Makale
Varlığın Birbirine Üstünlüğü Meselesi...
Yazar:
Abdulaziz TantikHerhangi bir olayı, durumu, olguyu veya varlığı bir birinden üstün tutmanın ölçütü nedir? Elimizde bunu ölçecek bir tartı aleti var mı? Meseleyi bu zaviyeden ve künhü ile ele almakta yarar var.
Varlık bütün türevleri ile birlikte kendi başına bir deÄŸere haiz olma vasfına sahip deÄŸildir. Kendisi var olmamıştır, kendi hayatiyetini kendisi saÄŸlayacak bir güce sahip deÄŸildir. Kendi konumunu kendisi tercih etmemiÅŸtir. Hal böyle iken herhangi bir varlığı yekdiÄŸerinden ayrı tutmanın ve onu deÄŸerli kılmanın veya addetmenin karşılığı nedir? Meseleyi yine bir üst perdeden ele almakta yarar var: Allah, varlığı bir anlam üzere yarattığını belirtiyor. Bizim bundan baÅŸka bir bilgi kaynağımız yok. Varlığın kendisi açısından meseleye bakıldığında herhangi biri yekdiÄŸerinden ayrı ve üstün olarak deÄŸerlendirilemez. Varlığın farklı yaratılması da bir amaca ve anlama binaendir. YaÅŸamın kendi iÅŸlevselliÄŸini kazanması ve sürdürmesi baÄŸlamında önemli olduÄŸunu yaÅŸayanlar olarak gözlemleyebiliyoruz, eksik ve zaaf taşısa da bakışımız, bunu anlayabiliyoruz. Farklılığın bizzat kendinden kaynaklı olmadığı bir varlık hiyerarÅŸisini fark üzerinden üretilmiÅŸ bir deÄŸer ile tanzim etmenin de bir karşılığı olmamalıdır.
Ama bütün bunlara raÄŸmen insan, eldeki verilere veya kendisine gönderilmiÅŸ bilgiye göre bazı ÅŸeyleri bazı ÅŸeylerden üstün tutmaya devam ediyor. Bu bir yanılsama mı? DeÄŸil! Burada da insanın varlık içindeki konumunu mesele olarak ele almakta yarar vardır. Ä°nsan, yaratıldığı hal üzere varlığın kendisine musahhar kılındığı gerçeÄŸi ile yaÅŸamını sürdürürken kendi kesbi ile iradesine dayalı ve akli yetisini kullanarak bazı ÅŸeyler yapar. Ä°ÅŸte, insanın yekdiÄŸerinden üstün tutulmasının zemini burada açığa çıkıyor. Yani insan özgür iradesi ile yaptıklarının bir karşılığı ile yekdiÄŸerinden farkını ve deÄŸerini ortaya koyuyor. Bu yüzden insan söz konusu olduÄŸunda onu yekdiÄŸerinden ayrı, üstün veya aÅŸağı konumlandırmanın bir ölçütünü elde edebiliyoruz. Bunun da yine sınırlı ve sorumlu bir zeminde gerçekleÅŸen bir olgu olduÄŸunu unutmamalıyız.
Ä°nzal olmuÅŸ bilgi ve insan aklı, varlıkla kurduÄŸu iliÅŸkinin niteliÄŸine göre varlığa anlamlar yüklemektedir. Üstünlük algısı ve arayışı da bu zeminden hareketle ortaya çıkmaktadır. Mesela ‘müslim olan ile mücrim olan bir olur mu?’, ya da ‘hiç bilen ile bilmeyen bir olur mu?’ gibi deÄŸer yargıları El Kitap’ta geçtiÄŸi için bir ayrımı ortaya çıkarıyor ve anlamlı kılıyor. Ancak bu betimlemelerde insana içkin ve onun konumuna yönelik bir tespiti içermektedir. Yani müslim, müslim kaldığı sürece mücrimden üstündür. Ama müslim, MüslimliÄŸini terk ettiÄŸi andan itibaren o üstünlük kaybolur. Bu diÄŸer ÅŸeyler içinde geçerli… Ya da ümmi biri ama Salih amel iÅŸleyen bir kul iken, bilgili kiÅŸi ancak fesat üzere biri, durum anında deÄŸiÅŸir. Yani söylemek istediÄŸim ÅŸey ÅŸu; bahse konu edinilen deÄŸerler, deÄŸer olarak kaldığı sürece geçerlidir. Bu da varlıktan çok o varlığın taşıdığı deÄŸere nispetle bir üstünlükten söz edilebilir. Bu yüzden peygamber çocuÄŸu olmak bir üstünlük meselesi deÄŸil; Kuran, peygamberlerin çocuklarının, kadınlarının ve yakınlarının nasıl yoldan çıktıklarının hikâyelerini anlatır ki ders alınsın. Bu noktada her insan ve varlık yaratılmışlık baÄŸlamında eÅŸittir. YaÅŸam karşısında iÅŸlevselliÄŸi ile farkını ortaya koyar. DeÄŸer ise sadece insana mahsus olarak ortaya konulmuÅŸtur. Ve bu deÄŸerin kaynağı da Yaratıcı tarafından belirlenmiÅŸtir. Varlık ile sınırlı olmayan, varlığın taşıdığı deÄŸeri taşıması ile orantılı bir deÄŸerin varlığından söz edilebilir. Bu insan içinde geçerlidir. Peki, varlığın kendi arasında bir deÄŸere haiz oluÅŸu meselesini nasıl anlamlandırmalıyız?
