Sosyal Medya

Makale

Kahire Yunus Emre Enstitüsü’nde izdiham

Sene 2008. Mısır’da iki kıymetli Türkolog’la tanıştık. Asuman Akay Ahmed ve Åževki Ahmed. Karı koca. Vaktiyle Mehmed Akif’in Türkçe dersleri verdiÄŸi Kahire Ãœniversitesi’nde hocaydı ikisi de. Halâ oradalar mı, bilmiyorum. Allah selamet versin.

 

Asuman hanım aslen Sivaslıymış. Ä°stanbul’da büyümüş. BoÄŸaziçi Ãœniversitesi’nde hocalık yapmış. 1980’li yılların sonlarında Mısırlı Åževki Bey’le tanışmış. Onunla evlenip Kahire’ye yerleÅŸmiÅŸ.

 

Nil Nehri üzerinde bir teknede sohbet etmiÅŸtik Asuman Hanım ve Åževki Bey’le. Asuman Hanım, Türkiye ve Türkçenin Mısır’da yükselen deÄŸer haline geldiÄŸini anlatmıştı. DemiÅŸti ki: “Türkiye’nin OrtadoÄŸu siyasetinde etkinlik kazanması ve bilhassa Türk ÅŸirketlerinin Mısır’da yatırım üstüne yatırım yapması, burada bir ilgi patlamasına yol açtı. Herkes bize Türkiye ile ilgili sorular soruyor. Siyasetten müziÄŸe, futboldan sinemaya kadar Türkiye’nin her ÅŸeyini merak ediyorlar. Türkoloji bölümündeki öğrenci sayısı bu yıl ikiye katlandı. Gençler ileride Türk ÅŸirketlerinde iÅŸ bulabilmek için yana yakıla Türkçe öğreniyorlar. Türkçe öğrenirken Türkiye’yi de öğreniyorlar. Ä°mkânını, fırsatını bulan Türkiye’yi ziyaret ediyor. Ä°stanbul’u görmek büyük bir ayrıcalık sayılıyor.”

 

Türkiye ve Türkçeye ilgide Türk televizyon dizilerinin de büyük etkisi vardı tabii.

 

***

 

Aradan 10 sene geçti.

 

Mısır’da devrim oldu, Kahire ile Ankara arasındaki iyi iliÅŸkiler geliÅŸti, sonra karşı devrim oldu, o iliÅŸkiler bozuldu.

 

Anadolu Ajansı’nın aÅŸağıdaki haberinden anlıyoruz ki, Mısırlıların Türkçeye ve dolayısıyla Türkiye’ye muhabbeti bundan etkilenmemiÅŸ.

 

Okuyalım:

 

“Mısır’daki Kahire Yunus Emre Enstitüsü’nde verilen Türkçe kursuna kayıt yaptırmak isteyen Mısırlılar, bina önünde izdihama neden oldu. Türkçe öğrenmek isteyen Mısırlılar, sabahın erken saatlerinden itibaren Kahire Yunus Emre Enstitüsü binasına gelerek uzun kuyruklar oluÅŸturdu. AA muhabirine konuÅŸan Kahire Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Emin Boyraz, Mısır halkının Türkçeye olan ilgisinden son derece memnun olduklarını ifade etti. Boyroz, yoÄŸun talep karşısında ihtiyacı karşılayabilmek için Mısır’daki üniversitelerde de kurslar açtıklarını söyledi.”

 

***

 

Son kayıt döneminde kontenjan dışında kalan öğrencilerin “Uzaktan Türkçe Öğretim Portalı” ve diÄŸer çevrimiçi kaynaklardan da yararlanabileceklerini, ayrıca “Türkçenin Sesi Radyosu” ve “e-kütüphane”nin de kursiyerlerin hizmetinde olduÄŸunu hatırlatan Kahire Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Boyraz, ÅŸunları kaydetmiÅŸ:

 

“Bu yıl öğrenci kapasitemizi bir önceki yıla göre yüzde 50 arttırdık. Sabah saat 2’den itibaren gelerek kayıt için sıraya giren kursiyerlerle birlikte Enstitü bünyesinde Türkçe öğrenen Mısırlıların sayısı 600’e yaklaÅŸtı. Mısırlı dostlarımızın ilgisi devam ettikçe, onların taleplerini karşılamak adına kapasitemizi daha da artırmayı planlıyoruz. Bu yıl ilk defa Enstitü binasının sınırlarını aÅŸarak, anlaÅŸma yaptığımız üniversitelerde Türkçe kursları açıyoruz. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde Mısır’daki iÅŸbirliklerimizi artırmayı ve yeni kurumlar ile ortak çalışmalarda bulunmayı hedefliyoruz. Daha çok Mısırlı gence ulaÅŸmak adına üniversitelerle olan iÅŸbirliÄŸimize özel önem veriyoruz.”

 

***

 

Anadolu Ajansı’nın haberinde baÅŸka müjdeler de var:

 

Kahire Yunus Emre Enstitüsü, nasipse 2018 yılı içerisinde Türkiye ve Mısır’dan Türkologların katılacağı bir sempozyum, ayrıca Türkçe atölyeleri, kariyer günleri ve Türkiye’de staj programları düzenleyecek.

 

Aydoğan Kalabalık imzalı bu güzel haberin son cümlesi şöyle:

 

“Türkiye ile Mısır arasında yaÅŸanan siyasi gerginliÄŸe raÄŸmen Mısırlıların Türkçeye olan yoÄŸun ilgisi dikkati çekiyor.”

 

Dikkat çekiyor ve şükür gerektiriyor.

 

Yaşasın halkların kardeşliği!

 

Hükümetler arasındaki siyasi gerginliği sona erdirmek için gereken şartlar da bir an evvel oluşur / oluşturulur inşaallah.

 

KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.