Sosyal Medya

Makale

Bir ihtimalin tahlili

CumhurbaÅŸkanı’nın Hükümete yönelik uyarıları kamuoyu önünde yapıyor olması ile ilgili ÅŸöyle bir yorum var: 

Deniyor ki, CumhurbaÅŸkanı Hükümetle iletiÅŸimde ortaya çıkan sorunları ve farklarını ortaya koyuyor ve buradan yola çıkarak topluma ÅŸu mesajı vermek istiyor:

“- Bakın iÅŸte, CumhurbaÅŸkanı halk oyu ile seçildi, CumhurbaÅŸkanının anayasada belirtilen yetkileri var ve ben onları kullanıyorum, ancak orada bir de parlamenter sistem içinde oluÅŸmuÅŸ hükümet var ve halkın seçtiÄŸi CumhurbaÅŸkanı ile parlamenter düzen içinde oluÅŸmuÅŸ Hükümet arasında uyumsuzluk ortaya çıkıyor. Üstelik uyumsuzluk, benim gibi Ak Parti içinden gelen ve onun lideri olan bir CumhurbaÅŸkanı ile, o partinin Hükümeti arasında bile çıkabiliyor. Bu sebeple sistemin deÄŸiÅŸmesi kaçınılmaz ve doÄŸru olan da baÅŸkanlık sistemine geçmektir. Seçimlerde oylarınızı öyle odaklaÅŸtırın ki bir parti (tabiatıyla Ak Parti) 400 milletvekili çıkarsın ve anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile sistemdeki arıza sona ersin.”

Bu yorumla ilgili ilk sorum ÅŸu:

- Acaba sayın CumhurbaÅŸkanının böyle bir deÄŸerlendirmesi var mı ve Hükümete yönelik ikazlarının böyle operasyonel bir amacı bulunuyor mu?

Yukarda naklettiÄŸim yorum içindeki bazı cümleler CumhurbaÅŸkanı’nın kimi deÄŸerlendirmelerinden parçalar taşıyor, onun için de gerçeklik ihtimali uyandırabiliyor.

Ancak...

Bu yorumun ne ölçüde toplumun gerçekçi deÄŸerlendirmesine dayandığı tahlil edildiÄŸinde, içinde sayın CumhurbaÅŸkanı’nın da eleyeceÄŸi unsurlar taşıdığı sonucuna varılabilir diye düÅŸünüyorum.

Åžöyle ki:

Bu deÄŸerlendirmenin en can alıcı kısmı “Toplum Tayyip ErdoÄŸan’ın vazgeçilmezliÄŸinden hareketle, bu görüntüden baÅŸkanlık sisteminin olmazsa olmazlığı sonucuna varır ve oylarını Ak Parti’de toplayıp iÅŸi bitirir” yaklaşımı olduÄŸu açıktır.

Ben de asıl problemin tam da bu noktanın sorgulanmasıyla ortaya çıkacağını düÅŸünüyorum.

Åžöyle bir ihtimal mesela:

- Toplum bu tartışmalardan rahatsız oluyorsa...

- Bu tartışmalar içinde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın hakim konumu, onu tartışmasız lider olarak gören çevrelerde bu hakim görüntüyü pekiÅŸtirse bile, ortalarda, geçiÅŸli alanlarda dolaÅŸan insanlarda, muhalefetin “otoriterlik” kampanyasının da etkisiyle “Fazla dominant” bulunup, baÅŸkanlık sisteminin daha çok otoriterleÅŸmeye yol açacağı gibi bir kanıya yol açma riski taşıyorsa...

- Hükümetin CumhurbaÅŸkanlığından gelen uyarılarda hep kendi çizgisinden vazgeçip, yukarıya göre yeni tavırlar alması durumunda, “ayar verilmiÅŸ” bir görüntü içine girmesi, BaÅŸbakan dahil herkesi gölgeleme ihtimalini ortaya çıkarıyorsa....

Yani Tayyip ErdoÄŸan’ın ÅŸahsında çok dominant bir CumhurbaÅŸkanı profili...

Ve..

Ä°ddialı bir insan olan Ahmet DavutoÄŸlu’nun bile alan sınırlamasını içselleÅŸtirme profili.

DediÄŸim gibi, bu görüntüyü, Tayyip ErdoÄŸan sevgisi ile benimseyecek önemli bir toplum kesimi vardır.  

Ancak o toplum kesiminin oranı nedir, sorusu bence hayatidir.

Ben de Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinin Türkiye’ye çok ÅŸey kazandırdığına, halen de ülkeye büyük hizmetleri bulunacağına inananlardanım.

Ancak yine de tüm bu görevler, toplum iradesinin onayı ile üstlenilebiliyor. Åžu andaki karma (belki karma karışık hale gelmiÅŸ) sistem ciddi sorunlar barındırmasına raÄŸmen, toplum iradesinin henüz buradan baÅŸkanlığa-yarı baÅŸkanlığa geçiÅŸe dönüÅŸtüÄŸünü söylemek zordur. Yani sandıktan ÅŸu gerilimlerin de yönlendirmesi ile baÅŸkanlık iradesi çıkar mı, ben zor görüyorum. Hatta bu tartışmaların, getireceÄŸi yıpranmalarla o iÅŸi daha da zorlaÅŸtıracağı gibi bir endiÅŸem var.

Hele, seçim kampanyasını aktif biçimde yürütecek olan Ahmet DavutoÄŸlu’nun “gerilimleri yönetme” çabası içinde kalakaldığı bir durumun, pozitif görüntüyü ciddi biçimde yaralayacağı dikkate alınırsa, konu daha hassas hale gelecektir.

Bence ÅŸu süreci olabildiÄŸince sakin, CumhurbaÅŸkanlığı-Hükümet iliÅŸkileri olabildiÄŸince uyum içinde, hizmet öncelikli, toplumda “Etkin CumhurbaÅŸkanı ve etkin Hükümet” birlikteliÄŸinin ülkeyi uçurduÄŸu izlenimini besleyecek nitelikte geçirmeye çalışmak lazım.

STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.