanmış bir siyasal zeminin düşünsel parçalanmaya da maruz kaldığı tarihsel bir gerçekliği işaret eder. Bugün müslüman düşünceye bakıldığında içinde var oldukları düşünce evreninin nasıl parçalandığı gözler önüne serilir.
Son on yılda Batılı ülkelerde meydana gelen sağ ve milliyetçi politikaların ağırlık kazanması ve yabancı düşmanlığı bugünlerde çok daha fazla görünür olmuştur. Batı kendi dışındaki her kese karşı bir düşmanlık duygusu gösteriyor. Suriye iç savaşı ve göçmenler üzerinden bu çok net bir şekilde gözlemlenmektedir. Birçok ülkede şiddeti öneren politikaların belirli bir çoğunluğa ulaşması ve iktidardaki ana gövde politikacıların bile sert milliyetçi söyleme savrulmaları dikkate şayandır.
Özellikle son on yıla damgasını vuran tek kişilik liderlik versiyonu ve bu liderliğin gösterdiği etkinlik ile ülkelerini daha öne çıkarmaları, Rusya, Çin, ABD gibi tek liderliğin başarılı pozisyonları, Türkiye’de Erdoğan liderliği ve on sekiz yıllık iktidar süreci doğal olarak siyasal arenada yeni bir liderlik arayışını zorunlu kıldı. Diğer ülkeler bu vizyonu dikkate alarak yeni arayışları beslediler. Ortadoğu’da güçlü liderliğin yıkılması ve Irak, Suriye, Libya, Mısır ve Tunus gibi ülkelerin içinde yer aldığı siyasal karmaşa bu tek kişi liderliğini daha fazla benimsetti…
Pandemi ile birlikte daha önce salt entelektüel zeminde kalan Post Truth ve Trans Hümanizm ve Post hümanizm gibi kavramsallaştırmalar daha fazla gündem oluşturdu. Modern düşünce kendi temel kabullerinin zeminini kaybetti. ‘Bütünsel Bağlantısallık’ ile felsefi bir zemine kavuşturulan bu yaklaşım; insanın aşıldığı, insanın sadece yaşamın bir unsuru olarak varlık kazandığı yeni bir gerçeklik zeminine haiz olduğu dillendiriliyor. Fakat bunu direk böyle söylemek yerine farklı politikalar üzerinden yeri hazırlanıyor: örneğin; çevrecilik; yeşiller hareketi, hayvan hakları tartışmaları ve üzerine bina edilen gösteri, propaganda vesaire ile ilgili bir duyarlılık geliştirilmektedir. Yine LGBTi gibi toplumsal cinsiyet tartışması üzerine insanın kendi otantik yapısına yönelik ciddi bir saldırı yapıldığı halde eski alışkanlıklara dayanarak haklar mevzuu üzerinden toplumsal yapıyı yapı bozumuna uğratmaktadır. Son pandemi ile birlikte bu toplumsal zeminin berhava olabileceği sosyal mesafe vurgusu üzerinden insanlar aynı evin içinde bile kendi başlarına yalnızlaştırılmasının zemini ve hatta psikolojik zemini kurulmuş oldu. Düşünün, aynı evde erkek, kadın, çocuklar, herkes kendisi ile meşgul edilerek aynı mekânda yalnız olmayı zorunlulukla kabullendiler. Erkek, işini evden takip ediyor, kadın, işini veya kendi mecrasına dayalı olarak yalnız kalıyor, çocuklar ise ya derslere girmek zorundalar veya kendi cep telefonları ve benzeri aletlerle kendi meşguliyetlerine takılı kalıyorlar. Zorunluluklar belirli bir süre sonra alışkanlığa dönüşür. Maskenin faydadan çok zararı olduğu DSÖ tarafından bugün medyada haberi yapıldı. O zaman neredeyse bir senedir bu Sosyal mesafe, maske ve hijyen diyerek insanları birbirinden uzaklaştırmayı niçin yaşadık? Eğer bu belirli bir politik strateji ile yapılmadıysa hepimizin birer aldanmaya meyilli ‘salaklar’ olduğumuzun göstergesi olur.
Şimdi şunun altını çizelim; para kimde ise güç ondadır. Bu güç, medya, sosyal medya ve iktidarı elde tutacak insanların sahibi olmayı da içermektedir. Son ABD seçimlerinde devir teslim olayında meydana gelen ve Trump’ın bütün sosyal medya hesaplarına el konulması ve bir başına bırakılmasını da stratejik bir hamle olarak okumayacaksak neyi anlamış oluruz. Şunu bir kez daha belirgin kılmakta yarar var: birden fazla güç ve her gücün kendi içinde çatışma alanları olduğu açıktır. Ancak yeni bir dünya sistemine gidilebilmesi için yeni ittifakların kurulması gerektiği çok açık… Bu açıklık devlet ve siyasal aktörleri bir tercihe yöneltmektedir. Bu tercihler para tarafından belirlenirse geleceğimiz ipotek altına alınacağını söylemek bir kehanet olmaktan çıkmış sayılır.
