Sosyal Medya

Makale

Anlaşmaya varılamayan 7 madde

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ile CHP lideri KılıçdaroÄŸlu, koalisyon görüÅŸmeleri için masaya oturduklarında önlerinde bir liste duruyordu.
Liderlerden önce bir araya gelen AK Parti ve CHP heyetlerinin hazırladığı bir listeydi bu.
AK Parti ile CHP heyetlerinin üzerinde anlaÅŸma saÄŸlayamadığı baÅŸlıklar yer alıyordu.
Öncelikli olarak kurulacak koalisyon hükümetinin niteliÄŸi konusunda ayrı düÅŸünüyor AK Parti ile CHP.
AK Parti, reform hükümetinin kurulmasını isterken, CHP bir restorasyon hükümetinden yana.
Neyin restorasyonu! 13 yıllık AK Parti iktidarında uygulanan politikaların restorasyonu.
Ä°sterseniz önce iki partinin temel görüÅŸ ayrılıklarının yer aldığı listenin tamamını verelim sonra dünkü liderler buluÅŸması eÅŸliÄŸinde deÄŸerlendirmelere geçelim.

1-Hükümetin niteliÄŸi

CHP, restorasyon hükümeti kurulmasını istiyor. 13 yıllık AK Parti iktidarında uygulanan politikaların restorasyona ihtiyacı olduÄŸuna inanıyor.
AK Parti ise reform hükümeti istiyor. Ä°ki zıt tabanı bir araya getiren koalisyon hükümeti hem nitelik hem de nicelik olarak geniÅŸ bir sosyal tabana oturacağı için, büyük reformlara imza atabilir.
AK Parti, CHP'nin, "Restorasyon hükümeti" önerisini, "13 yıllık kazanımların kaybı" olarak görüyor.

2-Hükümetin süresi

CHP, 4 yıllık güçlü bir hükümetin kurulmasından yana. CHP lideri KılıçdaroÄŸlu ile yaptığımız sohbette, "Hükümetin birinci olarak yüksek profilli bir hükümet olması gerekir Ä°kinci olarak 4 yıllık bir süre için kurulması lazım" demiÅŸti.

AK Parti ise hükümetin görev süresi için, “ucu açık olsun" diyor. Koalisyon kurulup icraatlara baÅŸlamadan nasıl devam edeceÄŸi bilinemeyeceÄŸi için, hükümetin sürecinin ucu açık tutulmasından yana. GeçmiÅŸte büyük umutlarla kurulan ANAYOL'un 1 yaşını bile doldurmadan nasıl yıkıldığını, Çiller ile Yılmaz'ın nasıl saç saça baÅŸ baÅŸa kavga ettiÄŸini biliyoruz.

3-Milli iradeye yüklenen anlam

AK Parti; milli iradenin tecelli ettiÄŸi merci Meclis'tir. Aynı zamanda milli iradenin yönetildiÄŸi yer de TBMM'dir.Seçimlerde Meclis iradesi nasıl tecelli ettiyse ona göre hükümet kurulur. O nedenle devletin politik öncelikleri de milli iradeye göre belirlenmelidir.

CHP ise devleti önceleyen bir yaklaşım içinde. AK Parti ile CHP heyetleri arasındaki canlı tartışmaların biri bu konuda yaÅŸanıyor. CHP, bürokratik devlet düzlemine kadar geliyor. Devlet diye bir olgu var. Dış politikadan eÄŸitime kadar tüm tercihler devlete göre belirlenmelidir görüÅŸünde.

4-Dış politika

En çok tartışmalı geçen baÅŸlıklardan birisini dış politika oluÅŸturuyor. Hatta CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Murat Özçelik'le AK Partililer arasında bir gerilim yaÅŸanıyor. Tahmin edileceÄŸi üzerine Mısır'daki darbe ve Suriye konusu tartışmaların odağında yer alıyor. “Mısır'daki darbenin yanında mı duracağız, yoksa karşısında mı?" soruları soruluyor.

