Makale
Dava bilincine sahip ve Ashab-ı Kehf modeli gençlik
Ne kalbi, ne vicdanı olmayan iÄŸrenç bir medeniyet içinde, tertemiz kalabilmek mücadelesinde, Müslüman genç olabilmek olaÄŸanüstü hassasiyeti gerektirir.
Hep alan vermeyen, yaralayan tedavi etmeyen pis bir uygarlık içinde tertemiz kalabilmek için, müthiÅŸ bir donanıma sahip olmak gerekir.
Makine seslerinden baÅŸka her türlü feryada, haykırışa, iniltilere, sağır bir medeniyet içinde Müslüman genç olabilmek duyarlılığı gerektirir.
O portünist, pragmatist, bir tüccar lisanından baÅŸka bir dille konuÅŸmayan bu medeniyet içinde Müslüman genç olabilmek maddi-manevi fedakarlığı gerektirir.
Ä°nsanlığa ruhi ve manevi-moral deÄŸerler bazında, azık ilaç olabilecek hiç bir ÅŸey vermeyen maddesel taÅŸ bir medeniyet içinde, Musab b. Umeyr gibi, maddeden-manaya, Åžirkten-Tevhide, karanlıktan aydınlığa, hiçlikten-anlama hicret eden, hicreti seçen, akleden, Ä°slamcı genç olabilmek, sorgulayıcı, düÅŸünen ve aklını Allah’a baÄŸlayan bir ruh yapısına sahip olmayı gerektirir.
Her medeniyette, müsbet yada menfi model olmuÅŸ, bayraklaÅŸmış, destanlaÅŸmış, eylemleri, insanların ÅŸuuraltına iÅŸlemiÅŸ güçlü örnekler vardır. Mensubu olduÄŸumuz Ä°slâm medeniyeti bu anlamda en çok, model insan, üstün insan örneÄŸi olan bir özelliÄŸe sahiptir. Kur’an-ı Kerimde tüm Peygamberleri tanıtıcı kıssalara baktığımızda, onları ilahlaÅŸtırmadan, çektikleri çileleriyle, mucizeleriyle tam bir gerçeklikle tespit ederek insanlığa en büyük örnek olarak sunulmuÅŸtur.
Kur’andaki bu peygamber örnekleri, gençliÄŸin ufkunu açan, derin bakış sahibi yapan modellerdir. Niçin bu güzel örneklikleri önemsiyoruz, çünkü ÅŸu zaman diliminde öyle hastalıklı örneklikler ortaya atılıyor ve tavsiye ediliyor ki, bu kuÅŸağın ufkunu kapatıyorlar. Yanlış seçilmiÅŸ hocalar, aÄŸabeyler, üstatlar, ÅŸeyhler rol-model olarak sunulmakta, sonuç olarakta bu insanlar derinliksiz-ufuksuz bir ÅŸekilde gökyüzüne soba borusuyla bakmaya baÅŸlıyorlar.! At gözlüÄŸüyle, ferasetsiz bir ÅŸekilde dünyaya bakıyorlar.
Hz. Muhammed’in ve tüm peygamberlerin hayatları, sözleri mucizeleri nesillere iyi bir ÅŸekilde aktarılmalıdır. Çocuk yaÅŸta bu kıssalar anlatılmalı. Her çocuk aklı ermeye baÅŸlar baÅŸlamaz bu önderlerin, elçilerin dünyasında kendini bulmalı.
Her çocuÄŸun ruhunda bedir savaşının mutlu sevinci, Uhut savaşında alınan yenilginin hüznü, Hendek savaşının o diken üstünde geçen çetin günleri, Mekkenin fethinin inanılmaz zafer üstü zaferinin haklı gururunu, öte yandan Taifin fethiyle, o elçiye taÅŸ atanların ÅŸimdi Tevhid ile ÅŸereflendikleri tabloyu yaÅŸamaları ve gözlerinde canlanmalı deÄŸimli? Canlandırmaları ne kadar önemli deÄŸil mi?
