Sosyal Medya

Makale

Peygamber (sav)'in Tebliğinin İçeriği

Peygamber (sav) kendisine iletilen vahyi insanlara anlatırken nasıl davranıyordu? Bunu anlamak için surelerin içeriğine bakmak gerekir.

Mesela Tekvir suresinin verdiÄŸi mesaj, gayb konusunda vahyin bildirdikleri dışında bir bilgi kabul etmemeyi salık verir. Böylece sahte din üretmek ve bu ÅŸekilde insanları kandırmak imkânsız hâle gelir.

Mâun suresi, yetim ve yoksul, yani adalet ve açlık konularını suiistimal edenleri yerer. Buna göre söz konusu sorunlara gözünü ve kulağını kapamanın ibadetleri gösteriÅŸe dönüştürme tehlikesi vardır.

KureyÅŸ suresi, açlık ve güvenlik endiÅŸelerinden kurtulmanın yegâne yolunun tek olan Allah’a kulluk etmekten geçtiÄŸini bildirir.

Asr suresi, hakkı tavsiyeleşmenin ve bunu ısrarla sürdürmenin önemli bir sorumluluk olduğunu vurgular. Aksi takdirde insan zaman karşısında bir yok oluşa doğru ilerlemektedir. Dolaysıyla kişinin hayatında bir anlam ve amaç edinmesi ve bu yolda ilerlemesi bir zarurettir.

YaÅŸamında bir anlam ve amaç edinmeyen kiÅŸileri, Âdiyât suresi karşılar. Sure zevkleri peÅŸinde koÅŸan insanların doÄŸruyla yanlışı birbirine katan ve çevresindeki her ÅŸeye zarar veren mütecaviz tavrından dem vurur. Onu bu sorumsuz tutumundan dolayı utanmaya davet eder.

Ve

Bütün bu konular, hayatın içinden örneklerle muhatapları dürüst davranmaya çağırır.

Yani

Kur’an’ın içeriÄŸi bugünkü vaaz konularının çoÄŸuyla örtüşmez. Ä°nsanlara zarar veren, saÄŸlıklı bir toplum inÅŸa etmeye engel olan meseleler dururken hayız-nifas konularından bahsetmek doÄŸru olabilir mi?

Rasulullah (sav), insanları bir araya toplayıp kavram çalışması, konulu vaaz veya sadece teoride kalan yaşamdan kopuk bir din dersi yapmamıştır. Ruhbanlıktan kaçınmış ve bugünkü anlamda bir din adamı/hocası kisvesine bürünmemiştir. O, yüksek ahlaki yapısıyla nerde nasıl davranması gerekiyorsa dürüst ve onurlu bir tavır takınmış, günahlardan ve kötülüklerden uzak kalmış, yaşadığı dönemde zulüm üreten herkesle mücadele etmiştir.

Velhâsıl

Hayata dokunmayan, sorunlara çözüm önermeyen, içeriği ve öncelikleri hayatın gereksinimlerine göre belirlenmemiş bir tebliğin başarılı olma şansı yok gibidir

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.