Sosyal Medya

Makale

Küresel Soygun Böyle Yapılıyor

Yabancı yatırımcının biri 10 gün önce (7-8 Kasım gibi) 100.000 Dolarıyla Türkiye’ye girdiyse.

Amerikan seçimlerinde Biden’ın kazandığını ve aşı ile ilgili somut gelişmeyi duyan biriyse (doların düşeceğini tahmin edip) dolarını bozup borsaya girmiştir.

Tabii ki bu dünyada tek bir akıllı yok; onun gibi binlerce kişi aynı şekilde dolar bozup borsaya girmiştir.

Bunca para borsaya girdiğinde haliyle borsa yükselir, dolar düşer.

Nitekim 9 Kasımda Borsa Endeksi 1.191 iken bu yazıyı yazdığım gün (19 Kasım) endeks 1.317 idi. Yani 10 günde borsa %10,5 yükseldi.

Türkiye’nin haftalardır faizi yükselteceğini sağır sultan biliyor.

Bugün (19 Kasım) yetkililer faizi 10,25’ten 15’e yükselttiler.

Bu kişiler yarın borsadan çıkıp paralarını faize yatıracaklar. Orada biraz daha kazanıp tekrar dolara çevirip (tabii bu esnada döviz/dolar daha da düşecektir muhtemelen) paralarını alıp ülkelerine geri götürecekler.

Ama gelecek meçhul olduğu için faiz getirisini hesaba katmadan sadece bu 10 günlük süreci rakamlara dökelim:
•    8 Kasım: 100.000 Dolar, 8,52 kurdan bozuldu. Elde 852.000 TL oluştu.

•    9-19 Kasım: Bu para (852 bin TL) 10 günde borsada %10,5 değer kazanıp 941.460 TL oldu. (Bu esnada dolar kuru 7,50TL’ye geriledi.)

•    19 Kasım: Eldeki para 941.460:7,50=125.528 USD oldu.

Sonuç:

Türkiye’ye giren 100.000 dolar %25,5 kar elde ederek 125.528 dolar olarak geri çıktı.

Muhtemelen bu para çıkarken döviz tekrar yükselir.

Soru:

Bu aradaki 25.528 dolar kimden çıktı?

Bu adam taş atmadan, yorulmadan kazandığı 25.528 dolar (191.460 TL) için ne kadar vergi ödedi?

Adam, tek bir kişiye istihdam sağlamadan, ülkemize tek 1 kuruş kazandırmadan (alışta ve satışta ortalama binde 1 vergi verdiğini unutup haksızlık etmeyelim) parasına %25,5 daha katarak gitti.

Hal böyle iken;

İşletme kuracaksın; bina alacak veya kiralayacaksın; ruhsat için belediyelerden meslek odalarına ona şuna buna harç/aidat/tahsilat/bağış olarak dünya kadar para yatıracaksın; onlarca işçi çalıştıracaksın; bu işçilerin primini, daha gelmemiş vergileri ödeyeceksin; ürettiğin malı pazarlayacaksın ve yine de bu beyler kadar para kazanamayacaksın.

Söyler misiniz; Böyle beleşten kolay para kazanmak var iken kim yatırım yapar?

Her gelen hükümet ekonomide reform yapıyor; eviriyor, çeviriyor takla attırıyor ama değişen bir şey yok.

İşte bu bela sistem (paranın parayla alınıp satıldığı düzen) değişmedikçe bu ülkenin paraları hep böyle dışarı akacak, işsizlik olacak, yatırım olmayacaktır.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.