Makale
Kuran'ın Özelliği
Kur’an, yüce Allah’ın tüm insanlığa mesajıdır. Onları karanlıklardan aydınlığa, bataklıklardan erdemliÄŸe, duyarsızlıktan ve bilinçsizlikten gerçek insanlığa çıkarmak için gönderilmiÅŸ bir mesaj.
Kur’an, öncelikle vicdanın, fıtratın ve ruhların üzerini kaplayan kara bulutları dağıtmak, inanç, düşünce ve ahlaktaki karanlıkları aydınlatma amacını güder. Ä°nsanı hayat, ölüm ve evrende egemen olan düzen, sanat, takdir, ahenk ve uyum gibi, temel gerçeklerle yüz yüze getirerek kalbini, vicdanını ve aklını harekete geçirmeye çalışır.
Kur’an, insanın endiÅŸelerini, korkularını, ÅŸaÅŸkınlığını, tereddütlerini, bertaraf ederek kalbini, gönlünü ve vicdanını rahata, güvene ve huzura kavuÅŸturur. Manevi yönden onu bilinçli, duyarlı, dikkatli, alçak gönüllü, basiretli hale getirmeye özellikle özen gösterir. Ä°nsanı içindeki, fıtratındaki, vicdanındaki, ruhundaki, düşüncesindeki karanlıklardan kurtarmaya, bu alanların hepsinde açık ve net bir aydınlığa çıkarmayı hedefler.
Kur’an; evrene, hayata, topluma, insana, yere ve zamana iliÅŸkin yepyeni bir düşünce, yeni bir anlayış, yeni bir dünya görüşüyle bakar. EÅŸyaya ve olaylara bakış açısı bambaÅŸkadır. EÅŸyanın ve olayların esprisini yakalamaya, içindeki ibret derslerini okumaya önem verir. Bu nedenle insanın gözünü, kulağını, kalbini ve aklını harekete geçirmeye, dikkat ve uz bakışla eÅŸyaya ve olaylara yönelmesini saÄŸlamaya büyük önem verir.
Kur’an, tüm insanlık için bir hayat programıdır. Onlara bir yaÅŸam tarzı, bir hayat düzeni belirler. Dünyaya düzen getirirken, toplumunu oluÅŸturmaya çalışırken en yakın, en köklü ve temel meseleden baÅŸlar. Önce insanın vicdanına el atar. Gönlünü sükunete kavuÅŸturur. İçine güven verir. Onu azim ve umutla besler. Erdemli, bilinçli, akıllı bir fert oluÅŸturmaya çalışır. Her ferdi tek tek yüceler alemiyle manevi, yüce hayatla tanıştırır.
Yeryüzündeki basit değerlerin, nimetlerin ve güzelliklerin etkisinden, bağımlılığından kurtarır. İnsanın dünyayı, heva hevesini, arzu ve isteklerini putlaştırmasına, onlardan başka şeyleri düşünemez konuma düşmesine engel olur. Bir bir her insan unsurunu davasının adamı haline getirir.
Davasının gözünü bürümesini, dava ateşi ve kokusunun burnunda tütmesini sağlar. İçini, gönlünü, vicdanını, aklını ve zihnini dava ateşi ve dava arzusuyla doldurur. Artık bu insanın işi bitmiştir. Davası uğrunda hedefe doğru gönderilecek bir mermidir artık O. Bütün insanlar, bütün dünya bir araya gelse onu hedefinden saptıramaz artık.
