Sosyal Medya

Makale

Bonzai meselesi

Maalesef bir sosyal sorunu kayıplar vermeden evvel ciddiye almamak gibi bir zaafımız var. Ciddiye almadığımız pek çok mesele küçümseme veya aldırmazlık sebebiyle kartopu gibi büyüyor. Gençlerimizi mahveden, ailelerimizi periÅŸan eden 'bonzai' kullanımı da ciddiyet kesbettikten sonra gündemimize girdi. Ben bu satırları yazarken Bakanlar Kurulu ana gündem maddesi olarak 'UyuÅŸturucu ile Mücadele Eylem Planı'nı görüÅŸmek üzere toplanmıştı. Tabii ki bu meselenin 'Ulusal Eylem Planı' çerçevesinde ele alınması ÅŸart.

Marmara bölgesinde yaptığım bazı seyahatlerde bonzai kullanımının ciddi ÅŸekilde arttığını gözlemlemeseydim ben de bu meselenin ciddiyetini kavrayamazdım. Seyahatlerimde tanıdığım öÄŸretmen dostlarımla görüÅŸmeye, gençlerimizin eÄŸilimleri ve sorunlarıyla ilgili sohbetler yapmaya çalışırım. Üzülerek ifade etmeliyim ki bu görüÅŸmelerimden iyi izlenimler almadım. ÖÄŸretmen-öÄŸrenci iliÅŸkisine yüklediÄŸimiz anlamlar deÄŸerlerinden çok ÅŸeyler kaybetmiÅŸ. Ä°dealist öÄŸretmen sayısının giderek azaldığını, öÄŸretmen ve öÄŸrenci arasındaki mesafenin iyice açıldığını ve öÄŸretmen saygınlığının aşındığını söylemeliyim. Özetle ifade ediyorum, 'EÄŸitim' meselesi ülkemizin önündeki en ciddi meydan okumalardan biridir.

Yakından tanıdığım bir din görevlisinin iki yetiÅŸkin erkek çocuÄŸunun bonzai bağımlısı olduÄŸunu öÄŸrenmem bende neredeyse ÅŸok etkisi yaptı. Mesele bu kadar ciddidir. Bonzai 'mütedeyyin' ailelerin çocuklarını da vuruyor. Öte yandan sadece bir ilçe sınırları içerisinde birkaç gencimizin bonzai kullandıkları için hayatlarını kaybettiklerini öÄŸrenmek çok sarsıcıydı. Seyahatlerim sırasında iÅŸittiklerime ilaveten gazetelere yansıyan haberler bu meselenin bildiÄŸimizin ötesinde ciddiyet kesbettiÄŸini gösteriyor. Tabii ki mesele bonzaiden ibaret deÄŸil, diÄŸer uyuÅŸturucu madde, alkol ve kötü alışkanlıkları da iÅŸin içine katıyorum.

Mesele bir ulusal eylem planı çerçevesinde ele alınmasını gerektirecek boyutlardadır. Ä°ÅŸin içerisine tabiatiyle Gençlik, Ä°çiÅŸleri, Adalet, SaÄŸlık, Milli EÄŸitim (veYÖK), Aile ve Sosyal Politikalar, Kültür, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları ile 'Diyanet' teÅŸkilatı da giriyor. Aileler, belediyeler, sivil toplum kuruluÅŸları, gençlik teÅŸkilatları ve medya da ulusal eylem planına dahil edilmelidirler. UyuÅŸturucu bağımlılığı özünde topluma saldırıdır ve toplumun savunulması gerekiyor. Toplumlara saldırı ve tehdit sadece dışardan gelmiyor. Toplum zaafa uÄŸrarsa dışardan gelecek saldırılara karşı koyamaz. Åžüphesiz 'Yeni Türkiye' saÄŸlıklı, bilinçli, eÄŸitimli idealist gençlerin omuzları üzerinde inÅŸa edilecektir.

Bonzai ve diÄŸer uyuÅŸturucu madde bağımlılıklarıyla mücadelenin ilgili birimlerin faaliyetlerinin bir koordinasyon merkezinde bütünleÅŸtirilerek yürütülmesinde fayda var. Kanımca koordinasyon görevi daha çok 'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na düÅŸüyor. GördüÄŸüm kadarıyla bonzai kullanımı baÅŸta Ä°stanbul olmak üzere Sakarya ve Kocaeli illerimizde kesafet kazanıyor. Koordinasyon Merkezi'nin yürüteceÄŸi 'Ulusal Eylem Planı' için Marmara Bölgesi 'tampon bölge' olabilir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini hem Sakarya Milletvekili, hem anne, hem de akademik formasyonu olan AyÅŸenur Ä°slam'ın üstlenmesi ayrı bir ÅŸans. Anne ve kadın duyarlılığı bu mücadelenin yütütülmesinde önemli motivasyon saÄŸlar. Gençlerimizi baÅŸta bonzai olmak üzere uyuÅŸturucu kullanmaya sevk eden faktörleri hiç konuÅŸamadık. Bu hususta söylenecek çok ÅŸey var ama yerim bitti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.