Varlık, kendinden menkul bir varlığa ve güce sahip olmadığı gibi kendini deÄŸer olarak tanımlayacak bir ölçüye de sahip deÄŸildir. Ä°nsanın varlığı deÄŸerli veya deÄŸersiz görmesi ise sadece kendine mahsus bakışın neliÄŸi ile ilgilidir. Varlık, kendisine yüklenmiÅŸ bir amacı yerine getirir ve Yaratıcısına doÄŸru akmaktadır. Tüm varlık, eksiksiz ve tam olarak ilahi iradeye yönelmiÅŸ ve tek bir emrine amadedir. Bu çerçeve içinde her varlık çok deÄŸerli ve anlamlıdır. Ama yekdiÄŸerini bir diÄŸeri ile mukayese yapmak yanlış olacaktır.
Çok tartışılan meselelerden biride iman mı bilgi mi üstündür. Bir baÅŸka örneÄŸiyle, iman mı amel mi, tartışması… Buraya daha fazla örnek aktarılabilir. Ancak kastı mahsusamızı ifade için yeterlidir.
Ä°man ve bilgi iki deÄŸerli varlık türüdür. Her biri kendi başına bir iÅŸ gördüÄŸü gibi birlikte daha üstün bir deÄŸer ortaya koymaya yaramaktadır. Yani kendi başına ele alınan bilgi veya iman hep bir nakısayı taşır. Bilgi iman gibi bir var olma biçimi ile buluÅŸmazsa güven vermeyi saÄŸlayamayacağı için iÅŸlevselliÄŸini kaybedecektir. Ä°man ise bilgi ile kendini donatmazsa yine sapkınlığa düÅŸme tehlikesi ile birlikte yaÅŸamayı sürdürmek zorunda kalacaktır. Mesele, hem bilgi ve hem de iman tek başına bir deÄŸer iken birlikte ve kendilerine destek olacak irade, eylem, tahayyül, tefekkür, iyilik, güzellik gibi hatta karşıtı kavramlar, günah, kötülük, olumsuzluk, zulüm ve çirkin gibi tanımlamalar eÅŸliÄŸinde kendi fonksiyonelliklerini daha iyi yerine getirebilirler. Ayrıca kötü, çirkin, günah gibi tanımlamalar yine insanın deÄŸer karşısında gösterdiÄŸi tutumla iliÅŸkili olarak varlık sahasına çıktıklarını da söylemek lazım.
Mesele biraz daha açığa kavuÅŸturulmalı; iman sahibi kiÅŸiye; bilgiye yönelmesi teÅŸvik edilir. Bilgiye ulaÅŸması kolaylaÅŸtırılır. Bu hal vurgulanarak öne çıkarılabilir. Ki böyle yapılıyor. Ya da bilgi sahibi kiÅŸiye ahlaki vurgu veya bu bilginin iman ile taçlanması gerektiÄŸi ikazı yapılabilir. Yani kimin neyi eksik ise o eksikliÄŸi giderecek bir katkıyı yapmak en güzelidir, tamamlayıcı bir özellik gösterir…
O zaman ÅŸu sonucu çıkarabiliriz: varlığın birbiri ile üstünlüÄŸü meselesi; insanın varlık ile kurduÄŸu iliÅŸkinin mahiyetine göre deÄŸiÅŸiklik arz eder. Yani insanın ihtiyacına binaen gündeme gelir ve o durum açısından yekdiÄŸeri bir diÄŸerine tercih edilebilir. Ancak varlık zemininde onların birbirlerinden üstünlüÄŸünü deÄŸil, insana yönelik ihtiyacın varlığının belirleyiciliÄŸini dikkate alarak…
Bu noktada deÄŸer ve üstünlük payesinin verilmesinin tek ÅŸartı Allah’ın bildirmesidir. Ancak Allah’ın insana hitap ettiÄŸini ve bu hitapta insanın konumu, içinde var olduÄŸu zemin ve yöneleceÄŸi istikamet ile birlikte belirlendiÄŸi de unutulmamalıdır. En saf haliyle deÄŸer, kendinden menkul bir var oluÅŸa tekabül eder. Ä°nsanda dâhil varlığın tümü varlığını bir baÅŸka Varlığa borçlu olduÄŸu gerçeÄŸi üzerinden bir deÄŸere haiz olmadığı aÅŸikârdır. O zaman varlığın kendisini deÄŸerli kılmasından söz edemeyiz. Ä°nsanın varlığa yönelik akli yetisi üzerinden yaptığı deÄŸerlendirme ise kendisi ile kurulan iliÅŸkinin mahiyetine dayalı olduÄŸu için her insan teki için de baÅŸka bir ölçütü ortaya koyma imkânı doÄŸurur. Zaten varlık bu çoÄŸulluÄŸu içinde taşıyor. Her insan kendi açısından bir deÄŸerler skalası ortaya koyabiliyor. Buna en iyi örnek; felsefi olarak birden çok farklı felsefi sistemin varlığıdır. Hatta aynı sistem içinde bile farklı bakışların varlığıdır. Aynısı dini düÅŸüncede birden fazla mezhebin, sistemin varlığıdır. Bu da bize göstermektedir ki, asıl olan, her varlığın, -buna insanda dâhil- kendisine yüklenmiÅŸ amacı gerçekleÅŸtirme yolunda varlığını ‘emr’e amade kılmasıdır.
