Sosyal Medya

Makale

Çocuklar haklarını öğrenirse, sevinçler gecikmez

Bugün Dünya Çocuk Hakları günü. Çocuk Vakfı, çocuksu ruhun su katılmamış örneÄŸi Mustafa Ruhi Åžirin AÄŸabey'in “çocuÄŸu”. Büyük iÅŸler yapıyor ama y/etkililer bakıyor sadece! Olmaz! Yer gök isyan eder buna. Sahip çıkalım Çocuk Vakfı'na ve yaptıklarına ki, yarınlarımız yakın olsun, bizim olsun.

Çocuk Vakfı'nın geleneksel hâle getirdiği bir etkinliği, her yıl bir bildirge yayımlamak, çocuklarımızın sorunlarını kamuoyuna duyurmak. Bu yılki bildirge, çocuk edebiyatı yazarlarımızdan Mavisel Yener'e ait.

Sizi, bu güzel metinle baş başa bırakıyorum. Buyurunuz:
*
Çocuklar ile kuÅŸları, gökkuÅŸağının renklerini, çiçeklerin taze kokularını, gülücükleri yan yana koysak…
Yeryüzünde var olduÄŸumuz sürece, çocukları hakça, gerçek barış içinde yaÅŸatmanın sevincini yaÅŸasak…
Korkular, kaygılar, hiç tanışmasa onlarla. “Her çocuk haklarıyla doÄŸar” cümlesini yazsak yüreÄŸimize, belleÄŸimize; andımız yapıp her sabah dillendirsek.

Marşımız yapıp ıslık ıslık yaysak her yana.
Çocuğun haklarına saygılı olmanın dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu düşünmek, nabzımızın atması kadar doğal olsa.

Bütün bunlar hayal mi? Hayal kurmak “çocuk iÅŸi” mi dediniz? Sormak lazım o halde: en son ne zaman tüm yetiÅŸkinliÄŸimizi bir yana koyup sadece çocuk olduk? Çocuklarda bizim yitirdiÄŸimiz bir ÅŸey var!

Tarihin çarkı dönüp dururken, yirmi birinci yüzyıla gelmişken, çocuklara reva görülen hak bilmezliklere şaşırmıyor olmamız ne tuhaf! Kendini sürekli tehdit altında hisseden, ürken, ezilen, adaletsizlik değirmeninde ufalanan, siyasi çıkarların oyuncağı olan, horlanan, yüreği kırgın çocuklar olduğunu bile bile, başımızı yastığımıza koyduğumuzda, rahat uyuyabiliyor muyuz?
Çocuklar savunmasızdır. Bu nedenle, dünyada en çok sömürülen çocuklarımızdır. Hiçbir ÅŸey yapamazlar, sömürüye karşı birleÅŸemez, kanun çıkaramaz, mahkemeye gidemez, saldırılardan kendilerini koruyamazlar. Bugünün çocukları yarınki dünyanın kaderini belirleyeceklerse, hakları çalınmış, sevgisiz bırakılmış bir çocuÄŸun bu kaderi nasıl belirleyeceÄŸini tahmin etmek hiç zor deÄŸil. Hakları ailesi ve devlet tarafından korunmuÅŸ, hakları öğretilmiÅŸ bir çocuk olarak yetiÅŸen, gücünü sevgiden alan yetiÅŸkinlerin bulunduÄŸu bir dünyanın kaderi nasıl olurdu dersiniz? “Hakları öğretilmiÅŸ” diyorum, çünkü çocuklara “çocuk hakları haritası”nı vermek biz yetiÅŸkinlerin görevi.

Çocuklar haklarını öğrenirse, sevinçler gecikmez!
Şu anda yeryüzünde insanın aklının alamayacağı kadar çok şiddet, baskı, kıyaslama var ve çocuklar bundan haberdar. Her gün bunları yaşıyor, görüyor, duyuyor, okuyorlar. Böylece şiddetin, baskının, kıyaslamanın doğal, sıradan bir durum olduğu kanısına varıyorlar. İşte tam da bu noktada aile ve devletin sorumluluğu devreye giriyor. Barış, değerbilirlik, hoşgörü, özgürlük, eşitlik, dayanışma gibi değerleri içselleştirmek öncelikle biz yetişkinlerin ev ödevi olmalı.

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde ailelere çağrım var: Çocuklara başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösteren örnekler sunalım. Çocuklara saygı duymaya, korkusuz kılmaya, ne dersiniz?
Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na çağrım var: Çocuk Hakları Kültürü temelinde çocuk politikasını, Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı'nı ve Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu'nu yeniden masaya yatırmaya ne dersiniz?

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde TBMM'ye çağrım var: Çocuk Hakları Komisyonu'nun kurulmasına ne dersiniz?
Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Millî Eğitim Bakanlığımıza çağrım var: Çocuklarımızın haklarını hatırlayarak, mutlu büyümeleri için okullara çocuk hakları kültürü temeli içeren dersler koymaya ne dersiniz?
Dünya Çocuk Hakları Günü'nde yayın kuruluşlarına çağrım var: Her gün, yıl boyunca, Çocuk Hakları Sözleşmesi maddelerinden birini yayımlamaya hazır mısınız?

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde basına çağrım var: BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin maddelerinden biri çocuğun düşüncesini özgürce açıklama hakkına sahip olmasıdır. Çocukların düşüncelerini yazılı, basılı veya çocuğun seçeceği bir biçimde açıklamaları için sayfalarınızda yer ayırır mısınız?
Dünya Çocuk Hakları Günü'nde bu bildiriyi okuyan herkese çaÄŸrım var: “Çocuk haklarının korunması ve yaygınlaÅŸtırılması için bugün ne yaptım?” sorusunun yanıtını kendinize verir misiniz?

Bilin ki; en çok, boÅŸ vermiÅŸlik yaralar çocukları… Ve bilin ki, umudu olan insanlar çocukturlar biraz. O nedenle yüreÄŸi çocuk olan biri hazırladı bu yılki Dünya Çocuk Hakları Günü Türkiye Bildirisini!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.