Ä°ÅŸte Kur’an, tek tek davasının eri yaptığı böylesi yürekli, erdemli, bilinçli, akıllı, umut, aksiyon ve hayat dolu insanları tertemiz, arı duru, yalın bir dava, bir inanç sistemi, bir akide etrafında buluÅŸturur, kaynaÅŸtırır, bütünleÅŸtirir, bir potada eritir onların benlerini. Biz yapar onları. Hepsinden bir kervan çıkarır, yola verir. Gönlü bir, vicdanı bir, yolu, davası, hedefi ve amacı bir, bir kafile oluÅŸturur onlardan…
Salar kupkuru çöllerin içine doÄŸru uzanıp giden yollara. Ruhunu, vicdanını, erdemini, hedefini, amacını, insanlığını yitiren, ÅŸaÅŸkınlaÅŸan, garipleÅŸen, zavallılaÅŸan, alçalan, basitleÅŸen ve sığlaÅŸan insanların, toplumların içinde doÄŸru akıp giden yollara verir onları. Yol uzar kervan gider. Kıvrım kıvrım bir nehir yatağında insanlığa hayat götüren serin sulara dönüştürür onları. Ä°nsanı insan yapan, hayatı hayat yapan Allah armaÄŸanı Kevser’den insanlığın üzerine esen rahmet meltemleridir onlar. Küfürden, zulümden, iÄŸrençlikten, basitlikten ve bencil koÅŸudan iÄŸrenmiÅŸ, nefret etmiÅŸ ve bunalmış insanların üzerine esen meltemler.
Kur’an bir nesil yetiÅŸtirir. Hz. Ä°brahim’in neslini andırır bir nesildir bu.
Kur’an bir insan yetiÅŸtirir, tüm insanlığın hayranlıkla seyrine doymayacağı bir insan.
Kur’an bir tebliÄŸ odağı, bir asker otağı oluÅŸturur. Bir elinde insanlığı diriltecek mesajı oluÅŸturan kitap, bir elinde zulme, tuÄŸyana, isyana karşı adaleti gerçekleÅŸtirecek, gücünün sembolü silahı bulunan bir ordu ortaya çıkarır. Bu, hiçbir beÅŸeri azgın, zorba ve müstekbir gücün durduramayacağı bir barış ordusudur. GittiÄŸi, ulaÅŸtığı, bulunduÄŸu yere güven, huzur ve adalet götüren bir ordudur bu.
Kur’an bir ahlak, fazilet ve erdem okuludur. Ä°nsana, insanca bir erdemlilik, fazilet ve deÄŸerler takdim edebilecek bir insanlık okuludur.
Kur’an kendisin has bir aile, bir yuva, bir ocak oluÅŸturur. Buram buram aÅŸk, erdem, umut, aksiyon, hayat, sevgi – saygı, ülfet, ünsiyet kokan bir ocak.
Kur’an bir yürek yetiÅŸtirir. Tertemiz, arınmış, herkese açık bir yürek. Samimiyet, ihlas, sevgi, güven, huzur dolu bir yürek. Ä°nsanın, hayatın ve toplumun iyiliÄŸinden baÅŸka içinde bir ÅŸey gizlemeyen bir yürek.
Kur’an bir toplum oluÅŸturur. GelmiÅŸ – geçmiÅŸ tüm toplumların göz bebeÄŸi bir toplum. Ä°nsanı insan, ailesi aile, idarecisi idareci, hizmetçisi hizmetçi, esnafı esnaf, tüccarı tüccar bir toplum. Dini din, ibadeti ibadet, ahlakı ahlak, iliÅŸkileri iliÅŸki bir toplum. Düzenleri düzen, hayatları hayat, sevgileri sevgi, saygıları saygı bir toplum. Mesajları mesaj, hareketleri hareket, yönleri yön, amaçları amaç, hedefleri hedef bir toplum. Kısacası hangi açıdan bakarsan bak her yönüyle güzel, her yönüyle iyi, her tutumu, her iÅŸi ve her eylemiyle örnek bir toplum.
