Makale
Åžiddet yoluyla politika*-3
Barış ortamında da savaşımın yapılabilmesi
Barış ortamı tüm toplumun kontrol edilip edilemeyeceÄŸinin test edildiÄŸi zamanlardır.
Toplum içerisinde kendisine zemin oluÅŸturmuÅŸ farklı düÅŸüncelerin, bu düÅŸüncelerin oluÅŸturduÄŸu grupların refleksleri, kaos ortamında alacağı tavırlar hep barış ortamlarında ölçülürler.
Åžiddet yanlısı ideoloji; büyük hedefe doÄŸru adım atmak istediÄŸinde koÅŸullara ve sürece nasıl egemen olacağının stratejilerini, kendisinin planladığı (kendisinin baÅŸlattığı ve bitirdiÄŸi) barış ortamlarında oluÅŸturur.
Bu zamanları çok deÄŸiÅŸik bir biçimde ve strateji de yönetir.
-. Barış zamanlarının belirgin, en önemli özelliÄŸi ve koÅŸullandırması; toplumun sorunlarına yönelik ideolojiyle harmanlanmış tespitlerin ön plana çıkarıldığı, açıklamaların yapıldığı, çözüm önerilerinin sürekli toplumsal hafızaya taşındığı ve gündemde tutulduÄŸu atmosfer oluÅŸturulur.
Bu yolla toplumdaki gerginlik düzeyinin sürekliliÄŸi saÄŸlanmış ve kontrol edilmiÅŸ olur.
Gündem üzerinden toplumunun kanalize edilmesi; güdüsel bilinçlenmeye yönelik çalışmaların bir bölümünü oluÅŸtur. Güdüsel bilinçlendirilme süreci,, toplumun bütünüyle siyasallaÅŸmasını; gündemi elinde tutanların ise siyasal önder olarak görülmesini saÄŸlar.
-. Barış ortamıymış gibi görülmesi saÄŸlanan zamanlarda, ideolojik örgüt; farklı düÅŸüncelere sahip olan taraflarla girdiÄŸi çatışmalarla ve oluÅŸturulan sürtüÅŸmelerle, ekonomik olarak problemli olan bölgeyi olduÄŸundan daha istikrarsız bir bölge olduÄŸu moral-düÅŸünce havasını oluÅŸturur. Bu istikrarsız bölgeye sistemin (Ä°ktidar-, hükümet) müdahil olmasını ister. Bölge insanının nezdinde imajını korumaya çalışan sistem (hükümet); organlarıyla konuya müdahil olduÄŸunda, taraf olmak zorunda bırakılacak ya da taraflar arasında sorunları siz çözün tarafsızlığı pasifliÄŸine itilecektir. Bu yetersizliÄŸinden dolayı, mevcut Ä°ktidar her halükarda zarar görecektir. Bölgeye siyasallığı egemen kılan HDP ÅŸimdiye kadar bunları (gündemleÅŸtirdiklerini) lehine çevirmeyi iyi baÅŸarmıştır. Bu anlamıyla mücadelenin toplumsallaÅŸması açısından barış ve savaÅŸ ortamı arasında herhangi bir fark yoktur. Çünkü sorunlu alanları harekete geçirme imkanı her iki ortamda da mevcuttur.
Barış ortamlarında geniÅŸ bir halk tabanı oluÅŸturmak için bireylerin ve toplumların eÄŸitimine önem vermek
-. Åžiddet yanlısı ideolojik örgütlerin militan ve taraftar kazanma zamanlarıdır.
Böyle bir ortamı yakaladığında mücadeleyi yürütenler, dünya görüÅŸlerine ait kavramların ve ideolojilerinin temel düÅŸüncelerini, toplumsal bilinçte iÅŸleyerek köklü olarak yer edinmesini saÄŸlar ve militanları üzerinde, örgütsel baÅŸarı bilincinin saÄŸlamlaÅŸmasının zeminini ve koÅŸullarını oluÅŸturmuÅŸ olur. Böylece çatışma anında halktan ve militandan maksimum fayda saÄŸlamış olur.
-. Barış ortamları örgüte zaaflarını aÅŸma imkanını ve koÅŸullarını oluÅŸturduÄŸu için, örgütün ve örgütselliÄŸin aÅŸama kat ettiÄŸi zamanlar olarak sürekli oluÅŸturmak istediÄŸi en önemli fırsattır. Barış ortamları örgüt için; zaafların giderilmesi, mevzilerin güçlendirilmesi ve yeni meydan okuma alanlarının açılabilmesi için eÄŸitim ve hazırlık dönemidir. Bu sayede engellerin aşılması, karşı meydan okumaların güçlü ve saÄŸlam mevzilerde karşılanması imkanı oluÅŸur. Åžiddet dışındaki mücadele daha az kayıpsız bir ÅŸekilde hedefe ulaÅŸma imkanını hazırladığı için, her zaman halk içerisinde daha geniÅŸ tabanlı destek bulmuÅŸtur. Siyasal yöneliÅŸ bu duygusal atmosfer içerisinde gerçekleÅŸtirilir.
Åžiddet ortamında siyaset ve siyasi söylem toplum için nefes alabileceÄŸi, toplumsal bünyeye oksijen taşınabilecek tek kanal olarak kalmasından dolayı toplum, dolaylı olarak bu yöne kanalize olur.