Sonuç itibarıyla; meseleyi metafizik bir çerçeve içinde ele almaktan baÅŸka seçeneÄŸimiz yoktur. Ä°man veya bilginin yekdiÄŸerinden üstün olduÄŸunu gösteren ne akli bir dayanak veya ne ahlaki bir dayanak vardır. Aklın sınırlarının içinde gerçekleÅŸen her ÅŸeyin bir baÅŸka akletme sınırlarının içinde anlamını yitirdiÄŸini söylemek mümkündür. Bu yüzden, akıl, kalp, sezgi veya gözlem ile deney de olduÄŸu gibi iman, bilgi, amel, irade veya güç kavramlarında da bir karşıtlık arama yerine birbirinin mütemmim cüzü olduÄŸunu idrak etmek ve ona göre hareket ederek, farklılığın ayrılığı gerektirmediÄŸi gibi üstün de kılmadığını anlayalım…
Böylece her varlığın farklı ama karşıt olmadığını karşıtlığın ise insanın tutum ve davranışlarında ortaya çıktığını algılamalıyız. Bu, sorunu çözmenin en önemli imkânına bizi taşır. Böylece çatışma yerine barışı ikame etme zemini elde ederiz. Ä°lahi muradı gerçekleÅŸtirme imkânı kazanarak deÄŸerimizi artırmanın imkânlarını çoÄŸaltırız. Varlık bize musahhar kılındığı gibi bu süreçte yardımcı olma vasfı da kazanır. Böylece insan, kendi yaÅŸamını anlamlı kıldığı gibi varlığın yaÅŸamını da anlamlandırarak Yaratıcıyı razı edecek bir konumu elde eder.
Varlığın çifter yaratılması imtihan olgusunun bir karşılığı ile vardır. YaÅŸam bir çatışma ve kaos üzerine kuruludur. Bu temel bir gerçeklik… Ancak insanın sorumluluÄŸu ise bu çatışmayı ve kaosu düzen ve uyum ile yer deÄŸiÅŸtirerek kendisine yüklenmiÅŸ sorumluluÄŸu yerine getirmeye çalışmasıdır. Bunu saÄŸlamak için insanın görüntüye aldanmaması ve meselenin hakikatine dair bir yolculuÄŸu gerçekleÅŸtirmiÅŸ olması esasa taalluk eder. Ä°nsan, özü itibarıyla uyum ve barışı eksene alır. Ä°yi bir tabiata sahiptir. Ama çatışma zemininde kaldığında oraya intibak etmekte de zorlanmamaktadır. Bu yüzden insan neyi, niçin istediÄŸini bilmeli ve ona göre davranışlar sergilemelidir.
Meselenin ÅŸu noktasını da dikkate sunalım; varlığın iÅŸlevselliÄŸi açısından mesele ele alınacaksa hangi noktadan baÅŸlamalıyız? Bu temel bir sorudur. Öyle bir baÅŸlangıç ortaya koymalıyız ki ardından diÄŸer varlık türleri de peÅŸi sıra dizilsinler. Hiçbir ÅŸey öylesine gerçekleÅŸmez. Bir anlama binaen ve bir yöneliÅŸe istinaden gerçekleÅŸir. Bu baÅŸlangıç meselesi de ayrı bir yazı konusu olur. Ancak burada isimlendirmeyi yapalım… Ä°stikamet… Fe eyne tezhebun/yöneliminiz nereye? Bu soru bize baÅŸlangıç için gereken ilk adımı vermektedir. Bu istikameti saÄŸlama alacak niyet ve samimiyet ile taçlandırmalıyız ki dengeyi saÄŸlama alalım… Denge, varlığın üzerinde bulunduÄŸu kıvam… Rabb; varlığı denge ve yöneliÅŸ ile birlikte yaratmıştır…
Abdulaziz Tantik
-
Kasım 16, 2024 Cumartesi Belirsizliğin Girdabında Dünyanın Geleceği
-
Kasım 13, 2024 Çarşamba Doğru Bir Değerlendirme Ölçütü
-
Kasım 09, 2024 Cumartesi Kral Tanrılar/Kapitalist Sermaye -Gündem Oluşturma Çabası Bir Gündemi Örtmeye Yarar-
-
Ekim 31, 2024 Perşembe Müslümanlar Ve Gazze Katliamı
-
Ekim 26, 2024 Cumartesi Anlamsızlığın anlamı?
-
Ekim 24, 2024 Perşembe Adım, Adım Hiçliğe Gömülen Modern Dünya
-
Ekim 19, 2024 Cumartesi Ümmetin Birliği Sağlanamazsa Ölümü Gerçekleşecektir!
-
Ekim 16, 2024 Çarşamba Uyanmak İçin Hala Neyi Bekliyoruz?
-
Ekim 15, 2024 Salı Şahitlik? -Fenomenal Bir Yaklaşım-
-
Ekim 11, 2024 Cuma Aldatmanın/Aldanışın Süreklileştirilmesi?
-
Aralık 13, 2023 Çarşamba Vicdan ayaklanması
-
Ekim 17, 2022 Pazartesi Ayartı
-
Eylül 23, 2022 Cuma Hayal...
-
Ağustos 28, 2022 Pazar Yeni bir diyalog zemini şarttır...
-
Şubat 07, 2022 Pazartesi İslamcılığın kendisi ile yüzleşmesi?
-
Ocak 04, 2022 Salı Yaşam, insan ve düşünce
-
Aralık 18, 2021 Cumartesi Güncel tartışmalarda yöntem...
-
Kasım 30, 2021 Salı Prangalar Sardı Dört Bir Yanımı?
