Sosyal Medya

Makale

Nogales Bey

Venezuela’dan güzel bir haber bekliyoruz. Gelmiyor. Bolivarcı Cumhuriyet’in sosyalist reisi -Hugo Chavez’in halefi- “Darbeye kalkışan olursa yakarım; öyle yakarım ki, ErdoÄŸan’ın darbecileri yakışı çocuk oyunu gibi kalır” diye gürlüyor gürlemesine de, emperyalist komploların Venezuela’yı sürüklediÄŸi sefaletle baÅŸ edemiyor bir türlü. Bir yardım operasyonu çeksek diyorum oraya. Operasyonun adı “Nogales Bey’e Vefa” olsun.

Kim mi Nogales Bey?

Arjantinli Müslüman dostum Shamsudin (BildiÄŸiniz Åžemseddin) Ricardo Horacio Elia anlatıyor…

***

Rafael De Nogales Mandez, 14 Ekim 1877 tarihinde Venezuela’nın Taçira ÅŸehrinde dünyaya geldi.

18 yaşındayken kaybettiği ebeveyninden kendisine yüklü bir miras kaldı.

Sahip olduÄŸu servetle gününü gün etmek yerine, askerlik mesleÄŸini tahsil etmek için Avrupa’ya gitti.

Almanya ve Belçika’da muhtelif harp akademilerinde okudu. 1898 yılında Ä°spanya ordusuna katılarak Amerika BirleÅŸik Devletleri’ne karşı savaÅŸtı.

Ağır bir yara aldığı İspanya-ABD harbinde önce teğmen, sonra yüzbaşı rütbesine yükseldi.

Harpten sonra dünyayı dolaÅŸtı; Küba, Haiti, Fas, Tunus, Mısır, Eritre, Cibuti, Yemen, Afganistan, Endonezya, Güney Afrika, Angola ve Arjantin’i gezdi.

Birinci Cihan Harbi’nin baÅŸladığı AÄŸustos 1914’te önce Belçika sonra Fransız ordusuna yazılmak için teÅŸebbüste bulundu. Fakat Venezuela vatandaÅŸlığından çıkması istendiÄŸi için bu ordulara katılmaktan vazgeçti.

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun savaÅŸa girdiÄŸi günlerde Sofya’da tarihçi olarak bilinen General Savoff ile tanışması, hayatında bir dönüm noktası oldu.

Savoff, Rafael De Nogales Mendez’e “Biliyorsun, Fransızlar ve Ä°ngilizler Latin Amerika halklarının düşmanıdır. Asya ve Afrika’nın yoksul halklarını eziyorlar. Onlar için ne diye savaÅŸacaksın? Sana Türk ordusunda savaÅŸmak yakışır; onlar senin kardeÅŸlerindir” dedi.

Osmanlı bayrağı altında savaÅŸmak için Venezuela vatandaÅŸlığından çıkması gerekmediÄŸini öğrenen Mendez, General Savoff’un tavsiyesi üzerine, soÄŸuk bir kış sabahı, Sultan 5. Mehmed’in ordusuna katılmak üzere Sofya’dan Ä°stanbul’a hareket etti.

Osmanlı baÅŸkentinde Harbiye Nâzırı Enver PaÅŸa ile görüştü. 

Venezuelalı subayı çok seven Enver Paşa, ona tugay komutanlığı görevini tevdi ederek, emrine bir Arnavut yaver verdi.

Ãœzerinde Türk üniformasıyla Kafkas cephesine gideceÄŸi zaman, HaydarpaÅŸa Garı’nın müdürü tarafından sıcak bir ÅŸekilde “Merhaba Nogales Bey” diye karşılandı ve o günden sonra hep “Nogales Bey” diye anıldı.

Nogales Bey’in pek çok kahramanlıklarından bir tanesi, Ermeni komutan Aram’ın 30 bin kiÅŸilik birliÄŸini 12 bin Türk askeri ile bozguna uÄŸratmasıdır.

Türkiye-İran hududundaki Kotür Dağı mevkiinde iki Rus birliğini durdurması da kayda değer.

Hilalin Altında Dört Yıl adlı hatıratında (Buenos Aires 1924) Ermeni çetelerinin “sivil ve savunmasız Türkleri gördükleri her yerde hunharca katlettiklerini” yazan Nogales Bey’e göre, Osmanlı ordusu, bazı iddiaların aksine, sivil Ermenilere saldırmamış ve hatta Ermeni askerlere karşı da savaÅŸmamıştı; çünkü Rus ordusuna katılan Ermenilerin Rus olarak görülmesi gerekirdi.

DoÄŸu Anadolu’dan sonra Irak ve Filistin cephelerine geçen ve Gazze müdafaasında önemli rol oynayan Nogales Bey, Türk ordusundan terhis edildiÄŸi 1918 yılı sonunda Avrupa üzerinden Venezuela’ya döndü.

Kudüslü bir Müslüman, Nogales Bey’e şöyle demiÅŸti: “Sen bir Müslüman gibi hareket ediyorsun. Bu senin köklerinden, damarlarındaki kandan geliyor; Endülüs’ten, Gırnata’dan, Kurtuba’dan geliyor.”

Nogales Bey, Ä°spanya’da asırlar boyunca yaÅŸayan Müslümanlardan geriye kalan ve bugün Meksika’dan Arjantin’e, Küba’dan Peru’ya kadar neredeyse bütün Güney ve Orta Amerika ülkelerinde hâlâ canlılığını koruyan kültürel ve ilmi miras için şükran borcunu ödemiÅŸ bir Latin Amerikalıdır.

Selahattin’in ordusunda Arslan Yürekli RiÅŸar’a karşı savaÅŸan bir Hristiyan’dı o. 

Hilalin altında savaşmayı öyle benimsemişti ki, Osmanlı ordusunun mağlubiyetini ömrünün sonuna kadar hazmedemedi.

Ölümünden kısa bir süre önce bir dostuna yazdığı mektupta şöyle diyordu: “Bir gün Ä°slam Âlemi uyanacak ve bütün kolonyalist güçleri topraklarından sürecek!”

Nogales Bey, 10 Temmuz 1937’de Panama’da öldü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.