Sosyal Medya

Makale

Arnavutluk fatihi: Mehdi Gurra

TÄ°RAN-BERAT / ARNAVUTLUK
Bir dizi konferans için Arnavutluk kökenli Müslümanların en önemli ve en çalışkan Vakfı, ALSAR'ın baÅŸkanı Mehdi Gurra kardeÅŸimin daveti üzerine Arnavutluk'tayım. Bu yıl, Arnavutluk'a ikinci geliÅŸim. 
Önce Arnavutluk hakkında bazı bilgiler vereyim.
BATILILARIN VE ATEÄ°ST DEVLETÄ°N YIKIMI
Ermeni meselesini konuÅŸan ve Ermeni meselesi üzerinden Türkiye'ye vuran Batılılar, önce Balkanlarda, Avrupa'nın göbeÄŸinde iki asırdır iÅŸledikleri cinayetlerin, katliamların, Balkanların insanlarına yaÅŸattıkları acıların hesabını versinler.
Balkan göçleriyle kaç milyon insanın yerlerinden-yurtlarından edildiÄŸini, katledildiÄŸini hatırlasınlar ve bu gözyaşının, kanın ve acının hesabını versinler, verebilirlerse!
Osmanlı dağılırken Arnavutluk 1912 yılında bağımsızlığını elde ediyor.
Ä°kinci Dünya Savaşı'nda önce 1937'de Ä°talyanlar, ardından 1943 yılında Alman faÅŸistler tarafından iÅŸgal ediliyor.
Fransa'da eÄŸitim gören ve bir hafız'ın oÄŸlu olan Enver Hoca, Alman iÅŸgaline karşı 1941'de Komünist Partisi'ni kuruyor, bir gerilla hareketi örgütlüyor ve faÅŸistler, Arnavutluk'tan kovuluyor.
Enver Hoca komünizmi, Batılı faÅŸistlerin yapabileceÄŸi zarardan daha fazla zarar veriyor Arnavutluk'un Müslüman halkına. Ateist bir devlet kuruIuyor ve Ä°slâm'ın kökü kazılmaya çalışılıyor Amavutluk'ta!
Ä°NANMA DUYGUSU YOKEDÄ°LMÄ°Åž!
Bu durumu Mehdi Bey, çok özlü bir ÅŸekilde ÅŸöyle anlatıyor: “Komünizm, insanların inanma hissini yok etti. Bugün gençler ve yaÅŸlılarda inanma hissi var. Ama orta kuÅŸakta sıfır.”
Mehdi Bey'e “nasıl bir ÅŸey bu?” diye soruyorum. Åžöyle izah ediyor bu durumu: “Orta kuÅŸağın üzerinden ateist devlet, silindir gibi geçiyor. 1992'den sonra, komünizm çökünce, dedeler, torunlarına Ä°slâm'ı anlatıyorlar. Böylece genç kuÅŸaklar, yitirdikleri ÅŸeyi hatırlamaya baÅŸlıyorlar. Daha sonra Türkiye baÅŸta olmak üzere bazı Müslüman ülkeler, Arnavutluk'ta Ä°slâm'ın yeniden hatırlanması konusunda önemli çalışmalar yapıyorlar.”
Arnavutluk'ta komünizmin Ä°slâm'ın izlerini nasıl sildiÄŸini bir kaç örnekle anlatmak istiyorum:
Arnavutluk Diyanet'ine göre ÅŸu an ülkede 837 cami var. Arnavutluk'un nüfusu 3 milyon. BaÅŸkent Tiran'ın nüfusu ise 1 milyon. Tiran'da 7 cami var. Tiran'ın nüfusu 25 bin iken 28 cami varmış! Gerisini siz düÅŸünün artık!
EFSANE ADAM: MEHDÄ° GURRA
Yazının bundan sonraki bölümünde sizi efsane adam Mehdi Bey'le tanıştırmak istiyorum. 
Mehdi Bey, tam bir uçbeyi, devrimci ama derviÅŸ bir öncü. Tek başına bir kurum gibi çalışıyor. YüreÄŸi yangın yerine dönmüÅŸ bir kiÅŸi: Arnavutluk'un yeniden bihakkın MüslümanlaÅŸması için kefenle dolaÅŸan bir akıncı.
Hem Ä°HH'nın partner'i olarak yetim çalışması ve Kur'ân Kursları var; hem de Ä°slâmî kaynaklar basan bir yayınevi ve Tiran'daki Yunus Emre'den daha fazla öÄŸrencisi olan bir Türkçe eÄŸitim kursu var.
Kur'ân kurslarında geçen yıl 2400 öÄŸrenci okumuÅŸ. Bu yılki hedefi 3000 öÄŸrenciymiÅŸ! Bugüne kadar 20 bini aÅŸkın öÄŸrenci okutmuÅŸ!
Bunlar, Mehdi Bey'in bütün engellemelere, zorluklara raÄŸmen tek başına yaptığı iÅŸler. Engel tanımayan bir öncü o: Hayallerini yaÅŸayan ve hayallerini hayata taşıyan yılmaz bir adam. Balkanlarda 10 tane Mehdi Gurra olsa 25 yıl içinde Ä°slâm, Balkanları yeniden fetheder!
ÇarÅŸamba günü Tayyip Bey, Arnavutluk'a bir ziyaret düzenleyecek. Tayyip Bey'in ve beraberindeki heyette yer alacak Mehmet Görmez Hoca'nın Mehdi Bey'le görüÅŸmeleri farz! Yoksa büyük vebale girerler! Benden hatırlatması!
Arnavutluk deyince Mehdi Gurra gelmeli akla. Mehdi Bey, yüreÄŸi Ä°slâm için atan bir öncü. “Biz Türklerle akraba deÄŸiliz, kardeÅŸiz, kardeÅŸ!” diye haykıran bir Müslüman.
Budur, diyorum ve ekliyorum: GereÄŸi yapılmalıdır! 
Balkanlarda 5 asır Osmanlı barışı ve kardeÅŸliÄŸi ruhları fethetmiÅŸ! Buradaki Osmanlı sevgisi, özlemi ve beklentisi, omuzlarımızdaki yükü ağırlaÅŸtırıyor. Allah yardımını esirgemesin!
Bugün Kavaje ÅŸehrinde Sırbistan'daki PeÅŸova ÅŸehrinden Kajave'de kamp yapan Müslüman üniversite öÄŸrencilerine bir konferans verdim. Yarın (Pazartesi günü) Tiran Hotel'inin konferans salonunda Arnavut kardeÅŸlerime bir konferans vereceÄŸim. 
Arnavutluk seyahatim ve verdiÄŸim konferanslarla ilgili izlenimlerimi, Cuma günü de yazmaya devam edeceÄŸim.
Arnavutluk'tan bolca selâm ve muhabbetler...

YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.