Dijital diktatörlük, askeri yöntemlerle uygulanacak bir şey değil, kamuoyu oluşturularak iradi ‘gönüllü kölelik’ bağlamında genel bir kabule dönüştürüldüğünde sürekliliği sağlanabilir. Watsap’ın son çıkışını bu çerçevede yorumlamak gereklidir. Bugün camilerde bile iki müslüman aradaki mesafe azaldığı zaman birden asabileşiyor. Yer vermekten imtina ediyor. Dini duygunun en coşkun yaşanması gereken camilerde bile bu genel kabule dönüşmüşse otobüslerde, tramvaylarda olan sataşmalar, çatışmalar, kavgalar vesaireyi söylemeye gerek yok…
Devletlerin bu yeni dönemde var olmalarını sağlayacak olan şey ‘demokrasi’ değildir. Bu yüzden daha otoriter yönetimlerin var olduğu bir politik tercihler skalasına doğru yürüdüğümüzü görmemiz gerekmektedir. Bu demokrasinin beşiği olan ülkelerde de ayni ile vaki olacaktır. Ülkemizde de buna benzer bir gelişme trendi yaşandığı açıktır. Özellikle Ak Parti ile MHP’nin birlikteliği ve buna katılacak yeni muhafazakârlar buna gönüllü olacaklardır. Zaten yapılan tartışmalarda dile getirilen suçlamalara bakıldığında bu durumun kalıcı hale dönüşeceğini söylemek kehanet olmayacaktır.
Bu pandemi bitse bile yeni ‘pandemilerin’ kapıda olduğu yüksek sesle dile getirilmektedir. Üst akıl olarak tesmiye edilenler açık bir şekilde kendi görüşlerini dile getirmekte ve kamuoyunu oluşturmaya devam ediyorlar. Bu güç aynı zamanda birçok ülkede yönetime gelebilmesinin senaryolarını da üretmektedir. Yani bir iktidar eğer karşı duruyorsa bu politikalara; hemen yüksek sesle otoriterleşmeyi gündeme taşımak, insan haklarına aykırı yönetim sergilendiği ileri sürülerek yeni iktidar adaylarına her türlü desteği vermeyi taahhüt ederek yeni ortak iktidar adayları bulmakta zorlanmamaktadırlar. Zaten ülkelerin merkez bankalarının bile neredeyse yarısı ve birçok yerde daha fazlası kendi ellerinde bulunmaktadır. Sahip oldukları şirketler ve devletten çıkarılan özelleştirme ile yapılan ekonomik getirisi yüksek olan kurumların da büyük çoğunluğunun sahibi konumundadırlar. Sosyal medyada hâkimiyetleri olduğu gibi, yazılı ve görsel medyada da ağırlığa sahiptirler. Kendi düşüncelerine karşı eleştiri getirilen kişi, kurum ve entelektüel veya akademisyenlere dünyayı dar ettiklerini bu pandemi sürecinde gördük ve bizzat tanığı olduk.
Büyük Reset/Sıfırlama için hazırlanan meblağ doksan üç trilyon dolar, yaklaşık dünyanın bir yıllık ticaret payı seksen trilyon dolar olduğu dikkate alındığı zaman bu meblağın ve büyük sıfırlamanın neye tekabül ettiği daha rahat anlaşılabilir. ABD seçimlerinde oluşan şaibe ve Biden’in kazanması da buna eklenebilir. Bu alanda sözü fazla uzatmaya gerek yok, her şey gözlerimizin önünde olup bitiyor, bakana çok şeyler söyler…
Yani özgürleşemeyen bir dünya ve o dünyanın insanlarını bekleyen şey, otoriterleşmiş bir yapının gönüllü destekleyicileri olmaktan başka seçenek kalmayacaktır. Devletin gücü ise en çok ihtiyaç hissedilen bir konumu ihtiva ediyor. Bu yüzden bu dalgaya karşı çıkacak olan devlet ve iktidar elitleri ve lideri, eğer kendi insanlarını yanına alabilirse tarih yazar ve dünyaya bir örneklik armağan eder. Yeni bir devrimin ayak seslerini güçlü bir şekilde ortaya koymuş olur. Kabul eden devlet ile liderliği ise tarihe kendi medeniyet ve kültürüne ihanet etmiş bir imge ile tarihteki yerini almaya aday olacaktır.
Otorite kaçınılmaz görünüyor, demokrasi kaçınılmaz bir şekilde en fazla propagandası yapılan ama ortada bulunmayan olarak kayıtlara geçecektir. Haklar, en yüksek sesle haykırılacak ve gündemleştirilecek ama en temel haklar bile sağlık, güvenlik, teknolojik zemin vesaire üzerinden yok sayılacaktır. İşin en berbat yanı ise bu gidişata dair, entelektüel zemin dâhil siyaset, aydın ve halk nezdinde bir karşılığının olmamasıdır.
