Makale
Seçimler iptal olacak mı?
24 Haziran’da erken seçim kararının alınmasından bu yana en kritik geliÅŸme yaÅŸanacak. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin seçim yasasıyla ilgili iptal istemiyle açtığı davayı esastan görüşmeye baÅŸlayacak.
CHP, seçim yasasının ittifaklarla ilgili bölümüne itirazda bulunmadı. 29 başlık halinde seçim güvenliğiyle ilgili bölümde iptal ve yürürlüğün durdurulmasını talep etti.
Anayasa Mahkemesi’nden CHP’nin iptal isteminin reddi yönünde bir karar çıkarsa, seçimlerin önünde hiçbir engel kalmayacak. Ver elini seçim sandığı.
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin iptal istemini yerinde bulur ve bazı maddelerin iptali yönünde karar verirse ne olacak?
Daha açık bir ifadeyle seçimler iptal edilecek mi? Cevabı sona bıraktım. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin hiçbir siyasi mülahazayla hareket etmeyeceÄŸinden, CHP’nin iptal istemini Anayasa’ya uygunluk açısından deÄŸerlendireceÄŸinden şüphem yoktur.
İŞTE SEÇENEKLER
Ancak Anayasa Mahkemesi’nin vereceÄŸi her karar, seçim süreci açısından yeni bir durumu ortaya koyacak.
CHP, 29 baÅŸlık altında iptal ve yürürlüğün durdurulmasını talep ediyor. Önce Anayasa Mahkemesi’nin önündeki seçenekleri sıralayıp, sonra kulislerin en çok merak ettiÄŸi soruya deÄŸineceÄŸim.
Peki, Anayasa Mahkemesi’nden ne tür kararlar çıkabilir?
1- Anayasa Mahkemesi, CHP’nin baÅŸvurusunu esastan inceleyip reddedebilir. Bu durumda mevcut seçim yasasıyla seçimlere gidilmesinin önünde hiçbir engel kalmaz.
2- Anayasa Mahkemesi kısmi iptal kararı verebilir. Bu maddelerin iptal gerekçesine uygun olarak düzenlenmesini isteyebilir. Bu durumda Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin yeniden yapılması için 1 yıl ya da 6 ay gibi bir süre verebilir. Böyle bir uygulama var ama yasal zorunluluk değil.
3- Anayasa Mahkemesi, CHP’nin baÅŸvurusunu yerinde bularak tüm maddelerde iptal kararı verebilir.
Hep iptal seçeneÄŸi üzerinde duruyoruz. CHP’nin baÅŸvurusu iki ayaklı. CHP baÅŸvurusunda 29 baÅŸlıkta hem iptal hem de yürürlüğün durdurulmasını talep ediyor. Her maddede iptal istemi ve yürürlüğün durdurulması için birlikte ya da ayrı ayrı karar vermesi bekleniyor.
Bu aÅŸamada Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı önemli olacak. Ä°ptal baÅŸvurusunu yapan CHP. Herhalde CHP’ye baÅŸvuruyu ErdoÄŸan yaptırmadı. Ama kulislerde, iktidar Anayasa Mahkemesi’ne seçimleri iptal ettirecek diye bir söylenti dolaşıyor.
Ä°PTALLE Ä°LGÄ°LÄ° HUKUKÄ° BOYUT
Bir, Anayasa Mahkemesi iktidarın talimatına göre çalışmıyor. Mehmet Altan ve Åžahin Alpay kararında da görüldüğü gibi tam aksine iktidarın istemediÄŸi kararlar alabiliyor. Ä°ki, iptal baÅŸvurusunu yapan CHP. Herhalde CHP’ye baÅŸvuruyu ErdoÄŸan yaptırmadı. Ayrıca Anayasa Mahkemesi üyelerinin hukuka olan baÄŸlılığına inanıyorum. Buna raÄŸmen iÅŸin hukuki boyutunu anlamak için Anayasa hukukçularıyla konuÅŸtum.
Anayasa’nın 77. maddesine göre seçim kararını Meclis alabiliyor. Seçimlerin yönetim ve denetimi ise Anayasa’nın 77. maddesine göre sadece Yüksek Seçim Kurulu’na verilmiÅŸ. Anayasa Mahkemesi’nin seçimleri iptal etme ya da yenileme gibi bir yetkisi yok. Çünkü Anayasa’nın 153. maddesinde Anayasa Mahkemesi için, “Kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak ÅŸekilde hüküm tesis edemez” diyor. Kendisini Meclis ya da YSK yerine koyamaz.
Yine de Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıktığında ne olacak? PerÅŸembe gününden sonra seçimlere 24 gün kalıyor. Bu durumda seçimler nasıl yapılacak, iptali söz konusu olur mu? Öncelikle gerekçeli kararın görülmesi gerekiyor. Hukukçular, YSK’nın ilke kararlarıyla boÅŸluÄŸu dolduracağını ve seçimlerin yapılmasını saÄŸlayacağını savunuyorlar.
Yine de seçimlerin iptali söz konusu olur mu derseniz? Kime sorduysam olmaz dediler ama burası Türkiye, dikkatli izlemekte yarar var.
Henüz yorum yapılmamış.