Sosyal Medya

Makale

Müslümanların Kardeşlik Bilinci

İnsanları birbirine bağlayan bağlar nelerdir, neler insanlığın önceliğidir Bu, insanlığın en genel durumu. İnsanları birbirine bağlayan bağların, ilişkilerin süreci nedir

Yeryüzünde dinler, dinlere baÄŸlı medeniyetler, o çevrede oluÅŸan kültürler bulunuyor. Akrabalıklar ile olan kan baÄŸları, soy iliÅŸkileri ve çevre iliÅŸkileri de insanları baÄŸlayan baÄŸlar. Küçük oluÅŸlardan büyüğe doÄŸru daireler oluÅŸuyor. Ä°nsanların hızlı evrilmeleri söz konusu. 

Kan illiyetlerinin ilişkileri nereye kadardır Türkler örneğinden yola çıkarsak: Müslüman Türkler, Macar Türkleri, Yahudi dinine bağlı olan Karaşin Türkleri. Bunların birbirleriyle olan yakınlıkları nereye kadar sürebilir Müslüman Kürtler ile paganizme sapanları, Hıristiyan olanları ya da ateist olanları aynı tutabilir miyiz

Anadolu sınırlarında bulunan insanların birbirleriyle olan ilişkileri, bağları nereye kadardır Bu son sorumuz bile konumuzu anlamaya, anlatmaya yeterli.

Batılılaşma ile ayrışmalar çoğaldı ve derinleşti. Kavimler, yani ırklar, mezheplerin çatışma alanlarına dönüştürülmesi, siyasal ideolojiler, yabancı kültürlerin magması, mahallecilik, şehircilik, spor kulüplerinin farklılıklarının çatışma odaklarına dönüşümü gibi alabildiğine genişleyen ayrışmalar. Bunlar her geçen gün derinleşmeye hazır odaklar.

Küçük yerleşim birimlerinde insanların komşulukları elbette bir bağ. Ancak akidevî anlamda bir takım farklılıklar var ise aralarında bir mesafe olur. Bu, kaçınılmaz. Daha büyük olanlara doğru gidildiğinde ilişkiler sınırlanıyor. Mahalle komşulukları ve ilişkileri. Onların bir birbirleriyle olan bağları çok da sıkı olmuyor. Büyük kentlere geçildiğinde durum çok daha daralıyor. Büyük apartmanlar, rezidanslar, siteler ile çerçevelenen ve giderek daralan bir dünya oluşuyor. Bu dünyada insan ilişkileri tamamen bireysel. Çıkar varsa bağ da var. Asansörde birlikte olan insanların birbirlerine selâm ile esenlemeleri bile söz konusu olmuyor.

Ä°nsanların gönlen birbirlerine baÄŸlanmalarını saÄŸlayacak tek ÅŸey din ve onun etrafında oluÅŸan uygarlık, onun içindeki farklılıkların getirdiÄŸi kültürel oluÅŸlar. Aynı safta bulunan insanların elbette birbirleriyle yakınlıkları var. Aynı din olgusu içinde Allah sevgisi ve baÄŸlılığı, Peygamber sevgisi ve o halkaların getirdiÄŸi baÄŸlar. Bunlar hiçbir zaman ayrıştırıcı deÄŸil bütünleÅŸtiricidir, çıkar söz konusu olmuyor. Yüzyıllar önce yaÅŸamış ve bir medeniyetin kuruluÅŸuna öncülük etmiÅŸ, Allah’tan insanlığa olan mesajları iletmiÅŸ bir Peygamber. Bu, hiçbir zaman bir put deÄŸil. Onun için tapınmalar olmuyor. Onu, Hıristiyanlar gibi Tanrı konumuna koymuyor putlaÅŸtırmıyor. O baÄŸ sadece sevgiye ve muhabbete dayalı. Dinî kural ve gelenekler birbirine baÄŸlayıcı en temel unsurlar. Hatta yardımlaÅŸma, birlikte olma gücü.

Din devreden çıktıkça insanların ayrışmaları arttı, kopuÅŸlar hızlandı. Dünyevilik bir rekabete, hırsa büründü. Bununla insanlar sadece kendilerini görür oldular. Siyasal ayrışmalar alan daralttı. Bunlar liderlerin vizyonları ve çapları ile çerçevelendi. Onlar kendilerini din adına ya da yabancı kültürler adına bir yere konumlandırdıklarında diÄŸerlerini öteleyici, dışlayıcı ve hatta düşman gibi görücü oldular. Ä°nsanların birbirlerinden uzaklaÅŸmalarına neden oldular. 

Yabancı kültürlerin yapıları üzerinde, onların kurallarıyla yaşama çabası insanı kendini kurtarma, ayakta tutma alanları oluyor. Değiştirici ve dönüştürücülükten uzaklaşılıyor. Din, bir sevgi bağıdır. Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler, Budistler ve diğerleri büyük bütünlüklerdir. Onların etrafındaki oluşlar bir bağla birbirlerine bağlıdırlar. Savaşlar ve çatışmalar da buradan doğmakta.

Müslümanlık bütüncüldür, bütün insanlığı kuÅŸatır. Kuralları insanlık yararına. Yasakları ve serbestîleri de bununla ilgili. ÖrneÄŸin alkol haram bütün insanlık için zararlı. Zina ve onun sonuçları da öyle. Bu örnekler çoÄŸaltılabilir. Ä°slâm düşüncesinde Allah bütün insanlığı kuÅŸatır. Âlemlerin Rabbi’dir O. Hıristiyanların Tanrısı, babası gibi deÄŸil. Ya da YaruÅŸÅŸalimin Yahudilerin tanrısı gibi özel de deÄŸildir. Müslümanların bağı güçlü ve saÄŸlıklı. Sevgisi de bundan doÄŸma. O, insan teklerinin sevgisi ile sınırlı deÄŸil. KuÅŸatıcı. Kavrayıcı ve sarıcıdır.

 Kaynak:Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.