Sosyal Medya

Makale

Paris katliamı: İslamofobi ateşine benzin

GeçtiÄŸimiz hafta Mehmet Ali AÄŸca birdenbire Roma’da ortaya çıkmıştı. O, Hıristiyan dünyası için çok büyük sembolik deÄŸeri olan Papa’ya suikast yapan bir isimdi. 

Suikastın arkasında kimler vardı, sorusu hiçbir zaman net cevap bulmadı. Ama herkes bu iÅŸin sırf  Mehmet Ali AÄŸca ile sınırlı olmadığından emindi ve AÄŸca’nın Roma’da ortaya çıkışı da, bu suikast kadar gizemli idi. Çünkü bu hadise, Avrupa’da islamofobi eylemlerinin tırmandığı bir zamana denk gelmekteydi.

Dün Paris’te Hazreti Peygamber’e yönelik saldırıları ile bilinen mizah dergisi Charlie Hebdo’ya silahlı baskın yapıldı ve 2’si güvenlik görevlisi, 10’u dergi çalışanı olmak üzere 12 kiÅŸi öldü.

Bütün yorumcular bunun Avrupa’nın 11 Eylül’ü olduÄŸunun altını çizdi. Sarsıcı bir hadise olduÄŸu muhakkak.

Olayın yorumuna Mehmet Ali AÄŸca’nın Roma’daki görünüÅŸü ile baÅŸlamam, hiç ÅŸüphesiz içinde taşıyabileceÄŸi sırlar itibariyle benzerlikler bulunabileceÄŸi düÅŸüncesinden kaynaklanıyor.

Almanya’da PEGIDA adıyla ortaya çıkan islamofobik hareketin tırmandığı günler içindeyiz. Yabancı karşıtı ve Ä°slam karşıtı bir hareket bu. Avrupa’nın ırkçı, nazist, Ä°slam karşıtı kodlarını harekete geçirmeyi hedefliyor bu hareket. Böyle bir sosyo-kültürel zeminin Fransa’da da mevcut bulunduÄŸu yadsınamaz.

Kaldı ki, IŞİD olayı ortaya çıktığından bu yana, Avrupa ülkelerinden gerçekleÅŸen katılımlarla da “Terör - Ä°slam denklemi” kurmaya müsait bir medyatik zemin oluÅŸmuÅŸ durumda.

Ä°ÅŸte böyle bir zamanda “OlaÄŸan ÅŸüpheli” olarak Müslümanların gösterilebileceÄŸi kanlı bir eylem devreye sokuluyor.

Saldırgan karikatürler sebebiyle tehdide maruz kalabileceÄŸi düÅŸünülerek polis tarafından korunan bir dergi Charlie Hebdo.

Görüntülere bakıyorsunuz, silahlı iki adam adeta elini kolunu sallaya sallaya geliyor, dergiye giriyor, ortalığı tarıyor ve yine elini kolunu sallaya sallaya çekip gidiyor.

Kim bunlar?

Katiller kim?

IŞİD’in uzantıları mı?

IŞİD’e baÄŸlı militanlarsa, IŞİD ne?

DoÄŸrusu Ä°slam dünyası, IŞİD’in kimler olduÄŸunu da, ne adına savaÅŸ verdiÄŸini de çözebilmiÅŸ deÄŸil. “Ä°slam adına” bir tanımlamayı da Ä°slam dünyası kendi üzerine kondurmak istemiyor.

Ama bu saldırıyı gerçekleÅŸtiren kiÅŸilerin adının -ÅŸayet öyle çıkarsa- Müslüman adı olması Avrupa’daki ve genelde Batı’daki Ä°slam karşıtlığını beslemeye kafi geleceÄŸinden kuÅŸku duymamak lazım.

Bu eylemi yapanlar, hiç kuÅŸkusuz Batı’daki Ä°slam düÅŸmanlığı ateÅŸine odun taşımışlardır.

“Ä°slam adına” diye eylem yapmanın her zaman “Ä°slam adına” olmayabileceÄŸi gerçeÄŸinin, taa Hazreti Peygamber (s.a.) zamanından bu yana pek çok örneÄŸi 
vardır.

Peygamberimiz “Ahirette ‘cihad etti’ denilerek Allah’ın huzuruna getirilen kiÅŸiye, ‘sen Allah için deÄŸil asıl yiÄŸitçe mücadele etti desinler diye savaÅŸtın” denileceÄŸini ve cehenneme gönderileceÄŸini” bildiriyor.

SavaÅŸ anında kelime-i ÅŸehadet getirerek Müslüman olan birisini, “korktu da Ä°slam’a girdi” kanaatiyle öldüren bir baÅŸkasına ise Peygamberimiz, “Onun kalbini yardında mı baktın?” diye tarizde bulunuyor.

Öldürme kararı.

Savaş kararı.

Bunlar, Ä°slam içinde son derece hassas meseleler. Ama yine Ä°slam tarihi içinde, ölüm kararlarının keyfi tasarruflara konu olduÄŸu da bir gerçektir. Ama bu, insan olan her yerde böyledir. Ä°nsanın damarlarında fesat çıkarma ve kan dökme vardır çünkü.

Avrupa’daki Müslümanlar cinayetler karşısında çok net tavır koydular.  DoÄŸru tavır budur.

Åžunu da ifade etmek gerekir ki Müslüman adı taşıyan ÅŸu veya bu kiÅŸinin herhangi bir istihbarat kuruluÅŸu ile irtibatlı olmasının ve onların islamofobiyi besleyecek bir cinayete yönlendirilmesinin önünde de bir engel bulunmamaktadır. Ä°slam dünyasında Amerikan, Ä°ngiliz, Fransız ya da Ä°srail ajanlarının cirit attığından kim kuÅŸku duyabilir? Burada Fransa Meclisi’nde Filistin’in devlet olarak tanınmasını da hatırlamak yanlış olur mu?

Fransa CumhurbaÅŸkanı Hollande, olaydan sonra Müslümanlara tepki yöneltilmemesi çaÄŸrısında bulunarak saÄŸduyulu bir tavır sergilemiÅŸtir, bu önemli.

Charlie Hebdo veya benzeri yayın organlarının, insanların mukaddeslerine saldırıyı düÅŸünce özgürlüÄŸü çerçevesinde sürdürmesinin de Batı dünyası için ciddi bir insani - ahlaki problem olduÄŸunu da belirtmek bu deÄŸerlendirmenin olmazsa olmaz bir gereÄŸidir.

STAR GAZETE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.