Sosyal Medya

Makale

PKK ile MHP aralığında AKP stratejisi

Kürt siyaseti ahlaki üstünlüÄŸü tamamen eline alma noktasındayken, maksimalist hayallerin ve yanlış öngörülerin kurbanı oldu. PKK’nın ateÅŸkesi bitirmek ve devleti savaÅŸa sokmak için sistematik çaba harcaması bugün GüneydoÄŸu’da kendisini PKK’ya yakın hissedenleri de rahatsız ediyor. HDP ise bu ÅŸokla baÅŸa çıkmakta zorlandı. Kendisine hareket alanı açmak üzere, bir yandan AKP’ye çakarak ‘anlamlı bir özne’ olmaya, diÄŸer yandan ‘anlamsız bir özne’ olmamak için PKK ile ters düÅŸmemeye çalışıyor. Bu ‘oynaklık’ hali açıkça yalan söylemeye kadar vardı… HDP’nin önümüzdeki seçimde ne kadar oy alacağının artık pek bir hükmü yok. Çünkü bu partinin sorunu nicelik deÄŸil nitelik… HDP bu kısa süreçte saygınlığını ve muhatap alınma özelliÄŸini maalesef büyük çapta yitirdi. 

Kürt siyasetinin gerçekleri çarpıtan propagandist dili toplumun geri kalanında tepki ve mesafe yaratmış durumda. MHP söz konusu tepkinin bir kırılmaya dönüÅŸmesi için elinden geleni yapıyor. Böylece AKP’nin çözüm konusunda yalnızlaÅŸacağı ve milliyetçi cenahtan devÅŸirilmiÅŸ orta sınıf oylarını kaybedeceÄŸi umuluyor. Soru AKP’nin bu duruma nasıl bir strateji ile yanıt vereceÄŸidir. Çözümü ilerleterek mi, derin dondurucuya kaldırarak mı? Acaba kaybedilen Kürt ve demokrat oyların mı, yoksa milliyetçi/devletçi refleksi taşıyan kesimlerin oylarının mı peÅŸinden gidilmeli? 
AKP karşıtı olan bazı kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketleri beklenen ‘bulguları’ servis etmeye baÅŸladılar. Buna göre Kürt oylar artık bir daha geri gelmezmiÅŸ. Oysa MHP seçmeninin önemli bir bölümü partisinden memnun deÄŸilmiÅŸ… Bu iki tespit de tümüyle yanlış deÄŸil. Ama tümüyle doÄŸru da deÄŸil. Çünkü esas mesele AKP’nin ne yaparak veya ne önererek ÅŸu veya bu ilave oyu almaya çalışacağıdır. Söz konusu strateji sadece seçimdeki toplam yüzdeyi etkilemeyecek, doÄŸrudan AKP’nin siyasi kimliÄŸini ÅŸekillendirecek. Dolayısıyla soru AKP’nin nasıl en çok 
oyu alacağı deÄŸil, ‘ne’ olarak bu oyu alacağı. AKP’nin tarihsel, siyasi ve sosyolojik olarak ‘ne’ olduÄŸuna karar verirseniz, bu çerçeve içinde en çok oyu nasıl alabileceÄŸini de araÅŸtırıp bulursunuz. 
Kolay yol AKP’yi ‘eskinin’ içinde tutmaktır. Hamasetin gücüne, ‘biz ve onlar’ ÅŸeklinde kutuplaÅŸmalara ve ‘üst akıl’ heyulalarına dayanarak, Kürt siyasetinin apaçık ahlaki zaaflarını milliyetçi ve devletçi bir ‘bütünleÅŸme’ için kullanabilirsiniz. Bu strateji AKP’nin oyunu tahkim edebilir ama onu ‘eskinin’ yozlaÅŸma batağına doÄŸru çeker. Bu partinin bir geçiÅŸ dönemi oluÅŸumu olduÄŸu, ülkenin geleceÄŸine uzanma yeteneÄŸini kaybettiÄŸi algısı hâkim olur. O noktadan sonra AKP ‘yeniyi’ bekleyen bir toplumun ‘eskisi’ olmaktan kurtulamaz. 
Zor yol AKP’yi ‘yeninin’ içine oturtmaktır. Topluma bir arada yaÅŸamayı özendirecek bir gelecek tasavvurunu gerçekçi ve somut hedeflerle sunabilir, her bir hedefin aÅŸamaları için gerekli önkoÅŸulları anlatabilir ve her bir adım için takvim verebilirsiniz. Çözüm sürecini demokrasi baÄŸlamına oturttuÄŸunuz ölçüde Kürt siyasetini muhatap almak zorunluluÄŸundan kurtulursunuz. Bu strateji de AKP oyunu tahkim eder. Hatta daha fazlasını da saÄŸlar… Yeter ki rakiplerin düzeysizliÄŸinin yarattığı kolaycılığa kapılınmasın. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.