İnsanın tarihe karışacağı bu zeminde hakların ve demokrasinin varlığı muhal görünüyor. Ama propaganda bu olgular üzerinden yapılacaktır. Yapılan eleştirileri ise komplocu olarak tanımlayarak, karşı eleştirileri yok mesabesinde sayacaklar. Bu konuda insanı savunmak, dini savunmak ve hakları hakiki anlamı ile savunmak kaçınılmaz bir insani sorumluluktur.
Abdulaziz Tantik
-
Mart 25, 2025 Salı Takdir edilmiş bir zaman içre yaşamak: Kadir Gecesi
-
Mart 19, 2025 Çarşamba İslamcılık Üzerine Yeniden Düşünmek
-
Mart 11, 2025 Salı Oyun Üstüne Oyun Kurmak ve Ümmetin Yeniden Dirilişi
-
Mart 06, 2025 Perşembe İmralı Açıklaması ve Beklentiler
-
Mart 03, 2025 Pazartesi Ramazan Ruhu
-
Şubat 26, 2025 Çarşamba Yanlış Bakışlardan Yanlış Sonuçlar Doğar
-
Şubat 19, 2025 Çarşamba İnsanlığın içinde var olduğu şartlar
-
Şubat 12, 2025 Çarşamba Doğru Sorular Doğru Cevaplar
-
Şubat 05, 2025 Çarşamba Aklı karışıklar için kılavuz
-
Ocak 29, 2025 Çarşamba İyiyi Süreklileştirme, Kötüden Sakınma
-
Ocak 22, 2025 Çarşamba Ed-din belirleyen mi belirlenen midir?
-
Ocak 15, 2025 Çarşamba Unutmanın İnsana Kazandırdıkları ve Kaybettirdikleri
-
Ocak 04, 2025 Cumartesi Kalabalık Yalnızlık
-
Aralık 28, 2024 Cumartesi Siyasal Algılar Üzerinden Siyasal Olguları Değerlendirmek
-
Aralık 26, 2024 Perşembe Büyük Sıfırlama/Global Reset
-
Aralık 21, 2024 Cumartesi Gazze ve Suriye Sırada Hangi Ülke Var
-
Aralık 19, 2024 Perşembe İslam'ın Vicdanından Müslümanlara Çağrı
-
Aralık 14, 2024 Cumartesi Suriye Olgusunu Doğru Okuma Rehberi
-
Aralık 11, 2024 Çarşamba Müslüman İçin Yol Haritası
-
Aralık 07, 2024 Cumartesi İslamcılık Öldü Mü? -Gazze ve Suriye Direnişi üzerine farklı bir bakış-
-
Kasım 28, 2024 Perşembe Hakikat Adına Kendini Kandıran İnsanlar
-
Kasım 23, 2024 Cumartesi Kötülüğe Dur Diyecek Bir Güç?
-
Kasım 21, 2024 Perşembe Dünden Bugüne Laiklik Tartışmaları Bize Ne Söylüyor
-
Kasım 16, 2024 Cumartesi Belirsizliğin Girdabında Dünyanın Geleceği
-
Kasım 13, 2024 Çarşamba Doğru Bir Değerlendirme Ölçütü
-
Kasım 09, 2024 Cumartesi Kral Tanrılar/Kapitalist Sermaye -Gündem Oluşturma Çabası Bir Gündemi Örtmeye Yarar-
-
Ekim 31, 2024 Perşembe Müslümanlar Ve Gazze Katliamı
-
Ekim 26, 2024 Cumartesi Anlamsızlığın anlamı?
-
Ekim 24, 2024 Perşembe Adım, Adım Hiçliğe Gömülen Modern Dünya
-
Ekim 19, 2024 Cumartesi Ümmetin Birliği Sağlanamazsa Ölümü Gerçekleşecektir!
-
Ekim 16, 2024 Çarşamba Uyanmak İçin Hala Neyi Bekliyoruz?
-
Ekim 15, 2024 Salı Şahitlik? -Fenomenal Bir Yaklaşım-
-
Ekim 11, 2024 Cuma Aldatmanın/Aldanışın Süreklileştirilmesi?
-
Aralık 13, 2023 Çarşamba Vicdan ayaklanması
-
Ekim 17, 2022 Pazartesi Ayartı
-
Eylül 23, 2022 Cuma Hayal...
-
Ağustos 28, 2022 Pazar Yeni bir diyalog zemini şarttır...
-
Şubat 07, 2022 Pazartesi İslamcılığın kendisi ile yüzleşmesi?
-
Ocak 04, 2022 Salı Yaşam, insan ve düşünce
-
Aralık 18, 2021 Cumartesi Güncel tartışmalarda yöntem...
-
Kasım 30, 2021 Salı Prangalar Sardı Dört Bir Yanımı?
-
Ekim 22, 2021 Cuma Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -9
-
Eylül 12, 2021 Pazar Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -8- Barış...
-
Eylül 05, 2021 Pazar Yeni Bir Sosyal Sözleşmeye Doğru -7- Adalet...
-
Ağustos 28, 2021 Cumartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -6
-
Ağustos 25, 2021 Çarşamba Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -5
-
Ağustos 20, 2021 Cuma Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -4
-
Ağustos 15, 2021 Pazar Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru-3
-
Ağustos 07, 2021 Cumartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -2-
-
Temmuz 19, 2021 Pazartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru-1
-
Temmuz 11, 2021 Pazar İnsanın kemale yürüyüşü -2
-
Haziran 27, 2021 Pazar İnsanın kemale yürüyüşü -1-
-
Haziran 14, 2021 Pazartesi Takva ve kulluk bilinci
-
Mayıs 31, 2021 Pazartesi Zaman'a dair...
-
Mayıs 21, 2021 Cuma Şeffaflığa dair...
