Makale
Büyük operasyon geliyor
İlk işareti Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti.
29 Ekim resepsiyonundan sonra sorularımızı cevaplandıran CumhurbaÅŸkanı, PYD konusunda ABD'nin kafasında bazı soru iÅŸaretlerinin oluÅŸmaya baÅŸladığını söylemiÅŸti.
PYD ile ilgili uyarılar ABD'nin tavrında bir deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açtı mı sorusu üzerine CumhurbaÅŸkanı, ”Åžu anda onlarda soru iÅŸaretleri belirmeye baÅŸladı” demiÅŸti.
Ardından ABD'den, ”Artık YPG'ye silah ve mühimmat vermeyeceÄŸiz” açıklaması geldi. DışiÅŸleri sözcüsü
Tanju Bilgiç, ABD'nin
bu tavrının Türkiye'de memnuniyetle karşılandığını belirten bir açıklama yaptı.
Oysa bu açıklamadan kısa bir süre önce ABD'nin 50 ton silah ve mühimmat yardımının PYD'nin eline geçtiÄŸi ortaya çıkmıştı. Salih Müslim, ”Silahlar bize geldi. Cerablus'a gireriz” diye açıklama yapmak suretiyle, silah yardımını doÄŸrulamış ve meydan okumuÅŸtu. Bu vesile ile BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun, ”O silahlar Türkiye'ye sokulursa PYD'yi yok ederiz” diye uyardığını da kayıtlara geçirmeliyim.
BaÅŸbakan'ın bu açıklamasından önce de Türkiye, PYD'yi iki kez vurmuÅŸtu. Botlarla Fırat'tan Cerablus bölgesine geçmeye çalışan PYD, tank toplarıyla vuruldu.
Tam bu açıklamalar Suriye'de sahaya nasıl yansıyor sorusunun peÅŸine düÅŸtüm. Rusya'nın Suriye'ye girmesiyle birlikte ABD'nin PYD ile iliÅŸkilerinde deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanmaya baÅŸladı.
Sahada bazı değişiklikler olduğunu belirtmeliyim.
Rusya'nın Suriye'ye girmesiyle birlikte PYD ile Rusya arasındaki iliÅŸkiler geliÅŸmeye baÅŸladı. ABD'nin PYD'yi izlemeye almasının YPG'ye silah yardımı yapılmayacağının açıklanmasının arasında PYD ile Rusya arasındaki iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi yatıyor.
Rusya'nın Suriye'ye girmesinden sonra PYD, Kamışlı ve Haseke'de Ruslara iki askeri bölge açtı. Tabii bu Esed rejimi, PYD ve Rusya arasında saÄŸlanan bir koordinasyonla gerçekleÅŸtirdi. PYD'nin kontrolündeki Kamışlı'da Rusya'nın ciddi bir dinleme üssü bulunuyor. Haseke'de ise Ruslar askeri bir varlık oluÅŸturdular.
Putin'in OrtadoÄŸu özel temsilcisi Mihail Bogdanov, Paris'te Salih Müslim'le görüÅŸmüÅŸ, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Salih Müslim'le Moskova'da 2 kez görüÅŸtüÄŸünü belirtmiÅŸti. Yine Ekim sonunda iki PYD yöneticisi Moskova'da temsilcilik açmak üzere temaslarda bulundu.
PYD ile Rusya arasındaki yakınlaÅŸma Türkiye'nin PYD konusundaki itirazlarının ABD tarafından daha dikkatle incelenmesine yol açtı.
Çünkü ABD uzun süredir PYD'yi radikal terör örgütü IŞİD'e karşı sahada savaÅŸan seküler Kürt güçleri olarak görüyor ve dünyaya da öyle pazarlıyordu.
Oysa PYD, Suriye iç savaşından çıkan boÅŸlukları deÄŸerlendiren, kah Esed rejimi ile kah IŞİD'le, kah ABD ile sonunda ise Rusya ile iÅŸbirliÄŸi yapan bir örgüttü.
28 Mayıs'ta Haseke'de Esed rejimi, PYD ve DEAÅž toplantı yapıp, iÅŸbölümü yapmışlardı. Ekim ayı başından itibaren ise IŞİD, Rusya'nın bölgedeki en önemli müttefiklerinden biri olmuÅŸtu.
ABD'nin PYD konusunda yaptığı onca yanlıştan sonra Rusya faktörünün de etkisiyle iliÅŸkilerini gözden geçirmeye çalışması, sahadaki mücadeleye nasıl yansıyacak?
