Sosyal Medya

Makale

Aşırı Tepki Vermek Nifak Alâmetidir

“Rabbinizin bağışına ve takva sahipleri için hazırlanmış olup geniÅŸliÄŸi gökler ve yer kadar olan cennete koÅŸun! O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever. Yine onlar ki, bir kötülük yaptıklarında, ya da kendilerine zulmettiklerinde Allah’ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tövbe-istiÄŸfar ederler. Zaten günahları Allah’tan baÅŸka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar, iÅŸledikleri kötülüklerde, bile bile ısrar etmezler.” (1)

Ayet, kendileri için cennet hazırlanan takva sahiplerini tarif ederken onların “öfkelerini yuttuÄŸundan” bahseder.

“Dört haslet vardır; kimde bu hasletler bulunursa o kimse halis münafıktır. Kimde de bunlardan biri bulunursa, onu bırakıncaya kadar kendinde nifaktan bir haslet var demektir: Emanet edilince hıyanet eder, konuÅŸunca yalan söyler, söz verince sözünde durmaz, husûmet edince haddi aÅŸar.” (2)

Bir hadiste de Peygamber (sav)’in düÅŸmanlık ederken haddi aÅŸmayı nifak alâmetlerinden saydığı rivayet edilmiÅŸtir.

Trafikte, cenazede sokakta, hele hele kadın ve çocukların bulunduÄŸu bir ortamda ve özellikle kavga ettiÄŸinde kızınca haddini aşıp kendini kaybetmek, nifak alâmetidir. (3)

Müslüman da nifak alâmeti bulunması onun hasta olduÄŸunu gösterir. Hasta müslümanların bulunduÄŸu yerde rahmet, bereket ve hikmet bulunmaz. Kaçar…

Dipnotlar:
1. Âl-i Ä°mran suresi, 133-135. ayetler. (Diyânet Vakfı Meali)
2. Buhârî, Ä°man 24, Mezâlim 17, Cizye 17; Müslim, Ä°man 106, (58); Bu hasletlerin tamamı, terkedilmediÄŸi müddetçe sahibini münafık yapar. Ama bunlardan biri ya da ikisi sadece nifak alâmeti taşımak olarak adlandırılır.
3. Burada söz konusu alâmetlerin süreklilik kazanması hâlinde cehennemin bu hastalıklar için bir hastane görevi üstlenmesi ihtimali hatırlanmalıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.