Sosyal Medya

Makale

Kültür ve medeniyet bakanlığı

Sosyal medya sitesi Twitter'ın yeni icadı anketi kullanarak elde ettiÄŸim bir sonuçtan bahsedeyim önce. Åžunu sordum: 'Sizce Kültür ve Turizm Bakanlığı 'kültür' ve 'turizm' olarak iki bakanlığa ayrılmalı mı?' 2.750 kiÅŸi katıldı ankete. 'Evet' cevabı yüzde 70, 'hayır' cevabı yüzde 30 olarak çıktı anketten. Åžimdi siz bana ÅŸunu diyebilirsiniz: 'Senin sosyal medyada yaptığın anketin ne önemi var? Veri bile sayılmaz.'
Haklısınız da 1 Kasım seçimleri öncesi anket yapan ÅŸirketlerin açıkladıkları sonuçlar da veri bile sayılmazdı fakat itibar ettik hepimiz.
Kendisine 'çok acayip bilimsel araÅŸtırma yaparız' pozu verip bir seçimin sonuçlarını yüzde 7-8 oranında yanlış bulan anket ÅŸirketlerine söyleyeceklerim bundan ibaret. Åžimdi asıl derdime geçebilirim.
Åžunu söylersem çok mu yanlış söylemiÅŸ olurum acaba? Geride bıraktığımız 13 yılda bence haklı gerekçelerle 'kalkınma ideolojisi'ni kendisine ÅŸiar edinen AK Parti, bu ideolojinin gereklerini yaparken bazı temel konuları bilerek ya da bilmeden göz ardı etti. Kalkınma ideolojisinin getirdiÄŸi kalkınma ekonomisinin sorunlarını da artık konuÅŸmak gerekiyor. Hatta hem Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın hem de Ahmet DavutoÄŸlu'nun dillendirdiÄŸi 'dikey deÄŸil yatay kalkınma' meselesini de temellendirmek gerekiyor.
7 Haziran seçimleri sonrası AK Parti – CHP koalisyonu konuÅŸulurken çevreme yaptığım ÅŸaka ÅŸuydu: 'CHP'ye verilecek bakanlıklardan biri net: Kültür Bakanlığı. DiÄŸerleri konusunda müzakereler sürüyormuÅŸ.'
Bizimki gibi kültürel üretim yoÄŸunluÄŸu da yıldan yıla artan ülkelerde Kültür Bakanlığı'nın yapması gereken, yapabileceÄŸi ÅŸey çok fazla. Kültürel üretimi yarım yamalak desteklemek yerine kültürün yönünü belirleyecek bir perspektif geliÅŸtirmenin tam sırasıdır. Yani temel olarak bir zihinsel deÄŸiÅŸiklik öneriyorum.
Sıcak bir örnek vereyim bu meseleye. Daha önce dışarıdan gelen projelere bakıp 'bunlar iyiymiÅŸ' diyerek yoluna devam eden TRT, Åženol Göka ve Ä°brahim Eren'in kaptanlığında 'kendi projesini sipariÅŸ etme' yöntemine döndü. Bu modelle, 'projeye maruz kalma aÅŸaması'ndan 'projeyi doÄŸrudan belirleme aÅŸaması'na geçildi. Yani edilgenlikten etkin olmaya bir zihinsel dönüÅŸüm yaÅŸadı TRT. Ä°zlenme ve gündem oluÅŸturabilme baÅŸarısı da böylece geldi.
Kültür Bakanlığı'ndan da benzer bir atak gelmeli artık. Oyunu kurulan deÄŸil, oyunu kuran bir bakanlık gerekiyor Türkiye'ye.
Bu noktada yapılması gereken ilk ÅŸey benim ankette sorduÄŸum meseledir. Yani Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı 'kültür' ve 'turizm' olarak iki bakanlığa ayırmak… Memlekete gelen turist müze ve ören yerlerini geziyor diye bakanlık niçin otel sertifikası vermekle, sit alanlarının durumuyla, Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımıyla falan uÄŸraÅŸsın ki?
Biliyorum. Ä°kinci bir bakanlık demek bütçeye ekstra yük demektir. Bu noktada ÅŸu da yapılabilir. Bakanlığın turizm ile ilgili birimleri bir baÅŸka bakanlığa devredilir.
Belki haberiniz olmuÅŸtur. CF Dergisi'nin bu ayki sayısında yayınlanan yazısında sevgili Erol ErdoÄŸan, Kültür Bakanlığı'nın adının da deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini söyleyerek yeni bir isim önerdi: 'Kültür ve Medeniyet Bakanlığı'
Erol ErdoÄŸan'ın bu isim önerisini, bir miktar itirazıma raÄŸmen destekliyorum. Ä°tiraz ettiÄŸim taraf ÅŸu: Ne yazık ki o güzelim 'medeniyet' kelimesi oldukça sulandırıldı. Sanki medeniyet, geçmiÅŸte üretilen, geçmiÅŸte kalan bir ÅŸey olarak yerleÅŸti zihinlerimize. 'Belirli bir insan topluluÄŸunun kültür, sanat ve bilim alanlarında ürettiÄŸi taşınır ya da taşınmaz deÄŸerlerin bütünü' tanımından çıktı iÅŸ. 'GeçmiÅŸte yaÅŸayan belirli bir insan topluluÄŸunun kültür, sanat ve bilim alanlarında ürettiÄŸi taşınır ya da taşınmaz deÄŸerlerin sergilendiÄŸi alanlar' olarak tanımlasak yeridir artık medeniyeti.
EÄŸer kabul görür de kurulursa Kültür ve Medeniyet Bakanlığı'nın yapması gereken ilk icraat 'medeniyet' kavramının bu sakatlanmış tanımını düzeltmek olmalıdır.
Ne diyordu PuÅŸkin: 'Bu senin dediÄŸin yine olmaz yeÄŸen. Yurt dışındaki toplantılara insan götürünce kültür ürettiÄŸini zannetmekle bir dört yıl daha geçer. Korkum odur.'

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.