Sosyal Medya

Makale

Balkanların avazı

GeçtiÄŸimiz günlerde TRT, kendisine yakışan bir sorumluluk bilinciyle 'Balkanların Avazı' isimli 2 gün süren uluslararası bir çalıştay düzenledi. Çalıştayın asıl hedefi, TRT'nin Balkanlarda yapabileceÄŸi yayıncılık faaliyetlerinin ortaya konulması ve bundan sonrasının planlanması idi. 

Gümülcine göçmeni bir babanın oÄŸlu olan TRT Genel Müdür Yardımcısı Ä°brahim Eren ve Balkanlarda görev yaparken son derece deÄŸerli dostlar ve fikirler edinmiÅŸ TRT Genel Müdürü Åženol Göka bu çalıştaydan oldukça memnun kaldılar anladığım kadarıyla. DoÄŸrusu, memnun kalınacak bir çalıştaydı da... Zira 2 gün boyunca 12 konuÅŸmacı çok önemli meseleler konuÅŸtular. 
Çalıştayın gizli gündemi aslında 'TRT Balkanlar' fikri idi. TRT'nin tüm Balkan coÄŸrafyasına, coÄŸrafyada kullanılan dillerde yayın yapacak bir televizyon kurması fikri ilk bakışta kulaÄŸa 'iyi' geliyor deÄŸil mi? 

DoÄŸrusu TRT, hem yayıncılık birikimi hem de özellikle Genel Müdür Åženol Göka'nın Balkanlardaki muazzam bilgisi ile böyle bir kanalı çok çabuk hayata geçirebilir. 
Åžimdi burada bir duralım ve meseleyi doÄŸru anlamaya çalışalım. Balkanlar coÄŸrafyası derken 11 ülkeden, 20'yi aÅŸkın etnik topluluktan, 50 milyonu aÅŸkın insandan ve 10 ayrı dolaşım dilinden söz ediyoruz. Dolayısıyla, TRT Balkanlar'ın bu ülkelerin tamamına yönelik ve bu dillerin hiç deÄŸilse 5'inde yayın yapması gerekir. Bu da TRT Balkanlar fikrini daha doÄŸmadan öldürür. Kendinizden pay biçin. 5 ayrı dilde yayın yapan bir televizyonu izler misiniz? 50 milyonluk bir coÄŸrafyayı ancak 'genel olarak' ele alabilecek, 'yerelleÅŸemeyecek' bir televizyon kanalı ilginizi çeker mi? 

Televizyon dediÄŸin, tek dilli ve amacı belirli bir yapılanma olursa baÅŸarılı olur. Mesela yaklaşık 400 milyon insana hitap eden TRT Arapça'nın amacı da bellidir, dili de. Bu amaca ulaşıp ulaÅŸmadığından bağımsız olarak konuÅŸmak gerekirse, son derece doÄŸru bir projedir. GördüÄŸümüz odur ki, yeni dönemde yapacağı yeni atılımlarla bu amaçlara ulaÅŸacak bir çaba içerisindedir de ayrıca. 
Peki ama ne yapılmalı, TRT Balkanlar projesi hayata geçirilmemeli mi? Ä°ÅŸte benim çalıştaydaki konuÅŸmam tam da bu soruya alternatif cevaplar aramak için yapılmış bir konuÅŸma idi. 

Hemen söyleyeyim. Bir tane TRT Balkanlar yerine en az 11 TRT kanalı olmalı Balkanlarda. Evet; Romanya'dan Bosna'ya, Yunanistan'dan Kosova'ya deÄŸin her bir Balkan ülkesinde bir TRT kanalından söz ediyorum. Durun durun. Fiziki olarak açılacak, yayınları Ankara merkezli olarak ilerleyecek televizyon kanallarından söz etmiyorum. Ä°çerik ve iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları yapılabilecek kanallar eliyle adının önüne TRT ekini alabilecek kanallardan söz ediyorum. 

Nasıl iÅŸler bu sistem? Örnek üzerinden gidelim. Sözgelimi Bosna'da bir televizyon kanalı bulursunuz. Kanalla oturup bir içerik anlaÅŸması yaparsınız. Bu içerik anlaÅŸmasına göre sözgelimi adının 'Most' olduÄŸunu varsaydığımız kanalın adı o anlaÅŸma ile 'TRT Most' olur. TRT Most, TRT'nin dizilerini, belgesellerini, programlarını BoÅŸnakça olarak yayınlamakla yükümlü olur. Üstelik, siz sadece yayının kaç saatini TRT programları ile dolduracağını belirlersiniz TRT Most'un. Most, yayınlayacağı programları TRT'nin zengin kataloÄŸundan kendisi seçer yerel bilgisi ile. Sadece haber, Türkiye'nin temsili-tanıtımı ve Türkçe öÄŸretimi gibi konularda net sınırlarınız olur. Gerekirse anlaÅŸma imzaladığınız kanalların anlaÅŸmalarına uyup uymadığını kontrol için her kanala bir denetmen de yerleÅŸtirebilirsiniz. 

Bu yöntemle, çok kısa bir süre zarfında TRT ile yayın anlaÅŸması yapacak birçok kanal bulunabileceÄŸinden adım gibi eminim. Eminim, zira sadece kaliteleri her geçen gün artan TRT dizilerini yayınlamak için bile bu teklife balıklama atlayacaktır pek çok televizyon kanalı. 

DiÄŸer yandan, TRT'nin hızla bir akademi açması da son derece doÄŸru bir adım olacaktır. Hem anlaÅŸma yapacağı Balkan kanallarının hem de Türkiye'nin hinterlandındaki diÄŸer ülke televizyonlarının insan kaynakları eÄŸitimini üstlenebilir bu akademi. 
'Ä°yi diyorsun da mevzuat' diyecekseniz, bürokrasiyi öne sürecekseniz, 'o iÅŸler o kadar kolay deÄŸil' cümlesine sığınacaksanız alabileceÄŸimiz mesafe yok. 

'Yeni Türkiye' diyoruz. Bence yeni Türkiye'nin en önemli farkı, operasyon yapma kabiliyetindeki esneklik ve 'o kadar da kolay olmayan' iÅŸleri baÅŸarmak olmalıdır vesselam. 
Ne diyordu Barnes: 'Dayımın oÄŸlu, TRT'nin yeni açılımının Afrika olmasını düÅŸünüyor, dile getiriyormuÅŸsun. Beni de yaz listeye.' 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.