-
Mayıs 10, 2021 Pazartesi Doğal Yaşam, Sanat, Edebiyat, Müzik, Mizah ve Din
-
Mayıs 07, 2021 Cuma Anbean kirleniyoruz...
-
Mayıs 01, 2021 Cumartesi Muhafazakarlık, iktidar ve düşünce...
-
Nisan 19, 2021 Pazartesi Düşünmede bir yöntem arayışı
-
Nisan 07, 2021 Çarşamba Düşünmenin Neliği...
-
Mart 24, 2021 Çarşamba Kesinliğe dair...
-
Mart 19, 2021 Cuma Dünyanın sürüklendiği yön?
-
Mart 14, 2021 Pazar Araf'ta kalma
-
Mart 04, 2021 Perşembe Tercih veya şartlar sonucu safta olma..
-
Ocak 24, 2021 Pazar Ölüm üzerine düşünmek...
-
Aralık 29, 2020 Salı İnsanın kendi kelimeleri olmalı, üzerine binip uçtuğu
-
Aralık 09, 2020 Çarşamba Düşünmedeki Karmaşa...
-
Kasım 21, 2020 Cumartesi Yeni bir söz ve ruh
-
Kasım 02, 2020 Pazartesi Yüzleşme; şahsiyetin oluşumundaki temel saik...
-
Ekim 23, 2020 Cuma İnsan ortamdır: İnsan edilgen mi, etken mi olmalı?
-
Ekim 07, 2020 Çarşamba Çürüme...
-
Ekim 02, 2020 Cuma İradeye dair...
-
Eylül 23, 2020 Çarşamba Ruhun Yalnızlığı
-
Eylül 09, 2020 Çarşamba Düşünmede ufkun belirleyiciliği...
-
Eylül 03, 2020 Perşembe Gerçek, gerçeklik ve kurgu
-
Ağustos 28, 2020 Cuma İnsan etkileşim içinde var olur?
-
Ağustos 20, 2020 Perşembe Mevcut felsefi bakışın dışına çıkmak?
-
Ağustos 10, 2020 Pazartesi Ayasofya Sadece Ayasofya Değildir
-
Temmuz 30, 2020 Perşembe Özgürlüğün sembolü kurban/İsmail olma?
-
Temmuz 23, 2020 Perşembe Yeni Bir Diriliş İçin Yeni Bir Bakış...
-
Temmuz 21, 2020 Salı Doğru yöntem...
-
Temmuz 14, 2020 Salı Bir Dünya Görüşü...
-
Temmuz 04, 2020 Cumartesi İnsanın Yalnızlıkla İmtihanı...
-
Temmuz 01, 2020 Çarşamba Bilim, felsefe ve din...İnsan için elzem üç sistem
-
Haziran 22, 2020 Pazartesi Sorumlu Tek: İnsan
-
Haziran 14, 2020 Pazar İstikamet Varlığın Temelidir
-
Haziran 10, 2020 Çarşamba Çok Boyutlu İnsan...
-
Haziran 05, 2020 Cuma İnsanın sorumluluğunun felsefi temeli...
-
Mayıs 27, 2020 Çarşamba Varlığın Birbirine Üstünlüğü Meselesi...
-
Mayıs 18, 2020 Pazartesi Hakikate Dair
-
Mayıs 10, 2020 Pazar Hayat Bir Dilemmadır...
-
Mayıs 04, 2020 Pazartesi Takva'ya Dair...
-
Nisan 28, 2020 Salı Değişime Dair...
-
Nisan 21, 2020 Salı Korona da Müslüman'dır...
-
Nisan 17, 2020 Cuma Müslümanlaşma Sürecimiz Ve Dersleri...
-
Nisan 11, 2020 Cumartesi Yeni Bir Dünya Düzeni Tartışmasında 'Yeni Bir Dünya Görüşü' Mümkün mü?
-
Nisan 07, 2020 Salı Özgürlüğe Dair...
-
Nisan 07, 2020 Salı Özgürlüğe Dair...
-
Mart 29, 2020 Pazar Değişim kaçınılmaz olana tekabül eder...
-
Mart 21, 2020 Cumartesi İnsan aşkın bir varlıktır...
-
Mart 10, 2020 Salı İnsan'ın İmtihan Olgusu...
-
Mart 02, 2020 Pazartesi Her Sıçrama Bir Yüzleşmeyi İçerir...
-
Şubat 26, 2020 Çarşamba İslamcılığa Yöneltilmiş Eleştirilerin Değeri
-
Şubat 18, 2020 Salı Beşer Tağut'a İsyan İle İnsan Olur...
-
Şubat 13, 2020 Perşembe Eşitlik, Eş Değerlilik Mi?
-
Şubat 08, 2020 Cumartesi Doğru Düşünmenin Yolu...
-
Ocak 31, 2020 Cuma Müslüman Şahsiyet...
-
Ocak 29, 2020 Çarşamba Kudüs Meselesi, Yine, Yeniden...
-
Ocak 25, 2020 Cumartesi Anlamsızlığın anlamı...
-
Ocak 21, 2020 Salı Bilgimizin Dışında Kalan Varlığın/Yokluğun Üzerine Düşünmek?
-
Ocak 11, 2020 Cumartesi Özün Özüne Doğru
-
Ocak 03, 2020 Cuma Gerçeklikle İmtihanımız...
-
Ocak 03, 2020 Cuma İslami Doğruların Gerçeklik Zemini Var Mı?
-
Aralık 24, 2019 Salı Kıyamet Koptu Kopacak...
-
Aralık 20, 2019 Cuma Aklın egemenliği karşısında Ed Din...
-
Aralık 17, 2019 Salı Kelimenin Kavrama Dönüşmesi...
-
Aralık 06, 2019 Cuma Âdem/İnsanın Mahrem Macerası...
-
Kasım 22, 2019 Cuma Bir form olarak düşünce
-
Kasım 20, 2019 Çarşamba Kur'an Neliği Üzerine Düşünmek...
-
Kasım 14, 2019 Perşembe Çağdaş Sorunların Çözümünün Özü?
-
Kasım 06, 2019 Çarşamba Aklın, kalbin ve ruhun acı çekmesi?
-
Ekim 31, 2019 Perşembe İnsan Huzur Ve Acıdır
-
Ekim 24, 2019 Perşembe Edebiyattan Yüz Çevirdiğimiz Gün Kendimizden de Yüz Çevirmiş Oluruz
-
Ekim 20, 2019 Pazar İyiliğin Doğası
-