-
Ekim 22, 2021 Cuma Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -9
-
Eylül 12, 2021 Pazar Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -8- Barış...
-
Eylül 05, 2021 Pazar Yeni Bir Sosyal Sözleşmeye Doğru -7- Adalet...
-
Ağustos 28, 2021 Cumartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -6
-
Ağustos 25, 2021 Çarşamba Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -5
-
Ağustos 20, 2021 Cuma Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -4
-
Ağustos 15, 2021 Pazar Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru-3
-
Ağustos 07, 2021 Cumartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru -2-
-
Temmuz 19, 2021 Pazartesi Yeni bir sosyal sözleşmeye doğru-1
-
Temmuz 11, 2021 Pazar İnsanın kemale yürüyüşü -2
-
Haziran 27, 2021 Pazar İnsanın kemale yürüyüşü -1-
-
Haziran 14, 2021 Pazartesi Takva ve kulluk bilinci
-
Mayıs 31, 2021 Pazartesi Zaman'a dair...
-
Mayıs 21, 2021 Cuma Şeffaflığa dair...
-
Mayıs 10, 2021 Pazartesi Doğal Yaşam, Sanat, Edebiyat, Müzik, Mizah ve Din
-
Mayıs 07, 2021 Cuma Anbean kirleniyoruz...
-
Mayıs 01, 2021 Cumartesi Muhafazakarlık, iktidar ve düşünce...
-
Nisan 19, 2021 Pazartesi Düşünmede bir yöntem arayışı
-
Nisan 07, 2021 Çarşamba Düşünmenin Neliği...
-
Mart 24, 2021 Çarşamba Kesinliğe dair...
-
Mart 19, 2021 Cuma Dünyanın sürüklendiği yön?
-
Mart 14, 2021 Pazar Araf'ta kalma
-
Mart 04, 2021 PerÅŸembe Tercih veya ÅŸartlar sonucu safta olma..
-
Ocak 24, 2021 Pazar Ölüm üzerine düşünmek...
-
Aralık 29, 2020 Salı İnsanın kendi kelimeleri olmalı, üzerine binip uçtuğu
-
Aralık 09, 2020 Çarşamba Düşünmedeki Karmaşa...
-
Kasım 21, 2020 Cumartesi Yeni bir söz ve ruh
-
Kasım 02, 2020 Pazartesi Yüzleşme; şahsiyetin oluşumundaki temel saik...
-
Ekim 23, 2020 Cuma İnsan ortamdır: İnsan edilgen mi, etken mi olmalı?
-
Ekim 07, 2020 Çarşamba Çürüme...
-
Ekim 02, 2020 Cuma Ä°radeye dair...
-
Eylül 23, 2020 Çarşamba Ruhun Yalnızlığı
-
Eylül 09, 2020 Çarşamba Düşünmede ufkun belirleyiciliği...
-
Eylül 03, 2020 Perşembe Gerçek, gerçeklik ve kurgu
-
Ağustos 28, 2020 Cuma İnsan etkileşim içinde var olur?
-
Ağustos 20, 2020 Perşembe Mevcut felsefi bakışın dışına çıkmak?
-
AÄŸustos 10, 2020 Pazartesi Ayasofya Sadece Ayasofya DeÄŸildir
-
Temmuz 30, 2020 Perşembe Özgürlüğün sembolü kurban/İsmail olma?
-
Temmuz 23, 2020 Perşembe Yeni Bir Diriliş İçin Yeni Bir Bakış...
-
Temmuz 21, 2020 Salı Doğru yöntem...
-
Temmuz 14, 2020 Salı Bir Dünya Görüşü...
-
Temmuz 04, 2020 Cumartesi İnsanın Yalnızlıkla İmtihanı...
-
Temmuz 01, 2020 Çarşamba Bilim, felsefe ve din...İnsan için elzem üç sistem
-
Haziran 22, 2020 Pazartesi Sorumlu Tek: Ä°nsan
-
Haziran 14, 2020 Pazar İstikamet Varlığın Temelidir
-
Haziran 10, 2020 Çarşamba Çok Boyutlu İnsan...
-
Haziran 05, 2020 Cuma İnsanın sorumluluğunun felsefi temeli...
-
Mayıs 27, 2020 Çarşamba Varlığın Birbirine Üstünlüğü Meselesi...
-
Mayıs 18, 2020 Pazartesi Hakikate Dair
-
Mayıs 10, 2020 Pazar Hayat Bir Dilemmadır...
-
Mayıs 04, 2020 Pazartesi Takva'ya Dair...
-
Nisan 28, 2020 Salı Değişime Dair...
-
Nisan 21, 2020 Salı Korona da Müslüman'dır...
-
Nisan 17, 2020 Cuma Müslümanlaşma Sürecimiz Ve Dersleri...
-
Nisan 11, 2020 Cumartesi Yeni Bir Dünya Düzeni Tartışmasında 'Yeni Bir Dünya Görüşü' Mümkün mü?
-
Nisan 07, 2020 Salı Özgürlüğe Dair...
-
Nisan 07, 2020 Salı Özgürlüğe Dair...
-
Mart 29, 2020 Pazar Değişim kaçınılmaz olana tekabül eder...
-
Mart 21, 2020 Cumartesi İnsan aşkın bir varlıktır...
-
Mart 10, 2020 Salı İnsan'ın İmtihan Olgusu...
-
Mart 02, 2020 Pazartesi Her Sıçrama Bir Yüzleşmeyi İçerir...
