Sosyal Medya

Makale

İstihare yapmak mı yatmak mı?

İtiikad ve ibadet konularında dinimizde olmayan, hakkında vahyin açıklaması bulunmayan ilaveler bid'attır, hurafedir. İman, ibadet, helal, haram konuları dışında insanların ihtiyaç duydukları, İslam'ı ve Müslümanları korumak için gerekli olan her çeşit icad, keşif, alet, araç mubahtır, hatta ihtiyaç durumuna göre farz-ı kifaye olur.

İbadet alanında bid'at iki şekilde oluyor: Ya aslı mevcut bir ibadete ilave yapılıyor veya aslı da uyduruluyor.

Kandil gecelerinde ÅŸu kadar rek'at namaz kılmak ve bu namazlarda ÅŸunları okumak ÅŸeklindeki bid'atlar ikincisinin örnekleridir. Bu gecelerde mümin, dilediÄŸi kadar namaz kılar, Kur'an okur, dua ve zikreder… ama ÅŸu kadar ve ÅŸu ÅŸekilde bir namaz yoktur.

İbadet ve duaya ilave şeklindeki bid'atlara bir örnek de istihare ile ilgilidir.

Lügat manası “hayırlı olmasını dilemek” olan istihare namaz ve dua olarak sünnette vardır. Ama namazın ve istiharenin mesela yedi kere yapılması, namazda belli surelerin okunması diye bir sünnet yoktur. Bu konuda rivayet edilen sözler hadis deÄŸildir, rivayetler zayıf veya uydurmadır.

Namaz ve duadan sonra kararı etkileyecek bir rüya görmek üzere yatmak veya uygun bir kimseye bu işi havale etmek ise tamamen uydurmadır, sünnette yeri yoktur.

Peki Müslüman bir işe karar vermek istediğinde yanılmamak, işin hayırla sonuçlanmasını dilemek için ne yapmalıdır?

Yapacağı şey istişare ve sünnete uygun istiharedir.

Kitabımızda ve Sünnet'te teşvik, hatta emredilen istişare ahlak, bilgi ve tecrübe bakımından güvenilir kimselerle yapılacaktır.

Ä°stihareye gelince:

Ya sünnet namazlardan sonra veya özellikle istihare için iki rek'at namaz kılmak, Allah'a hamd, Resulü'ne salat ve selam etmek, sonra Peygamberimiz'in (s.a.) öğrettiği aşağıda tercümesini sunacağımız duayı yapmaktan ibarettir. Namazda okunacak sureler konusunda bir belirleme yoktur.

İstihare duası:

“Allah'ım senin ilim, kudret ve kaderine sığınıyor ve büyük lütfundan diliyorum, senin her ÅŸeye gücün yeter ben ise acizim, sen her ÅŸeyi bilirsin ben ise bilemem, sen gayıpları (beÅŸerin bilgisi dışında kalanları) da en iyi bilensin. Allah'ım ÅŸu iÅŸ (burada ne için istihare yapıyorsa onu dile getirir) dinim, dünya hayatım ve âkıbetim (iÅŸimin bugünü ve geleceÄŸi) için hayırlı ise onu bana takdir ve nasip eyle, kolaylaÅŸtır ve sonra da onu benim için bereketli kıl. EÄŸer senin ilminde bu iÅŸ benim dinim, dünya hayatım ve geleceÄŸim için kötü ise onu benden ve beni ondan çevir, hayırlı olan hangisi ise bana onu nasip buyur, sonra da beni ondan hoÅŸnut kıl!”

İşte sünnette var olan bu istişare ve istihareyi yaptıktan sonra işe teşebbüs eder, istihare ve istişare öncesinde verdiği kararlar ve tercihinde ısrar etmez, olanı da hayırlı sayar; çünkü Rabbine böyle sığınan bir kulu O, hüsrana uğratmaz.

İstihareyi böyle yapalım, uykuya ve rüyaya bel bağlamayalım; çünkü her rüya doğruyu, hayırlıyı, hakkı göstermez.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.