Ekim 18, 2019 Cuma Düşüncede anlam ve tanım
-
Ekim 13, 2019 Pazar Acıyı Derununda Hissetmek
-
Ekim 08, 2019 Salı Güncel düşünsel tartışmalar
-
Eylül 25, 2019 Çarşamba Düşünce de Mutlaklık ve Dogma
-
Eylül 19, 2019 Perşembe Cumhuriyetin Kuruluşu Üzerine Yeniden Düşünmek
-
Eylül 07, 2019 Cumartesi Düşüncede ideal ve realite
-
Eylül 02, 2019 Pazartesi Kaosu Yaşamak ve Çözümü Tartışmak
-
Ağustos 24, 2019 Cumartesi Düşüncede fark
-
Ağustos 11, 2019 Pazar Aşkınlığın bir tezahürü olarak Kurban/Hac
-
Ağustos 07, 2019 Çarşamba Düşünce dinamiğinde sabit ve değişken...
-
Ağustos 02, 2019 Cuma Düşün Ey İnsan
-
Temmuz 23, 2019 Salı Düşüncede oluş serüveni...
-
Temmuz 22, 2019 Pazartesi Düşüncede uyum ve bütünlük
-
Temmuz 15, 2019 Pazartesi Ortak Bir Algının Oluşumu
-
Temmuz 07, 2019 Pazar Bunalım Çağında Müslümanların Çıkış Yolu
-
Haziran 27, 2019 Perşembe İnsan: Nisyan ve ünsiyet arasında
-
Haziran 20, 2019 Perşembe Müslüman'ca Eleştiri Üzerine
-
Haziran 14, 2019 Cuma Anarşizm Meselesi...
-
Haziran 10, 2019 Pazartesi Düşüncede somutluk arayışı
-
Haziran 03, 2019 Pazartesi Ramazan Bayramı ve Üzerine Düşünme
-
Mayıs 31, 2019 Cuma Düşüncenin ufku: Dinamik ve sonsuzluğa talip
-
Mayıs 22, 2019 Çarşamba Gösteriyi Araçsallaştıran Siyasal Şiddet
-
Mayıs 09, 2019 Perşembe Ramazan ayı: Ruhun uyanışı...
-
Mayıs 05, 2019 Pazar Bizi Bekleyen Geleceğin Karanlığı...
-
Nisan 29, 2019 Pazartesi Düşüncenin yapısal iki temel taşı: Kapsayıcılık ve derinlik
-
Nisan 17, 2019 Çarşamba Ruhum Üşüyor
-
Nisan 10, 2019 Çarşamba Vakit Doluyor, Yapılanlar Çekirdeğin Kabuğunu Doldurmuyor...
-
Nisan 08, 2019 Pazartesi Düşüncenin ontolojik yapısı: Tevhit, Adalet ve Aşk?
-
Nisan 04, 2019 Perşembe Seçimler ve Milletin Feraseti
-
Mart 28, 2019 Perşembe Seçme İhtiyarı
-
Mart 20, 2019 Çarşamba Komplo
-
Mart 13, 2019 Çarşamba Hafızasız olmak!
-
Mart 06, 2019 Çarşamba Manifestom
-
Şubat 25, 2019 Pazartesi Çözümün İlk Adımları
-
Şubat 18, 2019 Pazartesi Ahvalimizin Çözümüne dair
-
Şubat 11, 2019 Pazartesi İnsanın Ontolojik Yolculuğu
-
Şubat 04, 2019 Pazartesi Edebiyat ve Ontolojik Tekabüliyeti
-
Ocak 22, 2019 Salı Yabancılaşmayı ruhunda hissetmek
-
Ocak 16, 2019 Çarşamba Kara Delikler Yerine Beyaz Deliklerin Zamanı...
-
Ocak 08, 2019 Salı Ruhun fiyakası: Acı Çekmek...
-
Aralık 26, 2018 Çarşamba Kurtuluşun mümkün şartı
-
Aralık 20, 2018 Perşembe Seksenlerde İslamcılık tartışmaları...
-
Aralık 09, 2018 Pazar Yansımalar...
-
Aralık 01, 2018 Cumartesi Akıl bizim neyimiz olur?
-
Kasım 21, 2018 Çarşamba Gaybe İman Etmenin Epistemik Değeri...
-
Kasım 05, 2018 Pazartesi Duruşun ontolojisi
-
Ekim 27, 2018 Cumartesi Gelişmeleri Doğru Okuma Kılavuzu
-
Ekim 21, 2018 Pazar Andımız Meselesine Farklı Bir Bakış...
-
Ekim 16, 2018 Salı İslamcılar küstüler
-
Ekim 12, 2018 Cuma Döngüselliğin bütünlüğü: İnsan ve Kâinat
-
Ekim 05, 2018 Cuma İslamcılık: "Pireye Kızıp Yorgan Yakmak"
-
Eylül 29, 2018 Cumartesi Bilmenin Neliği?
-
Eylül 23, 2018 Pazar Sahtenin Egemenliği
-
Eylül 18, 2018 Salı Doğa Ve İnsan
-
Eylül 09, 2018 Pazar Varlığın/İnsanın Bütünlüğü
-
Ağustos 31, 2018 Cuma Üstad Seyyit Kutup Üzerine Yeniden Düşünmek
-
Ağustos 26, 2018 Pazar Küreselleşme ve Eğitim
-
Ağustos 22, 2018 Çarşamba Kurbiyyet Meselesi
-
Ağustos 18, 2018 Cumartesi Hakikatin İzdüşümü
-
Ağustos 13, 2018 Pazartesi Diren Türkiye Amerikan İmparatorluğu Çöküyor
-
Ağustos 08, 2018 Çarşamba İnsanın Düşmanı İnsan Mıdır?
-
Temmuz 24, 2018 Salı Kavramın Anlam Katmanları
-
Temmuz 21, 2018 Cumartesi Varlık Akıllı
-
Temmuz 17, 2018 Salı Sonsuzluğu Sonlulukta, Sonlulukta da Sonsuzluğu Keşfetmek
-
Temmuz 12, 2018 Perşembe Varlık Zincirinde Ve Zerreleri Arasındaki Bağı Oluşturan Bilgi
-
Temmuz 07, 2018 Cumartesi İnsan Kalma/ Müslüman Olma
-
Temmuz 03, 2018 Salı İnsanın İnşası Meselesi
-
Haziran 29, 2018 Cuma İnsan Bu Suçlu
-
Haziran 25, 2018 Pazartesi 24 Haziran Seçim Değerlendirmesi: ELEŞTİRİ DEVRİ BAŞLIYOR