İşin can alıcı noktası burası.
Rusya ile PYD yakınlaşması ABD'yi rahatsız etmiş durumda.
ABD'nin PYD'nin silahlı kolu olan YPG'ye silah yardımını durdurması önemli bir aÅŸamaydı. Ama bu iliÅŸkinin test edileceÄŸi iki büyük sınav duruyor ABD'nin önünde.
1-Rakka
2-Cerablus
IŞİD'in en büyük petrol gelirlerine sahip olduÄŸu Rakka'ya yönelik büyük bir operasyon hazırlığı yapılıyor.
ABD, Rakka'ya yönelik operasyonda PYD'nin güçlü bir kara gücü olarak savaÅŸmasını istiyor. Zaten 50 ton silah bunun için verilmiÅŸti. Tabii tamamının PYD'nin eline teslim edilmesi ABD'nin beceriksizliÄŸi ile açıklanmayacak kadar tehlikeli bir hamleydi.
Ruslar ise PYD'yi Rakka'ya deÄŸil, Cerablus'a yönelik bir operasyona kışkırtıyor. Türkiye, Cerablus'u kırmızı hat olarak ilan ettiÄŸini PYD'nin Fırat'ın doÄŸusuna geçmesi durumunda vuracağını ilan etmiÅŸti.
Rusya, Ceablus kartını biraz da bu amaçla oynuyor. Bakalım ABD, Rakka iÅŸini nasıl yönetecek?
Ama bizim için asıl önemli olan nokta Cerablus.
Sizi önce DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu'nun Erbil'de yaptığı açıklamaya götürmek istiyorum. SinirlioÄŸlu, 5 Kasım tarihinde BaÅŸkan Barzani ile görüÅŸmesi sırasında yaptığı açıklamada, ”Onlara (IŞİD) karşı önümüzdeki günlerde askeri olarak harekete geçme planlarımız var” demiÅŸti.
Bakan SinirlioÄŸlu'nun, IŞİD'e yönelik müdahale sinyali olarak yorumlanan sözleri üzerine DışiÅŸleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Kara harekatı” ifadesinin kullanılmadığını belirterek, “Tabiatıyla terör örgütlerine karşı siyasi iradenin alacağı her türlü tedbir ve karar uygulanır. Bu kararlar çerçevesinde tüm opsiyonlar da gündeme gelebilir” demiÅŸti.
Bakan SinirlioÄŸlu'nun açıklaması da doÄŸru Sözcü Tanju Bilgiç'in, kara harekatı düzeltmesi de.
Diplomasi aynı zamanda sözcüklerin üzerinde dans etme sanatı. Önümüzdeki günlerde Cerablus'ta IŞİD'e yönelik büyük bir operasyon bekleniyor. Hem de Cerablus'taki IŞİD varlığını süpürecek kadar geniÅŸ çaplı bir operasyondan söz ediliyor.
Türkiye, IŞİD'e yönelik operasyonlara katıldı. Ama bu kez farklı olacak. Türkiye ile ABD, IŞİD'e karşı ortak operasyon yürütecek. Kara birliÄŸi olarak yer almayacağız. Biz ve ABD, havadan IŞİD hedeflerini vuracak. Karadan ise Hür Suriye Ordusu ile birlikte Arap ve Türkmen birlikler girecek. Ama kara operasyonunda cihadist örgütler yer almayacak.
Hedef, IŞİD'in bu bölgeden atılması olacak.
Ä°kinci bir hedef ise IŞİD'den boÅŸalan ve Türkiye açısından stratejik önemi haiz olan bölgeye bir oldubittiye getirip PYD'nin girmesinin önlenmesi olacak.
Cerablus, Türkiye'nin Suriye'nin iç bölgeleriyle, Türkmenlerle, Araplarla irtibatını saÄŸladığı stratejik bir mevki. Cerablus'un IŞİD'den temizlenip PYD'nin eline geçmesi de önlenmek suretiyle, bir anlamda fiilen tampon bölge iÅŸlevini görecek.
Ayrıca ABD, IŞİD'e karşı PYD dışında operasyonel gücü olan ama cihadist olmayan Arap, Türkmen ve Kürt birliklerle çalışmış olacak.
Büyük bir operasyon geliyor. Ama hemen uyarayım, bu operasyon Cerablus'ta ve IŞİD'e karşı olacak.
Henüz yorum yapılmamış.