Sosyal Medya

Makale

Fransa Seçimi

Fransa’da Nisan ayında yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri için son dönemeçlere girdi.

66 milyon nüfuslu Fransa’da 43 milyon seçmen sandık başına giderek önce cumhurbaÅŸkanını daha sonrada milletvekillerini seçecek.

Dünyanın 6. büyük ekonomisi ve Avrupa BirliÄŸi’nin Almanya ile birlikte motor gücü olan Fransa’nın son yıllardaki ekonomi ve dış politikadaki düşük performansı iç siyasette tartışmalara ve eleÅŸtirilere konu oldu hep.

Åžimdi Fransa bu tartışmalar altında seçime giderken, altını çizmek istediÄŸim husus; Fransa seçiminin sonuçları hem Avrupa BirliÄŸi’nin geleceÄŸi hem de Türkiye Avrupa BirliÄŸi iliÅŸkilerin geleceÄŸi açısından da kimin seçileceÄŸi önemlidir.

Fransa’da cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerine yarışan beÅŸ adayların kim olduklarını araÅŸtırıp derledim.

1- François Fillon: Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Fillon, siyasete yerel yönetimlerden baÅŸlamış, Senato, Millet Meclisi, gibi birçok mevkide bulunmuÅŸ, Fransa’nın siyasi tarihi’inde önemli yeri olan Mitterrand, Jacques Chirac dönemlerinde bakanlık yapmış tecrübeli bir siyasetçi.

Fillon, topluma dair tassavuru muhafazakar olmasına rağmen, ekonomi alanında ise, yenilikçi fikirlere sahip.

Ancak son zamanlarda eÅŸinin ve çocuklarının, çalışmadıkları halde devlet’ten maaÅŸ aldıkları tespit edildi. Kamu kaynaklarını ailesine aktardığı haberleri Fransız basınında çıkınca cumhurbaÅŸkanlığı yarışında çok yara aldığı söyleniyor.

2- Benoit Hamon: Sosyalist Parti’nin adayı. Ancak Hollande en çok eleÅŸtirenlerden biriydi. Der Spiegel’ki bir habere göre, Hamon Hollande için şöyle demiÅŸti Sosyalist politikalara ihanet eden adam’ Hamon, 2014 yılında EÄŸitim bakanıyken Hollande’nin ekonomi uygulamalarına itirazı nedeniyle istifa etti.

Hamon, Neo-liberal çevrelerin ekonomik anlayışının dünyayı önü alınamaz bir çöküşe götürdüğünün altını çiziyor.

3- Jean Luc Melenchon sol partinin adayı. GeçmiÅŸte Sosyalist Partinin içinde aktif siyaset yapmış Melenchon, bakanlık tecrübesine sahip. Ancak Kasım 2008 yılında Marc Dolez ile Sol parti’yi kurduktan sonra Sosyalist Parti’den ayrıldı.

Sosyalist Parti’nin halk nezdinde itibar kaybına uÄŸramasından dolayı Sol parti’ye biraz oy kaysa da CumhurbaÅŸkanı olacak kadar güçlü olmadığı söyleniyor. Fakat alacağı oy belirleyici olacağının altı çiziliyor.

Melenchon Avrupa BirliÄŸi ile ilgili ÅŸu ifadeleri dikkat çekicidir “Bugün bizi felçli bir hale getiren gereksiz teminatlardan kurtulmanın vakti geldi. Ä°ÅŸte bu mükemmel bir fırsat” gerekirse Avrupa BirliÄŸi ile yolların ayrılması gerektiÄŸine inanıyor.

4- Emmanuel Macron Yürüyüş Hareketin lideri: Bürokraside tecrübeli olan Emmanuel, en genç aday. Macron, Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nden mezun. Maliye müfettiÅŸliÄŸi yapmıştır.

Marcon, Avrupa BirliÄŸi’nin güçlenerek devam etmesinden yana bir politikacı. Dikkatleri üzerine çeken en önemli ifadeleri Fransa’nın kuru ideolojik söylemlerden sıkıldığını ve artık ideolojilerin deÄŸil icraatlar önemlidir’ diyen Macron, liberal ekonomiyi savunuyor ve iÅŸ dünyasının da rahatlatılması gerektiÄŸini vurguluyor.

BBC ve Der Spiegel’de çıkan analizlere göre, Fransa CumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinde ÅŸansı en yüksek aday olarak görülüyor.

5- Marine Le Pen: Ulusal Cephe parti’nin lideri. Parti yönetimini babası Jean Marie Le Pen’den 2011’de devraldı. Fransa ve Avrupa Le Pen için en dikkat çeken yakıştırma Korkunç’ ifadeleridir.

Genel olarak Avrupa’daki ekonomik sıkıntılar ve terör saldırıları Le Pen gibi popülist söylemleri olan politikacıların yükselmesine sebep olduÄŸunu görüyoruz. Daha önceki yazılarımda Avrupa’da milliyetçiliÄŸin yükselmesinin nedenlerine deÄŸinmiÅŸtim.

Le Pen yabancılara karşı politikalarıyla biliniyor. Avrupa BirliÄŸine’de karşı olduÄŸunu şöyle ifade etmiÅŸti seçilmesi halinde, ilk iÅŸinin AB’den çıkma fikrini referanduma götürmek olacağını’ söyledi. Le Pen’in bu ifadeleri, ‘Brexit’ten sonra Frexit’ olur mu? Sorusunu gündeme getirdi.

NPR’daki bir analize göre, Le Pen’nin Tekrar Fransa’nın EgemenliÄŸi’ söylemine atıfta bulunarak Trump’ın Tekrar Mükemmel Amerika’ vaatleri ile örtüştüğüne dikkat çekerek, ÇaÄŸdaÅŸ Batı Çöküyor mu?’ sorusunu gündeme getirmiÅŸti. Bu analiz çerçevesinde Amerika’daki Liberal çevrelerce epeyce tartışıldı.

Sonuç olarak;

Fransa seçiminin sonuçları hem Avrupa BirliÄŸi’nin geleceÄŸi hem de Türkiye Avrupa BirliÄŸi iliÅŸkilerin geleceÄŸi açısından da kimin seçileceÄŸi önemlidir.

Açıkçası, dünyadaki geliÅŸmelere bakınca, bizi zor günlerin beklediÄŸini söylemek zorundayım. Türkiye’deki tüm toplumsal kesimlere düşen önemli görev, toplumsal barışımızı güçlendirecek projeler üzerinde kafa yormasıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.