-
Haziran 23, 2018 Cumartesi Doğru Düşündüğümüz Yanlışlar
-
Haziran 08, 2018 Cuma Ey Halkım! Biliyorum bu satırları okuyanların ilk eleştirisi kim bu halk olacaktır
-
Mayıs 31, 2018 Perşembe Hangi Benliğimiz Belirleyici
-
Mayıs 26, 2018 Cumartesi Kuranı Yorumlama Çabası
-
Mayıs 20, 2018 Pazar Kelimeler Kanatlandırır
-
Mayıs 15, 2018 Salı Kudüs, Ey Kudüs
-
Mayıs 12, 2018 Cumartesi Sorular Düşüncenin Anahtarıdır
-
Mayıs 08, 2018 Salı Umut
-
Mayıs 03, 2018 Perşembe Düşünce ve Ahlak Sosyolojik Değişimi Besler
-
Nisan 28, 2018 Cumartesi Dem Yüzü (Demlenen Hayatlar...)
-
Nisan 20, 2018 Cuma Modern İnsanın Çok Yüzlülüğü
-
Nisan 18, 2018 Çarşamba Çağdaş Calutlar Karşısında Davut Olabilmek
-
Nisan 14, 2018 Cumartesi Dengede Durma
-
Nisan 07, 2018 Cumartesi İslam'ın Genetiği İle Uğraşmak
-
Mart 31, 2018 Cumartesi Dini Yorum Yapmanın İmkanı
-
Mart 27, 2018 Salı Post Modern Kültürün Hayatımızı Belirlemesi
-
Mart 23, 2018 Cuma İlişkinin Mahiyetine Dair
-
Mart 20, 2018 Salı Müslümanlar Ve Temsiliyet
-
Mart 17, 2018 Cumartesi Siyasal Gelişmelerin Arka Planına Dair
-
Mart 14, 2018 Çarşamba Siyaset/Politika ve Yöntem
-
Şubat 28, 2018 Çarşamba Gözlerim Ufukta Asılı Kaldı
-
Şubat 22, 2018 Perşembe İslamcılığın Çözüm Arayışı
-
Şubat 15, 2018 Perşembe Öteki İçin Yaşamak
-
Şubat 06, 2018 Salı Müslüman Ağaç Gibi Kökü, Gövdesi ve Dalları ile Bir Bütündür
-
Ocak 31, 2018 Çarşamba Beyler, tuz kokmuş haberiniz var mı?!
-
Ocak 26, 2018 Cuma Ercüment Özkanı Yeniden Düşünmek
-
Ocak 23, 2018 Salı Batılı Bilgi ile İslami Bilginin Mukayesesi
-
Ocak 17, 2018 Çarşamba Modern İktidarın Gücü İle Hesaplaşma
-
Ocak 10, 2018 Çarşamba Batı ile Yüzleşme
-
Ocak 04, 2018 Perşembe Bir Meseleyi Tartışmak!
-
Aralık 08, 2017 Cuma Güçler Savaşında Kudüs Sahnesi
-
Aralık 05, 2017 Salı Bir Gösteri Toplumunda İnsanın Aldatılması
-
Kasım 28, 2017 Salı Var Olanların Hikmeti Üzerine
-
Kasım 21, 2017 Salı Yeni Bir Dil Kurmalı
-
Kasım 16, 2017 Perşembe Şiddetin olumsuzluğunun totaliter yapıyla ilişkisi
-
Kasım 07, 2017 Salı Kendimi Arıyorum...
-
Kasım 02, 2017 Perşembe Ak Parti Sosyolojisi Çözülüyor Mu?
-
Ekim 31, 2017 Salı Ahlaki Olan Nedir?
-
Ekim 26, 2017 Perşembe Eleştirinin Adabı...
-
Ekim 24, 2017 Salı Analitik Düşünme
-
Ekim 17, 2017 Salı Ümmetin Selameti
-
Ekim 12, 2017 Perşembe Farkındalığın Oluşturacağı Psikolojik Vasat
-
Ekim 10, 2017 Salı Rahatsız Olanlardan Mısınız?
-
Ekim 05, 2017 Perşembe Anekdotlar
-
Ekim 03, 2017 Salı Ölümün Hakikati
-
Eylül 28, 2017 Perşembe Hayat Bu
-
Temmuz 26, 2017 Çarşamba İstanbul Aşktır
-
Haziran 29, 2017 Perşembe İnsan Bir Soru(n)dur
-
Haziran 19, 2017 Pazartesi İnsan Neyi Aramalıdır?
-
Haziran 05, 2017 Pazartesi Beklenmeyen Ölümler Sarsar
-
Mayıs 15, 2017 Pazartesi İnsan Neye Talip Olmalı?
-
Mayıs 08, 2017 Pazartesi Aşk Kokuyor Toprak
-
Mayıs 01, 2017 Pazartesi Yola Çıkmadan Hazırlık Yapmak
-
Nisan 24, 2017 Pazartesi Ben Kim Olmalıyım?
-
Nisan 17, 2017 Pazartesi 16 Nisan 2017 Referandum Sonucu Üzerine Mülahazalarım
-
Nisan 10, 2017 Pazartesi Biz Kimiz?
-
Nisan 03, 2017 Pazartesi Nereden Başlamalıyız?
-
Mart 27, 2017 Pazartesi Dünya Değişir Mi?
-
Mart 20, 2017 Pazartesi Kemale Doğru Bir Yürüyüş: Tövbe...
-
Mart 13, 2017 Pazartesi İslamlaşmanın Geleceği
-
Mart 06, 2017 Pazartesi İnsan Anlamlandırır
-
Şubat 27, 2017 Pazartesi Sınırlılık ve Sonsuzluk Arasında İnsan
-
Şubat 20, 2017 Pazartesi Bana mı söylendi? Üstüme alınmıyorum
-
Şubat 14, 2017 Salı Anayasa Paketi Değişimi Ve Referandum Tartışmaları
-
Şubat 01, 2017 Çarşamba Düşüş
-
Ocak 19, 2017 Perşembe İçimde Kopan Fırtınadan Haberin Var Mı?
-
Ocak 08, 2017 Pazar Düşünme Üzerine Düşünmek
-
Aralık 22, 2016 Perşembe Ortadoğu: Kaostan Düzene
-
Aralık 15, 2016 Perşembe Eminlik Ve Adalet Duygusu
-
Aralık 04, 2016 Pazar Akıntıya Karşı Yüzmek
-
Kasım 20, 2016 Pazar Farklı Oluşumuz Sahici Mi?
-
Kasım 10, 2016 Perşembe Meselenin Özü
-
