Makale
Suriye sorununda kör noktalara dikkat!
Astana Süreci’nin Ä°ran’da yapılan son toplantısında alınan kararlar, Ä°dlib’le ilgili gibi gözükse de, Ä°dlib’le ilgili deÄŸildi bana kalırsa.
Önceki yazımda da dikkat çekmiÅŸtim: Sorun, Ä°dlib meselesi deÄŸil, Türkiye’nin kuÅŸatılmasıdır.
Türkiye, Astana Süreci’ne aktif olarak katılarak, bu kuÅŸatmayı yarma mücadelesi veriyor...
KİLİT ÜLKE BİZİZ AMA ANAHTARLAR BİZİM ELİMİZDEKİ DEĞİL!
Önce şu noktanın altını özellikle çizmekte yarar var: Suriye sorunu, Suriye sorunundan çok daha büyük ölçekli bir sorundur.
Küresel sistem, Suriye üzerinden silbaştan yapılandırılmaya çalışılıyor.
Suriye sorunu, Büyük OrtadoÄŸu Projesi’nin gelip düğümlendiÄŸi, çok sayıda kör noktası olan çok bilinmeyenli bir denkleme, karmaşık bir kördüğüme dönüştü.
Kördüğümün çözülmesinde kilit ülke biziz ama anahtarlar bizim elimizde değil!
Kör noktaları çözebilirsek, anahtarların neler olduğunu da görme imkânına kavuşabiliriz.
ABD-RUS Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NDEKÄ° “KÖR NOKTA”
Birinci kör nokta, ABD ile Rusya arasında Suriye konusunda nasıl -gizli- bir anlaşma yapıldığı sorunu.
Rusya, özellikle de ABD’nin organize ettiÄŸi 15 Temmuz darbe ve iÅŸgal giriÅŸiminden sonra, Türkiye’nin eksen çoÄŸaltma stratejisinin sonucu olarak kilit ülke Türkiye’yle derin iliÅŸkiler kurdu.
Rusya, Türkiye ile kurduğu ilişkiler üzerinden temelde iki stratejik hedefi gerçekleştirmek istiyor:
Birincisi, yüzyıllardır hayalini gördüğü ama bir türlü gerçeÄŸe dönüştüremediÄŸi sıcak denizlere açılma stratejisini gerçeÄŸe dönüştürmeye çalışıyor. Türkiye’yle kurduÄŸu derin stratejik iliÅŸkiler, Rusya’nın bu asırlık stratejisinde mesafe kat etmesini kolaylaÅŸtırıyor.
Rusya, Türkiye olmadan böyle bir amacı hiç de kolay bir şekilde gerçekleştiremeyeceğini çok iyi biliyor.
O yüzden kendine özgü açık veya gizli gündemi olsa da, Türkiye’nin bu baÄŸlamda ne kadar hayatî bir rolü olduÄŸunun bilincinde ve büyük ölçüde de bunun bilinciyle hareket ediyor.
Ä°kinci olarak da Türkiye’nin Batı ittifakından kopup kendisine mahkûm olması kaygısı güdüyor.
Türkiye, Rusya’nın bu kaygısının farkında ve o yüzden stratejik seçeneklerini olabildiÄŸi ölçüde çoÄŸaltma çabası içinde.
Ä°KÄ°NCÄ° “KÖR NOKTA”: YPG-PKK MESELESÄ°
İkinci kör nokta, YPG-PKK meselesi.
ABD de, Rusya da, Ä°ran da YPG-PKK meselesinde Türkiye’yi sıkıştırma stratejisi izliyorlar ve bu konuda aynı stratejiyi benimsemiÅŸ durumdalar!
Şaşırtıcı mı?
DeÄŸil elbette!
TÃœRKÄ°YE-Ä°RAN Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NDEKÄ° “KÖR NOKTA”
Üçüncü kör nokta, Türkiye-İran ilişkilerinin seyrüseferi...
Ä°ran, ABD’nin Irak iÅŸgalleri ve ardından Suriye’de yaÅŸanan katliam üzerinden hem Akdeniz’e açılma hem de Arabistan Yarımadası’na enlemesine ve boylamasına yerleÅŸme imkânına kavuÅŸtu.
İran, bunu, izlediği derin strateji ile başardı kısmen. Ama daha çok da, gerek Batılıların, gerek Rusların, gerekse Çinlilerin desteğiyle muvaffak oldu asıl!
Suriye sorununun en karmaşık ve anlaşılması ya da fark edilmesi en zor kör noktası, İran meselesi.
Batılılar, başından itibaren Ä°slâm dünyasının geleceÄŸinde Ä°ran’ın daha belirleyici bir rol oynaması için son çeyrek asırdan bu yana Ä°ran’ı hedef göstererek, mazlum konumuna sürükleyerek Ä°ran’ın önünü açıyorlar dolaylı ve sinsi yöntemlerle!
Ä°ran, Batılılar tarafından ÅŸeytanlaÅŸtırılmasına raÄŸmen ve Türkiye Batı ittifakının belli baÅŸlı kurumlarının üyesi olduÄŸu halde, 5+1 ülkeleri (küresel sistemin lordları) Ä°ran’la stratejik anlaÅŸmalar imzalarken Türkiye’yi hedef tahtasına yatırmaktan çekinmiyorlar!
Batılıların Ä°ran’ın önünü açtıklarının en önemli göstergesi, Ä°ran Batılılar tarafından ÅŸeytanlaÅŸtırılmasına raÄŸmen Ä°ran’ın bütün Arabistan Yarımadası’na yerleÅŸtirilmesi, Akdeniz’e açılacak kadar önünün açılmasıdır!
ABD ile Rusya arasındaki gizli gündemlerden biri de bu, belki de.
Tahran’daki Astana Zirvesi’nde Ä°ranlıların yaptıkları, zirveyi haber vermeden canlı yayınlama “ÅŸark kurnazlığı” da bunun cabası!
VE DEAÅž “KÖR NOKTA”SI
Özetle Ä°dlib meselesinde iyice kördüğüm hâline alan yakıcı gerçek ÅŸu: ABD, Rusya, Ä°ran YPG-PKK’nın hareket alanını alabildiÄŸine geniÅŸletiyorlar ortaklaÅŸa olarak.
DEAÅž bu amaçla icat edilmiÅŸti; ama Türkiye tuzağı gördü ve o yüzden DEAÅž’a ölümcül darbeyi bizzat Türkiye vurdu: Tabii bu, bütün oyunları altüst etti.
Türkiye, İdlib meselesinde, izlediği sivillerin vurulmasını önleme stratejisinde başarıya ulaşırsa, bölgenin geleceğinde kilit role sahip olduğunu dünya âleme gösteren stratejik konumunu pekiştirmiş olacak.
Çok önemli bir kritik eşiği de aşma imkânına kavuşacak böylelikle...
Henüz yorum yapılmamış.