Sosyal Medya

Makale

Nasıl bir harita değişimi?

OrtadoÄŸu’daki geliÅŸmelerle ilgili bir deÄŸerlendirmemde, “Bölgede alt alta üst üste bir boÄŸuÅŸma yaÅŸanıyor. Bu boÄŸuÅŸma sürecinde bir tabanca sesi duyulduÄŸunda kimin düşüp kalacağı ilk baÅŸta belli olmayabilir. Yine kovboyların düellosunda iki silah ateÅŸlenir, kimin vurulduÄŸunu ilk anda anlamayabiliriz. Sonra birisi yere yığılır.” diye yazmıştım.

Bu duyguyu sık sık yaşıyorum.

Rahmetli Özal Irak’a girme söz konusu olduÄŸunda “Bir koyup üç alalım” gibi bir söz söylediÄŸinde de “Salto atmak” diye bir yazı yazmıştım. “Bu greko romen oyunu için yeterli gücü kullanamazsanız, kendi oyununuza gelme riski her zaman vardır” demiÅŸtim.

Bu kaygı da hep içimde duruyor.

“100 yıllık parantezi kapatmak” dediÄŸimizde de ben hep gücümüze baktım. Arap Baharı ile birlikte heyecanlanıldığında da “Acaba bu, Ä°slam dünyasında dönüşümü gerçekleÅŸtirebilecek bir hamle mi?” sorusu oluÅŸtu içimde. “Sykes - Picot yerine Kut’ül Amare” söylemi de hiç kuÅŸkusuz “muharebeyi deÄŸil savaşı kazanma” gibi sürdürülebilir bir gücü gerektiriyordu.

Ä°ÅŸte ÅŸimdi Sykes-Picot’nun yıl dönümünde, bizimle birlikte ama bizden farklı projelerin seslendirildiÄŸine tanık oluyoruz. “Sykes-Picot yanlış bölünme gerçekleÅŸtirdi, biz yeni bir bölünme yapalım” diyenler var.

1 Mayıs 2016 tarihli “OrtadoÄŸu’nun “Normal”ini bulabilmek” baÅŸlıklı yazımda ABD BaÅŸkan yardımcısı Biden’ın BaÄŸdat’ta yaptığı bir konuÅŸmanın deÄŸerlendirmesi vardı. Şöyle diyordu ABD’nin iki numaralı ismi o gün askerlerine hitaben:  

“Bugün barışı saÄŸlamaya çalıştığımız tüm yerleri düşünün. Sizi gönderdiÄŸimiz tüm yerleri. Bunlar tarihte suni sınırlar çizdiÄŸimiz, birbirinden tamamen ayrı etnik, dini, kültürel gruplardan suni devletler yarattığımız, ‘Bunu alın. Birlikte yaÅŸayın” dediÄŸimiz yerler.”

Ne diyor bay Başkan Yardımcısı?

“Buralarda sun’i sınırlar çizmiÅŸiz.

“Ayrı etnik, dini, kültürel grupları aynı devletin içine yerleÅŸtirmiÅŸiz.    

-Oysa bunlar sun’i - yapay devletler.”

Ne anlaşılıyor bundan?

“Dini, kültürel, etnik farklılıklara göre yeni bir yapılanma üzerinde düşünmeliyiz!”

Ä°ÅŸte burada, Nev York Times’ın yayınladığı harita ayrı bir anlam taşıyor.

Dönemin ABD BaÅŸkanı Woodrow Wilson’nun “milletlerin kendi kaderlerini tayin hakkı” diye tanımlanan prensibinden yola çıkarak hazırlanmış harita.

Haritada, Osmanlı toprakları Consmtantinopolitan State, Smyrna, Kürdistan, Ernmenistan, Mezopotamya, Suriye ve Türkiye olarak parçalanıyor. Smyrna (Ä°zmir) yarı otonom bir bölge, Ä°stanbul’un da içinde yar aldığı Marmara bölgesi “Uluslararası bir Devlet” hüviyetine büründürülüyor.

Åžu duruma baktığımızda bizim Sykes - Picot’ya yönelik deÄŸiÅŸim talebimizle Amerika’nın talebi arasında derin farklar bulunduÄŸu görülüyor.

Biz, anlaşıldığı kadarıyla Sykes-Picot’nun “Ä°slam dünyasının Ä°ngiliz - Fransız nüfuz bölgelerine göre sun’i olarak parçalanması”na itiraz ediyoruz ve “Yeni bir Ä°slam dünyası inÅŸası”nı gerçekleÅŸtirmeye çalışıyoruz, Amerika’da bazı odaklar ise “Etnik, dini, kültürel farklılıklara göre yeni devletleÅŸmeleri” projelendiriyor.

Tam böyle bir ortamda mesela Mesut Barzani  “Sykes-Picot AntlaÅŸması yerel halka sorulmadan ve doÄŸal demografi göz önünde bulundurulmadan bölgenin bölünmesine yol açtı. Yüz yıllık bir yanlış ve felaketin tekrar edilmesi üzerinde ısrarcı olmak kabul edilemez.” diyor.

Ne dersiniz, Barzani’nin sözleriyle Biden’ın sözleri arasında bir iliÅŸki var mı?

Acaba Biden’ın sözleri, mesela ABD’nin PYD’yi “Türkiye’ye raÄŸmen” desteklemeye devam etmesi ile de ilgili 
midir?

Türkiye’ye yönelik tehditleri bertaraf etme gücümüz...

İslam dünyasında 100 yıllık parantezi kapatma gücümüz...

“Salto atabilecek miyiz?” sorusu karamsar bir soru mudur?

“Silah patladığında yere düşen biz olmayalım” temennisi boÅŸuna bir kaygının ürünü müdür?

Ne dersiniz, DemirtaÅŸ’ın Washington, Brüksel, Moskova ziyaretleri ile, çözüm sürecinin akamete uÄŸraması, “TürkiyelileÅŸme”nin rafa kaldırılması ve özyönetim çılgınlığına soyunulması küresel odaklara yönelik bir tür “Bizi de unutmayın” mesajı mıdır?

Bunlar korkulu rüya görmektense uyanık durmak evladır babında yazılması gerekenlerdir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.