Sosyal Medya

Makale

Maturidî savunma sistemi..

''Fetullahçı darbe girişimi''nin akamete uğratılmasının ardından şimdi de bu şebekenin devlet içindeki ve yurt dışındaki bağlantıları araştırılıyor. Sanıkların ifadeleri, itirafları, örgütün ne denli bir ağa sahip olduğu hakkında çarpıcı bilgiler içeriyor. Bu ağ içerisindeki şahısların küçük yaşlardan itibaren bir beyin yıkama sürecine tabi tutuldukları anlaşılıyor. Zihinleri ele geçirilerek belli bir amaç istikametinde hamur gibi yoğrularak şekillendirilmişler. Şebekenin olağanüstü özellikler(Mehdilik) atfedilen elebaşısına sadakatle bağlanan bu insanların, 'Allah rızası'nı kazanacaklarını zannederken başta ABD olmak üzere yabancı devletlerin hizmetine koşulduklarını anlamaları elbette çok zordur.

Ä°slam'ın sahih akîdesiyle baÄŸlantılı olmayan dinî/kültürel ortamın artık ciddiyetle ele alınıp sapkın ve marazî düşüncelerden arındırılması gerekiyor. Unutmayalım, bu ÅŸebeke bu kirli havuzdan beslenerek büyüdü. Gerçekte Ä°slam akidesi içinde yer almayan inanışlar, ÅŸahsi temayüller, ÅŸaibeli atıflar ince ince iÅŸlenerek, allanıp pullanarak itikad haline getiriliyor. 'Mehdilik' ÅŸaibeli ve tartışmalı mevzulardan sadece birisi. Oysa 'Mehdilik', bizim baÄŸlı olduÄŸumuz, aklı, nakli ve 'zamanın ruhu'nu bir araya getiren “Hanefî-Maturidî okul”un itikad edilmesini zorunlu saydığı baÅŸlıklar içerisinde yer almıyor.

Peki nasıl oluyor da, yüzbinlerce insan, bin yıldan fazladır intisap ettiğimiz Hanefî-Maturidî okulun prensipleriyle çelişen bir itikada tutundular? Bu insanlar, 'Mehdi' olduğuna itikad edilen kerameti kendinden menkul şahıs ve şebekesi tarafından nasıl göz göre göre ayartılabildiler? İlahiyatçılarımızın, münevverlerimizin artık cesaretle öne atılarak bu gibi temayüllerin toplum içinde vücut kazanmasını önlemeleri lazım. Sadece kendi ülkemizde değil, İslam coğrafyasında sapkın temayüller, aşırılıklar, uç fikirler giderek daha fazla öne çıkıyor. İnsanlık, 'İslamiyet'i bu görünür biçimleriyle, hep öldürmeye yol arayan ürkütücü temsilleriyle, akıl ve sağduyuyla bağdaşmayan tezahürleriyle değerlendiriyor. İslam'ın kalpleri aydınlatan temiz akidesiyse bu iç karartıcı iklim içinde görünürlüğünü kaybediyor.

10. asırda da Ä°slam coÄŸrafyası bir zihin karmaÅŸası içindeydi. Her bir mezhep mensubu bir diÄŸerini tekfir ediyor, siyasi, kültürel, ÅŸahsî, örfî birçok ÅŸey itikadî deÄŸerlerle karışmış bulunuyordu. Ä°nsanların zihinleri allak bullak olmuÅŸ, kim neye inanacağını bilmez durumdaydı. Ä°ÅŸte böyle bir ortamda, hem “Orta Asya”da, hem “Kuzey Afrika”da birbirinden habersiz iki Ä°slam alimi, itikadî kafa karışıklığını gidermek amacıyla iki risale kaleme aldılar. Her ikisi de Hanefî okulundan olan bu alimlerin ele aldıkları baÅŸlıklar da, bu baÅŸlıklara getirdikleri açıklamalar da birbiriyle çakışıyordu. Türkistanlı Hakim es Semarkandî “Sevâdü'l-A'zam(Büyük çoÄŸunluk)”, Mısırlı Ebu'l-Cafer et-Tahavî'yse “Beyanu's-Sünne ve'l-Cemaa” baÅŸlıklı risaleleri kaleme alarak çok büyük bir hizmette bulundular.

Günümüzde de itikadî kafa karışıklığına yol açan birçok meselenin zamanın ruhuna uygun olarak yeni bir dil ve üslupla ele alınması ÅŸart. Gençlerimizi yanlış yollara yönelten, istikballerini heba eden ve daha da önemlisi Ä°slam'ın doÄŸru anlaşılmasının önüne geçen kültürel/dini ortamın müsbet yönde dönüştürülmesini saÄŸlayacak ilmî çalışmaları “Maturidî savunma sistemi” olarak görebiliriz. Bizi içten kemiren virüslere karşı bu savunma sisteminin kurulmasıyla hain ÅŸebekeler, hastalıklı ÅŸahıslar insanlarımızı aldatıp peÅŸlerinden sürükleyemeyecek ve milletimizin mahvına sebep olamayacaklardır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.