Sosyal Medya

Makale

Yeni anayasa Başkanlık

Böyle bir yazı yazdığımda ne kadar halkın birincil gündemine temas etmiş oluyorum, doğrusu kestiremiyorum. Evet, siyasetimizde böyle bir sıcak gündem var ama halkın gündem sıralamasında bu konu sanırım ilk sıralarda değil.

Bununla birlikte bazen siyaset, halkın acil gündem olarak görmediÄŸi ancak saÄŸlıklı bir sistem yapılanması için “hayati” nitelikte deÄŸerlendirdiÄŸi bir konuyu da “gündem” haline getirmek isteyebilir. Elbette o “gündem”i halk için de hayati hale getirebildiÄŸi ölçüde halk desteÄŸini bulacaktır.

“Yeni anayasa zarureti” konusunda hemen tüm partilerin ortak eÄŸilimi olduÄŸu gözleniyor. Oysa bu bile, mesela acil gündem olarak “terörle mücadele” yanında halk için ikinci planda görülebilir.

BaÅŸkanlık sistemi ise öncelikle CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, onunla birlikte de  Ak Parti kadrolarının önerisi ile “Türkiye için olması zaruri” bir yönetim modeli olarak gündeme geliyor.

Bir süredir CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Ak Parti kadroları, BaÅŸkanlık sisteminin halkın birincil gündemi haline getirmek üzere bir halkla iliÅŸkiler çalışması yapıyor. Bunda Meclis’te anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi için yeterli sayının bulunmaması ve tercihin bir gün “Halk oyu”na kalacak olması ihtimalinin etkisi olmalı.

Bu noktada bir problem, halkta “BaÅŸkanlık adına acil gündemi ıskalama” algısının oluÅŸması riskidir. Bu riski ortadan kaldırmak için “BaÅŸkanlık Türkiye’nin hangi meselesine hayati çözüm getirecekse onun inandırıcı biçimde anlatılması” zarureti vardır. Gerek CumhurbaÅŸkanı’nın, gerek Ak Parti kadrolarının ve gerekse bu sistem deÄŸiÅŸikliÄŸini anlatmak üzere ekrana çıkan ya da köşe yazanların inandırıcı gerekçeler ortaya koyması gerekiyor.

Bu noktada ikinci problem, BaÅŸkanlık talebinin “ErdoÄŸan’ın baÅŸkanlığı” ile baÄŸlantılı olarak gündeme geldiÄŸi algısının nasıl yönetileceÄŸi konusudur.

BaÅŸkanlık ve “muhtemel baÅŸkan” söz konusu olduÄŸunda CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın akla gelmesi son derece tabiidir. Ne de olsa liderlikle ilgili bütün derecelendirmelerde ErdoÄŸan, tartışmasız ilk sırada yer almakta, bu da “muhtemel baÅŸkan”lıkta ikinci bir isme ÅŸans tanımamaktadır.

O zaman baÅŸkanlık sistemi söz konusu olduÄŸunda CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın aday olduÄŸu takdirde baÅŸkan seçileceÄŸi adeta kuÅŸkusuzdur.

Buradan baktığımızda BaÅŸkanlık tartışmasını CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’dan bağımsız düşünme imkanı yoktur.

EÄŸer böyleyse “BaÅŸkanlığı ErdoÄŸan endeksli düşünüp karşı çıkıyorlar, aslında öyle deÄŸil, BaÅŸkanlık baÅŸlı başına Türkiye için hayati önemdedir” söylemi, çok inandırıcı bir söylem olmamaktadır.

Ayrıca bu söylemin “ErdoÄŸan olacağı için biz baÅŸkanlığa karşıyız” diyen çevrenin “ErdoÄŸan karşıtlığı”na farkında olmaksızın kredi açma anlamına geldiÄŸini de dikkate almak lazım.

Belli ki Başkanlık sistemi olduğunda Erdoğan aday olursa Erdoğan seçilir.

ErdoÄŸan’dan baÅŸkasının da seçilme ihtimali her zaman mevcuttur.

Halk ErdoÄŸan’ı seçerse onu kendisi için iyi bulduÄŸunu düşünmek gerekir, baÅŸkasını seçtiÄŸinde onu.

Başkanlık iyi bir sistemse, halk kimi seçerse seçsin onun kendisi için iyi olacağına inanması gerekir.

Dolayısıyla, doÄŸru söylem “Halk BaÅŸkan olarak ErdoÄŸan’ı seçerse bu ErdoÄŸan’a güvenini yansıtır. Ondan hizmet beklediÄŸini gösterir. Emaneti ona vermiÅŸ demektir. Halkın o tercihine saygılı olunmalıdır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 52 oy almıştır. Ölçü yüzde 50 artı 1 ise, yüzde 52 çok daha saygı duyulacak bir oran demektir.

Belki ÅŸu denebilir: “CumhurbaÅŸkanı evet, yüzde 50 artı 1’i alsın, o hukuki meÅŸruiyyet için olmazsa olmazdır, ancak toplumun geriye kalanı da en azından saygı duysun. Yüzde 50 -50 bir karşıt kamplaÅŸma olmasın.”

Ben buna katılırım. Türkiye toplumu, CumhurbaÅŸkanını biraz böyle herkesin ortak bileÅŸkesi gibi de görüyor. BaÅŸkanlık, yarı baÅŸkanlık, partili cumhurbaÅŸkanlığı, daha siyasi bir nitelik taşısa da halkın bana göre tarihten de getirdiÄŸi moral bakışla “Devletin başı” saygınlık sembolü olarak deÄŸerlendiriliyor. Belki bundan sonraki BaÅŸkanlık tartışmalarında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın böyle bir ortak duygu merkezi olmayı önemsemesi de doÄŸru olabilir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.