Kur’anın sunduÄŸu örnekler içinden, dava bilinci içinde ashab-ı kehf modelini gençliÄŸimize çok iyi öÄŸretmeli, tanıtmalıyız. Ashab-ı Kehf-i tanıyan bir mümin olarak “Batıl düzenin parçası olmaktansa kendi maÄŸaramızı kendi tırnaklarımızla yontmalıyız.” Yüce Allah bizi de dönemin hukuk tanımaz zalim idarecilerinin ÅŸerrinden koruyabilir ve onları bir maÄŸarada muhafaza ettiÄŸi gibi bizi de muhafaza edebilir. Baskıdan, zulüm ve yönetim alanındaki haksızlık ve adaletsizlikten rahatsız olan bu gençler, Kur’an da zikredilmek suretiyle bir ÅŸeref kazandıkları gibi, biz de onların yoluna uyarak ardımızda ÅŸerefli bir mücadele çığırı bırakabiliriz. Nasıl onların peÅŸine takılan köpekte ebedi mesajda anılmaya deÄŸer bulunduysa, öyle de bu yolla zalim düzenleri benimsemeyen, adalete ve insani yönetime hasret kalmış bir topluluÄŸun peÅŸine takılan herkes çok kıymetlidir. Herhalde burada gençlerin sığındığı maÄŸaranın sembolik bir anlamı da vardır. Gençler o maÄŸaraya sığınarak zihin dünyalarında zalim düzenle alakalarının olamadığını pekiÅŸtirmiÅŸ oldular ve biz her kuÅŸaktan müminler olarak bugün zihin dünyamızda kendi maÄŸaramızı tırnaklarımızla yontabilmeliyiz. Bu zulme taraftar olmama, ona sessiz kalarak veya alkışlayarak destek vermekten sakınma bilincidir. Hz. Hüseyin’i anlamakla da beslenebilecek olan bu bilinç bizi insanlık dışı uygulama ve yönetimlerden uzaklaÅŸtıracaktır. Bu günde dünyanın yoksul bölgelerinde haksızlığa, çürümeye, sömürüye ve baskıya karşı en baÅŸta gençlerin karşı çıktığını görüyoruz. Cezayir bağımsızlık savaşının önderleri gençlerdi, Ä°ran da pehlevi hanedanının monarÅŸisine karşı önce gençler direndiler. Dünyanın teo-ırkçı iÅŸgalci devleti Ä°srailin ahlaksız- yüzkızartıcı baskı ve cinayetlerine karşı gençler ve hatta çocuklar baÅŸkaldırdı ve hala bu intifada devam ediyor. Latin Amerika da faÅŸist cuntaların karanlık zindanlarında gençler can verdi, iÅŸkencelere göÄŸüs gerdi. Ä°ÅŸte Mısır örneÄŸi, yer altı zindanları tıklım tıklım dolu Suriye deki tablo, firavunluk sistemine baÅŸkaldıran, hayır diyen Müslüman gençliÄŸin direniÅŸine ÅŸahit olmaktayız.
Dava bilincine sahip olan gençler kendi toplumlarından sorumlu olan aktif ve ÅŸuurlu özneler olmak zorundadırlar. DeÄŸerlerin, ilkelerin hatta inançların bazı zorluklar karşısında buharlaÅŸtığı bir zaman diliminde, ashab-ı kehf modelini örnekliÄŸini, bilinçli nesil oluÅŸturmada ön plana çıkarmalıyız… Åžunu unutmayalım ki, insanı temelden sarsan bir kavramdır. Bilinç yani ÅŸuurlu tanıklık yapmak. Müslüman genç fikri içsel devrimini gerçekleÅŸtirdikten sonra çağının tanıklığını yapabilir. Sonrasında onurlu eylemlere doÄŸru bir aÅŸk fırtınasıyla kanatlanma bahtiyarlığına kavuÅŸur.
Bilinç, insanda kimlik açlığını giderir. Bu bilinç sayesinde insan çirkinleÅŸen dünyada tertemiz kalabilir. Bilinçli mümin çağın en ağır yükünü taşıyandır.
Dava bilincine sahip genç, hüzün ve acının kuÅŸatması altındadır. Hüzün hep baÅŸucundadır attığı her adımda baÅŸucundadır. Böylesine bir mü’min genç, Nuhun nasırlı ellerine, Nebevi hüzne eÅŸlik eder. Ä°brahim’in direncine ve teslimiyetine, Ä°smail’in muÅŸtusuna eÅŸlik eder.
Bu hüzün mü’mini silkeler
Bu hüzün mü’mini sınar
Bu hüzün mü’mini sabırda usta kılar.