CHP, laik dış politikayı savunuyor. AK Parti ise dış politika eksenine milli iradeyi yerleÅŸtiriyor. Dış politika tercihlerinin milli iradeye göre yapılmasını ve seçilmiÅŸ demokratik yönetimlerin esas alınmasını istiyor.

5-CumhurbaÅŸkanlığı seçimi

CumhurbaÅŸkanı'nın yetkileri deÄŸil, seçim sistemi üzerinde görüÅŸ ayrılığı yaÅŸanıyor. AK Parti, CumhurbaÅŸkanı'nı halkın seçmesini demokrasi için büyük bir kazanım olarak görüyor ve devam ettirilmesini istiyor. CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri nedeniyle Meclis'in üzerinde jetlerin uçurulduÄŸu, Meclis'in askerlerce ablukaya alındığı, uÄŸruna muhtıraların verilip, ihtilallerin yapıldığı bir konu CumhurbaÅŸkanlığı seçimi. Son olarak 367 kararına ve 27 Nisan e-muhtırasına maruz kalan AK Parti, CumhurbaÅŸkanı'nı halkın seçmesi konusunu referanduma götürerek demokrasiye büyük bir katkı saÄŸladı. AK Parti, milletin doÄŸrudan söz sahibi olduÄŸu bu sistemi demokrasi açısından bir güvence olarak görüyor. O nedenle muhafaza edilmesinde ısrarlı.

CHP ise eskiden olduÄŸu gibi CumhurbaÅŸkanı'nın TBMM tarafından seçilmesinden yana. CHP, başından beri CumhurbaÅŸkanı'nın halk tarafından seçilmesine karşı. Halk seçtiÄŸi taktirde muhafazakar bir CumhurbaÅŸkanı'nın olacağı, CHP adayının seçilemeyeceÄŸi görüÅŸünde. O nedenle eski sistemi getirmek istiyor.

6-EÄŸitim

Tahmin edileceÄŸi gibi iki parti arasındaki temel ayrılık noktalarından birini, eÄŸitim konusu oluÅŸturuyor. AK Parti; 28 Åžubat'ın kesintisiz eÄŸitimine son veren ve okullara Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimiz'in hayatının ders olarak okutulduÄŸu, 4 artı 4 artı 4 kesintili eÄŸitimden taviz verme niyetinde deÄŸil. 28 Åžubat'ın Ä°mam Hatip liselerinin orta kısımlarını ortadan kaldıran ve hafızlık eÄŸitimine darbe vuran kesintisiz eÄŸitim uygulamasını tasfiye eden bu konuyu varlık ya da yokluk nedeni olarak görüyor.

CHP ise seçim beyannamesinde de açıkladığı gibi, 1 artı 8 artı 4'lü eÄŸitim sistemine geçilmesini istiyor. Bu sistemin 28 Åžubat'ın kesintisiz eÄŸitim uygulamasını çaÄŸrıştırdığı, hatta ondan daha ağır olduÄŸu ve Ä°mam Hatiplerin orta kısmını ortadan kaldıracağı yönündeki eleÅŸtirilere ise girmemeye çalışıyor. “Biz Ä°mam Hatip düÅŸmanı deÄŸiliz" demekle yetiniyorlar.

7- Mecburi din dersi

CHP, zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak dersinin seçmeli olmasını istiyor. AK Parti ise Din Kültürü ve Ahlak dersinin din dersi deÄŸil, kültür dersi olduÄŸu görüÅŸünde, bu nedenle mecburi olmasından yana.

Bu iki maddeye dikkat etmenizi isterim. Çünkü muhtemelen bu koalisyon kurulamayacak ve bu iki madde seçim meydanlarında, neden bu koalisyonun kurulamamasının gerekçesi olarak anlatılacak.

AK Parti ve CHP heyetleri 10 baÅŸlık halinde çalışmıştı. Yukarıda anlaşılamayan hususları sıraladım. Demek ki, ekonomi, çözüm süreci ve Alevilik ile Anayasa konusunda bu denli derin görüÅŸ ayrılıkları yaÅŸanmamış.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.