Sosyal Medya

Makale

Çin ile ABD arasında ticaret savaşları mı başlıyor?

BD’nin Türkiye, Rusya, Çin, Ä°ran, Irak, Suriye, Afganistan, Kuzey Kore, NATO, NAFTA, uluslararası ticaret ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi gibi baÅŸlıklarda yaÅŸadığı çeliÅŸkiler büyük ölçüde Trump yönetimi içindeki ideolojik görüş ayrılıklarından kaynaklanıyor. Öte yandan bu baÅŸlıklarda yaÅŸanan çeliÅŸkiler “Cumhuriyetçi Parti”nin ana akım geleneksel çizgisini de tartışmaya açıyor. Trump yönetimi içindeki Ulusalcılar-Küreselciler çatışması bununla ilgili.

“Ulusalcılar” olarak kendilerini niteleyen Trumpçılar’a göre Trump partiyi ve ABD’yi ‘küreselci’ çizgiden kopararak Amerika’yı yeniden büyük yapacaktı. Trump BaÅŸkan seçildikten sonra Kabine ve “Beyaz Saray”daki önemli pozisyonları biraz oradan, biraz buradan misali “Ulusalcılar” ve “Küreselciler” arasında paylaÅŸtırdı. “Ne yardan geçiyor, ne serden” deyimiyle ifade edebileceÄŸimiz bu paylaşımın iç çatışmaya yol açacağı belliydi.

Trump, “Ulusal Ekonomi Konseyi”nin başına yatırım bankacılığı alanında faaliyet gösteren “Goldman Sachs”ın eski CEO’larından Gary Cohn’ı atadı. “Küreselci Cohn”, Trump’ın baÅŸ ekonomi danışmanı olarak da görev yapıyor. “Ulusal Ticaret Konseyi”nin direktörlüğüne ise keskin Çin karşıtı çizgisiyle tanınan korumacı ekonomistlerden Prof. Peter Navarro’yu getirdi. Keza Ticaret Bakanı Wilbur Ross da Navarro ile benzer yaklaşımlara sahip. Åžu sıralarda bu hizipler arasında, Çin baÅŸta olmak üzere baÅŸka ülkelerden ithal edilen çelik ve aliminyum ürünlerine yüksek tarifeler getirilip getirilmemesi konusunda bir mücadele var.

Ulusalcılar için “çelik meselesi” ABD’nin yerli imalatını baltalayan ve askerî endüstrisinin hassas sektörlerini ilgilendiren bir ‘Ulusal Güvenlik’ meselesidir. Küreselciler’e göreyse, ithal çeliÄŸe getirilen kısıtlamalar ABD’nin müttefikleriyle iliÅŸkisini zedeleyeceÄŸi gibi Cumhuriyetçi Parti’yi serbest ticaretçi çizgisinden de koparacak. ABD, ‘Komünist Çin’in “Dünya Ticaret Örgütü” üyeliÄŸini destekleyerek ülkeyi küresel ekonomik sistem içerisinde dönüştürmeyi tasarlamıştı. Ulusalcılar Çin’in DTÖ kurallarını istismar ederek haksız ÅŸekilde büyüdüğünü, ABD ekonomisine ve küresel liderliÄŸine zarar verdiÄŸini savunuyorlar. Ulusalcılar için Çin’in yükseliÅŸi, ABD’nin düşüşü anlamına geliyor. “Ulusal Güvenlik Strateji Belgesi”nde Çin’in öncelikli tehdit olarak görülmesi, ABD’nin küresel liderliÄŸi kaybetme korkusunun yansıması.

Trump bir an önce Çin ürünlerine yüksek gümrük tarifeleri getirilmesini istiyor. Hizipler arası çekiÅŸme böyle bir kararın alınmasını geciktiriyor. Zira yüksek tarifeler Çin ile ABD arasında “ticaret savaÅŸları” baÅŸlatacak. Savunma Bakanı James Mattis, “Ulusal Ekonomi Konseyi” direktörü Gary Cohn, Dış Ä°ÅŸleri Bakanı Rex Tillerson, “Ekonomi Danışmanları Konseyi” baÅŸkanı Kevin Hassett ile Trump’ın Uluslararası Ekonomik Ä°liÅŸkiler danışmanı Everett Eissenstat bir taraftalar. Karşı taraftaysa Ross ve Navarro yer alıyor. General Mattis ve “Pentagon” yüksek tarifelerin ABD’nin müttefiklerine zarar vereceÄŸini savunuyorlar. Çatışmanın medyaya yansıması üzerine Beyaz Saray’dan yapılan açıklamadaysa “BaÅŸkan’ın Beyaz Saray’daki ekibi, BaÅŸkan’ın Amerikan halkının çıkarları doÄŸrultusunda en iyi kararı vermesi için gerekli tüm bilgileri saÄŸlayacak bir süreci yönlendiriyor” denildi.

Donald Trump’ın BaÅŸkanlık koltuÄŸuna oturmasından itibaren “serbest ticaretçiler” ve “korumacılar” arasındaki ideolojik savaÅŸa defalarca dikkat çekmiÅŸtik. Son haftalarda Washington’ın gündemini “Bireysel silahlanma”, “Robert Mueller soruÅŸturması” ve ABD BüyükelçiliÄŸinin Kudüs’e taşınma iÅŸlemin erkene çekilmesinin yanı sıra ABD askerlerinin Kongre kararı olmaksızın Suriye’de savaÅŸması gibi baÅŸlıklar iÅŸgal ediyor. Åžimdi bu gündeme Çin ile ticaret savaÅŸları baÅŸlatacak gümrük tarifeleri tartışmasını da ilave etmek gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.