Sosyal Medya

Makale

Okuyan Cahil Dinleyen Anlamıyor Duyan da İlgisiz

İçinde ‘mekâbir’ (kabirler) ifadesi geçiyor diye anlamını ve özellikle sözün muhataplarını hiç düşünmeden Tekâsur suresinin kabir üstünde okunması bir faciadır. Hadi açıklaması (tefsiri)ndan haberiniz yok diyelim. Merak edip mealine de bir göz atamaz mısınız? Lütfen bu sureyi ortalama bir mealden sadece ne söylediÄŸinizin farkında olarak duvara dönüp bir okuyun ve muhatabınızın kim olabileceÄŸini bir düşünün!

 

Çoklukla övünmek sizi kabirlere varıncaya (ölünceye) kadar oyaladı.

Hayır, ieride bileceksiniz.

Hayır, hayır, ileride bileceksiniz.

Hayır kesin olarak bir bilseniz…

Andolsun o cehennemi muhakkak göreceksiniz.

Sonra o gün nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz.1

 

Çoklukla övünen,

Bunu ısrarla sürdüren,

Ä°leride bilecek olan,

Cehennemi görecek olan,

Ve nimetlerin hesabını verecek olan kim ya da kimler olabilir?

 

İmam mı?

Mevta mı?

Cenazeye gelenler mi?

Kabristanda yatanlar mı?

 

Elbette herkes kendisine verilen nimetlerin hesabını verecek. Ama burada görüldüğü gibi ceheneme kim girecek? Tehdit kokan bu surenin muhatabı, manasından da hemen anlaşılabileceÄŸi gibi soy, sop ve mal çokluÄŸuyla övünen müşrik ve kâfirlerdir. Ayette geçen ”mekâbir” ( الْمَقَابِرَ )  kelimesi yanında bulunan fiille ( زُرْتُمُ ) birlikte literal anlamda kabirleri ziyaret etmek ÅŸeklinde anlaşılır. Ancak bu çokluk yarışı yapanların ziyaretidir. Ve bunlar surenin devamında bu aç gözlüükleri sebebiyle cehennemi ayne’l-yakin bizzat görmekle tehdit edilmektedir. Dolaysıyla bundan  bilinen anlamda bir mezar ziyareti deÄŸil, mecazi anlamda kendi ölümlerinin kastedildiÄŸi aÅŸikârdır. Ä°fade, muhatabı tenkit ederek içinde bulunduÄŸu aç gözlülükten kurtulmak istemediÄŸini, baÅŸkalarına zarar veren ihtiraslarından uzaklaÅŸmaya niyeti olmadığını vurgular. Bu vurgunun kiÅŸiyi içinde bulunduÄŸu ÅŸerden döndürmeye matuf bir tahrik olarak anlaşılması da mümkündür. Sonuç olarak surenin ilk iki ayetinin manası ÅŸu ÅŸekilde verilmelidir:

 

“Daha çok ÅŸey elde etmek (ve bununla övünmek) sizi o kadar oyalıyor ki (bu tavrınızı) neredeyse mezarlara girinceye dek (sürdürecek gibi)siniz.”

 

Kendileri için çok ÅŸey isteyen bu tamahkâr, hadsiz insanların hayata vahÅŸice saldırmalarına bakılırsa, hiçbir ölçü tanımadan sürdürdükleri kapitalist ve emperyal tutumları neredeyse ( حَتّٰى ) ölünceye kadar devam edecek gibidir. Onların dürüst davranıp hakikati kabul etmeye yönelik en ufak bir teÅŸebbüsleri dahi yoktur.

 

Konu soy çokluğuyla ilişkili olarak literal anlamda kabirleri ziyaret şeklinde anlaşılsa dahi yine de burada muhataplar kâfir müşrikler olur. Nitekim sure, çok şey isteyen, aç gözlü tavırlarıyla hayatı cehenneme çeviren kâfirlerin, eğer bunun farkına varmaz ve bu aç gözlülükten vazgeçmezlerse sonunda mutlaka hesap vereceklerini dile getirir. Buna göre hayatı cehennem çevirenler, cehenneme girmekle tehdit edilirler. Ve bu tehdidin muhatabı da kâfir ve müşriklerdir.

 

Bu sure, hayatı cehenneme çevirenin bizzat insanın kendi aç gözlülüğü olduÄŸunu ve bunun ona pahalıya malolacağını bildirerek Allah’ı tenzih etmek için indirilmiÅŸtir. Bu tenzih, yol açtığı kötülükler yüzünden kâfirleri suçlu ilan ettiÄŸi gibi, inananlar açısından da hesabın sorulacağı yakın bir zamana kadar mücadele içerisinde ümitle beklemeyi mümkün kılan yegâne ÅŸeydir.2

 

Nihayet okuyan cahil, dinleyen anlamıyor, duyan da ilgisiz davranınca dayansın ehli kubur demekten baÅŸka bir yol da kalmıyor vesselam…3

 

 

Dipnot:

1Diyanet Meali, Tek’asür Suresi.

 

2Sözün Gücü, Tekâsür Suresi.

 

3Burada da kubur kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.