Ekim 28, 2016 Cuma Anti Emperyalistler Emperyalist Olunca
-
Ekim 21, 2016 Cuma Kıyamet Kopacak!
-
Ekim 11, 2016 Salı Acının mutlaklaştırılması: Kerbela
-
Eylül 11, 2016 Pazar Sonsuzluğun Sonluda Tezahürü: KURBAN
-
Eylül 01, 2016 Perşembe Çözüm Seküler Bakışta Mı?
-
Ağustos 25, 2016 Perşembe 15 Temmuz Darbe Girişimine Karşı Milletin Direnişinin İdraki Üzerine
-
Ağustos 10, 2016 Çarşamba Direnişin Ruhu
-
Ağustos 01, 2016 Pazartesi Milletin Derin Darbesi
-
Temmuz 25, 2016 Pazartesi Hamaset Yapmadan!
-
Temmuz 19, 2016 Salı 15 Temmuz Darbesinin Oluşturduğu Sosyoloji
-
Temmuz 12, 2016 Salı Ben Olmak
-
Temmuz 08, 2016 Cuma Umuda Tutunmak
-
Mayıs 24, 2016 Salı Düşünmenin Halleri
-
Nisan 28, 2016 Perşembe Haykırmak
-
Nisan 22, 2016 Cuma Doğru ile İlişkimiz
-
Nisan 14, 2016 Perşembe Ütopyam
-
Nisan 04, 2016 Pazartesi Üçüncü Yol
-
Mart 28, 2016 Pazartesi Kim Bu Cahiller
-
Mart 21, 2016 Pazartesi Kelime, Duygu/Düşünce ve Hakikat
-
Mart 13, 2016 Pazar Yola Çık(a)ma(ma)k
-
Şubat 25, 2016 Perşembe İyiliğin Gücü
-
Şubat 16, 2016 Salı İslam Dünyasının Sorunları ve Çözüm Yöntemi
-
Şubat 10, 2016 Çarşamba Yeni Bir Dil Kurmak
-
Ocak 29, 2016 Cuma Korkularımız bizi yalnızlığımıza gömmesin...
-
Ocak 19, 2016 Salı Ahvalimize Dair
-
Ocak 13, 2016 Çarşamba Ey Müslüman
-
Ocak 05, 2016 Salı Şiddet Sarmalında Kürt Siyasal Hareketi ve PKK
-
Aralık 31, 2015 Perşembe İmanın gücü
-
Aralık 26, 2015 Cumartesi ''Müslüman olmak Müslümanca düşünmek için yeter şart değildir''
-
Aralık 22, 2015 Salı Dua üzerine güzelleme
-
Aralık 14, 2015 Pazartesi Akla Dair
-
Aralık 01, 2015 Salı İnsan; Haddini Bilendir
-
Kasım 25, 2015 Çarşamba İdealin Realize Edilmesi: Gençlik (5)
-
Kasım 16, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik (4)
-
Kasım 09, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik (3)
-
Kasım 03, 2015 Salı 1 Kasım 2015 Seçim Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme
-
Kasım 02, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik (2)
-
Ekim 26, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik (1)
-
Ekim 14, 2015 Çarşamba Her Hicret Bir İnkılâptır
-
Ekim 03, 2015 Cumartesi Müslüman Olma
-
Eylül 10, 2015 Perşembe Öfke Gözü Kan Çanağına Büründürürse
-
Ağustos 29, 2015 Cumartesi Seyyid Kutub / Dünya Görüşü Ve Etkileri
-
Ağustos 24, 2015 Pazartesi Bir Yöntemin Yokluğu
-
Ağustos 17, 2015 Pazartesi Yeniden Dirilmek
-
Ağustos 11, 2015 Salı Ey Halkım!
-
Haziran 12, 2015 Cuma Özeleştirinin Kaçınılmazlığı
-
Haziran 04, 2015 Perşembe Gölgelerin Gücü Adına
-
Mayıs 07, 2015 Perşembe Anlamak! O Kadar Çok Zor Mu?
-
Nisan 27, 2015 Pazartesi Kelimeler Bir Çığlık
-
Nisan 21, 2015 Salı Hatırlama Bir Zikretmedir
-
Nisan 11, 2015 Cumartesi Duyarsızlığımızın Hali Pürmelali
-
Mart 07, 2015 Cumartesi Geleceğe Dair Öngörü
-
Şubat 27, 2015 Cuma Hakikatin Üstünü Örten Şiddet
-
Şubat 17, 2015 Salı Yaşamın, İnsanın ve Gerçekliğin Yapısı Üzerine Deneme
-
Şubat 07, 2015 Cumartesi İslamcılığın Serencamının Romanda Tezahürü: Kitabevi
-
Ocak 15, 2015 Perşembe Batı'nın İslam'la Savaşı...
-
Aralık 26, 2014 Cuma Yönelimin/iz Nereye?
-
Aralık 18, 2014 Perşembe Siyaset İdeoloji Taşıyamaz
-
Aralık 09, 2014 Salı Türkiye Bir Yol Ayrımında
-
Aralık 03, 2014 Çarşamba Yeni Türkiyenin Kodları
-
Kasım 25, 2014 Salı Şiddete Dair
-
Ekim 16, 2014 Perşembe Açık Toplum
-
Ekim 11, 2014 Cumartesi Öfke ile Kalkan Zarar ile Oturur
-
Ekim 08, 2014 Çarşamba Neler Oluyor?
-
Eylül 16, 2014 Salı Varlık Ve Düşünce
-
Eylül 01, 2014 Pazartesi Asıl Mesele
-
Ağustos 11, 2014 Pazartesi Yenilikçilik, Devrimcilik ve Eleştirel Akıl
-
Temmuz 23, 2014 Çarşamba İktidar, Din ve Devlet
-
Mayıs 22, 2014 Perşembe İslamın İnsanlığa Vaadi
-
Mayıs 03, 2014 Cumartesi Bir Muhalefet Felsefesine Doğru
-
Mart 27, 2014 Perşembe Kaybedilmiş İki Kavram: İhya Ve Tecdit
-
Şubat 24, 2014 Pazartesi 28 Şubat ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme

