Makale
Modernizm: Cennetten çalınan elma sandığı
Bismihi Tebarek ve Teala
Modernizmin başlangıcının farklı yüzyıllar olduğu kabul edilsede belirgin ve köşelerini sivrildiği zaman dillimi 18. yüzyıl denilebilir. İçinde birçok dinamikleri barındırarak holistik bir devinim ve değişimi ifade eder. Fazla detaya girmeden modernizmin; eski olan geleneksel yapının yeni olanla olan bağının tamamen insan ve toplum katmanlarından tamamen koparılmasıdır. Görünenin arkasına doğru bir bilinç oluştururken kendi arkasına görünenin en cazip ve işe yarar kısmının alır. Modernizmin idealleri, aydınlanma ile beraber humanizm,sekülerleşme ve demokrasi üzerine kurulu bir bilinci,akılcı-ilerlemeci-insan merkezli ideolojiyi ihtiva eder.her birinin tanım ve refere noktaları bahs-i diğerdir.
ModernleÅŸme;
Siyasi açıdan; Rasyonel bürokrasi ağı içinde parlemento,partiler ve türevlerini
Kültürel açıdan; Laiklik ve ulusçuluğu
Ekonomik açıdan; Uzmanlaşma ve işbölümü,teknoloji ,pazar,tüketime uygun bilinç kodlarını
Toplumsal açıdan; Kentleşme,iletişim-etkileşim(tek boyutlu),okur-yazarlılık artışı gibi temel dönüşümlerin neticesidir.
İnsan üzerinden en önemli etkisi devlet,sermaye ve bilim eliyle yabancılaşma sürecidir. 20.yüzyılda bu durumun felsefi iteleyicleri diyalektik meteryalizm (iç eleştirleri dahilinde frankfurt okulu gibi) ve neopozitivizm olmuştur. Modern toplumda, bireyin seçme imkanı arttırıldığından bireyci insan serpilmiş ve fakat insanın sisteme olan bağlılık ve de bağımlılığı arttırılmıştır.
Örneğin reklam ve moda gibi daha sofistike ve palyatif yöntemler kullanılarak ve dahi muhaliflerini de kendine benzeterek bunu yapmaktadır. (Çelişkilere bakın karşı çıktığımıza ne kadar benzediğimizi göreceksiniz)
Modernitede insan kendi çıkarlarını en yüksek düzeyde tutarak cennetteki elmaya değil elma ağacına taliptir. Bir kısmını yiyecek bir kısmını depolayacak bir kısmınıda satarak kendi cennetini kurup mutlu olacaktır.tüm sistemi buna uygun meşrulaştırma araçları ile donatmak felsefi argumanlarla ikna etmek,insanı yalnızlaştırarak güvenlik alanı oluşturmak,sahte muhalifler üreterek gücünü saklamak gibi çabaları olmuştur. Adeta İblis gibi fısıldamaktadır. Mülkiyet ve iktidar ilişkisini yaşama arzuna bağlayıp bir elmaya seni esir edeyim mi?
Kötü olanı iyi olana tercih et.Çünkü sen iyisin!
İnsan ile İblisin arasındaki rekabet merhametin kaynağı olamaz.
ve's-selam
Henüz yorum yapılmamış.