-
Şubat 26, 2020 Çarşamba İslamcılığa Yöneltilmiş Eleştirilerin Değeri
-
Şubat 18, 2020 Salı Beşer Tağut'a İsyan İle İnsan Olur...
-
Åžubat 13, 2020 PerÅŸembe EÅŸitlik, EÅŸ DeÄŸerlilik Mi?
-
Şubat 08, 2020 Cumartesi Doğru Düşünmenin Yolu...
-
Ocak 31, 2020 Cuma Müslüman Şahsiyet...
-
Ocak 29, 2020 Çarşamba Kudüs Meselesi, Yine, Yeniden...
-
Ocak 25, 2020 Cumartesi Anlamsızlığın anlamı...
-
Ocak 21, 2020 Salı Bilgimizin Dışında Kalan Varlığın/Yokluğun Üzerine Düşünmek?
-
Ocak 11, 2020 Cumartesi Özün Özüne Doğru
-
Ocak 03, 2020 Cuma Gerçeklikle İmtihanımız...
-
Ocak 03, 2020 Cuma İslami Doğruların Gerçeklik Zemini Var Mı?
-
Aralık 24, 2019 Salı Kıyamet Koptu Kopacak...
-
Aralık 20, 2019 Cuma Aklın egemenliği karşısında Ed Din...
-
Aralık 17, 2019 Salı Kelimenin Kavrama Dönüşmesi...
-
Aralık 06, 2019 Cuma Âdem/İnsanın Mahrem Macerası...
-
Kasım 22, 2019 Cuma Bir form olarak düşünce
-
Kasım 20, 2019 Çarşamba Kur'an Neliği Üzerine Düşünmek...
-
Kasım 14, 2019 Perşembe Çağdaş Sorunların Çözümünün Özü?
-
Kasım 06, 2019 Çarşamba Aklın, kalbin ve ruhun acı çekmesi?
-
Ekim 31, 2019 Perşembe İnsan Huzur Ve Acıdır
-
Ekim 24, 2019 Perşembe Edebiyattan Yüz Çevirdiğimiz Gün Kendimizden de Yüz Çevirmiş Oluruz
-
Ekim 20, 2019 Pazar İyiliğin Doğası
-
Ekim 18, 2019 Cuma Düşüncede anlam ve tanım
-
Ekim 13, 2019 Pazar Acıyı Derununda Hissetmek
-
Ekim 08, 2019 Salı Güncel düşünsel tartışmalar
-
Eylül 25, 2019 Çarşamba Düşünce de Mutlaklık ve Dogma
-
Eylül 19, 2019 Perşembe Cumhuriyetin Kuruluşu Üzerine Yeniden Düşünmek
-
Eylül 07, 2019 Cumartesi Düşüncede ideal ve realite
-
Eylül 02, 2019 Pazartesi Kaosu Yaşamak ve Çözümü Tartışmak
-
Ağustos 24, 2019 Cumartesi Düşüncede fark
-
Ağustos 11, 2019 Pazar Aşkınlığın bir tezahürü olarak Kurban/Hac
-
Ağustos 07, 2019 Çarşamba Düşünce dinamiğinde sabit ve değişken...
-
Ağustos 02, 2019 Cuma Düşün Ey İnsan
-
Temmuz 23, 2019 Salı Düşüncede oluş serüveni...
-
Temmuz 22, 2019 Pazartesi Düşüncede uyum ve bütünlük
-
Temmuz 15, 2019 Pazartesi Ortak Bir Algının Oluşumu
-
Temmuz 07, 2019 Pazar Bunalım Çağında Müslümanların Çıkış Yolu
-
Haziran 27, 2019 Perşembe İnsan: Nisyan ve ünsiyet arasında
-
Haziran 20, 2019 Perşembe Müslüman'ca Eleştiri Üzerine
-
Haziran 14, 2019 Cuma AnarÅŸizm Meselesi...
-
Haziran 10, 2019 Pazartesi Düşüncede somutluk arayışı
-
Haziran 03, 2019 Pazartesi Ramazan Bayramı ve Üzerine Düşünme
-
Mayıs 31, 2019 Cuma Düşüncenin ufku: Dinamik ve sonsuzluğa talip
-
Mayıs 22, 2019 Çarşamba Gösteriyi Araçsallaştıran Siyasal Şiddet
-
Mayıs 09, 2019 Perşembe Ramazan ayı: Ruhun uyanışı...
-
Mayıs 05, 2019 Pazar Bizi Bekleyen Geleceğin Karanlığı...
-
Nisan 29, 2019 Pazartesi Düşüncenin yapısal iki temel taşı: Kapsayıcılık ve derinlik
-
Nisan 17, 2019 Çarşamba Ruhum Üşüyor
-
Nisan 10, 2019 Çarşamba Vakit Doluyor, Yapılanlar Çekirdeğin Kabuğunu Doldurmuyor...
-
Nisan 08, 2019 Pazartesi Düşüncenin ontolojik yapısı: Tevhit, Adalet ve Aşk?
-
Nisan 04, 2019 Perşembe Seçimler ve Milletin Feraseti
-
Mart 28, 2019 Perşembe Seçme İhtiyarı
-
Mart 20, 2019 Çarşamba Komplo
-
Mart 13, 2019 Çarşamba Hafızasız olmak!