Nihayet ashab-ı kehf modeli bilinçli genç acıların ve sancıların kıymetini bilen bir hassasiyet içinde olur.
Dava bilincine sahip olan genç, gelenekçilik, görenekçilik, muhafazakarlık, konformizim, coÄŸrafyacılık, vatancılık, toprakçılık, bayrakçılık gibi unsurları din ile birleÅŸtirmez, özdeÅŸleÅŸtirmez. Çünkü o folkforik bir Ä°slâm algısına deÄŸil sahih bir islâm’a evrensel bir dine inanır. Ä°slam-ı millileÅŸtirmez ve ehlileÅŸtirmez, islâm-ı Kur’ana göre tanımlar ve ona iman eder.
Dava bilincine sahip bir gençliÄŸin, kalpleri hakikatle dolu, düÅŸünceleri hakikatin yüceliÄŸi ile hür adımları hakikatin yol göstericiliÄŸi sayesinde saÄŸlam sözleri hakikatin iÅŸaretleriyle müjdeli, sevinçleri hakikatin zaferiyle derin, günleri hakikatin bilgisiyle coÅŸkulu ve onurludur. Bu gençlik hakikat sisteminin medeniyet elçileridir.
Ashab-ı kehf modeli gençliÄŸin, red çığlıkları vardır, dirençli solukları vardır, inançlı yürekleri vardır. Bu gençlik Yusuf’u zindanda bırakmaz. Ä°brahim’i ateÅŸte unutmaz, Musa’yı Nil de terk etmez. Bu mimin gençlik hürriyet ve özgürlük evinin mimarlarıdır. Puta tapıcılığın düÅŸmanlarıdır. Zulme, cehalete karşı savaÅŸanlardır. YaÅŸadığı toprak parçasını güvenlik esenlik beldesi yapmaya çalışır, zamanı mukaddes bilir ve saygı deÄŸer bir zaman yapar ve tüm yeryüzünü mescit yapmanın mücadelesini verir.
GençliÄŸin Biliçlenmesi ve DüÅŸünmesi gerekir.
Müslüman gençliÄŸin belli bir görüÅŸle kısıtlanmaksızın somut bir dünya bilinci kazanması gerekir. Gençler kalıplaÅŸmış mekanik eÄŸilimler karşısında genç tavırlar alabilmelidir. Gençler kendilerini köleleÅŸtirebilecek, körleÅŸtirebilecek, eÄŸilimlere dikkat etmelidirler.
Genç müminlerin kitle heyecanlarına kapılmadan moda akımlara, moda doÄŸmalara tutsak olmadan taklitçi yöntemlerden uzaklaÅŸarak bağımsız bir kiÅŸilik oluÅŸturması gerekir. Bütün halkların, ABD kültürünün bekçisi ve nöbetçisi durumuna geldiÄŸi bir tarih döneminde hamasi acılara dayalı bir anlayışla Ä°slâmi yapılar kurulamaz. Müslüman gençlerin, temel anlamları, temel amaçları ve temel seçimleri yükseltmeleri ve bu çizgi üzerinde yoÄŸunlaÅŸmaları gerekir. Gençler hizip mantığına, hizip kültürüne ve hizip çıkarına göre ÅŸekillenen iliÅŸki biçimlerine itiraz etmelidirler. Bu ise akletmesiyle, sorgulamalarıyla mümkündür. Åžeyh – mürid iliÅŸkisi içinde deÄŸil, Peygamber –sahabi iliÅŸkisini örnek alarak bu yapılabilir.
Müslüman gençliÄŸin, yaÅŸayan tanımlarla, yeni bir insan örneÄŸiyle birlikte yeni bir siyasal ve toplumsal çevre oluÅŸturması yeni bir kültür ve iliÅŸki sistemi geliÅŸtirmesi gerekir.
Müslüman genç, moda isimlerin gölgesi altına girerek orada gölge bir varlık gibi yaÅŸamak yerine, kendi birikimi, kendi düÅŸüncesi ve davranışlarıyla var olmayı baÅŸarmalıdırlar.
Genç Müslümanlar, hizip dili ve kültürüyle sınırlandırılmış tek çizgili anlayışları aÅŸabilmelidirler. Tek çizgili hizip mantığı müÅŸavereye ve eleÅŸtiriye imkan tanımaz.
