Sosyal Medya

Makale

Ehl-i Sünnet tekfirden kaçınır



Ä°slam tarihinde tekfirci kiÅŸi ve gruplar daima bulunmuÅŸtur. Bunlar insanların söz ve davranışlarına bakarak ve bunların daima dinden çıkmaya ihtimalli tarafını tercih ederek, tevili inkar sayarak “karşı tarafı” tekfir ederler (dinden çıktıklarını, kâfir olduklarını söylerler).
Bunlara karşı bir de söz ve davranışı, sahibinin diÄŸer söz ve davranışlarıyla bir bütün olarak ele alan ve en küçük bir “dinden çıkmama ihtimali” varsa bunu tercih eden, insanları mümkün olduÄŸunca iman dairesi içinde tutan alimler vardır ve bu ikinci tutum “Kıblesi Kâbe olanları tekfir etmeyiz” diyen Ehl-i Sünnetin tutumudur.

Siyasi muhaliflerin hak ve yükümlülükleri konusunda da doğru olandan sapmalar vardır.

Hz. Ali örneğinden yürüyelim:
Halîfe Hz. Ali'ye karşı olan Hâricîler, “Hüküm vermek yalnızca Allah'a aittir” (En'âm: 6/57) mealindeki âyeti kendilerine göre yorumlayıp Hz. Ali'nin, Muâviye ile ihtilafında çözümü hakeme bırakmasını tekfir sebebi saymış ve ona “kâfir oldun” demiÅŸlerdi.
Büyük fıkıh (İslam ibadet ve hukuk) alimi Serahsî bu konuyu değerlendirirken iki önemli kuralın altını çiziyor:

1. Hz. Ali, onların doÄŸru olmayan tevillerine dayanarak yaptıkları bu ağır ithama karşı misliyle mukabele etmedi, onları, yanlış da olsa bir âyetin teviline (yorumuna) dayanmaları sebebiyle “din kardeÅŸleri” olarak kabul etti, hayat ve söz hakkı tanıdı. Åžu halde Ehl-i Sünnete göre “tevîl varsa tekfir yoktur”.

2. Yanlış bile olsa Kur'an ayetinin yorumuna dayanarak eylem yapan, mala ve cana zarar veren âsîler pişman ve teslim olduklarında yaptıklarından dolayı tazminat ödemezler.

İşte Serahsî'nin ifadesi:

“Bu konuda delil ve dayanak Zührî'nin ÅŸu hadîsidir:

Müslümanlar arasında fitne (isyan, kargaÅŸa, çatışma) çıktığında Hz. Peygamber (s.a.) devrinin müminleri (Ashâb) hayatta idiler, ÅŸu hükümde ittifak ettiler: Kur'an'ın yorumuna dayanılarak akıtılan her kan, Kur'an'ın yorumuna dayalı her cinsel temas, Kur'an'ın yorumuna dayanan her mal itlafı (mala verilen zarar) bu yorumlar, haklı ve isabetli olan karşı tarafa göre hatalı da olsa ceza ve tazminata tâbi olmaz... Dini farklı yorumlama sebebiyle çatışan iki Müslüman grubun farklı yorumları hukuk önünde eÅŸit muamele görür. Bu bir ilkedir.”

Bugünlerde yine tekfirciler (Ä°ran, S. Arabistan, DâiÅŸ…) ataÄŸa kalktılar; Kur'an'ın bir veya birkaç ayetini farklı yorumlayarak farklı sonuçlar çıkaran müminleri tekfir ediyorlar. Bir de silaha sarılmadıkları halde yönetime veya yöneticiye muhalif olanları idam ediyorlar. Onlara yaptıklarının Hâricîler yolu olduÄŸunu, Ehl-i Sünnetin böyle yapmadığını hatırlatmak istedim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.