-
Mart 06, 2019 Çarşamba Manifestom
-
Şubat 25, 2019 Pazartesi Çözümün İlk Adımları
-
Şubat 18, 2019 Pazartesi Ahvalimizin Çözümüne dair
-
Şubat 11, 2019 Pazartesi İnsanın Ontolojik Yolculuğu
-
Şubat 04, 2019 Pazartesi Edebiyat ve Ontolojik Tekabüliyeti
-
Ocak 22, 2019 Salı Yabancılaşmayı ruhunda hissetmek
-
Ocak 16, 2019 Çarşamba Kara Delikler Yerine Beyaz Deliklerin Zamanı...
-
Ocak 08, 2019 Salı Ruhun fiyakası: Acı Çekmek...
-
Aralık 26, 2018 Çarşamba Kurtuluşun mümkün şartı
-
Aralık 20, 2018 Perşembe Seksenlerde İslamcılık tartışmaları...
-
Aralık 09, 2018 Pazar Yansımalar...
-
Aralık 01, 2018 Cumartesi Akıl bizim neyimiz olur?
-
Kasım 21, 2018 Çarşamba Gaybe İman Etmenin Epistemik Değeri...
-
Kasım 05, 2018 Pazartesi Duruşun ontolojisi
-
Ekim 27, 2018 Cumartesi Gelişmeleri Doğru Okuma Kılavuzu
-
Ekim 21, 2018 Pazar Andımız Meselesine Farklı Bir Bakış...
-
Ekim 16, 2018 Salı İslamcılar küstüler
-
Ekim 12, 2018 Cuma Döngüselliğin bütünlüğü: İnsan ve Kâinat
-
Ekim 05, 2018 Cuma İslamcılık: "Pireye Kızıp Yorgan Yakmak"
-
Eylül 29, 2018 Cumartesi Bilmenin Neliği?
-
Eylül 23, 2018 Pazar Sahtenin Egemenliği
-
Eylül 18, 2018 Salı Doğa Ve İnsan…
-
Eylül 09, 2018 Pazar Varlığın/İnsanın Bütünlüğü…
-
Ağustos 31, 2018 Cuma Üstad Seyyit Kutup Üzerine Yeniden Düşünmek…
-
Ağustos 26, 2018 Pazar Küreselleşme ve Eğitim…
-
Ağustos 22, 2018 Çarşamba Kurbiyyet Meselesi
-
Ağustos 18, 2018 Cumartesi Hakikatin İzdüşümü
-
Ağustos 13, 2018 Pazartesi Diren Türkiye Amerikan İmparatorluğu Çöküyor
-
Ağustos 08, 2018 Çarşamba İnsanın Düşmanı İnsan Mıdır?
-
Temmuz 24, 2018 Salı Kavram’ın Anlam Katmanları…
-
Temmuz 21, 2018 Cumartesi Varlık Akıllı…
-
Temmuz 17, 2018 Salı Sonsuzluğu Sonlulukta, Sonlulukta da Sonsuzluğu Keşfetmek
-
Temmuz 12, 2018 Perşembe Varlık Zincirinde Ve Zerreleri Arasındaki Bağı Oluşturan Bilgi
-
Temmuz 07, 2018 Cumartesi İnsan Kalma/ Müslüman Olma…
-
Temmuz 03, 2018 Salı İnsanın İnşası Meselesi
-
Haziran 29, 2018 Cuma İnsan Bu Suçlu…
-
Haziran 25, 2018 Pazartesi 24 Haziran Seçim Değerlendirmesi: ELEŞTİRİ DEVRİ BAŞLIYOR…
-
Haziran 23, 2018 Cumartesi Doğru Düşündüğümüz Yanlışlar…
-
Haziran 08, 2018 Cuma Ey Halkım! Biliyorum bu satırları okuyanların ilk eleştirisi ‘kim bu halk’ olacaktır
-
Mayıs 31, 2018 Perşembe Hangi Benliğimiz Belirleyici…
-
Mayıs 26, 2018 Cumartesi Kuran’ı Yorumlama Çabası
-
Mayıs 20, 2018 Pazar Kelimeler Kanatlandırır…
-
Mayıs 15, 2018 Salı Kudüs, Ey Kudüs
-
Mayıs 12, 2018 Cumartesi Sorular Düşüncenin Anahtarıdır…
-
Mayıs 08, 2018 Salı Umut…
-
Mayıs 03, 2018 Perşembe Düşünce ve Ahlak Sosyolojik Değişimi Besler
-
Nisan 28, 2018 Cumartesi Dem Yüzü (Demlenen Hayatlar...)
-
Nisan 20, 2018 Cuma Modern İnsanın Çok Yüzlülüğü…
-
Nisan 18, 2018 Çarşamba Çağdaş Calutlar Karşısında Davut Olabilmek…
-
Nisan 14, 2018 Cumartesi Dengede Durma
-
Nisan 07, 2018 Cumartesi İslam'ın Genetiği İle Uğraşmak
-
Mart 31, 2018 Cumartesi Dini Yorum Yapmanın İmkanı…
-
Mart 27, 2018 Salı Post Modern Kültürün Hayatımızı Belirlemesi…
-
Mart 23, 2018 Cuma Ä°liÅŸkinin Mahiyetine DairÂ…
-
Mart 20, 2018 Salı Müslümanlar Ve Temsiliyet…
-
Mart 17, 2018 Cumartesi Siyasal Gelişmelerin Arka Planına Dair
-
Mart 14, 2018 Çarşamba Siyaset/Politika ve Yöntem
-
Şubat 28, 2018 Çarşamba Gözlerim Ufukta Asılı Kaldı…
-
Şubat 22, 2018 Perşembe İslamcılığın Çözüm Arayışı
-
Şubat 15, 2018 Perşembe Öteki İçin Yaşamak…
-
Şubat 06, 2018 Salı Müslüman Ağaç Gibi Kökü, Gövdesi ve Dalları ile Bir Bütündür
-
Ocak 31, 2018 Çarşamba Beyler, tuz kokmuş haberiniz var mı?!