Kur’an bir hareket baÅŸlatır. Bir inkılap, bir devrim gerçekleÅŸtirir. Amacı saÄŸlam, hedefi net, istikameti saÄŸlıklı, yönü belli bir harekettir bu. Her ÅŸeyi harekete geçen bir hareket. Dinamiklik, aksiyon ve dirlik dolu bir hareket. Hakka, adalete, doÄŸruya, gerçeÄŸe ve iyiliÄŸe dayandırılmayan, temiz duygular, iyi yürekler ve saÄŸ duyuya dayalı iyi niyetler ile donatılmayan her yapıyı, her mekanizmayı, her kurumu ayağının altına alıp çiÄŸneyecek bir inkılap, bir devrim muÅŸtusudur Kur’an.
Zulme, tuÄŸyana, isyana, kötülüğe ve aldatmaya karşı amansız bir devrimin körüğüdür. Hile, tuzak, sömürü, bilinçsizlik, duyarsızlık, çıkarcılık temeline dayalı gayri meÅŸru tüm yapıları ve dikeyleri yatay hale getirecek, söküp atacak; her iÅŸin, her eylemin, her hareketin dizginini yegane Hakk’a devredecek bir inkılap.
Kur’an bir denge kitabıdır. Her ÅŸeyi dengeli bir zemine, saÄŸlıklı bir konuma oturtur. Akıl ile vicdan, his ile heyecan, ruh ile beden, maddeyle mana, bireyle toplum, fert ile devlet, kadın ile erkek, dost ile düşman, iyi ile kötü, güzel ile çirkin, yer ile gök… arasında gerçekten çok hassas bir denge kurar. Bunların hiç birini diÄŸerine feda etmez. Birine ağırlık verip diÄŸerini ihmal etmez. Hayat ile ölümü dünya ile ahireti birbirinden koparmaz. Hayat sürecini ve çizgisini daha uzun, ufkunu daha geniÅŸ tutar. Ahiretteki kurtuluÅŸu, dünyadaki çaba ve gayrete baÄŸlar.
Kur’an bir dava kitabıdır, mesaj yüklü bir misyona sahiptir. ElveriÅŸli, yetenekli, azimli, yürekli bir insan topluluÄŸunu direniÅŸe, mücadeleye, kavgaya ve savaÅŸa hazırlar. Mücadelenin her aÅŸamasında ve tüm atmosferi boyunca o topluluÄŸun elinden tutar. Yol gösterir. Teselli eder. Umut verir. Azmini biler. Zaafa, hatalara, kusurlara ve aksaklıklara karşı onun direncini, potansiyel gücünü ve enerjisini arttırır. Onu, cemaatini, odağını ve otağını olumsuzluklara, sürçmelere ve sıkıntılara karşı muhkem bir kale gibi korur. Muhafaza eder onu düşmanlarına, hainlere, zalimlere, azgınlara, zorbalara karşı mücadele yolunun yapısını, karakterini ve gerçeklerini ortaya koyar. Stratejisini belirler. Taktik verir. Uyarıları, direktifleri, öğütleriyle yönlendirir.
Kur’an, bir adalet kitabıdır. Hakk’a, hukuka özen gösteren, düşman dahi olsa, hak ve adalet söz konusu olduÄŸunda insan ilkesine baÄŸlı kalınmasını, düşmanlığın, öfkenin adalete gölge düşürmemesini öngörür. Anne, baba, akraba, aile, komÅŸu, yoksul, yetim, yöneten ve yönetilen herkesin hakkını hukukunu saÄŸlam, sarsılmaz ilkelere baÄŸlar. ÅžaÅŸmaz prensipler üzerine kurar düzenini. Kur’an’da adalet, emanet, hakikat, imamet, cemaat ve ahiret temel konular arasında yer alır.
Kur’an edebi yönü, icazı, belaÄŸatı, beyanı, musiki tonu, uyumu ve ahengi ile de bir ÅŸaheserdir. Sayfalarca izah edilmesi gereken bir gerçeÄŸi, bir olguyu çok rahat anlaÅŸabilecek birkaç kelimeyle, bir-iki cümleyle ortaya koyar.
Henüz yorum yapılmamış.