Sosyal Medya

Makale

Kelimeler Dünyasında Birkaç Adım

Her iÅŸin başında Besmele çekmek önemli bir sorumluluktur. Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla baÅŸlarım anlamına gelir. Özellikle Kur’an okurken biraz sonra Allah’ın emir, yasak veya tavsiyeleriyle karşılaÅŸacağım; eÄŸer bunları anlar ve hayatıma yansıtırsam Allah’ın rahmetinden üstüme düşen payı almayı ümit ediyorum manası taşır. Bu bilinçle okumaya baÅŸlamak, vahiyle hayatı buluÅŸturmaya yarar…

Kur’an-ı, Kerîm olarak nitelerken onun asil, büyük/yüce ve deÄŸerli olduÄŸu dile getirilir. Ve özellikle bereketine, yani cömertliÄŸine vurgu yapılır. DeÄŸerli/Cömert Kur’an demek, onun sunumundan faydalanmak isteÄŸini dile getirir. Böylece “Kur’an’ın bir ÅŸeyler ikram etmeyeceÄŸi kimse yoktur!” ifadesi yerine oturur…

Ahzab suresi baÄŸlamında salavat getirmenin anlamı, Ä°slam’ın yükselmesini ve bütün müslümanların iyiliÄŸini istemek, yani ümmete rahmet okumaktır. Vahyin rehberliÄŸinde toplumu doÄŸru yönde deÄŸiÅŸtirme çabalarında Peygamber (sav)’in yanında durmaktır. Bu anlamda salavat getirmek, Âli Muhammed’e Allah’tan yardım/destek/rahmet istemek anlamına gelir. Muhammed’in Âli ise ailesi, arkadaÅŸları ve son kertede yaÅŸayan ümmetidir. Yani salavat getirmek, ümmet bilinci oluÅŸturmaya yarar. Zira duanın makbul olanı müslümanların birbiri hakkında yaptıkları yardım talebidir. Ve elbette bu talep elinden geleni yapmakla makbul hâle gelir…

MaÅŸallah, Allah’ın dediÄŸi olur/olmuÅŸ demektir. KiÅŸi önce kendisine maÅŸallah demelidir (Kehf suresi). Bu ÅŸekilde yaptığı iÅŸin Rabb’inin rızasına muvafık olduÄŸunu ilan etmiÅŸ olur. Muhataba söylendiÄŸinde ise hem şımarmaması için bir uyarı hem de güzel olanın devam etmesi için bir dua niteliÄŸi taşır…

Allah’ı anmaya tesbih, kötü nitelemelerden uzaklaÅŸtırmaya tenzih, yüceltmeye ise takdis denir. Takdis, ÅŸerefi bütünüyle ona ait kılar. Böylece ÅŸerefi/izzeti baÅŸka yerde arayanlardan onu uzaklaÅŸtırır. Zira Allah’ın koyduÄŸu ölçüler dışına çıkarak ÅŸeref yakalanamaz. KiÅŸinin para, makam veya mevki gibi geçici metalara, onlardan hiç ayrılmayacakmış gibi yapışarak baÅŸkalarına karşı büyüklenmesi bu ÅŸekilde önlenir…

Åžeytandan Allah’a sığınmak, kiÅŸinin çuvaldızı kendisine batırmasıdır. Canı yanan insan, kötü fiilleri iÅŸlememek için benliÄŸinde bir uyanıklık oluÅŸturur. Böylece aralarındaki farkı görmek açısından iyi ve kötü birbirinden ayrılır.

Ezanda geçen “Allahu Ekber” ifadesi, insanların birbirlerine büyüklenmemeleri hususunda bir uyarıdır. Ä°nsanlar arasında eÅŸitlik vurgusu taşıdığından dolayı, Allah’ı büyüklüğüyle hatırlamak, kiÅŸiye iyi gelir. O’nun en büyük olması, ortaya koyduÄŸu ölçülerle baÅŸ edilemeyeceÄŸi intibaı taşır. Böylece günaha girip suç iÅŸlemenin zarar veren ve kiÅŸiye hep kaybettiren yönleri akla gelir.

Günah insanın kişiliğine duyulan saygıya bir saldırıdır. Benliği, fıtrattan, yani yaratılış düzeninden koparıp şahsiyeti parçalar. İnsanın kendisi olmasını engelleyen ikinci kişiliği böyle peyda olur. Hâlbuki Allah bir insanda iki kalp yaratmamıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.