-
Ocak 26, 2018 Cuma Ercüment Özkan’ı Yeniden Düşünmek…
-
Ocak 23, 2018 Salı Batılı Bilgi ile İslami Bilginin Mukayesesi
-
Ocak 17, 2018 Çarşamba Modern İktidarın Gücü İle Hesaplaşma
-
Ocak 10, 2018 Çarşamba Batı ile Yüzleşme…
-
Ocak 04, 2018 Perşembe Bir Meseleyi Tartışmak!
-
Aralık 08, 2017 Cuma Güçler Savaşında Kudüs Sahnesi
-
Aralık 05, 2017 Salı Bir Gösteri Toplumunda İnsanın Aldatılması…
-
Kasım 28, 2017 Salı Var Olanların Hikmeti Üzerine…
-
Kasım 21, 2017 Salı Yeni Bir Dil Kurmalı…
-
Kasım 16, 2017 Perşembe Şiddetin olumsuzluğunun totaliter yapıyla ilişkisi
-
Kasım 07, 2017 Salı Kendimi Arıyorum...
-
Kasım 02, 2017 Perşembe Ak Parti Sosyolojisi Çözülüyor Mu?
-
Ekim 31, 2017 Salı Ahlaki Olan Nedir?
-
Ekim 26, 2017 Perşembe Eleştirinin Adabı...
-
Ekim 24, 2017 Salı Analitik Düşünme…
-
Ekim 17, 2017 Salı Ümmetin Selameti
-
Ekim 12, 2017 Perşembe Farkındalığın Oluşturacağı Psikolojik Vasat
-
Ekim 10, 2017 Salı Rahatsız Olanlardan Mısınız?
-
Ekim 05, 2017 PerÅŸembe AnekdotlarÂ…
-
Ekim 03, 2017 Salı Ölümün Hakikati
-
Eylül 28, 2017 Perşembe Hayat Bu…
-
Temmuz 26, 2017 Çarşamba İstanbul Aşktır
-
Haziran 29, 2017 PerÅŸembe Ä°nsan Bir Soru(n)durÂ…
-
Haziran 19, 2017 Pazartesi İnsan Neyi Aramalıdır?
-
Haziran 05, 2017 Pazartesi Beklenmeyen Ölümler Sarsar…
-
Mayıs 15, 2017 Pazartesi İnsan Neye Talip Olmalı?
-
Mayıs 08, 2017 Pazartesi Aşk Kokuyor Toprak
-
Mayıs 01, 2017 Pazartesi Yola Çıkmadan Hazırlık Yapmak
-
Nisan 24, 2017 Pazartesi Ben Kim Olmalıyım?
-
Nisan 17, 2017 Pazartesi 16 Nisan 2017 Referandum Sonucu Üzerine Mülahazalarım
-
Nisan 10, 2017 Pazartesi Biz Kimiz?
-
Nisan 03, 2017 Pazartesi Nereden Başlamalıyız?
-
Mart 27, 2017 Pazartesi Dünya Değişir Mi?
-
Mart 20, 2017 Pazartesi Kemale Doğru Bir Yürüyüş: Tövbe...
-
Mart 13, 2017 Pazartesi İslamlaşmanın Geleceği
-
Mart 06, 2017 Pazartesi İnsan Anlamlandırır…
-
Şubat 27, 2017 Pazartesi Sınırlılık ve Sonsuzluk Arasında İnsan…
-
Şubat 20, 2017 Pazartesi Bana mı söylendi? Üstüme alınmıyorum…
-
Şubat 14, 2017 Salı Anayasa Paketi Değişimi Ve Referandum Tartışmaları
-
Şubat 01, 2017 Çarşamba Düşüş…
-
Ocak 19, 2017 Perşembe İçimde Kopan Fırtınadan Haberin Var Mı?
-
Ocak 08, 2017 Pazar Düşünme Üzerine Düşünmek
-
Aralık 22, 2016 Perşembe Ortadoğu: Kaostan Düzene
-
Aralık 15, 2016 Perşembe Eminlik Ve Adalet Duygusu…
-
Aralık 04, 2016 Pazar Akıntıya Karşı Yüzmek
-
Kasım 20, 2016 Pazar Farklı Oluşumuz Sahici Mi?
-
Kasım 10, 2016 Perşembe Meselenin Özü
-
Ekim 28, 2016 Cuma Anti Emperyalistler Emperyalist OluncaÂ…
-
Ekim 21, 2016 Cuma Kıyamet Kopacak!
-
Ekim 11, 2016 Salı Acının mutlaklaştırılması: Kerbela
-
Eylül 11, 2016 Pazar Sonsuzluğun Sonluda Tezahürü: KURBAN
-
Eylül 01, 2016 Perşembe Çözüm Seküler Bakışta Mı?
-
Ağustos 25, 2016 Perşembe 15 Temmuz Darbe Girişimine Karşı Milletin Direnişinin İdraki Üzerine…
-
Ağustos 10, 2016 Çarşamba Direnişin Ruhu
-
AÄŸustos 01, 2016 Pazartesi Milletin Derin Darbesi
-
Temmuz 25, 2016 Pazartesi Hamaset Yapmadan!
