Sosyal Medya

Makale

ABD'nin bölünme potansiyeline dair

ABD’deki baÅŸkanlık seçimini kaybeden Demokratik Partili aday Hillary Clinton, toplumdaki içtimaî, kavmî ve siyasi tartışmaları kastederek “UmduÄŸumuzdan daha fazla bölündük” demiÅŸ; ama bu daha bir ÅŸey deÄŸil. Ä°leride ABD’nin fizikî olarak bölünmesi tehlikesi de doÄŸabilir.

Seçimi Donald Trump’ın kazanması üzerine, Kaliforniyalı bir grup Trump muhalifi, sosyal medyalarda “CalExit” kampanyası baÅŸlattı. “Bağımsızlığımızı ilan edip ABD’den ayrılalım” diyorlar. “Zaten ABD bize yük oluyor. Dünyanın altıncı büyük ekonomisiyiz, fakat ABD’nin bozuk düzeni yüzünden zenginliÄŸimizin hayrını göremiyoruz” diye de ekliyorlar. Trump bahane; Kaliforniya’da öteden beri -ta 19’uncu yüzyıldan beri- var bu ayrılıkçı damar. BaÅŸka eyaletlerde de ayrılıkçı hareketler öteden beri mevcut. Bu hareketler ÅŸimdilik ÅŸaka gibi görülse de bir gün ABD’li siyasetçilerin “Bu ÅŸaka umduÄŸumuzdan daha fazla ciddileÅŸti” demek durumunda kalmayacaklarının garantisi yok.

 

ABD’nin bölünme potansiyeli, benim en sevdiÄŸim yazı konularından birisidir. Bu vesile ile bir daha…

 

***

 

Pakistan’da atom bombası patlamış, milyonlarca insan ölmüştür. Amerika BirleÅŸik Devletleri hükümeti, binlerce Pakistanlı yetim ve öksüzü ülkeye kabul edip Idaho eyaletine yerleÅŸtirecektir. Ne var ki Idaho Valisi Jim Farley, “Bizde zaten 1 milyon mülteci var, daha fazlasını alamayız” deyip eyalet sınırını kapattıklarını ilan eder ve sınıra Idaho Ulusal Muhafızları’nı yerleÅŸtirir. Bunun üzerine ABD hükümeti iÅŸgal tehditli bir ültimatom yayınlar ve Idaho sınırına asker yığar. Idaho hiç alttan almaz. ABD ile bütün köprüleri atıp bağımsızlık yoluna girer.

 

Bütün kamuoyu, Idaho krizine kilitlenmiÅŸtir. ABD’nin diÄŸer eyaletlerinden bazıları, kendi ulusal muhafızlarını Idaho Valisi Farley’in emrine verir. Öte yandan birçok eyalet de ulusal muhafızlarını ordunun yardımına gönderir. Ãœlke ikiye bölünmüştür ve iç savaşın eli kulağındadır.

 

Bu arada, nüfus çoÄŸunluÄŸunu Ä°spanyolca konuÅŸan ABD vatandaÅŸlarının teÅŸkil ettiÄŸi California’nın valisi, eyaletin takip edeceÄŸi yolu belirlemek için valilik binasında toplum temsilcileriyle istiÅŸare etmektedir. Binanın önü gazetecilerle doludur. Arapça konuÅŸan ve konuÅŸtukları anında Ä°ngilizceye çevrilen bir mahalli televizyon muhabiri canlı yayında “Heyecan doruÄŸa çıktı, kararın her an açıklanması bekleniyor” demeye kalmadan vali binadan çıkar ve Ä°spanyolca yaptığı açıklamada “California Ä°spanyol’dur, Ä°spanyol kalacak” gibi ÅŸeyler söyler. O esnada silah sesleri duyulur. Kamera, valilik binasının çatısındaki bir adama, silahlı bir adama, silahlı siyah bir adama çevrilir. O da Ä°ngilizce “California siyahtır, siyah kalacak!” diye bağırmaktadır…

 

1997 yapımı satirik (hicvî?) “Second Civil War” yani “Ä°kinci İç SavaÅŸ” filminde geçiyor bütün bunlar.

 

Filmle ilgili birçok yorumda “Buna benzer ÅŸeyler bir gün gerçekten olur mu olur” denilmiÅŸti. Olur mu olur, çünkü film komedi de olsa, hicvettiÄŸi olgular (yabancı düşmanlığı, ABD toplumu içindeki kültürel farklılıkların derinliÄŸi, merkezi hükümetin dayatmalarına duyulan tepkiler, eyaletlerin geçmiÅŸteki bağımsızlıklarına duyulan özlem vs, vs, vs) gerçek.

 

***

 

Küresel iddiaları olan her ciddi devlet, Türkiye Devleti de, bu gibi olgulardan hareketle ABD ile ilgili ‘fütürist’ senaryolar yazıyor olsa gerek. Yazmıyorsa yazsın. Yazmakla kalmayıp ara sıra ÅŸu veya bu “stratejik araÅŸtırma enstitüsü”ne mal edip basına da sızdırsın. Biz hep onların “Türkiye ileride 8’e bölünecek, Pakistan’dan 18 BangladeÅŸ daha çıkacak, Ãœrdün zaten haritadan silinecek” gibi senaryolarını okuyoruz. Biraz da onlar bizim kendileri hakkında yazdığımız senaryoları okusunlar.

 

“Olacak ÅŸey deÄŸil” deyip geçmeyin. Unutmayın ki Beyrut’ta Amerikan Koleji’nin açıldığı 1860’lı yıllara kadar Bilad-ı Åžam ve Arap Yarımadası’nda Hilafet’ten kopmayı aklının ucundan geçirebilen bir tek Müslüman Arap bile yoktu. HalifeliÄŸi kaldırmayı aklının ucundan geçirebilen bir tek Müslüman Türk de yoktu.

 

Halifeliği kaldırıp İslam dünyasının sembolik birliğini ortadan kaldırma projesi bile tuttuysa, dünyada tutmayacak siyasi proje yoktur.

 

Geleceğe dair birçok tasavvurumuz olmalı ve tasavvur ettiğimiz şeylerin gerçekleşme ihtimalini göz önünde bulundurarak buna kendimizi hazırlamalıyız.

 

HAKAN ALBAYRAK - KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.