Sosyal Medya

Makale

PYD tehdit mi deÄŸil mi?

"Kürt kapanı” baÅŸlığını koymuÅŸ Ali BayramoÄŸlu Yeni Åžafak’taki yazısına. Irak’taki “Kürt yapılanması”ndan sonra ABD ve Rusya’nın ebeliÄŸinde Suriye’de de benzeri bir yapının “Türkiye’ye raÄŸmen” doÄŸmakta olduÄŸunu, bunun Türkiye’nin tavrı açısından adeta bir “Kapan” niteliÄŸi kazandığını belirttikten sonra yazısını şöyle noktalıyor:

“Türkiye’nin bölgeye, Kürt hareketlerine bakışını, Kürt meselesine, geleceÄŸe dair okumalarını, paradigmalarını gözden geçirme zamanı gelmedi mi?

“Bu bir zorunluluk deÄŸil mi?” (Yeni Åžafak, 13 Åžubat 2016)

BayramoÄŸlu’nun düşünce formatına benzer bir deÄŸerlendirmeyi, Vahap CoÅŸkun Yeni Yüzyıl’da “Irak’taki hata (!)” baÅŸlıklı yazısı ile ortaya koyuyor. O da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “1 Mart tezkeresini reddederek Irak’ta yanlış yaptık” sözünden yola çıkıyor, bunun orada bir Kürt yapılanmasına karşı çıkmak anlamına geldiÄŸini, oysa o yapının ÅŸu anda “Bölgede Türkiye’nin en saÄŸlam müttefiki, en büyük kazanımı” olduÄŸunu belirtiyor, buradan Suriye’deki Kürt yapılanmasına karşı çıkmanın, hatta bunun için savaşı göze almanın tehlikesine dikkat çekiyor.

Her iki yazarın satır araları okunduÄŸunda “Irak’taki Kürt yapılanmasına karşı çıktık ama ÅŸimdi onlar en iyi dostumuz, Suriye’de o yanlışı yapmayalım” gibi bir sonuç çıkıyor.

Bu deÄŸerlendirmenin bir sonraki adımında Suriye’deki PYD yapılanmasını sınırlarımızda “Dost” bir yapı oluÅŸumu gibi görme telkini var. Bu telkin ÅŸu anda HDP’nin de sahiplendiÄŸi bir görüş.

Ali BayramoÄŸlu’nun da Vahap CoÅŸkun’un da HDP’nin duruÅŸunu benimseyen kiÅŸiler olmadığını biliyorum. Onlarınki bir düşünsel açılımı ifade ediyor.

Belki küresel güçlerin projeleri dikkate alındığında Suriye’de bir PYD yapılanması kaçınılmazsa, böyle bir “kapan” oluÅŸturulmuÅŸsa, “direniÅŸ faydasız” gibi bir gerekçeye de dayanıyor.

Ancak arkadaÅŸlarımızın “safiyane” diye, “HDP -KCK projelerinden bağımsız” diye okuyabileceÄŸimiz bu analizlerinin “Türkiye ayağı” konusunda da ilerletilip ilerletilmediÄŸinin anlaşılması gerektiÄŸini düşünüyorum.

Bilinen bir gerçek ÅŸu ki, terör örgütü, silahlı yapıyı çekmemek ve çözüm sürecinin en önemli ayağını devreden çıkarmak, üstelik “hendek kazıp barikatlar kurup, özyönetim ilan etmek” suretiyle Türkiye’ye karşı baÅŸlattığı son hamlesini, “Bölgede Uluslararası odaklar tarafından Kürtlere yeni bir stratejik alan açıldığı” varsayımına dayandırdı. Bu yaklaşımın onların ifadesiyle “Rojava ile sembolleÅŸtirilen Suriye Kürdistanı ile Türkiye Kürdistanı arasında müşterek bir yapı oluÅŸturma amacına yönelik olduÄŸu” da gizlenmiyor. Kaldı ki hem Türkiye’deki terör yapılanması hem Suriye’de ABD-Rus himayesinde Kürt iradesine el koyan PYD-YPG aynı örgütsel Ã§atı içinde bulunuyor. (Tolga Åžardan’ın dün Milliyet’te yer alan araÅŸtırması)

Türkiye’nin güvenlik mahfilleri de olayı böyle okuyor.

Burada “Suriye’de paradigmayı deÄŸiÅŸtirme zamanı” gibi düşünen-yazan arkadaÅŸlarımızın, “Türkiye öncelikli” bir düşünce disiplini içinde olduklarını ortaya koyabilme baÄŸlamında güvenlik mahfillerine ÅŸu güvenceyi de veriyor olmaları lazım:  

- Suriye’deki PYD-YPG yapılanması asla ve kat’a yakın - uzak vadede Türkiye için bir risk oluÅŸturmuyor.

Bunu diyebilmek için tabii ki, PYD-YPG yapılanmasının, PKK ile iliÅŸkisinin bulunmadığını ya da PKK’nın da Türkiye için bir tehdit oluÅŸturmadığını ortaya koymak lazım.

Belki bunun için de ABD-Rus desteÄŸine mazhar oluÅŸ hadisesinin Türkiye için ne anlama geldiÄŸini çözmek, bununla birlikte bunun özellikle ABD tarafından “Dost, müttefik Türkiye’ye raÄŸmen” sürdürülmesinin izahını yapmak lazım.

Bence arkadaÅŸlarımızın görmediÄŸi bir diÄŸer konu da Suriye’de PYD’ye “Kürt temsili” payesinin kolayca verilmesidir. Bunun Türkiye’de PKK-HDP’nin Kürt temsilini gasp etmesine benzer bir durum oluÅŸturduÄŸunu görmemek de bence “safiyane” bir yaklaşım oluyor.

Evet, OrtadoÄŸu’da, Türkiye etrafında ciddi bir sıkışma söz konusu. Küresel güçler bölge ile oynuyor. Örgütlerle oynuyor. Bu ortamda aydınlara daha titiz bir fikri insicam zarureti gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.