-
Temmuz 19, 2016 Salı 15 Temmuz Darbesinin Oluşturduğu Sosyoloji
-
Temmuz 12, 2016 Salı Ben Olmak…
-
Temmuz 08, 2016 Cuma Umuda TutunmakÂ…
-
Mayıs 24, 2016 Salı Düşünmenin Halleri
-
Nisan 28, 2016 Perşembe Haykırmak…
-
Nisan 22, 2016 Cuma DoÄŸru ile Ä°liÅŸkimizÂ…
-
Nisan 14, 2016 PerÅŸembe ÃœtopyamÂ…
-
Nisan 04, 2016 Pazartesi Üçüncü Yol…
-
Mart 28, 2016 Pazartesi Kim Bu CahillerÂ…
-
Mart 21, 2016 Pazartesi Kelime, Duygu/Düşünce ve Hakikat…
-
Mart 13, 2016 Pazar Yola Çık(a)ma(ma)k
-
Şubat 25, 2016 Perşembe İyiliğin Gücü
-
Şubat 16, 2016 Salı İslam Dünyası’nın Sorunları ve Çözüm Yöntemi
-
Şubat 10, 2016 Çarşamba Yeni Bir Dil Kurmak
-
Ocak 29, 2016 Cuma Korkularımız bizi yalnızlığımıza gömmesin...
-
Ocak 19, 2016 Salı Ahvalimize Dair…
-
Ocak 13, 2016 Çarşamba Ey Müslüman…
-
Ocak 05, 2016 Salı Şiddet Sarmalında Kürt Siyasal Hareketi ve PKK…
-
Aralık 31, 2015 Perşembe İmanın gücü
-
Aralık 26, 2015 Cumartesi ''Müslüman olmak Müslüman’ca düşünmek için yeter şart değildir''
-
Aralık 22, 2015 Salı Dua üzerine güzelleme…
-
Aralık 14, 2015 Pazartesi Akl’a Dair
-
Aralık 01, 2015 Salı İnsan; Haddini Bilendir…
-
Kasım 25, 2015 Çarşamba İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (5)
-
Kasım 16, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (4)
-
Kasım 09, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (3)
-
Kasım 03, 2015 Salı 1 Kasım 2015 Seçim Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme…
-
Kasım 02, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (2)
-
Ekim 26, 2015 Pazartesi İdealin Realize Edilmesi: Gençlik… (1)
-
Ekim 14, 2015 Çarşamba Her Hicret Bir İnkılâptır
-
Ekim 03, 2015 Cumartesi Müslüman Olma…
-
Eylül 10, 2015 Perşembe Öfke Gözü Kan Çanağına Büründürürse…
-
Ağustos 29, 2015 Cumartesi Seyyid Kutub / Dünya Görüşü Ve Etkileri
-
Ağustos 24, 2015 Pazartesi Bir Yöntemin Yokluğu…
-
AÄŸustos 17, 2015 Pazartesi Yeniden DirilmekÂ…
-
Ağustos 11, 2015 Salı Ey Halkım!
-
Haziran 12, 2015 Cuma Özeleştirinin Kaçınılmazlığı…
-
Haziran 04, 2015 Perşembe Gölgelerin Gücü Adına…
-
Mayıs 07, 2015 Perşembe Anlamak! O Kadar Çok Zor Mu?
-
Nisan 27, 2015 Pazartesi Kelimeler Bir Çığlık…
-
Nisan 21, 2015 Salı Hatırlama Bir Zikretmedir
-
Nisan 11, 2015 Cumartesi Duyarsızlığımızın Hali Pürmelali…
-
Mart 07, 2015 Cumartesi Geleceğe Dair Öngörü
-
Şubat 27, 2015 Cuma Hakikatin Üstünü Örten Şiddet
-
Şubat 17, 2015 Salı Yaşamın, İnsanın ve Gerçekliğin Yapısı Üzerine Deneme…
-
Şubat 07, 2015 Cumartesi İslamcılığın Serencamının Romanda Tezahürü: Kitabevi…
-
Ocak 15, 2015 Perşembe Batı'nın İslam'la Savaşı...
-
Aralık 26, 2014 Cuma Yönelimin/iz Nereye?
-
Aralık 18, 2014 Perşembe Siyaset İdeoloji Taşıyamaz…
-
Aralık 09, 2014 Salı Türkiye Bir Yol Ayrımında…
-
Aralık 03, 2014 Çarşamba Yeni Türkiye’nin Kodları…
-
Kasım 25, 2014 Salı Şiddete Dair…
-
Ekim 16, 2014 Perşembe Açık Toplum…
-
Ekim 11, 2014 Cumartesi “Öfke ile Kalkan Zarar ile Oturur”
-
Ekim 08, 2014 Çarşamba Neler Oluyor?
-
Eylül 16, 2014 Salı Varlık Ve Düşünce
-
Eylül 01, 2014 Pazartesi Asıl Mesele
-
Ağustos 11, 2014 Pazartesi Yenilikçilik, Devrimcilik ve Eleştirel Akıl…
-
Temmuz 23, 2014 Çarşamba İktidar, Din ve Devlet…
-
Mayıs 22, 2014 Perşembe İslam’ın İnsanlığa Vaadi…
-
Mayıs 03, 2014 Cumartesi Bir Muhalefet Felsefesine Doğru
-
Mart 27, 2014 PerÅŸembe KaybedilmiÅŸ Ä°ki Kavram: Ä°hya Ve Tecdit
-
Şubat 24, 2014 Pazartesi 28 Şubat ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme
Henüz yorum yapılmamış.