Sosyal Medya

Makale

Yeniden yapılanma derken...

Darbe giriÅŸimi ile birlikte “Devletin yeniden yapılanması” konusu da gündeme düştü. CumhurbaÅŸkanı’nın “Sıfır kilometre devlet” sözü de bu çerçevede sarf edildi. 

“Yeniden yapılanma” dediÄŸimizde bir, kadroların silbaÅŸtan teÅŸkilinden söz edilebilir, bir de, “Devlet kodları”nın yeniden belirlenmesinden.

“Paralel yapılanma”nın ortaya çıkardığı güven bunalımı, devlet kadrolarının silbaÅŸtan gözden geçirilmesini zaruri kılıyor, bu bir gerçek. Süregiden ve “Kuru - yaÅŸ kaygısı”na yol açan “Arındırma”ya raÄŸmen, gerçekten arındırılabildiÄŸimiz konusunda bile kuÅŸku kalacak, bu da bir gerçek.

Ama “Yeniden yapılanma”nın daha hayati olanının, “Devlet kodları”nın yeniden tanzimi boyutunda gerçekleÅŸeceÄŸi de unutulmamalıdır. Ä°ÅŸte asıl o nasıl tanzim edilecek, bunda yoÄŸunlaÅŸmak gerekiyor. Ancak ona hazırlıklı mıyız, sorusu da ortada duruyor.

Önce bir durum tespiti yaparsak:

- Türkiye Cumhuriyeti yola, devrimlerle çıktı. Osmanlı sonrası devlet formatı silbaÅŸtan yapıldı. Burada özellikle din - toplum - devlet iliÅŸkileri alanı, neredeyse bütün bir Cumhuriyet dönemine iliÅŸkin sancıların tetikleyicisi oldu. 27 yıllık Tek Parti dönemi, ardından gelen çok partili hayatın “örtülü vesayet”li yapısı, bununla yetinmeyen açık askeri müdahaleler, demokrasinin demokrasi olamaması, hukukun hukuk, eÄŸitimin eÄŸitim olamaması, devletin her alandaki varlığının “milleti denetleme” esasına göre tanzim edilmiÅŸ olması... Bunları yaÅŸadı Türkiye.

- Ak Parti iktidarı, böyle bir sürecin içinden çıktı. Başından itibaren bu “vesayet yapısı” ile boÄŸuÅŸtu. “Dini referanstan koptuÄŸu”nu ilan etmesine, Refah’tan farklılığını açıklamasına raÄŸmen, iktidarının 6’ncı yılında “laiklik karşıtı eylemlerin odağı” olmak, yani devletin din ile iliÅŸkisini resmi formatın dışında görmek suçlaması ile “Kapatma davası”na maruz kalmaktan kurtulamadı. Hep diyorum, bu davada ipten döndü. Ak Parti’nin bu alandaki mücadelesinin geçen birkaç seneye kadar devam ettiÄŸi biliniyor.

- Buna rağmen Ak Parti, milletten aldığı destekle, adeta rakipsiz biçimde iktidarda kalmaya devam ediyor.

- 15 Temmuz. Din ile, resmi çerçeve dışında irtibat kurduÄŸu gerekçesiyle kapatma davasına maruz kalan Ak Parti, nasıl tanımlanır bilmiyorum, “dini alanda oluÅŸmuÅŸ ‘FETÖ diye tanımlanan bir yapı”nın darbe giriÅŸimi ile karşı karşıya kaldı. Bu giriÅŸim milletin Ak Parti liderliÄŸi ile bütünleÅŸmesi sonucu püskürtüldü.

- Tek Parti dönemi totaliterliÄŸi, çok partili hayat dönemindeki darbeler jakoben - laik karakterlidir. Milleti yeniden dizayn etmeye yöneliktir. Bu irade Ergenekon - Balyoz davalarına zemin teÅŸkil eden darbe hazırlıklarına ve kapatma davası ile devreye sokulan yargı darbesine kadar devam etmiÅŸtir. 15 Temmuz darbe giriÅŸimi acayip bir iÅŸtir. Ä°ktidarda dindar bir kadro vardır, arkasında milletin desteÄŸi vardır, iktidar milletle sistem arasındaki sorunları çöze çöze ilerlemektedir ve böyle bir süreçte, toplumun yine dindarane duyguları içinde büyümüş bir hareket darbe giriÅŸiminde bulunmaktadır. Ä°lginçtir, bu süreçte laik odaklar bile darbeyi düşünecek durumda deÄŸildir. Devreye “din ile alakalı” bir topluluk sürülmüştür.

- Gelinen son durumda, ilginç bir paradoks ortaya çıkmaktadır. Düne kadar sistemin ana sancı alanı din-toplum-devlet iliÅŸkileri idi ve devlet - toplum iliÅŸkilerini dini alanın baskılanması zehirlemekteydi. 15 Temmuz’da ise din ile iliÅŸkinin bir boyutu, üstelik bir baÅŸka boyutuna karşı darbe gibi bir cinayete yeltenmektedir.

Sorun ÅŸudur:

- Devletteki dindarlık, darbeye kalkışan ve “dinden yola çıkan bir yapılanma” ile karşı karşıyadır. Ortada bir de her iki alanla iliÅŸkisini tanzim etmesi gereken Devlet vardır. Ve biz, tam bu sırada “Devletin yeniden yapılanması”nı gündem yapmış bulunmaktayız. “MeÄŸer en iyisi laiklikmiÅŸ” diyenlerin tozu dumana kattığını gördüğümde, devleti yönetmekte olan dostlarımız dahil, FETÖ’nün kurbanları dahil, “toplumun ve devletin din ile ilgisini nereye koyacağız?” sorusu dahil, nasıl hüzün verici bir noktaya geldiÄŸimizi içim acıyarak seyrediyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.