-. Åžiddetin hakim olduÄŸu coÄŸrafyada toplumsal yaÅŸam; hayatı inÅŸa edecek ve deÄŸerli kılabilecek, bütün unsurlar deÄŸerini kaybetmiÅŸ olur. Ä°nsan bir irade oluÅŸturamadığı için, edilgen bir biçimde yaÅŸamaya mahkum olur. Kabul edilmelidir ki sinirleri gerilmiÅŸ insanların oluÅŸturduÄŸu bir toplumda dengeli, sakin ve doÄŸru düÅŸünme imkanları ve davranışları beklenemez. Zira ÅŸiddet ve terörün hakim olduÄŸu / hüküm sürdüÄŸü atmosfer ortam üzerinde ağır baskılar oluÅŸturur. Kimse tam olarak ne yapılacağına dair bir ÅŸey söyleyemez. Ortam tam bir fikir terörüne teslim olur. DüÅŸünsel kaos insanların karar verme özgürlüklerini ellerinden alır. Sadece kendisi sahneye egemen olur ve düÅŸüncesine dayatır:Politik oluÅŸumlarına destek saÄŸlamak kolaylaşır. Bu süreç örgütsel ÅŸiddetin planlanmış ideolojik stratejisidir.
-. OluÅŸturulan politik önderlik, problemleri herkesin eÅŸit oranda yüklenmesini dayatır. Olayları ve düÅŸünceleri manipüle eder ve kördüÄŸüm ettiÄŸi sorunları toplumun kucağına bırakır. Sorunları zemininden ederek; toplumu içeriksiz bir tavır almaya zorlar ve toplumsal ahlak(siyasi duruÅŸu) sisteminin çökmesine sebep olur.
Barış süreci, toplumu düÅŸmanla bilinçlendirme sürecidir.
DüÅŸman algısı;toplumu, tek hedef etrafında birleÅŸtirmenin en uygun yöntemidir.
DüÅŸman algısı ve önyargılar büyütülerek: meseleler; tartışılan, konuÅŸulabilen baÄŸlamından soyutlanarak, tuzak bir fikir önermesine dönüÅŸtürülür. Toplumun sosyolojisi; saldırma, karşı çıkma ve savunma gibi düÅŸünsel boyutu / derinliÄŸi olmayan bilinçli =bilinçsizliÄŸe savurulur. Örgüt bu toplumsal savrulmayı iyi yönetirse ki, örgüt HDP kanadıyla bunu iyi yönetmiÅŸtir:Barıştan sonraki ÅŸiddet sürecinin düÅŸman (sistem= Ä°ktidar) tarafından baÅŸlatıldığı algısı topluma verildiÄŸinde mesela artık konuÅŸulamaz ve ÅŸiddet, bir halkın var olma mücadelesi olarak meÅŸruiyetini kazanır.
Örgütlü ÅŸiddet için siyaset, ideolojisinin çökmesi demektir.
Örgütlü ÅŸiddetin iki kanatlı olması gerektiÄŸini söylemiÅŸtik. Örgüt, siyasi kanadı olmadan dengeleri saÄŸlaması mümkün deÄŸildir. Bir örgütün siyasi kanadının olması ise her zaman bir risk taşır. Zira ideolojiden kopuk bir zeminde geliÅŸen politik ortam, siyasi kanadın bir süre sonra baÅŸka bir düÅŸüncenin ağına yada etkisine düÅŸmesini saÄŸlayabilir. Bu olmasa bile en azından, bütün ulusçu sistemler, bir oluÅŸumun siyasete soyunmasını kabul etmek için, mutlak anlamda militarizminin somutlaÅŸtığı demirden elbisesini giydirerek siyaset ortamına dahil eder. Tüm siyasal hareketler önce oligarÅŸik sistemin biçtiÄŸi ve diktiÄŸi demirden elbiseyi giymek zorundadır. Elbiseyi giydiÄŸinde ise, toplum nazarında diÄŸerlerinden seni ayıracak özelliklerin belirginliÄŸini kaybeder. Gün geçtikçe bu belirginlik- farklılık daha da azalır. Bu süreç hareketin diÄŸer kanadının da sönümlenmesini getirecektir. Bu durum son aÅŸamada ideolojinin çökmesi demektir. Örgüt için ÅŸiddet belirgin hususların gösterilmesi için ÅŸarttır.
Terör ve ÅŸiddet düÅŸüncenin ağına düÅŸtüÄŸünde etkisizleÅŸir.
Çünkü terör ve ÅŸiddet; eylemden daha çok gücünü, düÅŸünsel ve metotsal boÅŸluktan almaktadır. Halk, hak ile batılı birbirinden ayıran iÅŸaretler / belirtiler, belirginlik kazanmadığı için, hareketleri ve yöntemleri doÄŸru bir biçimde deÄŸerlendirmelerini saÄŸlayacak saÄŸlıklı bir kıstastan yoksun kaldıkları için iradesiz bir yığın haline dönüÅŸmüÅŸtür.
Problemleri doÄŸal atmosferi içinde önümüze koyamamaktayız.
Ulusal kimliklerini icadıyla birlikte, kuÅŸatıcı bütünlükler, kuÅŸatıcı ümmet referansları parçalandı. Ä°nsani ve Ä°slami anlamda evrensel ufuklara sahip olmadığımız için, evrensellik bilinci taşımadığımız için, aklımızı ve zihnimizi esir alan baÄŸnazlıkları aÅŸamıyoruz. Hayatımızı bu utanç verici baÄŸnazlıklarla sürdürüyoruz. Müslümanlar olarak harekete geçme yeteneÄŸine sahip olamıyoruz. Ä°slam toplumları için ortak bir siyasal bilinç ve kültür gerekiyor. Bu bilinci ve kültürü oluÅŸturamadığımız takdirde ortak bir Ä°slami siyasal irade oluÅŸturamayız. Ä°nsani bir iklimin oluÅŸumu için mutlak akılsızlık durumlarından kurtulmak hayatı bir zorunluluktur. Tarihin bu kirli akışını durdurabilmek, yalnızca özgün referans kaynaklarımıza dönmekle mümkündür.
Selam ve Dua ile
Henüz yorum yapılmamış.