Sosyal Medya

Makale

Malcolm X Cumhuriyeti

Yorumlanmaya muhtaç yeni bir geliÅŸme olmadığına göre, ABD’deki ayrılıkçı hareketler bahsine devam edebiliriz.

***

Detroit, 31 Mart 1968.
Malcolm X Cemiyeti ve Ä°lerici Liderlik Grubu’nun düzenlediÄŸi Kara Hükümet Konferansı’nda Yeni Afrika Cumhuriyeti’nin bağımsızlık beyannamesi okunuyor.
Afrika kökenli Amerikalıların 500 temsilcisi, büyük bir coşku içinde ayakta alkışlıyor beyannameyi.
Hülasa:

1. Afrikalı kölelerin omuzları üzerinde yükselmiÅŸ olan ve nüfus çoÄŸunluÄŸunu Afrikalıların teÅŸkil etiÄŸi Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia ve Güney Carolina eyaletleri artık Yeni Afrika Cumhuriyeti topraklarıdır. KomÅŸu Arkansas, Texas, Kuzey Carolina, Tennessee ve Florida’da Afrikalıların ekseriyette olduÄŸu yöreler de Yeni Afrika Cumhuriyeti’nin hudutları dahiline alınmıştır.

2. Amerika BirleÅŸik Devletleri, geçmiÅŸteki kölelik müessesesinin ve halen cari olan ırkçı muamelelerin verdiÄŸi maddi ve manevi zararlar için Yeni Afrika Cumhuriyeti’ne milyarlarca dolar tazminat ödemelidir.

3. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin dört bir yanındaki Afrikalılara, iki devletten hangisinin vatandaşı olacaklarını tercih etme hakkı tanınmalıdır.

4. Yeni Afrika Cumhuriyeti’ni kuvveden fiile çıkarma vazifesini üstlenecek olan geçici bir hükümet kurulmuÅŸtur. Geçici hükümetin baÅŸkanı, Çin’de sürgünde bulunan insan hakları aktivisti Robert F. Williams’tır. Birinci baÅŸkan yardımcısı olarak, Malcolm X’in talebelerinden Milton Henry atanmıştır. Ä°kinci baÅŸkan yardımcısı, Malcolm X’in eÅŸi Betty Åžabaz’dır.

***

Yeni Afrika Cumhuriyeti kâğıt üstünde kaldı, ama kaldı.
Hâlâ bir “Yeni Afrika Bağımsızlık Hareketi” (New Afrika Independence Movement) var.
Nam-ı diÄŸer: “Malcolm X Halk Hareketi” (Malcolm X Grassroots Movement).

Atlanta, Detroit, Fort Worth (Dallas), Jackson, New Orleans, New York, Oakland ve Washington DC’de örgütlenen bu hareket, Malcolm X’in fikrî mirasına ve “Detroit 1968 Ruhu”na baÄŸlılık içinde, “Toprağı kurtar!” (Free the land!) diye haykırıyor.
Topraktan kasıt, ABD’nin yukarıda mezkûr 5 güney eyaleti ve bunlarla komÅŸu olan baÅŸka eyaletlerdeki bazı yöreler.

Malcolm X (Cenab-ı Allah ÅŸehadetini kabul buyursun) bir konuÅŸmasında şöyle demiÅŸti: “Devrim mücadelelerinde temel gaye, toprağın kontrolünü ele geçirmektir. Müstekbir toprak aÄŸasını yerinden edip toprağı ve ondan neÅŸet eden müesseseleri kontrol etmek.”

BaÅŸka bir konuÅŸmasında da şöyle demiÅŸti Malcolm X: “Gerçek bir zenci isyanı, mesela, bu ülke dahilinde siyahlara ait ayrı eyaletlerin kurulması mücadelesini tetikleyebilir…”
Malcolm X Halk Hareketi / Yeni Afrika Bağımsızlık Hareketi daha ileri gidip “Bağımsızlık” diyor.

***

Hareketin ‘ideolocya örgüsü’nü şöylece özetleyebiliriz:

“Ata yurdumuz olan Afrika’ya gönülden baÄŸlıyız. Ne var ki, bu topraklarda yaÅŸayan 40 milyon siyahı Afrika’ya nakletmeye dönük gerçekçi bir projemiz yok. Böyle bir perspektife sahip deÄŸiliz. Öte yandan, Kuzey Amerikan imparatorluÄŸunun uyrukları olmayı da sürdüremeyiz. Kültürümüz ve menfaatlerimiz Kuzey Amerikan imparatorluÄŸununkinden farklı olmakla kalmayıp onunla çatışıyor. Biz Amerikalı olmadık, ama genel geçer manada Afrikalı da deÄŸiliz artık. Yeni Afrikalı’yız biz. Yeni bir ulus teÅŸkil ediyoruz. Ulus olmanın gerektirdiÄŸi bütün özelliklere sahibiz. Kendimize has bir lisanımız var: Afrikalı Ä°ngilizcesi (Afrikan English). Kendi müziÄŸimiz var: Gospel, Blues, Jazz, Hip Hop. Kendi edebiyatımız var. Tamamen kendimize münhasır hal ve hareketlerimiz, hatta kendimize ait üretim ÅŸekillerimiz var. En önemlisi, kendi toprağımız var: Atalarımızın omuzları üzerinde yükselmiÅŸ, onların alın teri ve kanıyla sulanmış olan Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia, Güney Carolina ve bunlara ilaveten baÅŸka bölgelerdeki bazı yöreler. Halkımızın çoÄŸunluÄŸu teÅŸkil ettiÄŸi bu topraklar üzerinde bağımsız Yeni Afrika devletini kurmalıyız.”

ABD’deki ayrılıkçı hareketleri bir kitap çalışmasında daha uzun ve teferruatlı bir ÅŸekilde iÅŸlemek niyetindeyim.
Åžimdilik bu kadar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.