Müslüman gençlik, temel anlamlar ve amaçlar doÄŸrultusunda temel bir eÄŸitim almadıkları için modern dünyanın ve vahÅŸi kapitalizmin, lükse, israfa, zevke, bireyciliÄŸe, maddeciliÄŸe, biçimciliÄŸe, sorumsuzluÄŸa, magazine, hafifliÄŸe, modaya düzeysizliÄŸe, yapaylığa, gösteriÅŸe, ÅŸehvete dayalı anlık-günlük kültürü ile gereÄŸi gibi savaÅŸamamaktadır.
Müslüman genç, yaÅŸadığı dünyanın tanığı olandır. O yaptığı her ÅŸeyin ve yapması gerekirken yapmadığından, söylediÄŸi her sözden hesaba çekileceÄŸini bilir. Haksızlıklar karşısında susanların dilsiz ÅŸeytan olduklarını bilir. Hakkın gören gözü, iÅŸiten kulağı, tutan elidir. O haksızlık kimden gelirse gelsin kime yönelik olursa olsun haklının yanında olandır.
Eylemlerinde bir umudun bestesi gizlidir. DaÄŸ gibi bir yürek taşır, volkan gibi bir beyni vardır. Kökleri ile geçmiÅŸi dalları ile geleceÄŸi kucaklayan bir çınar gibidir. “kökü mazide olan bir ati dir.”
Dudaklarında zikir gözlerinde bir ufkun aydınlığı, bereketli ellerinde mazlumların umutlarının sırrı gizlidir. Gece zahid, gündüz mücahid olan bir Müslüman gençliktir özlediÄŸimiz.
Tüm bunların yanında genç Müslümanların her ÅŸeyden önce ahlaki bir inkılabı yapmaları gerekir. Bireysel kurtuluÅŸ, toplumsal kurtuluÅŸun olmazsa olmazıdır.
Genç müminler, temel anlam ve amaçlara dönüÅŸü saÄŸlayabilecek zenginliklere muhtaçtır. Ruhi, irfani, ahlaki zenginliklere sahip olmayan bir dini hayat düÅŸünülemez. Ä°slâm Kamil insan modeli sunar, bu Kemal sahipleri, dengeli ölçülü, dikkatli ve tutarlı olurlar. Kemal sahipleri, kendilerini düÅŸünce modalarıyla kısıtlamazlar.
Özellikle gençlerde, ısrar edeceÄŸimiz noktalardan en önemlisi düÅŸünmeleri-akletmeleri olmalıdır. Zira insan akletmeden Allah’a inansa da o imanın pek kıymeti yok gibi oluyor… kolay elde edilmiÅŸ iman kolay inkara-ÅŸirke dönüÅŸebiliyor mirasyedi oluyor. DüÅŸünce ihtiyacı karşılandıktan sonra bu düÅŸüncenin içine fikir konmalı.
Ä°man fikir ittifakı Salih amele yansımalı, heyecan ise iman-fikir-amel üçlüsünün saç ayağından fışkırmalıdır. DüÅŸüncesiz amel, amelsiz heyecan hayır getirmez.
Velhasıl, kafasını ve Ruhunu Rabbinin dışında kimseye ipotek etmeyen her ÅŸeyi hür düÅŸünebilen fikri ÅŸahsiyetine ulaÅŸmış, dinini asıl kaynağından öÄŸrenip, icaplarını yerine getirme noktasında tavizsiz olan ahde vefanın, doÄŸruluÄŸun müsavamat ve uhuvvetin, sevmenin, fedakarlığın gerçek manada ÅŸahsında abideleÅŸtiÄŸi, tüm ilahlaÅŸtırılan nesneleri reddederek ve insanlığın kurtuluÅŸunun tek olan Allah’a kulluktan geçtiÄŸini her fırsatta korkusuzca ortaya koyan, Allah davasını dert edinmiÅŸ, derdi olan, sevdası olan, aÅŸkı olan, sancısı olan, tüm nebi ve elçileri kendine gerçek model edinen, en güzel örnekler onlardadır diyebilen bir gençliÄŸin özlemi, hasreti içindeyiz.
UmduÄŸumuz var elhamdülillah,
Biz gayret edersek, bu geçliÄŸi Rabbimiz bizlere gösterir inÅŸallah…
Henüz yorum yapılmamış.