İşgal ordusu Gazze Şeridi’nde soykırım savaşını sürdürüyor

Murat Sayımlar: İkna edilmeyi beklemek

Yasin Aydoğan: Ashab-ı Sefine

Bünyamin Doğruer: Bugün Bayram

Şevket Hüner: Bayramın Kodları Nelerdir?

Sadık Enver Sefa: Arayış

Ramazan'ın son Cuma'sında Mescidi Aksa'da 75 bin kişi Cuma namazı kıldı

Naim: Krizden çıkmak için ara bulucularla yoğun görüşmeler yapılıyor

Yemen'den atılan füzeler milyonlarca işgalciyi sığınaklara soktu

mustafa akmeşe: ve biz bu oyunda, biriciğiz! benzerimiz yok, valla!

İşgal ordusu Gazze Şeridi’nde soykırım savaşını sürdürüyor

Murat Sayımlar: İkna edilmeyi beklemek

Yasin Aydoğan: Ashab-ı Sefine

Hasan Aycın: Yumruk

Hasan Aycın: Ufuk

Hasan Aycın: Merdiven

Hasan Aycın: Ada

Hasan Aycın: Kör

Hasan Aycın: Çerçeve

Hasan Aycın: El Sıkma

Hasan Aycın: Mum

Hasan Aycın: Gül

Henüz yorum yapılmamış.